neljapäev, 23. august 2007

Eriliselt äikeserikas ja huvitav päev

22. august 2007 oli ilma poolest mitmes mõttes ainulaadne ja erakordne. Kahjuks ei saanud sellest täiel määral osa.
Päeva alustasin varahommikul Pirital. Oli mõõdukas udu (umbes 200-300 m nähtavus), väga soe (18°) ja niiske (õhuniiskus 100%), puhus kerge tuul. Taevas oli paksult pilves ja läbi udukihi oli võimatu aru saada, mis toimus kõrgemal, igaljuhul ei midagi tavapärast ja rahulikku. Kl 8 ja 9 vahel tumenes ilm üsna kiiresti ja ähvardavalt, läänest põhjani oli väga nõrgalt müristamisi kuulda, kuid see ei kestnud kaua. Ilm helenes taas ja udu püsis, kohati ranniku juures isegi kl 14-ni, mis on samuti ebaharilik augusti kohta (ainult üks kord augusti lõpus, kas 2004. või 2005. aastal oli udu kl 10-ni, kuid see jääb antud juhtumist tunduvalt maha). Radarid näitasid kõikjal tugevaid äikeseid, mis varsti kulmineerusid.



Hommikul. Mitmel pool on tugevad äikesed, eriti Lääne-Eestis





Paar tundi hiljem. Soome lahele on kujunemas tugev äikesekolle
Helsinkis kujuneb erakordelt tugev äike, mis on nii tugev, et varjutab radaril kõik teised kolded (needki olid tugevad ja üle 10) ja radar suudab registreerida ainult Helsinki lähiümbruses toimuva




Mõistagi anti kohe ka tormihoiatus ja püsis keeristormide tekkimise oht. Pärastlõunal selguski, et vähemalt 40 tuhat majapidamist Helsinkis jäid elektrita. Ka Eestis registreeriti paljudes kohtades vihmamöllu ja tuult. Haruldane oli seegi, et Tallinnas oli ilm üllatavalt rahulik, mis ületas isegi uudistekünnise.
Eestit oli tabanud troopiline õhumass, mis trügis parasvöötmelise välja. Tegemist oli sooja frondi äikestega. Soojal frondil on äikeseid harvem, aga on palju tugevamad kui külma frondi äikesed. Alles õhtuks ilm selgines ja muutus üsna jahedaks.
Eriliseks teeb ilma ka asjaolu, et äike esines uduga. Äike ja udu nagu ka soe ja külm, on vastandlikud asjad ja ei esine koos. Sellest päevast on meil nähtavasti õppida seda, et äike esineb uduga soojal frondil, kui frontaaltasapind ulatub antud kohas maapinnani. Õhtul tekkisid lõuna pool taas äikesed, kuid need ei ulatunud kuskile ja hommikuks hakkasid taas hääbuma. Äikesega kaasnes samuti erakordne soojus, mis ei andnud end pilvede ja saju tõttu tunda. Ainult Võrus ja Valgas jõudis temperatuur päris õhtul 30°-ni.
Kui äike jõudis Helsinki, siis tekkis Tallinnast idas veel üks kolle, mis ei püsinud väga kaua, kuid pilvest oli kuulda omapärast raginat, mis varsti kadus pilve eemaldudes. Sellest ka foto.
Kohe pärast udu hajumist umbes kl 11 hommikul. Näha on laineline ja kõrge pilvestruktuur, mis muutub eemal ühtlaseks. Sealt oligi kuulda praginat, mida põhjustasid elekrilaengute kuhjumised.









Video Helsinkit tabanud tugeväikesest:

Ilm.ee kommentaar: http://www.ilm.ee/?43783

Kommentaare ei ole: