reede, 19. detsember 2008

Jõuluilm 2008

Üha suureneb huvi selle vastu, kas käesoleval aastal tulevad jõulud mustad või valged. Veel nädala eest tundus, et ülekaalus on mustade jõulude võimalus, kuid tundub, et realiseerub siiski paljudele meeldivam variant.
Lähipäevil püsib ilm valdavalt sula, kuigi kohati võib temperatuur püsida ka alla 0 (tegemist on siiski sulaga. Sula määratlus on üsna keerukas ja see on omaette jutt. Esialgu olgu öeldud, et positiivne temperatuur ei pruugi tähendada sula). Ilmselt sajab kohati ka lund juurde, kuid suuremas osas Eestis sajab ikkagi vihma. Põhjuseks ikka soe õhk mõnesaja m kõrgusel.
Külma advektsiooni on oodata ilmselt teisipäeval (osatsükloni järel pöördub tuul ja kehtestub põhjavool). Kui palju lund sajab, on raske öelda (sisemaal võib tulla vähe, sest kuiv ja jahe õhumass ei soosi sademete eraldumist. Rannikul aga võib sadada just meresoojusest), kuid vähemalt mandril peaksid nad valged siiski olema.
Rakverest ka. Rakvere jääb teisipäevast külma advektsiooni mõjuvälja. Kui rannikulumi tekib, siis sajab seda ilmselt ka Rakveres. See oleks täiendav variant lumele. Arvatavasti on temperatuur negatiivne, tuul tugev ja loodest või põhjast.
Mõistagi ei saa muutliku talve puhul olukordi üks-üheselt ette näha. Hetkel on siiski ka USA mudelid üsna samal meelel. Hiljem võib jälle sulale minna (enne aastavahetust).

Kommentaare ei ole: