kolmapäev, 18. juuli 2012

Taas huvitav, aga eksitav

Mõni aeg tagasi õnnestus leida pealtnäha asjatundlikust keskkonnast vääriti tõlgendatud pilt, sellest on juttu: http://ilmjainimesed.blogspot.com/2012/05/huvitav-ja-eksitav.html Õnnestus taas leida selline pilt.
Seal väidetakse, et pildil on orphan anvils ehk sisuliselt väidetakse, et see on Cirrus spissatus cumulonimbogenitus ehk tihedad äikese-kiudpilved. Seal pildil olevad pilved ei ole tekkinud rünksajupilvede lagunemisel, nagu näiteks see siin, vaid seal on tegu väga kõrgel tekkinud rünkpilvede jäätumisega. Selline olukord tekib väga madala suhtelise õhuniiskuse korral, sage poolkõrbelistes kohtades. Nii suures kõrguses, nagu need rünkpilved (võib vabalt 3-4 km olla), on õhutemperatuur juba -20°C lähedal ja veepiisakesed allajahtunud olekus. Seega võivad need kergesti hakata massiliselt jäätuma, mida on fotol näha. Ci spi cbgen tekib ikkagi  rünksajupilvede lagunemisel, mitte aga lihtsalt rünkpilvede jäätumise tagajärjel. Sarnane protsess (jäätumine) on sagedane kõrgrünkpilvede puhul. Sealne väärititõlgendatud foto on siiski põnev, sest fotol kujutatud pilvede puhul ristuvad rünkpilvede, rünksajupilvede ja kõrgrünkpilvede tunnused.
 
Juuksetaolised äikese-kiudpilved (Cirrus incus-genitus) 22.5.2010 õhtul Puhtus

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Njaa, eks neid eksitavaid infot leiab palju kahjuks. Austan blogi omanikku jüri eelkõige just sellepärast, et ta lahke, abivalmis, ja kõike muud head. Austus kujunenud üsna tugevaks. Siiani on ta tõlgendanud ka kõik väärarusaamad, parandanud need õigeks, eksitused parandanud ja nii.