laupäev, 1. september 2012

Tornaado Umbusi lähedal

Umbusi lähedal oli 14.8.2009 ka tornaado või vähemalt lehterpilv: http://www.ilm.ee/index.php?46254.
***

Juuli lõppes väga palavate ilmadega ja äikeseliselt. Kardeti tornaadosid ja üldse ohtlikku ilma, mis suuremas  osas jagus Lätti ja Leetu, aga midagi ka Eestisse. 30. juulil püsis veel troopilise õhumassi piir Eesti kohal ja pärastlõunal tekkisid intensiivsed äikesekolded. Üks neist põhjustas Jõgevamaal Umbusi lähedal ilmselt tornaado. 31. augustil käisin A. Kallisega kahjustusi uurimas, et selles küsimuses selgust saada.
Kohalikud ütlesid, et kogu asi kestis vast paar minutit ja toimumisaeg oli 17.30. Nähtus saabus edelast ja liikus kirdesse, seda oli näha ka purustuste järgi. Kirjeldati tumedaid pilvi, eriti tugevat sajuhoogu ja veidraid helisid pilvedes, mis pandi siiski müristamise arvele. Näiteks kirjeldati müristamisena plekikolinale sarnanevat heli. Igal juhul oli äikest väga vähe ja kohalike hinnangul eemal. 
Kahjustuste tsoon oli mõnesaja (täpsemalt 200 m ümber) meetri laiune ja mitme km pikkune. Paljud puud metsas olid kas välja juuritud või murdunud. Mõnel pool oli puu keerdus või eri suundadest kuhjunud üksteise peale. Leidsime ka puudest koosneva umbsõlme. Ühest kohast metsa serva lähedal leidsime eriti huvitava koha, kus olid umbes 10 cm läbimõõduga puud murdunud lõuna suunas, aga sellest kaks meetrit eemal vastassuunas. Lisaks olid katuseplekid lennanud vähemalt 200 m kaugusele, st nähtus kahjustas hoone katust ja tükid olid nüüdki metsa all nähtavad. Taluõuel ja ümbruses olid enamik puid kas murdunud või vähemalt okstest paljaks tiritud, samuti olid enamik õunapuid saanud kahjustada või üldse hävinud. Lisaks oli ühelt puutüvelt lennanud lindude pesakast eemale, kuid selles olevad varblasepojad jäid ellu ja vanalinnud kasvatasid need kõigest hoolimata üles. Lisaks oli nähtus deformeerinud kasvuhoone, auto oli saanud mingi tüvega pihta, nii et järele jäi nagu suurtükiauk ja väike bassein oli lennanud kaugele. 
Kahjustuste järgi muidugi ei saa kindlalt öelda, millega tegu. Samuti oli pererahvas varjunud majasse, nii et nad ei saanud öelda, kas oli näha pilvelehtrit. Tornaado üheks tähtsamaks tunnuseks on kaarekujulised kahjustusjäljed, kitsas mitmeid km pikk katkestusteta purustusjälg ja lendavate esemete kinnijäämine teistesse objektidesse ( "projectiles"). A. Kallis pidas ka puude kuhjumist eri suundadest üksteise peale üpris heaks indikaatoriks. 
Sellest juhtumist on plaanis A. Kallisega kahasse Eesti Loodusesse kirjutada artikkel ja selgitada nähtuse olemust. 
Deformeerunud kasvuhoone ja eemalelennanud raudvann

Kahjustus metsas

Katuseplekk metsas

Keerdunud kask

Umbsõlm puudes

Sõlmes puude ümbrus

4 kommentaari:

EestiLoodus ütles ...

Nagu metsapiltidelt näha, siis seal oli omajagu puid see oletatav tornaado langetanud.
Seega pidi nähtus Eesti kohta üsna tugev olema. Peaasi, et inimesed vigastada ei saanud.

Kiilis oli tolle päeva (minu sünnipäeva) hommik puhangulise tuulega ja vahelduva pilvisusega, sooja +22 kraadi.

Video: youtube.com/watch?v=4VRbm2ktlUA

Kella 11-12 ajal läks pilve, kuid esines ka selgimisi. Kuna olin kella 15-st kuni 19-ni Tallinna loomaaias sünnipäeva tähistamas, siis täpset ilmainfot Kiili kohta ei tea. Loomaaiast lahkudes oli lõunast lähenemas maskeeritud rünksajupilv ühes nõrga äikesega. Kiili jõudsime 19:30 ja 19:45 vahel. Siis juba sadas. Arvata võib, et sadu algas juba 19 paiku. Kuna põhiline osa koldest liikus Kiilist idapoolt mööda, siis oli äikest väga nõrgalt kuulda ja sadu kõige rohkem mõõdukas.

Video: youtube.com/watch?v=kv0Ikxdqv28
(Vihm paraku videost ei paista, kuna valgustingimused olid kaamera jaoks vist kehvad, kuid heli peaks reetma vihmasaju olemasolu. Müristamist on kuulda sekunditel 23-31)

Jüri ütles ...

Jah, vedas, et kellegagi midagi ei juhtunud, pererahvas sai õigel ajal varjuda ja pääses seetõttu vaid ehmatusega, kuid oleks veidi teine ajastus olnud või tornaado tsipake tugevam või maja nõrgem, oleks võinud see surmajuhtumitega lõppeda. Viimati tappis tornaado inimesi 2001. a. kurikuulsate juulitormide ajal.
Tallinnas oli too hommik ka päikeseline, kuid läks ruttu pilve. Ida pool oli selge ka lõuna paiku. Tornaado põhjustanud kolle oli hoopis teine, kui see, mis Harjumaale jõudis. Kahjuks on mul sülearvuti, kus kõik materjalid, paranduses, kasutan hetkel üht 2003. a. personaalarvutit, millel RAMi vaid 512 MB, nii et mu võimalused on piiratud. Suure surmaga sain need kahjustuse pildid ka arvutisse. Kui õige arvuti käes, saan täpsemalt uurida tausta ja teha korralikuma analüüsi. Praegune postitus on lihtalt kiire visandus.
Aitäh omapoolse info ja kirjelduse eest!

knut ütles ...

Väga huvitav ka minu isa näitas mulle ühte prinditut lehte kus rääkis sellest tonaadost.
Ta nägi teid seal kuna ta töötab seal.Oleks ise ka sinna läinud, aga isa ärkab nii vara, et suuda ennast püsti ajada.

Jüri ütles ...

Jah, Vali Uudistes, mis on selle piirkonna ajaleht, kirjutati mahlakas lugu. Mul on selle ajalehe skaneeringud olemas, aga ma ei hakanud neid postituses kasutama.
Suvel olen ka harjunud kaua magama, vähemalt 10ni, kuid kui asi puudutab ilma, pole ükski kellaaeg liiga vara. Tornaadoretke tarbeks oli juba kl 6 vaja tõusta. Pealegi näeb hommikul tihti päeva kõige ilusamaid hetki.