pühapäev, 19. august 2012

40-kraadine kuumus Eestini ei jõua

Võib öelda, et 40°C tuli Saksamaal täna ära. 20. augusti tipud:
39,8°C Dresden-Hosterwitz SN
39,7°C Dresden-Strehlen SN
39,1°C Guteborn/Lausitz BB
38,8°C Zwickau SN
38,7°C Jessen/Elster ST
38,7°C Torgau SN
38,7°C Holzdorf ST
38,6°C Coswig (Sachsen) SN
38,5°C Altdoebern BB
38,4°C Tegkwitz TH
38,3°C Dahme/Mark BB
38,3°C Freital (Sachsen) SN
38,2°C Greiz TH
38,2°C Rudolstadt TH
38,2°C Riesa SN
 Allikas: Unwetterzentrale Deutschland
*************************************************************
Kuum õhumass on taandunud veidi ida ja kagu poole, st Poola, Tšehhi ja Austria kohale, kuid ka Saksamaa on tugevasti mõjutatud. Juba kl 15 mõõdeti Ida-Saksamaal mõnel pool vähemalt 36°C ja Poolas 34°C. Hommikul tekkisid Põhja-Saksamaal intensiivsed äikesekolded, mis liikusid kiiresti itta (Poola kohale). Umbes kl 11 ja 12 vahel registreeriti 2540 välku. Samal ajal liikus teine äikekolle Rootsi kohalt Läänemerele ja kolmas Valgevene kohale.


Läänemere ja Leedu kohal on sooja frondiga seotud rünksajupilved.
*************************************************************
Avaldati täna Saksamaal mõõdetud temperatuuride pingerida:
39,2°C Goellheim RP
39,1°C Dillingen (Saar) SL
38,9°C Saarbruecken-Burbach SL
38,9°C Bad Kreuznach RP
38,8°C Bretten BW
38,8°C Pulheim-Brauweiler NW
38,7°C Koeln-Porz-Wahn NW
38,6°C Koeln-Niehl NW
38,6°C Dueren NW
38,6°C Bad Muenster am Stein-Ebernburg RP
38,5°C Muehlacker (MM) BW
38,5°C Koblenz RP
38,5°C Grevenbroich NW
38,5°C Ladenburg BW
Allikas: Unwetterzentrale Deutschland
Saksamaale jõudnud õhumass on tõepoolest rekordiliselt kuum ja kui see homseks ei taandu, võib 40°C ametlikult kirja saada.
*************************************************************
Äike on tekkinud Harjumaal ja liigub kiiresti kagusse. Ka itta taanduv kihtsajupilvedes on üha tugevnev konvektsioon. Samal ajal on tugevnenud tuulenihe - alumised pilved liiguvad läände ja ülemised itta.

Satelliidipilt ja radaripilt kinnitavad äikese olemasolu.

*************************************************************

Üle Eesti liikus sooja frondiga seotud intensiivne lausssajuala. Lääne-Eestis on ilm juba paranenud (kl 15-16 seisuga) ja asub praegu tsükloni soojas sektoris. Õhtul või öösel liigub üle külm front. Kas sellega märkimisväärseid sademeid ja äikest kaasneb, on kahtlane. Rootsi lõunaosas on juba 30°C mõõdetud, vaata. Ega Lätis ka ilm väga palju soojem ole, vt http://www.meteo.lv/laiks/temperatura/?nid=558
*************************************************************
Lääne-Aafrikast on Lääne-Euroopasse jõudnud 40-kraadine kuumus. See jõuab ka Saksamaale, kus on antud punased hoiatused (eluohtlik kuumus), vt Meteoalarmi: http://www.meteoalarm.ee/. Ehkki kuum õhumass jõuab üle Lõuna-Skandinaavia ja Läänemere ka siia, siis ei ole ilmselt seda üldse tunda, sest ilm on pilves ja tõenäoliselt sajune. Selle kohta öeldakse, et soe või kuum õhumass ei ulatu aluspinnani. Äike on hetkeseisuga küsitav, võimalus on 50 % lähedal, st võib tulla, võib ka mitte.
Jäämerelt on alustanud sissetungi arktiline õhumass ja see tähendab mõne päeva pärast öökülmavõimalust.

Kuum õhumass on tunginud kaugele põhja. Pane tähele külma õhumassi sissetungi põhjast ja orkaan Gordoni isohüpse Assooride lähedal.

32 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga kas see on tõsi, et võib tornaadosi eestis esineda.

EestiLoodus ütles ...

Eilses AK ilmateates ütles sünoptik, et Lätis ja Leedus on oodata kuni +27 kraadi.
Kahju, et Eesti tsipake lõuna pool ei asu.

Kui äikeset rääkida, siis Kiilis ei tohiks tulla, kuna taevas on ühtlaselt lauspilves - pilvede vahesid ja heledamaid laike pole peaaegu näha. Igatahes meil juba sajab.

Anonüümne ütles ...

euroopas võib metsik äikesetorm tulla ju, kui arktiline külm ja kõrbekuum kokku saavad..

Jüri ütles ...

Vastan kommentaaridele-küsimustele.
ESTOFEX (http://www.estofex.org/) mainib küll Eesti kohta tornaadovõimalust, see on seotud väga kuuma õhumassiga, mis on hetkel siin, aga pilves ilma tõttu ei taju seda, samuti suure tuulenihke ja õhumasside vastasseisuga. Ehkki praegu on pilves, võib õhtu poole minna taevas selgemaks ja temperatuur mitu kraadi tõsta. Kui nii juhtub, siis ei ole äike sugugi välistatud. Tornaadooht ei ole väga suur, sest muidu oleks 2. või 3. astme ohuala.
Jah, sel suvel on korduvalt nii olnud, et oleks paarsada km lõuna pool, st Lätis, oleks ilm hoopis teisem ja suvisem kui siin. Asi selles, et domineerinud on tsonaalne õhuvool, mis tähendab, et ka soojad õhumassid on liikunud läänest itta. Seega on lõuna pool ilmselgelt soojem kui põhja pool. Samal ajal on huvitav märkida, et soojuse piir on pigem teatud kindlas kohas jooksnud, konkreetselt siis Baltimaade kohalt. Nii juhtubki, et Leedus on see suvi kuum ja ohtlike äikestega, nagu eelmine aasta meil siin, aga Eestis on jahe ja sajune. Lätis on vahepealne, on küll olnud kuumust ja äikest, aga mitte nii palju kui Leedus.
Euroopast. Kuna sisse on tunginud troopiline õhumass, siis on võimalik, et tekib suurel alal rünksajupilvi, kuid samal ajal peab arvestama sellega, et tõkkekiht ei pruugi konvektsioonil lasta vallanduda. Nii võib äikest olla jällegi vähe. Peamine oht on ikkagi eluohtlik kuumus, tundub, et selle suve ja võib-olla mitme aasta rängim, midagi 2003. a. sarnast, iseasi muidugi, kas kestab nädalaid, sest tundub, et nädala jooksul liigub kuum õhumass tagasi Vahemere äärde.

Anonüümne ütles ...

väga tore, et see kuumus siia ei jõua, vaid läheb mööda. väga ebameeldiv on päevotsa higistada. see suvi on vedanud, et vaid 5 palavat päeva oli.

tunnen kaasa neile, kes seda sauna seal lääne euroopas trotsima peavad. loodan, et neilt see kuumus kaoks ruttu.

Anonüümne ütles ...

mis on saksamaa abs. maksimumtemperatuur?

Anonüümne ütles ...

Miks EMHI ei hoiata tugeva saju eest. meil jõgevas pole ammu sellist padukat nähtud!

Jüri ütles ...

Selle (Saksamaa rekordi)kohta võib leida üsna vastuolulist infot. Siiski tundub, et ametlikult on tunnustatud 8.8.2003 mõõdetud 40,8°C Perl-Nenningis Saarlandis, sellest eelmine rekord oli 27.7.1983 mõõdetud 40,2°C Gärmersdorfis Ambergi lähedal.
Meteomedia ilmajaamas Braunebergis on mõõdetud 11.8.1998 41,2°C, mis on küll Saksamaa kõrgeim registreeritud näit, kuid see koht asub mingisuguse kalju läheduses, mistõttu arvatakse, et tulemus on sellest mõjutatud ja seetõttu ametlikult seda ei tunnustata.
Praegune kuumalaine võimaldab samuti temperatuuri tõusu 40°C-ni, kuid uus rekord ei ole väga tõenäoline, sest kuigi õhumass on 2003. a. võrreldes sama soe või isegi pisut soojem, on nö päikese murdepunkt juba läbi, nimelt tundub, et 10.-15. augusti vahele jääb murdepunkt, millest hiljem ei ole enam päikesel piisavalt "jõudu", et võiks tulla uus mõõtmisajaloo rekord terves riigis. See kehtib ka Eesti kohta.
EMHI kohta, et ju siis ei peeta seda vihma ohtlikuks (täna on tööl M. Merilain). Tallinnas sadas ka kõvasti, aga siiski ei midagi erilist.

knut ütles ...

Kas see võib äikest ennustada, et sajab hooti ja hõredalt, kuid on suured piisad?

Jüri ütles ...

See näitab, et tegu on konvektiivse aktiivsusega, kihtsajupilvedes on tekkinud maskeeritud konvektsioonipilved, õhumass on seega labiilne. Vt seda, näed ju, et on näha konvektsiooni: http://www.sat24.com/en/bc. Usun, et äikesega võid pigem arvestada.

Anonüümne ütles ...

Aga need kollased ja oranžid laigud seal sürgavere radaril on äikesed või lihtsalt tugevad sajud?

Jüri ütles ...

Harjumaal kagusse leviv triip on äike.

knut ütles ...

Mis võivad tänaste äikestega kaasneda?

Jüri ütles ...

Täna peale tugevate sademete muud ilmselt ei tule (et äikese puhul on välgutabamuse võimalus, see on elementaarne ega vaja eraldi märkimist).

Anonüümne ütles ...

Kuidas praegu tundub, kas on tõenäoline või pigem mitte, et täna õhtul/öösel Tallinnas äikest tuleb?

Jüri ütles ...

Ehkki Tallinna poole liiguvad mingid rünksajupilved, siiski ma ei hindaks äikese võimalust eriti suureks. Vee kohal on liiga soe õhumass, et see äikese arengut toetaks.
Olgu siiski öeldud, et äikesevõimaluse saab maha kanda ikkagi alles hommikul.

Anonüümne ütles ...

sat24 pealt oli/on õhtul visualiga näha rootsi kohal rünksajupilvede kitsast riba, arvan, et selle taga ongi külm õhk ja see riba ise tähistab fronti ja liigub lõunasse.

knut ütles ...

Kas midagi on selgunud?

Jüri ütles ...

Praegu on rünksajupilved jõudnud Soome lahele, kuid äikest neis pole. Varem või hiljem jõuavad hoogsademed Tallinnani, kuid äike on endiselt kahtlane, ent siiski mitte välistatud. Äikese arengut piirab liiga soe õhk vee kohal, kuid ka see, et õhumass pole piisavalt labiilne.

Anonüümne ütles ...

Kas Pildil olev soe mass jõuab siia ?http://www.emhi.ee/ilma_andmed/input/sigwx/sigwx_2012-08-20_13.pdf

Anonüümne ütles ...

see kuumus jääb õnneks tulemata. usu mind, päevotsa higistada on ebameeldiv!

Jüri ütles ...

See ei ole seal mingi kuumus, vaid lihtsalt soojem õhumass. Arvatavasti homme õhtuks või ülehomseks on kohal, st tähendab, et temperatuur võib 20°C-ni tõusta.
Inimeste suhtumine kuumusesse on väga erinev. Mõnedele see kohe üldse ei meeldi ega sobi, teistele aga küll. Sain hommikul paar sõna rääkida üha Saksamaal elava tuttavaga ja ta ütles, et talle eilne 38-kraadine kuumus meeldis ning see olevat igal juhul etem kui 15 või 20 kraadi Eestis (ta oli linnakeskkonnas). Seetõttu on minu meelest väga kahtlane ja isegi vale oma seisukohta teistele üldistada, vahet pole, kas seisukohaks on jaheda ilma, tavalise suvesooja või suure kuumuse eelistamine. Inimesed on erinevad ja leidub ka siin Eestis neid, kellele väga meeldiks näiteks 35 kraadi.
Iseasi on muidugi see, et äärmuslik temperatuur on nõrgema või kahjustatud tervisega inimestele kahjulik.
Mulle on näiteks ideaalne 24°C päikeselise ilma puhul, kui on pilves, siis 20-23°C

Anonüümne ütles ...

mis tänased tšehhi ja austria näidud olid?

Jüri ütles ...

Tundub, et Tšehhis oli ka üle 40°C kraadi, kuid ma täpsustan seda umbes tunni pärast, siis on olemas kinnitatud andmed. Ilmselt panen täpsustuse postitusse täiendusena.

Anonüümne ütles ...

kui võimalik, siis palun avaldage saksamaa ja tšehhi/austria sealsed öised/varahommikused maksimumid.

mind huvitaks, mitu kraadi nendes riikides on näiteks täna öösel/varahommikul.

lugesin, et 29.07 oli eestis öine/varahommikune maksimum kagu-eestis ja seal oli ligi +25 kraadi olnud. tolle öö miinimum oli kuskil mujal olnud +19.

Jüri ütles ...

Jah, juuli lõpus oli Eestistõepoolest nii kõrged miinimumid (20°-25°C).
Möödunud ööl olid Saksamaal miinimumid enamasti 20°-23°C, sama ka Lääne-Poolas, seega ei ole see õhumassi kohta midagi erilist.
Panen üles, kui andmed saan, kuid siis juba eraldi postitusena.

Anonüümne ütles ...

Tänan eelmise vastuse eest ja kasutan seda teemat veel ning uurin tänase kohta - ennustuste kohaselt tundub, et õhtupoolikul ja/või öösel tuleb suurem sadu. Märkasin, et Estofexi lehel on ka meile joon ümber tõmmatud, kuid kuidas praegu pigem tundub, kas sajuga võib ka Tallinna piirkonnas äikest kaasneda?

Jüri ütles ...

See näitab, et Eestis on kõigest 15% äikese võimalus prognoosperioodil. See on väga madal. Samas EMHI arvab, et äikese võimalus on 50% eeloleval ööl. Äike on ikkagi võimalik, seda on näha ka siin: http://www.sat24.com/scan, kuid mitte enne ööd, kui labiilsem õhumass jõuab kohale. Praegu ei ole põhjust arvata, et mingis kohas on äike tõenäolisem või vähemtõenäolisem, sest tegu on sooja õhumassiga. Külma õhumassiga oleks teine lugu.

Anonüümne ütles ...

I am regular reаder, how are you evеrybody?
Τhis pаrаgrаph posted
at this ѕite is actually gooԁ.

Also visіt mу website porte serviette

Anonüümne ütles ...

My brοthеr reсοmmenԁed I
might liκе thiѕ wеb ѕite.

He usеd to bе totally right. Тhis
рost aсtually made my day. You сan not imagine
just hoω much time I had spent for this infоrmatіon!

Thank you!

Feel free to surf to my web pаge - Devis Travaux

Anonüümne ütles ...

After looking at a number of the blog articles on your blog,
I seriously like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will
be checking back in the near future. Please visit my website too and tell me
your opinion.

Take a look at my site - voyance gratuite *http://www.totalevoyance.com*

Anonüümne ütles ...

If you desire to grow your know-how only keep visiting this website and be updated with the hottest gossip posted here.



Feel free to surf to my web blog voyance gratuite