teisipäev, 31. märts 2009

Tsüklonist ja äikestest (peamiselt Leedus) 27.-30. märtsil

Täiendatud 31. märtsil.
27. märtsil hakkas Eesti ilma mõjutama Põhjamerel paiknenud keskmise aktiivsusega tsüklon. 28. märtsiks tõi selle lohk lumelisa, kuid mõnisada km lõuna poole soojalaine. Ilmselt seoses külma frondiga tekkis Leedus mitu hästiarenenud äikesekolded, mis jõudsid aktiivsetena Lõuna-Lätini, kuid siis hääbusid. Eestis sadas terve päeva jooksul lund, lörtsi ja vihma, kusjuures huvitav oli see, et päeval oli kõige soojem Kirde-Eestis (üle 6° sooja), külmim aga Loode-Eestis (umbes 0°).
Tsüklon liikus Eestile küll lähemale, aga täitus samal ajal. 29. märtsil tekkis korralik sajuala Kesk-Eesti kohal, kus sadas põhiliselt lörtsi ja lund, sajuala perifeerias ka vihma. Algas kevad. Valgevene lõunaosas tõusis temperatuur üle 15°, hetkel on soojalaine Moskvast juba ida poole liikunud, kuid ulatub meie laiuskraadini (vt. http://www.uni-koeln.de/math-nat-fak/geomet/meteo/winfos/synNNWWarctis.gif).
Tallinnasse 29. märtsil sajuala üldse ei jõudnud, vaid aeg-ajalt oli udu, eriti ranniku lähedal. Järgnevalt pildiseeria ühest Tallinna veebikaamerast 29. märtsil. Viimasel pildil on juba õhtu, kui taas tuli udu:










































Kommentaare ei ole: