pühapäev, 5. august 2012

Taaskord troopilise õhumassi sissetung

ESTOFEX andis Eestile aasta koledaima ülevaate: http://www.estofex.org/
Voo põhi on valmis, kui hakkab midagi toimuma, siis avame: http://www.ilm.ee/?510506. NB! Uudisvoog on nüüdsest avatud, head jälgimist ja põnevust!

Eesti poole liigub troopiline õhumass, millel õnnestub korraks siia pääseda ja võib-olla ka ulatuslikku äikest, nagu juuli lõpus, põhjustada. Kuuma õhumassi sissetung kajastub ka EMHI prognoosis.
Pühapäev 05.08
Päev


+19..+24 °C
Vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Pärastlõunal võib kohati hoovihma ja äikest olla. Puhub edela- ja lõunatuul 3-8, põhjarannikul kuni 10 m/s. Sooja on 19..24°C.

Esmaspäev 06.08
Öö


+10..+18 °C
Vähese ja vahelduva pilvisusega peamiselt sajuta ilm. Mitmel pool on udu. Hommikul Lääne-Eesti saartel pilvisus tiheneb ja on oodata vihmasadu, on võimalik äike. Puhub lõunakaare tuul 2-8 m/s. Sooja on 10..15, saarte rannikul kuni 18°C.

Päev


+19..+28 °C
Pilves selgimistega ilm. Enamus kohtades sajab vihma, kohati on äikest. Puhub kagu- ja ida-, õhtul kagu- ja lõunatuul 4-10 m/s, äikese ajal on tuul puhanguline. Sooja on 19..25, Kagu-Eestis kuni 28°C.

Teisipäev 07.08
Öö


+14..+18 °C
Pilves selgimistega ilm. Paljudes kohtades sajab hoovihma, kohati on äikest. Puhub lõuna- ja edelatuul 4-10, puhanguti 14 m/s. Sooja on 14..18°C.

Päev


+18..+23 °C
Vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab hoovihma. Puhub edelatuul 6-11, puhanguti kuni 16 m/s. Sooja on 18..23°C.

Pange tähele, et esmaspäeva öösel prognoositakse mitmel pool udu. See näitab, et lisandumas on märkimisväärsel hulgal niiskust, aga ka soojust, nii et öö on üpris soe. Kui esmaspäeval on rohkem päikest, võib 30 kraadi veel ära tulla. Kuid mida õhtu poole, seda ebastabiilsemaks ilm muutub ja taaskord saab ulatuslik äike ilmselt Lätist-Leedust alguse. 3. augustil liikus see äike viimaks ka üle Lõuna-Eesti, kuid jäi nõrgaks. Ainult Kablis oli veel üsna tugev.
Troopilise õhumassi liikumine
Suve kohta võib arvamusi ja kommentaari leida http://www.ilm.ee/index.php?51050511

13 kommentaari:

knut ütles ...

Ma ehmatasin hommikul täitsa ära sellise hoiatuse peale.
Noh lähen välja ilma jälgima ;D

Jüri ütles ...

Kusjuures enamus Eestist on praegu jahe ja pilves, ei mingit suurt sooja. Juba ka küsitakse, miks ei mölla. Eesti kohal on soe front, mis hoiab ilma jahedana, aga õhumass on siiski juba väga soe. Pealegi alles lõuna, õhtul pidigi minema hulluks.

knut ütles ...

Jaa seda ma usun.
Ei jõua ära oodata :D

knut ütles ...

Siin sooja ainult 19 kraadi, aga kagu eestis on juba +27!

Jüri ütles ...

Jah, kontrastid on meeletud, hea pinnas tugevateks äikesteks.

Anonüümne ütles ...

Siiani pole vist kuskil äikest olnud?

Jüri ütles ...

Sõrves oli umbes kl 14 äike, vt ka täiendusi http://www.ilm.ee/?510506

Anonüümne ütles ...

Naljakas, et alles nüüd hakkasid äikesed arenema.

Jüri ütles ...

Miks naljakas? Äikesed ei teki tavaliselt enne kl 14. Millegipärast ootavad inimesed seda kohe, kui hoiatus vms välja antakse. Ka juuli lõpu kuumalaine ajal hakkasid äikesed ju tekkima alles õhtul ja püsisid veel ööselgi. See, et äikeste areng algab pärastlõunal ja hiljem, on väga tavaline, eriti kuumas ja niiskes õhumassis. Märksõnadeks selle põhjuse kohta on sooja õhu advektsioon ja inversioon.

knut ütles ...

Siin on näha, et kõrgrünkpilved liiguvad kirde, kiudpilved põhja ja mingid muud pilved mille nimetus ma ei tea liiguvad läände.
Vb ma ei näinud mõningaid pilvi kuna vaatlust segas ere päike.

Jüri ütles ...

Äikesed on Saaremaale jõudnud, lisaks tuli äikeseteade Hiiumaalt.

knut ütles ...

Meil siin öösel välgutas jubedasti.
Paljud välgud olid pilv-maavälgud.
Täna tuleb ilmselt rahulikum.

Jüri ütles ...

Täna liigub lõunatüklon oma paduvihmadega üle, äikesevõimalus on väike.