neljapäev, 7. november 2013

Taifuun Haiyan (Yolanda)

11. november
Taifuun maabus Vietnamis ja kaotas troopilise tsükloni tunnused.

10. november
Vietnamile ja Koreale lähenedes on taifuun tasapisi nõrgenenud, olles nüüd 2. kategooria.  1 min keskmine tuulekiirus on seal 165 km/h ja õhurõhk keskmes 950 hPa.

8. novembri õhtu (Eesti aja järgi). Taifuun on nõrgenenud maismaa mõjul 4. kategooriani ja 1 min tuulekiirus on seal varasemaga võrreldes kõigest 250 km/h, puhangud ulatuvad 270 km/h, õhurõhk keskmes on tõusnud 930 hPa-ni. Hiljem tõusis keskmes õhurõhk 940 hPa, tuulekiirus veel püsib.

Taifuun Haiyan 8. novembri päeval ja hilisõhtul. Allikas

Tipphetkel ulatus 1 min keskmine tuulekiirus 315 km/h, puhangud 375 km/h ja üksikud iilid koguni 390 km/h, mis on tunduvalt üle 100 m/s. Võrdluseks: rahvusvahelise kriteeriumi järgi algab orkaan siis, kui tuule püsikiirus on üle 32,7 m/s ehk vähemalt 12 bofoori (palli). Keskmes langes õhurõhk 890 hPa-ni. See on üks intensiivsemaid, mis usaldusväärsete andmete ajaloost teada.



Taifuun Haiyan (Yolanda), mis hakkas tekkima 2. novembril Vaiksel ookeanil ja muutus 5. novembril taifuuniks, tegutseb hetkel Filipiinide lähedal, on üks tugevamaid ja intensiivsemaid troopilisi tsükloneid, mis üldse teada. Hinnanguline 1 min keskmine tuulekiirus on silma ümber 305 km/h, mis on sama palju, kui taifuun Tipis (oktoobris 1979), vt http://en.wikipedia.org/wiki/Typhoon_Tip, kuid jääb intensiivsuse poolest viimasele veel küllaltki palju alla. Kui praeguse taifuun Haiyan keskmes on õhurõhk hinnatud 895 hPa, siis Tipis oli see 870 hPa. 
Ka tugevusest jääb rekordi püstitamisel veel puudu. Näiteks taifuun Nancys (tegutses 1961. a septembris) hinnati 1 min keskmist tuulekiirust 345 km/h ja õhurõhku keskmes 882 hPa (vt http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/E1.html).
Taifuun Haiyan 7. novembril Filipiinidest idas. Allikas: 


15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kui selle tsükloni kese oleks tallinna kohal, milline ilm siis

sakus oleks?

kesk-eestis?

eesti lõunapiiril?

läänemere lõunakaldal?

Jüri ütles ...

Ilmselt Lätini oleks ikka tüüpilise orkaaniga tegu, sest orkaanituulte ja paduvihma tsoon ulatub üsna kontsentriliselt keskmest 200-300 km kaugusele. Erinevus nt Harjumaa või Võrumaa vahel oleks üksnes tuule tugevuses ja sademete intensiivsusest - Harjumaal siis palju tugevam kui Võrumaa.
Läänemere lõunakaldal oleks tavaline tormine või tugeva tuulega ilm, kus ajuti hoovihma ja äikest. Orkaanituultega alas on äikest tavaliselt väga vähe kui üldse, rohkem aga tavaliselt orkaani äärealadel.
Vt ka http://www.ssd.noaa.gov/PS/TROP/storms/HAIYAN.html

Anonüümne ütles ...

aitäh, küsisin seda ka selleks, et saada aimu mastaapide kohta võrreldes eesti ja läänemere ümbrusega.

kas eestis on võimatu alla 900 hpa tsükloni saabumine või teke, või on teatud tingimustes ikkagi võimalik?

juhul kui teate senist madalaimat õhurõhku eestis, siis kirjeldage palun selleaegset ilma eestis kui teate.

Jüri ütles ...

Jah, ilmselt oleks ilmekas teha mingi kaart, kus Läänemere kohale on pandud kaardikihina see taifuun.
Atlandi regioonis on seni teadaolevatest kõige intensiivsemaks barokliinseks ehk parasvöötmetsükloniks nn Braeri torm, kui selle keskmes 10.1.1993 hinnati õhurõhuks 914 hPa. Võib siis arvata, et sellest intensiivsema parasvöötmetsükloni teke on äärmiselt ebatõenäoline.

Kõige madalam registreeritud õhurõhk jaama kõrgusel Eestis on 936 hPa, mis mõõdeti 16.12.1982 Väike-Maarjas.
Niipalju on teada, et tsüklon liikus süvenedes üle Skandinaavia lõuna- ja keskosa Põhjalahele ja edasi Soome. Eestisse tõi see lühiajalise sula ja edelatormi (http://www2.wetter3.de/Archiv/GFS/1982121518_22.gif), hiljem oli tugev tuul läänest ja loodest.

Anonüümne ütles ...

aitäh :)!

Anonüümne ütles ...

Novembris torme ei paista Eestisse tulevat ning loodetavasti edaspidi samuti mitte.

Jüri ütles ...

Novembri keskpaigast alates on tormideks üsna arvestatav võimalus.

Anonüümne ütles ...

See ei tähenda tingimata, et just Eestis nii on. Skandinaavia mäestik võtab mõnikord isegi rohkem kui poole tormide raevukusest.

Anonüümne ütles ...

kas 10.11 öösel võib jälle liivi lahel jälle torm tulla?

hirlam näitab sinna roosat ala!

Anonüümne ütles ...

"Tipphetkel ulatus 1 min keskmine tuulekiirus 315 km/h, puhangud 375 km/h ja üksikud iilid koguni 390 km/h, mis on tunduvalt üle 100 m/s. Võrdluseks: rahvusvahelise kriteeriumi järgi algab orkaan siis, kui tuule püsikiirus on üle 32,7 m/s ehk vähemalt 12 bofoori (palli). Keskmes langes õhurõhk 890 hPa-ni. See on üks intensiivsemaid, mis usaldusväärsete andmete ajaloost teada."

seda skaalat peaks 20 pallini pikendama. 20. pall oleks nt "ületamatu maruorkaan" (sellest tugevam pole kuidagigi võimalik, vms)

Anonüümne ütles ...

huvitav mille järgi emhi ennustab teisipäevaks (jälle!) nii tugevat tuult, wetterzentrale näitab suht.rahulikku ilma.

Jüri ütles ...

8. november 2013 13:48 - Beauforti skaalat pikendati juba 1946. a 17 pallini. Siiski laiendatud skaala pole läinud rahvusvahelisse kasutusse, vaid seda kasutatakse kaasajal ainult Taiwanil ja Hiinas. 17 palli vastab 61,2 m/s.

8. november 2013 12:40 - ei tähenda jah, aga mis siis? Niisama pole ju mõtet vaielda.
Suurem osa tormituuli toovaid tsükloneid tuleb läänest üle Skandinaavia (Ilmariskide raamatu järgi üle 50% juhtudest), kuid märkimisväärne osa ka edelast (üle Taani väinade või Biskaia lahelt üle Lääne- ja Kesk-Euroopa). Vahel toovad tormi ka loodest sukelduvad tsüklonid.
Arvestama peaks siiski seda, et mäestik barokliinseid protsesse ja tsüklogeneesi ei takista, vaid tuul nõrgeneb peamiselt hõõrdumise tõttu. Teinekord võib pärast mäestiku ületamist tsüklogeneesi jätkudes tsüklon süveneda (või tekkida osatsüklon) ja torm seetõttu isegi tugevneda.
Vägagi võimalik, et novembri jooksul tuleb Eestis torm, võib-olla isegi mitu. Eks seda peab näitama aeg.

8. november 2013 13:39 - jah, 10. novembril tuleb ilmselt päris tugevat tuult, aga kas just torm, on küll veel lahtine. Praegu pigem ei näi tuul üle 20 m/s tugevnevat, kuid eks laupäeval paistab täpsemalt. GFS mudeli väljund: http://expert-images.weatheronline.co.uk/daten/proficharts/en/2013/11/08/basis12/scan/boen/13111006_0812.gifb
Hirlam näitab, et osatsüklon süveneb tsükloniks muutudes rohkem ja kiiremini kui GFSi järgi, sellest ka tugevama tuule prognoos.

Anonüümne ütles ...

Miskipärast ei usu, et mitu tuleb. Heal, juhul üks kui sedagi. (Jutt siis ikka Eesti kohta)

Jüri ütles ...

Jah, seda näitab aeg, mis saab ehk jätan küsimuse lahtiseks.

Anonüümne ütles ...

et selle taifuuni tuule kiirus oleks meetrites maagiline, siis oleks kiirus olema 400 km/h ehk 111,11.. m/s.