pühapäev, 5. august 2007

Eesti suvi

Ilmast ilma on ilmaga jama, aga ilma ilmata ka ei saa. Ilmaga on vist harva, kui üldse kõik rahul.
Selle suve kohta võib öelda, et ta on nõgususega: mai lõpp ja pool juunit oli ilus ja väga soe, kuid sellele järgnes kuu ja kauemgi muutlik ja jahedavõitu periood. Nüüd on taas soojem, kohati ehk palavgi ilm. Ei puudu ka äikesevõimalus.
Ma ei pea õigeks, et inimesed pidevalt nurisevad ilma pärast. Võib-olla peaks rõõmu tundma, et meil ilm ikka muutub. On kohti, kus on päevade ja kuudeviisi täpselt ühesugune ilm. Võtame kasvõi Siberi: talvisel ajal võib lasta sama päeva prognoosi pikendada nädalaid ja alati on õige. Proovigu keegi Eestis nii teha.


Pildistan ka ilma ja toon näite, kui palju võib ilm Eestis muutuda. Ülemise pildistasin 31.7.2007. Päev otsa sadas vihma, oli tuuline ja jahe (max temp. 12°). Õhtul ilm paranes, oli ka veidi äikest. Keskmine pilt on tehtud järgmisel päeval. Arenesid väga ilusad Cbsed, kohati oli taas äikest. Õhtul oli ilm peaaegu selge, ainult kaugel idas oli näha veel rünksajupilvi. Kuigi paremal olev pilv ei tundu eriti tume ja võimas, andis ta ikka väga tugeva sajuhoo.
Ja nii muutubki me ilm päevast päeva. Ka 5. augustil ehk selle postituse kirjutamise päeval toimus taevas nii mõndagi põnevat. Tavainimene näeb lihtsalt sinitaevast ja üksikuid pilvekiude. Tuleb aga vaadata uuesti. Alumisel pildil on näha kiudpilvi. Mõnel neist on saba taga, mis on põhjustatud sellest, et pilvest eraldub sademeid (Cirruste puhul jääkristalle), mis aga aurustavad enne maapinnale jõudmist. Neid nimetatakse virgadeks.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täna sai see postitus 10 aastaseks :).

Jüri ütles ...

Aitäh, tõepoolest! Kahjuks jäi 1,5 a eest see kommentaar tähelepanuta.