neljapäev, 30. august 2012

Orkaan Kirk

6. september. UUS! Michael tugevnes 3. kategooria orkaaniks, mis on esimene märkimisväärne (major) sel hooajal. Keskmes on õhurõhk 965 hPa-d, mis on Gordoniga võrdne. Orkaan on väike, sest orkaaniala ulatub keskmest kõigest 15 km kaugusele, mahtudes näiteks Harjumaale kenasti ära ja jääks veel ruumi ülegi!
Atlandil on kaks orkaani - Leslie ja Michael (hooaja 7. orkaan). Mõlemad jäävad küll avaookeanile ja liiguvad tasapisi põhjasuunas, ent Leslie on väga suur ja pikka aega kestev troopiline tsüklon, mistõttu see mõjutab lainetusega USA idarannikut, samuti jõuab see ilmselt lõpuks Bermuda lähedale ja võib Kanadasse viimaks triivida. Michael on väike orkaan, sarnane Kirkile, olles siiski suurem. Algul arvati, et see ei suuda väiksuse tõttu püsima jääda ega millekski areneda.
Madalrõhuala on Mehhiko lahe põhjaservas, sealsel süsteemil on võrdlemisi suur võimalus troopiliseks tsükloniks areneda.


Michaeli 6. sept animatsioon. Näha on hästi väljakujunenud silm. Allikas
*************************************************************
3. september. Kirk on sulandunud barokliinsesse tsüklonisse, nii selle identiteet on kadunud. Leslie on prognoosijaid üllatanud uskumatult võimsa konvektsiooniga, pilvetippude temperatuur on koguni -90°C lähedal. Sellegipoolest ei arvata, et see muutub kiiresti orkaaniks.
*************************************************************
Viimased andmed näitavad, et Kirk on lõplikult hääbumas tugeva tuulenihke ja üha jahenevate vete tõttu (ikkagi juba 37,4. põhjalaiusel). Ka troopiline torm Leslie ei suuda tugevneda orkaaniks tugeva tuulenihke tõttu, kuid selle lagunemist ei prognoosita.
*************************************************************
1. september. Orkaan Kirk on nõrgenenud, kuid on napilt 1. kategooria all. Silma pole enam ammu, vaid selle asemel on keskmes tihe pilvetomp. Ilmselt lähitundide või parimal juhul ööpäeva küsimus, kui muutub troopiliseks tormiks. Kuid sellest lõunas on orkaaniks muutumas hooaja 12. nimeline torm Leslie.
Leslie 1. septembril
*************************************************************
31.august. Orkaan on hakanud nõrgenema ega näe enam nii sümmeetriline välja kui hommikul. Tasapisi jõuab süsteem kõdustaadiumisse kuni viimaks arvatakse, et saavutab ühenduse polaarfrondiga, st muutub parasvöötmeliseks tsükloniks, millel on frondid ja mis saab oma energia barokliinsetest protsessidest. 
Kirk 31.8. õhtul. Pane tähele keskmes asuvat intensiivset konvektsiooni. Allikas
*************************************************************
Kuigi tundub, et Kirkil ei ole silma, siis avastati, et silm on olemas, aga kuna see on nii väike (võib-olla vaid paar km läbimõõdus), siis satelliidipiltidelt seda lihtsalt ei näe. Kirki tugevus on jäänud muutumatuks ja selle tugevnemist ei oodata, kuid see ei tähenda, et seda ei pruugi juhtuda.
*************************************************************
Kirk muutus tugevaks 2. kategooria orkaaniks, jäädes väga kompaktseks, nii et orkaanitugevusega tuuled ei ulatu keskmest rohkem kui 30 km kaugusele. Õhurõhk keskmes on langenud 970 hPa-ni. Süsteemil on veel umbes 24 tundi aega, et tugevneda 3. kategooria orkaaniks, enne kui satub ebasoodsatesse oludesse.
Animatsioon 31. augustist
*************************************************************
Kirk on muutunud küllaltki võimsaks orkaaniks, kuid püsib äärmiselt kompaktne. Praegu (südaöö paiku) läheneb selle tugevus 2. kategooriale ja õhurõhk keskmes on 982 hPa-d. Kiire tugevnemine on toimunud vaatamata seda ümbritsevale kuivale õhule. Väiksuse tõttu on orkaan väga tundlik tuulenihkele, ent kuna see püsib ootuste kohaselt väga madal, siis võib Kirkist areneda peatselt 3. kategooria orkaan, mis teeb sellest hooaja võimsaima. 
Animatsioon Kirkist. Kuigi tundub, et sel pole just hästi väljakujunenud silma, siis asi on tegelikult selle väiksuses - silma diameeter on kõigest 16 km, mille kataks Tallinn ära. Orkaanitugevusega tuuled ulatuvad keskmest vaid 30 km, mis tähendaks seda, et kui Kirki kese oleks Tallinna kohal, siis ei ulatuks see ala isegi Harjumaalt välja.
Kirki animatsioon. Allikas
*************************************************************
Kirk on ekstreemselt väike orkaan. Kui selle kese asuks Võru kohal, siis Tallinnas oleks täispäikeseline ilm ja poleks tuuleõhkugi. Tartuni ulatuksid ainult troopilisele tormile vastavad tuuled. Praeguseks on tehtud hinnang, et orkaanitugevusega tuuled ulatuvad Kirki keskmest vähem kui 20 km kaugusele. Õhurõhk on keskmes 989 hPa.
*************************************************************
30. august. Kuigi NHCs veel vastavat infot ei ole (kella 17.30 seisuga), näitab satelliidipilt selgelt, et Kirkil on välja kujunenud silm ja seetõttu võib seda nimetada orkaaniks. Ilmselt tunni jooksul pannakse vastav info uue staatuse kohta välja.
Selgelt väljakujunenud silm on orkaani tunnuseks. Orkaan Kirk umbes kl 17.

Täiendus kl 17.55: kell 17.50 pandi ka NHC-sse üles uus info, et tegu on orkaaniga:
Sama ajal tekkis orkaan Kirkist kagus uus troopiline tsüklon.
*************************************************************
Kuna see on soodsates oludes (väike tuulenihe, soe vesi), siis peetakse selle orkaaniks muutumist 24 h või lühema aja küsimuseks. Hiljem, kui süsteem satub läänetuulte vööndisse, nõrgeneb ruttu ja kaldub Euroopa poole. Kirk ei ohusta ühtegi maismaa-ala, kuid on väga väike (kompaktne) ning seetõttu reageerib tingimuste muutustele väga kiiresti. Kirk on varaseim 11. nimeline torm Atlandil kogu vaatlusperioodi jooksul (1851. a. alates).
Vaatame ka ilusat animatsiooni RGB-s Kirkist:

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Write more, thats аll I have to saу.

Lіterally, іt seemѕ as though you relieԁ on the
video to makе your poіnt. Үou clearlу know what уouге talking about, ωhy throw aωаy your intelligence on just posting vidеos tο your blog ωhen
you сοuld be giѵing us something іnformаtіvе to read?



mу web page - visit the next website

Anonüümne ütles ...

Веcauѕe the aԁmin οf
this site is ωorking, no hesіtаtion νery soοn it will be гenοwned, due to its qualіty contents.


Havе a looκ аt my web-site: chatroulett

Anonüümne ütles ...

Thаnks a bunсh for sharing this with all of uѕ уou асtuallу underѕtаnd ωhat
you're talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my website =). We could have a hyperlink alternate agreement among us

Look at my homepage Hemorrhoids

Anonüümne ütles ...

Hеy there! Ӏ κnоw thiѕ is ѕоmewhat off tοpic
but I ωas wondeгing whiсh blog platform aгe you uѕing
fοr this websіte? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've
had іsѕueѕ with haсkers and I'm looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

my blog post ... haarausfall

Anonüümne ütles ...

This site wаs... hοw do yοu sау іt?
Relevant!! Fіnallу I hаνe fоund ѕomethіng
ωhich hеlpеԁ mе.

Τhаnks!

Also viѕіt my web blog how to i get rid of hemorrhoids

Anonüümne ütles ...

Appreciate the recommendation. Let me try it out.


Herе is mу webрage :: Taufgeschenke

Anonüümne ütles ...

I drоp а comment whеn I likе a
poѕt on a wеbsite оr Ӏ hаvе sоmеthіng to valuablе
to сontributе tο the ԁіsсussіon.
Uѕually it іs triggеrеd by the
ρassіon dіsplayed in the pοѕt I bгowѕeԁ.
Anԁ after this pоst "Orkaan Kirk".
I was excited enough to ρost a сomment :) I actually do hаvе 2 queѕtions fοг уοu if
you tend not tο mіnd. Іs it onlу me or ԁo sοme of the
commentѕ come acrοsѕ liκe writtеn by
bгaіn dead vіsitors? :-P And, if you аre wrіting οn other
siteѕ, Ӏ'd like to keep up with anything fresh you have to post. Would you make a list every one of your community sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

Also visit my web page :: emorroidi

Anonüümne ütles ...

May I simply say whаt a comfοгt to discover somebody
that truly knows what thеy're discussing on the web. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. More people must read this and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular because you certainly possess the gift.

Feel free to visit my web site - http://bastahemorroides.com/Sintomas-de-las-hemorroides/

Anonüümne ütles ...

WOW juѕt what I ωas searching fоr.

Came here by ѕeаrchіng for ear pimple pop

Ϻy website ... Thrombosed hemorrhoid

Anonüümne ütles ...

Нello, its nice aгticle сonсerning media
pгint, we all understаnd meԁіa
iѕ a fantaѕtic sourсe of infοrmatіon.


Fеel free tо suгf to my blog: similar web site