kolmapäev, 3. veebruar 2010

Suur lumi detsembri lõpus 2009

Detsembri lõpp oli Eestis, eriti põhjaosas, erakordselt lumerohke. Enne külma ilma saabumist pakkus madalrõhkkond 29. detsembri õhtupoolikul ja 30. detsembri päeval ja õhtul üpris rohket lumesadu. 29. detsembril oli taevas esialgu lauspilves ja sadas vähe või üldse mitte. Päeva jooksul hakkas ühe rohkem sadama ja õhtupoolikul sadas üsna korralikult. Paar fotot:


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Suurem oli sadu 30. detsembril, kui Tallinnas sadas päevaga umbes 20 cm lund. See pakkus mitmesuguseid talverõõme (ilm oli päeval vaid mõne külmakraadiga) ja ilusaid vaatepilte. Õhtul hakkas ilm kiiresti külmenema ja temperatuur langes -10 kraadini.
Huvitav oli jälgida lumesaju muutusi (30.12). Hommikul sadas üsna vähe ja hooti. Pärast kl 13 hakkas hooti üsna tugevat lund sadama. Lumi oli lai, lumekristallid klassikalised kuuharulised, kuid kaetud sublimatsiooni (härma) kihiga, mistõttu helbed oli rasked ja langesid kiiresti. Sadu muutus seejärel lausaliseks ja härmakiht oli väiksem. Enne pimenemist sadu vähenes, kuid lumehelbed meenutasid pigem lumekruupe. Pimeda saabumisel sadu tugevnes, oli pidev ja üsna või isegi väga tihe. Sadas laia lund, kuid võis igasugust fraktsiooni märgata. Mingil hetkel õhtul muutus lai lumi järsku väga peeneks, kuigi sadas tihedasti. Eks need muutused peegeldasid õhumassi omaduste muutuseid ja pilvede muutumist.
Öösel sadu jätkus ja hommikul registreeriti Tallinnas uus detsembri lumerekord – 43 cm. Nii 29., 30.12 kui edaspidised sajud olid tuulevaikusega. See soodustas mingil määral suuri lumepaksuse näitusid. Mõned pildid 30. detsembrist:




























































Kommentaare ei ole: