kolmapäev, 26. juuni 2013

Äike 26. juunil

Äike riivas Tallinna idaserva, areng:







Vahepeal hakkas endise Pääsküla prügila kohal pilv kasvama.


Hajunud äike

Tugevamad äikesed jäid Virumaale ja Kagu-Eestisse.

Paistab, et üle Eesti on kagust loodesse tekkimas ebapüsivusjoon. Praegune sarnaneb vägagi palju 29.7.2010. a omaga. 

26.6.2013

29.7.2010

Ilmselt on äikest õhtu poole paljudes kohtades, sh siis ida pool. 

Kell 13-13.20:

Esimene äike Tallinnast idas, nõrk

Tugevam äike kagus, halvasti näha, punase ovaali sees

70 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas Tallinnas tuleb ka äikest

Kalle ütles ...

Radarilt vaadates on üks pilveke hetkel Tallinna poole teel. Kui hästi läheb, ehk jõuab kohale.

Anonüümne ütles ...

ma arvan et see riivab võib olla väheke

Jüri ütles ...

Jah, Tallinnast idas olevas pilves oli äike, aga nõrk. Tugevam äike on kagus. Väga tõenäoliselt jõuab äike ka Tallinnasse.

Anonüümne ütles ...

Kui tugevaid äikeseid täna oodata on?

Jüri ütles ...

Tänased äikesed võivad olla oluliselt tugevamad kui eilsed, sest soojust on rohkem ja päeva jooksul muutub õhumass ka labiilsemaks. Samuti paistab olevat suurem tuulenihe.

Kalle ütles ...

Tartus on juba kaugemalt müristamist kuulda. Esimesed üksikud vihmapiisad on ka, aga vist läheb äike jälle napilt mööda.

Anonüümne ütles ...

Tartus paduvihm, müristab!!

Anonüümne ütles ...

Saared ka saavad?

Kalle ütles ...

Millises linnaosas paduvihma tuli? Müristab jah, seda küll, ent mitte lausa pea kohal. Jämedapiisalist vihma tuli ka korraks, aga suuremate puude all on asfalt endiselt kuiv. Minu vaatluspunkt asub Rebase tn. Rimi lähedal.

Anonüümne ütles ...

Annelinn nõlvaku peatus, praegu on lõppenud sajas umbes 20min

Kalle ütles ...

Ma märkasin ka, et Annelinna pool oli sadu tugevam. See äike taandus ära põhja poole, aga lootust on, et lõunast on uus tulemas.

Anonüümne ütles ...

vihma tuleb korralikult kuid äike võib jaguneda kaheks pooleks ning Tartu jääb nende vahel

Anonüümne ütles ...

Kuidas on Viljandi- ja Pärnumaaga? Kas ka äikest oodata?

Jüri ütles ...

Õhtupoole jah üsna suur võimalus, praegu sealkandis näha suure vertikaalse arenguga rünkpilvi.

Kalle ütles ...

Uus äike läheneb Tartule kagu suunast, müristamist on juba kuulda. Eks näis, kas tuleb otse peale või läheb ida poolt mööda...

Anonüümne ütles ...

Tallinnani jõudes äikesed hajuvad pigem

Anonüümne ütles ...

Tartus radari järgi äike hajus, kuid praegu oli kuulda üks

Kalle ütles ...

Radari järgi tundub jah, nagu oleks hajunud, aga ilmselt on uuesti tekkinud - vahepeal oli natuke aega vaikus, nüüd kolistab ida pool jälle. Radaripilt on muidugi ka ca. 20 minutilise viitega ja selle aja jooksul võib muutuda nii mõndagi.

Anonüümne ütles ...

Kui suur tõenäosus on öiseks äikeseks?

Anonüümne ütles ...

Kui suur saartel äikesevõimalus?

Kalle ütles ...

Ja tundub, et ongi Tartus selleks korraks "pidu" läbi. Küllap õhtuks tuleb päikegi välja.

Jüri ütles ...

Tallinna idaosa siiski sai äikest. Esimese laine äikesed on läbi. Aga kuna õhumass on labiilne, siis võivad tekkida õhtul veel teise laine äikesed. Näiteks on tekkivad äikesed jõudnud juba Saaremaale.

knut ütles ...

Et on võimalik samasugune äikeselaine nagu oli esimene äikeselaine?

Anonüümne ütles ...

Ma kahtlen selles väga sügavalt, kahtlane pilves ilm, on väga niiske ka aga tundub , et rohkemat siit kahjuks ei tule..

Jüri ütles ...

Ei, need äikesed on pigem nõrgad ja rohkem lääne pool, kus taevas selgem. Läänemaal ja Sõrves juba täheldati nõrka äikest.

Anonüümne ütles ...

Kas öösel Tallinnas ka äike võimalik

Jüri ütles ...

Selles osas soovitan jälgida seda: http://www.emhi.ee/inc/other/lennumeteoroloogia.php. Kui antakse äikesehoiatus lennujaama kohta, siis on äikese tõenäosus lähema tunni-kahe jooksul üle 90%.
Praegu pole näha kuskil, et mõni kolle võiks jõuda Tallinnasse või lähitundidel tekkida ja kohale jõuda. Ilmselt on äikest homme.

Jüri ütles ...

Teise laine äikesed, mis on juba konkreetselt frondiga seotud, on tekkinud Lätis, mõned neist Pärnumaast veidi lõuna pool. Seega Liivi lahe ümbruses tasub olla valvel.

Kalle ütles ...

CAPE+LI kaart vaadates tundub, et homne äikesepäev võib ida-Eestis juba kaunis varakult peale hakata.

Anonüümne ütles ...

Aktuaalses kaameras öeldi, et homme võib äikesega kaasneda tormi-iile, mis võivad pahandust tekitada.
Mis sa Jüri arvad sellest?

Jüri ütles ...

Olin Raplamaa keravälgu juhtumit uurimas, nimelt ühes külas nähti 30. mail lausa autosuurust keravälku. Igatahes AK-d ei näinud.
Aga äikesed on juba praegu alanud, Kuramaal on frontaalne äike, mis liigub praegu küll loodesse. Aga kuna õhumasside piir on juba hommikul ilmselt Eesti kohale jõudnud, siis pole ime, kui ennelõunal on palju äikest. Aga ebapüsivusjoon peaks Eestist siiski jääma eemale, sellega on seotud suurimad ohud. Midagi väga ohtlikku praeguse seisuga siia ei ootaks.

Kalle ütles ...

Või et lausa autosuurust keravälku nähtud? Äkki viitsid sellest lähemalt rääkida? Ise olen ma elu jooksul keravälku näinud kaks korda, sinna on muidugi juba tükk aega tagasi. Üheksakümnendatel. Isegi ei mäleta enam, olid need juhused ühel ja samal suvel või oli aasta-paar vahet. Aga koht ja situatsioon oli sama. Mõlemal korral minu maamaja juures ja keravälk "sõitis" mööda õues olevate elektrijuhtmete riputuskaablit. Tol ajal tuli majapidamisse elekter veel harilikku neljajuhtmelist õhuliini pidi. Elektrikilp oli laudas, sealt läksid juba isolatsiooniga õhukaablid majja ja sauna. Mõlemad juhtmed muidugi alumiiniumist (õhulinikaablist) riputustrossi küljes. Esimesel korral nägin keravälku veidi kaugemalt, nägin vaid, kuidas mingi ere sädelus juhtme ühest otsast teise (lauda juurest maja juurde) liikus. See oli vahetult peale äikest, täpsemalt, peale suurema saju lõppu. Mingit kahju see siiski ei tekitanud, sama juhe on tänaseni kasutusel. Teine kord oli situatsioon sama (vahetult peale suuremat sadu), aga siis ma seisin praktiliselt liini all. Keravälk liikus sedapuhku mööda elektrikaabli riputustrossi sauna poole. Oli selline erevalge, rusikast pisut suurem sädelev kera. Kaabli pikkuseks on nii ca. 15m, selle vahemaa läbis välk vast nii 2-3 sekundiga ja siis lihtsalt kadus (nagu esimesel korralgi). Liikumise ajal oli kuulda vaikset susisevat-pragisevat heli (ssshhh...). Kuna nägin seda väga lähedalt, oli minu esimene mõte, et nüüd on selle juhtme isolatsioonist järel ehk vaid natuke kärsahaisu. Sekund hiljem, kui asi mulle kohale jõudis, ehmatasin vist küll näost valgeks, et kurat, see paneb ju sauna äkki põlema! Tormasin kiiresti sauna teisele korrusele, ise mõeldes, et mida nüüd veel ruttu ära päästa jõuaks... Aga juhtunud polnud mitte kõige vähimatki, elektriliingi oli korras. Samas kohas on keravälku varemgi nähtud. Kord jooksnud pealtnäinud sugulaste kinnitusel susisedes mööda maja välisseina, kord kolhoosiajal tulnud õhukorstna kaudu lauta, kus ka suure pauguga lõhkenud, nii et lehmad kõik suurest ehmatusest sõimede alla pugenud. Midagi hullemat siiski ei juhtunud.

Anonüümne ütles ...

pole kunagi seda näinud, tahaks vähemalt üks kord näha


seoses tööga istusin terve öö arvuti taga, mõnikord vaatasin ka radarit, äikest oli kõige rohkem Narva läheduses, praegu liigub Tartu poole mööda 2/3 Eestit peenike rohekas-kollane joon. selline tunne, et tuleb paduvihm

Anonüümne ütles ...

hm, kuid müristamist poole kuulda, vaadates aknast välja mina küll ei ütleks, et midagi tuleb

Anonüümne ütles ...

Tartus äike

Kalle ütles ...

Tartus on jah, ilus frondiäike. Juba kella 8 paiku hakkas peale ja kestab siiamaani.

Anonüümne ütles ...

Kas täna on ka võimalikud teise laine äikesed?

Kalle ütles ...

Tuleb ka teise laine äikeseid. Kesk-Eestis on üks juba tekkinud, lõuna pool arenevad pilved samuti. See on radaril ja satelliidipildil väga hästi näha.

Jüri ütles ...

Jälle polnud hommikul arvuti taga. Aga teise laine äikesed juba tekivad jah. Soodne aeg mandri siseosas ja ida pool on kuni õhtuni.
Sellest keravälgust teeksin vast eraldi postituse, kuna see on nii ebatavaline juhtum.

Anonüümne ütles ...

Olen lõpuks Kiilis tagasi. Filmisin ka mõned videod, kuid sealne netiühendus oli videode laadimiseks liiga aeglane. 25.06 oli Viljandi lähedal Pärsti vallas ka äikest, kuid see oli nõrk, aga vihm tugev.

Lisaks oli täna öösel kella 01:00 ajal näha Läti äikesekollete sähvatusi. Seda ikka Pärsti vallast. Eile oli seal päevamaksimum +30 kraadi.

Anonüümne ütles ...

kuidas aru saada, et äikesepilv pagi toob või mitte?

tänan ette

Anonüümne ütles ...

Kas lähinädalal on ohtlikku ilma oodata?

Liisa.

Anonüümne ütles ...

Kas Lääne Eestisse ka täna äikest jagub?

Anonüümne ütles ...

Esiteks võib pagi ära tunda väga kiire äikesepilve serva lähenedes. Samuti kui näha on pilvevalli riiulpilve või rullpilve.

Anonüümne ütles ...

aitäh!

Jüri ütles ...

Mitte kõik riiulpilvega rünksajupilved ei too pagi. Üldiselt on nii, et kui rünksajupilve all on räbaldunud pilveosa või pilvekesed, siis on pagi väga tõenäoline.
Lääne pool on praeguseks küll äikesed lõppenud.
Kui nädala lõpus jõuab kuum õhumass uuesti vähemalt Eestini, on jälle äike väga tõenäoline.

Anonüümne ütles ...

ida-eestis küll

Anonüümne ütles ...

Kas 25-26 kraadised päevatemperatuurid on juulile iseloomulikud? Viimaseid suvesid vaadates tunduvad need üsnagi tüüpilised.

Jüri ütles ...

Ütleks, et juulile on kõige iseloomulikum vast 20-25 kraadine temperatuur, aga jällegi sõltub aastast, kohast jne. Viimased suved on jah üldiselt soojad või väga soojad olla, kuudest isegi eelmise aasta juuli oli pikaajalisest soojem.

Anonüümne ütles ...

olgu juuli kui jahe tahes, kuid soojem normst ikkagi :D

Jüri ütles ...

Kui juuli keskmine temperatuur on pikaajalisest keskmisest madalam vähemalt 0,5 kraadi võrra, siis on tegu jaheda juuliga, kui aga kõrgem 0,5 kraadi võrra, siis sooja juuliga.
Eelmise aasta kohta kirjutasin just juuli, mitte suve kohta seetõttu, et seda pidasid paljud inimesed jahedaks ja sajuseks, kuigi oli keskmise järgi pigem soe ja leidus ka kohti, kus sademeid tuli pikaajalisest keskmisest vähem.

Anonüümne ütles ...

Huvitav märkida, et viimased 8 aastat polegi juuli keskmisest külmem olnud.

Anonüümne ütles ...

see aasta tuleb külmem juuli :D

Jüri ütles ...

Millel selline arvamus põhineb? Kui arvestame sellega, et suvine tsirkulatsoon on praeguseks väljakujunenud, siis võib oodata pikaajalisest keskmisest soojemat juulit. Midagi kindlat muidugi siin pole.

Anonüümne ütles ...

millal uut püsivat kuumalainet oodata on

Jüri ütles ...

Praegu jääb kuuma õhumassi serv pikemaks ajaks Eesti lähedale, sest Venemaal paistab olevat välja kujunenud blokeeriv antitsüklon. Olenevalt rõhuväljast see serv fluktueerub - kas siis üle Eesti või taandub Venemaa lääneossa.
Aga kuumad päevad on üksikult, mitte ei moodusta mõnd perioodi. Mis juuli keskel ja edasi, seda ei tea.

Margus ütles ...

Ida-Eestis suht soe (kuumapoolne) ilm püsib
Tugevam kuumus saabub järgmisel kolmapäeval ka mujale eestisse.

Anonüümne ütles ...

tänan

Anonüümne ütles ...

Kui suur on äikese tõenäosus laupäeva öösel ja päeval tallinnas?

Anonüümne ütles ...

tundub, et idaeestis peaks jälle +30 tulema laupäeval.

Jüri ütles ...

Olukord on pisut sarnane 13.6.2009 (vt http://myrskyvaroitus.com/chaselog/?p=230), kui Eestisse ulatus kagust tsükloni loodeserv ja idast kuuma õhumassi piir. Mandril oli enamikes kohtades äikest, mis jõudis õhtul ka Tallinnasse. Seetõttu võiks arvata, et kui Tallinnasse äike ka tuleb, siis triivib see mujalt kohale. Tõenäosus jääb hämarasse tsooni, st 50% lähedale ehk võib tulla, kuid samahästi võib ka mitte tulla.
See, kui soe on, sõltub pilvisusest. Kui päikest rohkem, siis õhumassi poolest võiks vähemalt ida pool tulla küll üle 25 kraadi.

Margus ütles ...

Tundub, et öö vastu laupäeva ja ka hommikul satub Lääne-Eesti ja saared "löögi" alla. Siis peab olema ka äikesekoldeid, sest üksikute hiidpilvamasside all on oodatav sademetehulk isegi 30... 40 millimeetrit - s. o kuni 4 ämbrit ruutmeetrile !!!

Margus ütles ...

On kaheldud sellises arvestuses,- aga, 10 mm -1 cm ja ruutmeetri peal on selliseid "kuubikuid" 100 x 100 e. 10 000 e. terve ämbritäis
(10 liitrit)
Liitis on ju kuubikuid 10 x 10 x10 e. tuhat...

Anonüümne ütles ...

kas Põhja-Eestis võib ka täna öösel äikest tulla

EestiLoodus ütles ...

Venemaa lääneosa ja Euroopa idaosa piirkonnas on mitu pagijoont kujunemas/kujunenud, millest läänepoolseim liigub aeglaselt Läti ja Eesti suunas.

Anonüümne ütles ...

emhi jälle liialdab ööseks äikeseohuga. hea kui vihmagi sajab.

Anonüümne ütles ...

Niiet tuleb vihmane ja nii mitmelgi pool äikseline öö??
Meil koer hullult kardab äikest ja kui tuleb öösel/päeval äikest (Harjumaale), siis paeb ta tuppa tooma..

Anonüümne ütles ...

ei usu, et öösel äikest tuleb. pigem päeval. jutt siis 29.06-st.

Jüri ütles ...

Ööseks jõuab jah tugeva vihma tsoon juba Eestisse (esmalt Liivi lahe ümbrusesse), samas kui Virumaale ei pruugi laussajutsoon üldse jõuda.
Kuna tegu on aktiivse lõunatsükloniga, siis ei saa välistada äikest ükskõik millisel kellaajal (frondid), kuid oluliselt suurem on äikese tõenäosus päeval, sest siis jõuab lõunatsükloni soe sektor Eesti kohale.