neljapäev, 6. september 2012

Pilvekuristik

Hooaja 7. orkaan Michael tugevnes märkimisväärseks (major) ehk vähemalt 3. kategooriani, ühtlasi on see 7. varaseim orkaan  20. või 21. sajandil, küllaga on teada paar juhtu 19. sajandist. 
6. septembri hommikul võis näha sellest orkaanist erakordselt ilusat satelliidipilti, mis muudeti lõpuks ka Internetis kättesaadavaks. Näha on väljakujunenud silm, mis meenutab tohutut pilvekuristikku - see on vähemalt 10 km sügavune, nii et kui kukkuda silma servalt alla, võib arvutada, kui kaua kukkumine põhjani aega võtab ja millise kiiruse võib saavutada. 
Silma sein koosneb konvektsioonipilvedest ning võiks siis mõelda, et millised olud võiksid seal all olla. Imekombel on Eestist võimalik vastavat analoogi leida - kui mäletatakse 8. aug tormi (2010), siis on silmaseina all samad olud, ainult et kordi võimsamalt (sademed, tuul). Äike välkude mõttes ei pruugi eriti märkimisväärne olla või ei ole välkusid üldse näha. Silmast kaugemal on kõrguses kiud- ja kiudkihtpilved, madalamal kihtsajupilved, spiraalsetes osades ka konvektsioonipilved.
Allikas: NOAA/ NRL Monterey Marine Meteorology Division

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pilt on tõesti ilus. Pole neid orkaani tugevusi ja aegu eriti küll jälginud, aga viimasel ajal on miskipärast huvitama hakanud.

Anonüümne ütles ...

helikopteri pardalt oleks fotograafidele palju pildistamist selles pilvekaevus :)

Jüri ütles ...

Oojaa, orkaanikütid käivadki spetsiaalsete tugevdatud lennukitega troopilistes tsüklonites, sh silmades ja paljud teevad seda vapustavate vaatepiltide pärast, mis seal silmas avanevad.