pühapäev, 9. juuni 2013

Harju keskmine suvi

Ja ongi käes mõneks ajaks harju keskmine suvi - päevane temperatuur on paar kraadi alla või üle 20 kraadi, on ka vihma ning kuivi päevi. Nädala lõpp on siiski veidi soojem, kui päeval tõuseb temperatuur ilmselt suuremal osal Eestist üle 20 kraadi.
Uus kuumalaine on arvutatud mudelites 17. juuniks, kuid see on lühiajaline ja pärineb Lääne-Aafrikast. Nädala jooksul selgub selle kohta täpsemalt. Senikauaks:
GFS mudeli väljund 17. juuniks



ECMWF mudeli väljund 17.-18. juuniks

***

9. juuni õhtul oli äikest ka Talllinnas kl 20.30-21.00:



Ülal: Laagris enne äikese saabumist







Ülal: äike

***
Rünksajupilve areng 9. juuni pärast õhtust äikest Laagris (kl 20.52 - 21.34):







9. juuni südaöine äikesepilv, asukohaga Tartust ida-kirde suunas. Pilves lõi aeg-ajalt välku,pildistamise hetkel  asus äike radarite järgi otsustades kusagil Varnja ja Kallaste vahel. Pildistatud Tartus (foto Kalle Soo): .

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

sakus oli ka üksikuid mürinaid kuulda, kuid välke ei näinud.

kas eestis on cape olnud kunagi 2500 või rohkem ning li -9? ning mida see kaasa eesti tingimustes tooks?

wetterzentrale just selliseid näitajaid prantsusmaale 16.juuniks lubab!

Anonüümne ütles ...

andmed siis kella 00.00 paiku. siis, kui sina vaatad, võib kaart juba uuenenud olla. igaks-juhuks seda ütlen.

Jüri ütles ...

Andmed uuenevad jah umbes paar tundi hiljem, kuna tegu on UTC ajaga.
Äärmuslikke väärtusi kipub GFS ülehindama. Mõnedel varasematel kordadel on olnud sarnane olukord, kuid selliste väärtuste asemel on tegelikult kaks korda madalamad väärtused. Viimati oli pakutu ka tegelikult selline 25.-26. mail 2009. a.
Eesti atmosfäär ei erine näiteks Prantsusmaa või Saksamaa omast, nii et tuleb leida vaid analoogsed juhud üles, näiteks http://www.estofex.org/news/2009/06/first-major-severe-thunderstorm.html ja http://www.frankdeboosere.be/nieuws/news2009/extreme%20hagel%2025-26%20mei%202009%20HAMID%20en%20BUELENS.pdf

Anonüümne ütles ...

aa, ma muidu mõtlesin oma küsimusega ka näiteks geograafilise asukoha mõju, läänemeri, pinnamood, jne.

Anonüümne ütles ...

seda ECMWF mudelit ma küll ei usu, sest 850 hpa pinnal on +16 kraadi eesti kohal ikka liialdatud näit. kuna õhumass peab üle läänemere liikuma, et eestisse jõuda, siis seda enamgi.

Anonüümne ütles ...

Kas te teate, et kui kiire 300..400 hPa pinnal on edelavoolu kiirus? (m/s või km/h)

Liisa.

Jüri ütles ...

Ei maksa ülehinnata kohalike tegurite mõju. See õhumass peaks vee kohal olema päevi, et mõju avalduks jahtumisena. Kui see õhumass tuleb üle Läänemere, siis kulub selleks ainult mõni tund, mille jooksul veel mõju ei avaldu, arvestama peaks ka Läänemere suurust - õhumassi kõrval on tegu liiga väikese lombiga, et võiks oodata kiiret ja olulist õhumassi transformeerumist.
Ainsad muutused, mis tulla saavad prognoosis, on seotud trajektooridega. Kui läänetsüklon liigub praegu arvutatust ida poolt, siis jääb tuline õhumass ilmselt meist eemale, kui lääne poolt, saab sellest osa ka Skandinaavia ja meile jõuab kuni 18 kraadi isoterm 850 hPa pinnal. Lähipäevad näitavadki seda, kuid prognoosis trajektoor rõhkkondadel ja sellest tulenevalt õhumassidel muutub.

Praegu on sellel kõrgusel õhu kiiruseks 30 m/s.

Anonüümne ütles ...

Ka täna on pilvede areng vähemalt Põhja Eestis üsna kiire.

Anonüümne ütles ...

Ning kuulsin esimest müristamist

Kalle ütles ...

Tartus võib vist tänase päeva lukku panna. Terve päev oli pilves, aga üsna soe. Äikest polnud, vaid sortsuke vihma õhtul tuli.

Anonüümne ütles ...

sisetunne ütleb, et jääme kuumast õhumassist eemale.

Kalle ütles ...

Praegu on jah üsna huvitav olukord - õhutemperatuur terves Eestis on peaaegu sama. Erinevus vaid paari-kolme kraadi piires ja mitte nii, et lõuna-Eestis +28 ja mere ääres +12.

Jüri ütles ...

Mudelid on arvutanud tsükloni rohkem Skandinaavia kohale, mistõttu kõige kuumem osa praeguse seisuga jääks eemale. Samas on jällegi 14. juuniks arvutatud korraks sooja õhumassi jõudmine siia, mida paari päeva eest polnud.

Jüri ütles ...

Praeguse seisuga on lühikese kuumalaine võimalus arvutatud 18. ja 22 juuniks, aga see jah võimalus, mitte kindel. Eks nädalavahetuseks selgub, kas siis tulevad või mitte.
14. juunil küll liigub väga soe õhumass üle Eesti, aga kuna see on seotud lohuga ja väga niiske õhuga, siis ilm on ilmselt pilvine ja seetõttu on kõrge õhutemperatuur kahtlane.

Anonüümne ütles ...

ja milline on 14 juuni äikesetõenäosus?

Jüri ütles ...

Soe õhumass on stabiilne, mistõttu äikest ilmselt ei tule. Äike võib tulla 16. juunil, kui Eesti poole liigub jahedat õhumassi kandev tsüklon.

Jüri ütles ...

Kuuma õhumassi kohalejõudmine on arvutatud 21.-23. juuniks. Prognoos on muutunud kindlamaks, kuid tasuks ära oodata 17. juuni, kui saab juba päris kindlalt öelda, mis siis ikka lõpuks saab.
14. juuni maksimum oli pilvisele ilmale vaatamata näiteks Võrus 25,6°C, mitmel pool oli üle 24°C ja isegi Tallinnass 23°C.