esmaspäev, 10. september 2012

Septembri muutlik ilm

12. september. Hommik oli Ida-Eestis selge ja lõõskava päikesega, sooja kuni 23 kraadi, kuid nüüd on pilvine. EMHI andis äikesehoiatuse:
Eesti   12.09.2012 13:27
12.09. on mitmel pool äikest. Äikesepilvede all on tuul puhanguline. 
Kokkuvõtteks osutus 12. september Ida-Eestis väga soojaks, kõrgeim maksimum mõõdeti Narva-Jõesuus (24,7°C) ja Võrus (24,6°C). Hommikul läks ilm pilviseks Lääne-Eestis, pärastlõunal jõudsid pilved (kõrgrünk-) ka Ida-Eestisse. Päeval oli Võrtsjärve lõunatipus väike ja lühiealine äike, õhtul arenes äike Tartumaal ja Kagu-Eestis, mis liikus kiiresti Venemaale. Mõningaid roosakaid välkusid õnnestus siiski jälgida. Peipsi taga arenes ohtlik ja võimas äikesekolle.
Punane kaja Sürgavere radaripildil
Äikesekolle Peterburi lähedal
Ac castellanus Tartu kohal

*************************************************************
Täiendus 11. septembri õhtul. 11.9. hommikul oli mitmel pool (Harjumaa, Virumaa, Võrumaa) äikest, kuid need hajusid hommiku jooksul. Tõenäoliselt olid need seotud sooja või sooja tüüpi oklusioonifrondiga. Päeval oli näha rohkelt kõrgrünkpilvi (castellanus, floccus), millest mõni oli päris suure vertikaalse ulatusega, kuid Tartu ümbruses congestuse mõõtu ikka välja ei andnud. Temperatuur tõusis paljudes kohtades üle 20°C, kõige kõrgem maksimum oli Tallinnas (23,5°C), mujal jäi maksimum enamasti 22°-23°C piiresse.
Kuna südasuvine õhumass (1,5 km kõrgusel isoterm kuni 14°C) püsib Eesti kohal veel ka homme, siis on vähemalt Ida-Eestis oodata kuni 24°C, kuid seda muidugi piisava päikesepaistega. Äikesevõimalus on võrdlemisi suur, sest praegu Läänemere lõunakaldal äikest põhjustav labiilne õhumass jõuab öö jooksul Eesti kohale.
Suvised pilved 11.9. õhtul Taevaskoja kohal

*************************************************************
11. septembril kl 15ks tõusis Tallinnas temperatuur üle 23°C ja mitmes teiseski jaamas oli üle 20°C. 12. septembriks lubatakse Tartusse isegi kuni 24°C ja äikest (WeatherOnline).
Alles oli 8. september, kui Eestini jõudis loodevoolus väga külm õhk, nii et 1,5 km kõrgusel oli hilisügisene või koguni varatalvine -2°C isoterm. Tol päeval oli külma õhu advektsiooni ja tsükloni koosmõjul rohkelt äikest ja mitmel pool sadas rahet. Käisin seetõttu äikesejahil ja õhtul õnnestus ära näha ka umbes 1 km kõrgusel asunud lumesadu.
Nüüd on Eesti sattunud Kesk-Euroopast Ukrainasse liikunud kõrgrõhkkonna põhjaserva ja on ühtlasi Islandile jõudnud sügava tsükloni soojas sektoris. Tänane (10. sept.) pilvisus oligi seotud sooja frondiga. Praeguseks on kohal südasuvine +10°C isoterm (ikka 1,5 km kõrgusel), mis tähendab, et päikeselise ilmaga tõuseb temperatuur vähemalt 20°C-ni, kuid 12. septembriks jõuab kohale lausa 14°C isoterm, mis praegusel ajal võimaldaks päikeselise ilmaga temperatuuri kuni 24°C. Kui nüüd teisipäeval on päikest, siis 23°-24°C on täiesti reaalne. Selline kuum ilm ei jää aga püsima, sest tsüklonid on aktiivsed ja liiguvad suurtel laiustel kiiresti itta. Eesti jääb nende lõunaserva.
Juba kolmapäeval oodatakse külma frondi üleminekut ja ilma sajuseks minekut. Läheb ka hulga jahedamaks.   Laupäevaks on üsna tõenäoline see, et mingi tsüklon jõuab päris Eesti lähedale. Kui jääme selle lõunaserva, siis on jahedapoolne ilm (siiski üle 10°C), väga tuuline ja sajune (võib-olla nii laussadu kui hoogsajud).
Laupäevaseid ilmaolusid täpsustan lähipäevil, kuid hetkel midagi rõõmustavat ei ole oodata.
(see ilmateade on Kivimäe Põhikooli juubeli tähistamise tarbeks kirjutatud)

Prognoositav kuum õhumass 12. septembril enne õhumassivahetust Eesti kohal. Allikas: wetter3.de

19 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

arvan, et kuskil ei tule 20 kraadi, sest suht pilves ja hetkel vaid 13 kraadi.

Jüri ütles ...

Kl 10 oli Eestis juba 13-17 kraadi sooja. Kuna päev on alles ees, siis on prognoos jõus, st nii mõnelgi pool on üle 20 kraadi. Isegi eile oli näiteks Tallinnas vaatamata pilvisele ilmale üle 18 kraadi. Hommikused pilved võivad päeval hajuda ja seetõttu võib teie asukohas ka tulla 20 kraadi.

Jüri ütles ...

Kl 13 - Tallinnas 20 kraadi, mitmel pool Lääne-Eestis ja looderannikul 20-22 kraadi.

EestiLoodus ütles ...

Kiilis on hetkel (kell 14:20) samuti +20 kraadi.

Kuid hommikul ja ennelõunal oli näha kõrgrünkpilvi (Altocumulus castellanus või Altocumulus congestus) (Parandage kui eksisin liigi määramisega)
Samuti on taevas olnud terve tänase päeva kergelt vines.

Pildialbum:
lahe.mobi/usercp.php?a=gallery&g=361

Jüri ütles ...

Suur tänu!
Tallinnas tuli 23 kraadi ära ja tõuseb, mitmel pool mujalgi on üle 20 kraadi!

Jüri ütles ...

Pilvede liikide poolest jah Ac castellanus ja floccus (segamini). Ac congestust ma näinud ei ole (Tartu ümbruses, uus kooliaasta mul), kuid need võisid vabalt kuskil olla.

Anonüümne ütles ...

Kas saksamaal olevad aikesed voivad siia jouda

Jüri ütles ...

Kas just konkreetsed kolded, aga kui õhumass säilitab oma labiilsuse, siis tekivad üha uued kolded, samal ajal kui vanad hääbuvad ja nii kandub äikeseala lähemale. Isegi kui see ei kao, ei jõua see enne varahommikut kohalr.
Ma siiski arvan, et see äikeste aktiivsus võib öösel ikkagi väheneda või pea kaduda, kuid päeval tekib jälle ning nii on 12. september küllaltki suure äikesevõimalusega.

Eesti Loodus, ei näe pilte, ligipääs keelatud (mul pole selles keskkonnas kontot). Ei vaadanud varem, sest arvuti mul paranduses ja üldiselt olen mobiiliga netis ja päris arvutisse saan juhuslikult ja enamasti õhtuti.

knut ütles ...

Kahju, et pean koolis olema väga raske on, kui väljas on äike ja pead ise õppima :D

Jüri ütles ...

See on jah jube tunne, kui ma kunagi koolis käisin, siis nii mõnigi kord eelistasin jälgida ilma tundidesse mineku asemel. Ka nüüd ülikoolis ei lähe loengutesse, kui tõotab huvitav ilm tulla ja on midagi vaatamisväärset.

EestiLoodus ütles ...

Loodan, et nüüd peaks ligipääs tagatud olema:
http://www.lahe.mobi/pildid/361/index.html

(kuna leidsin lingi, kust saavad ka 'külalised' albumeid vaadata)

Jüri ütles ...

Sain piltidele ligi, eriti meeldis teine foto. Seal tundub olevat Ac congestus või vähemasti sellele väga sarnane kõrgrünkpilvede alaliik/vorm. Teistel on Ac castellanus või floccus. Veelkord aitäh!

Anonüümne ütles ...

kas ka uus kuupäeva rekord ka tuli kuskil?

Jüri ütles ...

Piiri taga küll, sest Pihkvast Peterburini oli sooja ühtlaselt 25-26°C, Eestis tuleks rekordina kõne alla ainult Võru ja Narva-Jõesuu puhul, kuid nende andmeid hetkel käepärast pole. Tartu ja Tallinna maksimum jäi kaugele rekordist ma. Ehk saab uurida, kas oli kuskil.

Anonüümne ütles ...

jah, õigus! narva-jõesuu saigi rekordi - aga siberis on leitsak :D!! http://ilm.ee/?510650

Jüri ütles ...

Tore, et keegi uuris selle välja. Praegu on kuum Venemaa Euroopa-osas, Uurali kohal on jahedam ja veel kaugemal idas ehk Siberis samuti kuum. Sellised suured anomaaliad on põhjustatud läänevoolu deformeerumisest.
Ida-Euroopas paari juulipäeva põhjuste ühest põnevast aspektist on nv veel kavas kirjutada. See puudutab tsükloneid, sest kaasaegses mudelis pole need üksnes frontide ja pilvemasside süsteemid.

EestiLoodus ütles ...

Tere,

Annan teada, et alates tänasest on mul oma blogi. Aadress: http://ilmastik.blogspot.com/

Täna oli näha kena pilvemaastik ning kontrastne loojang. Pildistasin ka mõned fotod, mida näete minu blogist.

Jüri ütles ...

Oo, eriti lahe, kohe vaatan.
Rekordist, et A. Kallis ütleb, et kuskil polnud rekordit. Mul pole ka infot, kust ilm.ee võttis need andmed, aga eks nv uurin välja.

Anonüümne ütles ...

Ise tol päeval äikest enda mäletamist mööda ei kogenud, kuid tunda oli, et õhk oli väga soe ja niiske, nagu oleks kesksuvi. Kui juhtus veel päike ka paistma, siis oli ikka eriline troopika. Viimati sain suuremat äikest vist juulilõpu kuumalaine ajal, kui oli rahet, väga tugevat ja kestvat tuult(~25m/s vähemalt), palju välke ning pidevat ja valju mürinat ning paljupalju vihma.