pühapäev, 8. märts 2009

Lumesajust 9. märtsil

9. märtsiks on ennustatud tugevat lumesadu, mis peaks kaasnema lõunatsükloniga. Juba 8. märtsil oli enne päikeseloojangut näha nii läänes kui ka kagus pilveserva (läänes tekkis ka osaline halo).
Ilmselt on sadu siiski nõrk või mõõdukas, sest pilvede veesisaldsus lõunas ei ole kuigi suur. Teisiti on olukord siis, kui läänes asuv tsüklon pääseb mõjule, sest Rootsi ja Läänemere lääneosass paikneva frondi ümbruses on üsna märkimisväärset sadu näha. Lõunast alanud sadu oli kl 19-20 seisuga 8. märtsil jõudnud Lõuna-Eestti piirile ja ilmselt tuleb sellega (lõunatsükloniga) rohkem arvestada.
8. märtsil oli ilm küll väga ilus ja isegi pilvitu, kuid kevadet see ei tähendanud, sest temperatuurirežiim oli veel talvine: tüüpiline päev, kui õhus valitsesid öösel korralikud külmakraadid, päeval vähesed soojakraadid, aga lumi ei sulanud (v. a. seal, kus tume pind läheduses või maapinna kallak päikese poole või kus lumi on saastunud). Põhjus on selles, et selge ja vaikse ilmaga tekivad lumeinversioonid: lume kohal on õhk piisavalt jahe, et hoida lund sulamast, aga juba meetri-paari kõrgusel on temperatuur üle nulli.
Ka edaspisi on päeval temperatuur pigem üle nulli, öösel nulli piires või veidi alla nulli. Otsustavat pööret enne 20. märtsit ilmselt ei toimu (edasine on saladus, sest sisuliselt ei ole võimalik tänapäevaste teadmiste taseme juures midagi täpsemalt üle 2 nädala ette öelda. Kuu jne prognoosid on üldmustrid, mitte aga konkreetsed ennustused. Sama kehtib pikaajaliste loodusmärkide kohta).

Kommentaare ei ole: