pühapäev, 19. august 2012

Assoore tabas orkaan

21. augustiks kaotas orkaan oma troopilise loomuse, sest saavutas ühenduse polaarfrondiga ja hajus seejärel kiiresti, eriti just pilvemass. Tuulekeeris jäi siiski mõneks ajaks püsima. Kuigi orkaan tabas Assooride idarühma otse, olid kahjud õnneks minimaalsed (peamiselt seoses langenud puudega ja paduvihmaga) ja ühtki inimeste vigastust ei registreeritud. Huvitaval kombel tabas täpselt sama nimega orkaan (Gordon) Assoore ka 2006. a., kuid see erinevalt nüüdsest juhtumist ei hajunud hiljem, vaid mõjutas parasvöötmelise tugeva tormina ka Suurbritanniat, eriti aga Iirimaad, kus tegi palju kahju.
Orkaan Gordoni minimaalseks õhurõhuks keskmes jäi 965 hPa ja tuulte tugevuseks silmaseina all 175 km/h (1 min keskmine), seega väga tugev 2. kategooria orkaan.
*************************************************************
Gordon on 19.8. õhtuks nõrgenenud tugevaks 1. kategooria orkaaniks.

Animatsioon Gordonist.
Allikas: http://www.naturgewalten.de/atlantik/2012/120818gordon_loop2.gif
*************************************************************
19. augusti hommikul saavutas Gordon maksimaalse intensiivsuse, kui õhurõhk keskmes langes 965 hPa-ni ja 1 minuti keskmine tuulekiirus silmaseina all 175 km/h. Seega tegu väga korraliku 2. kategooria orkaaniga, nii et väga vähe jäi puudu 3. kategooriast. Kuna see jõudis jahedate vete kohale  (orkaani arenguks peetakse ebasoodsaks 26°C jahedamat vett), siis praeguseks on orkaan nõrgenenud, kuid on veel 2. kategooria tugevusega.
*************************************************************
Kuigi troopilised tsüklonid ei jõua kuigi sageli Euroopa lähedale, juhtub seda vahel siiski. Üks märkimisväärsemaid oli orkaan Vince 2005. a., jõudes Portugalini. Seekord on 30. pl lähedal troopiliseks tormiks ja praeguseks (19. augustiks) juba 2. kategooria orkaanini tugevnenud Gordon ohustamas Assoore, täpsemalt saarestiku idaosa (idarühm). Arvatakse, et hetkel on orkaan oma maksimumtugevuse saavutanud (õhurõhk keskmes 969 hPa, mis on väga hea tulemus ja silm on välja kujunenud) ja hakkab ligemale ööpäeva pärast nõrgenema, kuna jõuab jahedamate vete kohale ja tugevama tuulenihke mõjuvälja. Pärast transformeerumist parasvöötmeliseks tsükloniks võib see jõuda Pürenee poolsaareni.
Orkaani arenguga saab kursis olla: http://www.nhc.noaa.gov/text/refresh/MIATCDAT3+shtml/152049.shtml
Orkaanide kohta saab rohkem lugeda: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/orkaanid.htm
Orkaani andmed 19.8. südaöö seisuga. Allikas: NHC



wetterzentrale.de ilmakaart. Isohüpside tihedus orkaanis on täiesti pöörane. Parasvöötmeliste tsüklonite puhul ei ole kunagi midagi sellist.
Orkaan Gordon 18.8. õhtupoolikul. Näeb korralik välja.
Allikas: NASA, MODIS/ LANCE

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas on teateid hukkunutest ja vigastustest tulnud.

Jüri ütles ...

Orkaan maabus täna varahommikul Santa Maria saarel, kuid ei ole küll kuskilt leidnud teateid, et keegi oleks surma saanud.

Jüri ütles ...

Tasub seda jälgida, siia võivad sellekohased teated tulla: http://www.dn.pt/inicio/portugal/interior.aspx?content_id=2727309&seccao=A%E7ores

Anonüümne ütles ...

Taiwanile läheneb ka mingi tõsine orkaan!?!

Jüri ütles ...

Jah, jutt on taifuun Tembinist, mis on hetkel 3. kategooria staatusega ja liigub tasapisi põhja. Taiwan on ohus seetõttu, et taifuun võib teatud hetkel hakata läände liikuma ja seetõttu üle saare liikuda.