laupäev, 24. aprill 2010

Milline on ilm lähiminevikus aprillis olnud? Meenutused

Mälestused ja meenutused seoses aprilliga.

Aprillis on +20 kraadi üldjoontes sama, mis +30 südasuvel, ainult aprilli alguses võib juba +15 samastada +30-ga. Mõnikord võib kasutada selliseid nn ekvivalenttemperatuure aastaaegade või kuude vahel, et põhimõtteliselt aru saada, kui soe või külm on tegelikult. Näiteks +20 on meie jaoks normaalne soojus, aga kui see tähendab aprillis sama, mis näiteks juulis 30 kraadi, siis peaks see andma ligilähedase ettekujutuse.

Seega on +25 kraadi, rääkimata enamast, aprillis midagi väga erakordset . Aprilli tuntakse muutliku kuuna, sest tihti võitlevad külm ja soe endiselt, st vahelduvad suhteliselt suvise ilmega soojalained talvisema moega külmalainetega. Näiteks 2009. aastal sadas kevadel viimast korda lund 18. aprillil, mis jäi kohati järgmise hommikuni maha, kuid juba 10 päeva hiljem oli kohati üle 25 kraadi sooja. Harva on aprill ühtlane, vist oli see 2005. aasta aprill, kui terve aprill oli tõesti väga ühtlase soojusega, kuu vältel tõusis tasapisi ööpäeva keskmine temperatuur, puudusid sooja-ja külmalained, seega silmatorkavalt ühtlane aprill. Meelde tuleb 2001. aastast 14. aprill, kui ennelõunal hakkas Tallinnas vihma sadama, mis muutus varsti lörtsiks ja viimaks lumeks, sadas laia lund, moodustus õhuke lumikate. Alles õhtul sain uudistest teada, et Lõuna-Eestis paistis päike ja seal oli kuni +18 kraadi, kuid samal ajal oli Tallinnas -1 kraadi, nii et seega väga suur kontrast. Põhjuseks oli külm front, mis tõi Põhja-Eestisse talvise ilma. Lõuna-Eestini see ei ulatunud esialgu ja ilm soojenes päikese mõjul märgatavalt.

Kontrastne ilm oli ka 5. aprillil 2000.a. ja samal kuupäeval 2005. a. – mõlemal päeval jõudis Eestisse soojalaine. 5.4.2000 lubati Kagu-Eestisse kuni +15 kraadi ja äikest läheneva külma frondi tõttu. Tallinnas oli +12 kraadi (reaalselt), kuid ilm oli pilves. Päeval ei sadanud, kuid õhtul hakkas tihedat vihma sadama ning tuul pöördus järsult. Sadu lõppes kiiresti, võib-olla poole tunniga, kusjuures saju lõppedes sadas räitsakaid. 2005. aastal oli veelgi soojem, kuni +18 kraadi ja väga tuuline. Läbi soojavine paistis pidevalt päike. Õhtupoolikul tekkisid läänetaevasse Ac castellanused, kiiresti tumenes taevas. Kui läks pilve, oli veel 16 kraadi sooja. Hakkas sadama üsna tugevasti ja sadu lõppes samuti lumeräitsakatega. Temperatuur oli nulli lähedale langenud.

Aprilli kontrastidest võiks meenutada veel ühte juhtumit, vist oli see 1998. või ka 1999. aastal. Kuupäeva ei mäleta, kuid ilmselt oli see kuu keskel või lõpus, sest kuigi puud-põõsad lehes veel polnud, oli muru juba kohati rohetama hakanud, samuti oli tiikides konnakudu (käisin seda ühes tiigis iga päev vaatamas). Igal juhul lubati kuni 13 kraadi sooja, samuti äikest. Õhtul pidi ilm järsult külmemaks muutuma. Ilm oli ka Tallinnas väga soe, võis peaaegu toariietes käia (sooja oli kindlasti 10 kraadist rohkem). Mäletan ka seda, et taevas oli igasuguseid pilvi, sealhulgas rünksajupilvi, mis andis lootust, et äkki tuleb ka äikest. Aeg-ajalt tuli nõrku, kuid soojasid vihmasagaraid. Õhtul (päike polnud veel loojunud) lähenes edelast-läänest tumedam pilvemass. Tegemist oli rünksajupilvedega. Sel hetkel kutsuti mind küll linna, kuid otsustasin ilma jälgida. Selgelt mäletan, et pilvemassi all oli sajujooni näha. Hakkas tugevat hoovihma sadama, tänavad lainetasid. Sadu lõppes umbes veerand tunniga ja taevasse ilmusid üha tihedamad madalad kihtpilvetükid. Nende kohal oli aga taevas selginenud, sest päikeseketas paistis läbi nende pilvede. Temperatuur oli umbes +5 kraadini langenud.

Taevas madalate kihtpilvede kohal jäigi selgeks, loodest tuli neid madalaid pilvi aga üha juurde. Kõrgemate hoonete ülemised osad mattusid uttu, sest pilvepiir langes pidevalt. Viimaks jõudsid pilved maapinnani ja tekkis udu, mis oli tihe ja kestis kuni pimeduseni. Lõpuks, kui oli päris pime, siis udu eemaldus – õhumass oli täielikult vahetunud, temperatuur kindlalt alla nulli ja siras tähistaevas. Udukiht muutus aja jooksul üha õhemaks kuni udulaam eemaldus (vist lõunasse).

Varasemas postituses mainitud seaduspärasus, et 20. aprilli ümbruses tuleb lumesadu, kehtis küll sel aastal, sest viimastel päevadel on lund mitmel pool tulnud. Tallinnas midagi maha ei jäänud, kuid Lõuna-Eestis on juba paar päeva kohati lumi maas püsinud. Kui aga tahta teada, kuidas eelmistel aastatel on olnud, siis ei pea tingimata minema näiteks EMHI raamatukokku, et uurida vaatlusraamatuid, vaid võib kasutada ka odavamat varianti: ilm.ee-l on EMHI eelmise päeva kokkuvõtted ("ilm eile") kõik veebis olemas, vt http://www.ilm.ee/?3441&date=2010-04-24#kalender Et vaadata soovitud kuupäeva lühikokkuvõtet, selleks tuleb aadressiribal lihtsalt kuupäeva muuta ja go ning saabki. EMHI lõpetas hiljuti eelmise päeva lühikokkuvõtete tegemise ära, nii et seda varianti saab siis ainult mõne aasta kohta kasutada ning aegrida enam ei pikene. Olgu toodud kaks näidet, milline oli ilm 20. aprilli paiku lähiminevikus: http://www.ilm.ee/?3441&date=2006-04-21#kalender

http://www.ilm.ee/?3441&date=2008-04-21#kalender (lumine oli 30. aprillil, mis aga jääb 20. kuupäevast pisut kaugele)

Nii et nende nappide andmete põhjal on päris hästi asi kehtinud 3 aastal (2006., 2009., ja 2010. a.-l), 2008 oli küll ka 20. paiku jaheduselaine ja kohati sadas lörtsi, kuid lumeni (EMHI lühikokkuvõtte põhjal) ilm ei läinud. 30. aprillil sadas lund, kuid see jääb 20. kuupäevast pisut kaugele. 2001. aastal sadas lund 14. aprillil, mis on võib-olla samuti liiga varane kuupäev. 2000. aastal oli ilm lumest ja jahedusest väga kaugel, sellest siis homme õhtul pikemalt.

Kokkuvõtteks, et 3 aastat, kui 10 aasta puudulike andmete põhjal mingeid järeldusi saaks teha, veel mingit seaduspärasust ei anna, nii et seda võib ka mälutrikiks pidada.

1 kommentaar:

Alar Puss ütles ...

Aprills on ka külma ilma olnud,
ametlik miinimum -23, nii et absoluutväärtuselt päris ligilähedane maksimumile, mille lähedast ilma "torkab sisse" nüüd väga sageli.

Millegipärast on aprilli ilm viimasel ligi 30 aastal sellest teisest äärmusest järjekindlalt "eemale hoidnud" ning normikohase temperatuuriga aprilli peetakse külmaks.