pühapäev, 14. detsember 2008

Lähiaja ilmast ja jääst

Mõned päevad on ilm olnud sula. Lumikate on 24 cm-lt Tartu ümbruses vähenenud kuni 10-14 cm-ni. Lääne-ja Loode-Eesti on muidugi lumeta.
Ööl vastu 14. detsembrit läks ilm selgeks, sest inversioonikiht hajus. Ka temperatuur langes kohe mandril alla nulli. Lähemalt paaril päeval ilmselt püsib selge või vähene pilvisus. Tuul puhub endiselt kagust (oleks suvi, oleks praegu ilmselt tugev kuumalaine, praegugi on 850 hPa isoterm positiivne). Selge taevas soodustab jahtumist ja negatiivne kiirgubilanss annab oma osa. Ilmselt langeb lähemal paaril ööl vähemalt mõnes kohas Eestis temperatuur ka alla -10°.
Tundub siiski, et lähipäevil lisandub soojust ja niiskust, mistõttu nädala teine pool tuleb pilvine. Võimalik, et sajab ka lund, aga vaevalt, et midagi märkimisväärset (st alla 5 cm). Ei ole ka jõulude ajal ette näha olulist lumesadu. Ilmselt on jõulud valged seal, kus on praegu lund. Temperatuuri poolest omn ilm endiselt ebapüsiv - mandril pigem negatiivne, saartel positiivne (järgmisel nädalavahetusel on rohkem sula kui külma). Vähemalt uue aastani on ilm soojapoolne ja näiteks merejääd ei ole lähema kuu jooksul eriti oodata. Eks pärast jõule selgub, kuidas ilm edasi käitub.

Kommentaare ei ole: