pühapäev, 3. november 2013

Pilvelumestuse-auk ehk (hole punch cloud, fallstreak hole)

2. oktoobril pälvis Harjumaal paljude inimeste tähelepanu kõrgünkpilvedesse tekkinud ovaalne auk. Seda pildistati ohtralt ning novembri Horisondis ilmub sellest ka lugu, mistõttu varem siia keskkonda lugu üles ei pannud. Millega tegu?
Vahel harva võib näha, kuid kiudrünk- või kõrgrünkpilvedesse on tekkinud ümmargune või ovaalne  auk pilvedesse. Seda nimetatakse pilvelumestuse-auguks (inglise k fallstreak hole). 
See nähtus tekib siis, kui pilved koosnevad allajahtunud veepiisakestest, mille temperatuur on -20°…-30°C (faasiline ebastabiilsus), sest jäätuumakesi pole piisavalt. Kui tekib mingi häiring, näiteks sõidab lennuk pilvekihist läbi, siis aerodünaamilise rõhulanguse tõttu moodustub hulgaliselt jääkristalle. Need võivad vallandada doominoefekti ehk allajahtunud veepiisakesed külmuvad peaaegu otsekohe jääkristallideks kuni teatud kauguseni häiringust. Seetõttu jääb tihti kontsentriline ring või auk pilvedesse. 
Säärane pilvelumestus põhineb Bergeron-Findeiseni protsessil. See omakorda põhineb asjaolul, et jää kohal on tasakaaluline veeauru rõhk väiksem kui vedela vee kohal samal temperatuuril. Seega, kui pilvedes on korraga nii veepiisakesi kui jääkristalle, siis liiguvad veemolekulid veepiisakestest jääkristallidele ehk viimased kasvavad esimeste arvelt. Moodustuvad lumehelbed, mis hakkavad raskusjõu mõjul laskuma. Suvisel ajal sulavad need vihmapiiskadeks, kuid külmal ajal, kui kogu õhumassis on temperatuur madalam kui 0˚C, jõuavad lumena aluspinnani ehk sajab lund. Sobivaim veepiisakeste ja jääkristallide suhe pilvedes, et need korralikke sademeid annaksid,  on umbes 1:100000 (märgatavad sademed võimalikud vahemikus 1:1000 - 1:1000000) veepiisakeste kasuks ja temperatuur -15˚...-20˚C.
On huvitav, et pilvelumestuse-auk tekitas 7.10.2009 sensatsiooni Moskva kohal (http://www.vesti.ru/doc.html?id=319331). Seda müstifitseeriti, milleks pole siiski mingit põhjust.

Pilvelumestuse-auk 2.10.2013 kell 16:02 Tallinna Lauluväljaku kohal (foto: Ellu Vibur)

Pilvelumestuse-auk 2.10 kell 15:59 Kiili vallas (foto: EestiLoodus)

Veidral kombel õnnestus sama nähtust Laagris 5. oktoobril kl 13.34 jäädvustada.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

sakus oli ka seda näha.