esmaspäev, 22. veebruar 2010

Tsüklon 23.2.2010

23. veebruaril liigub otse keskmega või väga lähedalt (viimasel juhul liigub kese üle Soome lahe) üle Eesti aktiivne tsüklon. See tsüklon on ilmselt eelmistest suurema soojavaruga ja frondid pole okludeerunud, mistõttu ennustatakse, et Lõuna-Eestis võib minna kergeks sulaks, kuid see on ajutine ja juba 24. veebruariks on temperatuur kindlalt alla nulli (Eesti kohale liigub kõrgrõhkkond).
Kuna tsüklon on veel aktiivne, siis tulemas on ilmselt rohkem lund, kui sadas nädalavahetusel (Tallinnas sadas EMHI andmetel näiteks 17 mm, tähelepanu, sademetehulka arvestatakse ikka vedela vee kujul, see tekitas kahjuks postimees online´s järjekordselt kõvasti segadust, vt http://www.ilmajaam.ee/?id=227826). Kuna tuult on samuti vähem, siis ei puhuta sadavat lund ära ja seegi tõstab lumikatte näite tõhusamalt kõrgemale (samuti imestati, miks nädalavahetuse tuisk lisas lumikattele nii vähe sentimeetreid või koguni kahandas lumikatte paksust).
Üldse on see nädal huvitav, sest tegemist võib-olla kriitilise perioodiga, mil hakkavad sulad ja külmad vahelduma (senini oli kaks kuud pidevalt temperatuur alla null kraadi, va Lääne-Eesti saarte lääneosas paaril päeval), samuti on prognoose väga keerukas teha, sest juba väike nihe frontide ja seega õhumasside liikumises võib ilmaolukorda oluliselt muuta.

Kommentaare ei ole: