neljapäev, 5. märts 2009

Eesti ilmaleksikon

Päris palju olen mõelnud bakatöö peale ja mõte on jäänud nüüd ühele kindlale teemale pidama: hakkan koostama Eesti ilmaleksikoni.
Arvan, et see on vajalik teos, sest aastaid on räägitud, et võiks olla, aga ei ole tegemiseni veel jõutud. Kui selline leksikon tõesti valmiks, oleks suur tühik Eesti kultuuri-ja teadmusruumi täidetud, sest nn tavalugejale on otseselt meteoroloogiakirjandust suunatud väga vähe (peamiselt artiklid jmt). Terviklik teos aga puudub üldse ("Universum valguses ja vihmas" võiks ju sellele mingil määral kandideerida, aga see siiski ei vasta nägemusele sellisest üldteosest, mida oleks vaja).
Teose ülesehitus on selline, et on antud mõiste (koos vajalike joonistega, loodetavasti värvitrükis, sest vahel on see oluline, mitte aga pole lihtsalt iluküsimus) ning selle järel teaduslik nn võimalikult üldtunnustatud teaduslik definitsioon või selle puudumisel lühiselgitus, millele järgneb mõiste või nähtuse lahtiseletamine tavakeeles või populaarteaduslikult, kuid labastusteta. Kõige lõpuks on mõiste antud inglise ja veel vähemalt ühes võõrkeeles (näit. vene keeles).
Raamatut väga paksuks ajada ei saaks, aga 100-200 lk võiks küll olla. Valmimist on oodata võib-olla 3-5 aasta jooksul, sest ülikool pole huvitatud üliõpilase kursusetöö tegemisest ja veel vähem avaldamisest ennetähtaegselt.

Kommentaare ei ole: