teisipäev, 27. juuli 2010

Videvikukiired 19.-21. juulil; märkusi

Märkused. Kui postituses on 8-10 ja rohkem pilti, siis väiksemas kirjas olevad kommentaarid võivad viimaste piltide kõrval olla tunduvas nihkes. See sõltub arvutist ja võib selles konkreetses arvutis vea ka kõrvaldada, kuid nii, et igas arvutis oleksid kommentaarid omal kohal, teha ei saa. Selle pärast palun vabandust.
Osmussaare postituse juurde on lisatud uus kommentaar täiendava infoga saarte kohta käivatest uurimusest, mis puudutavad ilmastikku või kliimat.
***********************
19.-21. juulil valitses Eestis parasvöötmeline suviselt soe õhumass. Päeval olid rünkpilved, mis õhtul taandarenesid, st muutusid taandpilvedeks (Sc cumulogenitus). Igal õhtul võis jälgida videviku-ja videvikuvastaseid kiiri, sest kuigi õhk näis väga klaar, on õhus alati mingil määral tolmu vms osakesi ja see aitab Tyndalli efekti ilmnemisele kaasa.
21. juuli õhtul oli veel päikesesammas ka näha. Suvel saab see arusaadavalt tekkida vaid kiudpilvisuse korral.
Päeval ja õhtul oli konvektsioon vee kohal. Sooja vee ja jaheda õhu koostoimest tuleneb selline olukord juulis haruharva, tavaliselt hakkavad augusti sellised päevad peale.
19. juuli. Rünkpilved
 
Rünkpilvede lamenemine ja muutumine taandpilvedeks.
Konvekstioon koondub mere kohale. Ilmuvad videvikukiired.
Eredalt on näha silver lining, mis on difraktsiooninähtus.
Videvikuvastased kiired.
 
20. juuli. Pilve tumedus ei näita midagi selle kohta, kas sealt sajab või mitte.
Veel videvikuvastaseid kiiri ja Veenuse vöö (Maa vari, mille serv - penumbra - näib roosakas).
21. juuli. Kassikaliste rünkpilvede päev. Rünkpilved on eraldiseisvad pilved, kui on näha kokkusulandumist, siis on tegemist mingi muu pilveliigiga või nende transformeerumisega.
 
Kõrgrünkpilved
 
Kiudpilved ja sammas

Kommentaare ei ole: