teisipäev, 27. juuli 2010

Äike 18. juulil

18. juuli hommikul olin veel Osmussaarel. Öösel oli olnud merel vaatamisväärne äike, kuid see ei jõudnud saareni ning ilm jäi rahulikuks ja kuivaks. Hommikul arenes mandri pool rünksajupilvi, oli kuulda müristamisi:

 
Seejärel pilved hajusid ja ilm oli ebamääraselt pilvine, kuid väga nõrga tuulega ja kuiv.
Ka õhtu hakul Tallinnasse jõudes püsis vinene ja vaikne ilm, kuid siis tuli kiire muutus. Äikesepilved arenesid õhtul ja liikusid üle Tallinna. Vihma sadas üsna palju ja pikalt, äike oli leebe, välgud rohkem pilvedes. Äikesepilve saabudes oli näha võrdlemisi hästi arenenud arcus ja selle üleminekul tõusis tuul, kuid midagi ohtlikku ei järgnenud. Äikesepilved arenesid terves Baltikumi lääneosas, kuid sajupilved ei liikunud kuigivõrd itta, mistõttu Baltimaade idaosa jäi kuivaks, palavaks ja päikeseliseks.
Pärast äikest jäi ilm pilve ja sadas lausvihma veel päris pikalt, nagu öeldud. Suurte äikesepilvede puhul, sageli just frondiga seotutel, nagu sel korralgi, tuleb kõigepealt äike koos pagiga, millele järgnevad kihtsajupilved lausvihmaga, mis aja jooksul nõrgeneb ja pilved muutuvad samuti õhemaks. Seejuures võivad üksikud välgud eksida nendesse kihtsajupilvedesse. Selle kohta vaata ka: http://wvlightning.com/tower.shtml#0a
Rahulik ebamääraste pilvedega ilm Tallinnas 18. juuli õhtul.
 
Peatselt tekkisid kiiresti rünksajupilved.

Lähenev äikesepilvedevöönd.
 
 

 
Kui äike oli kohal, siis oli taevas ühtlaselt pilves, sadas vihma ning aeg-ajalt oli pilvesiseseid välke.

Kommentaare ei ole: