esmaspäev, 25. märts 2019

13. nädala ilm (25.–31.03.2019)

Kommentaariumi viide
Paraku tuli 27.32.03. veeta Korsikalhttps://www.rally-maps.com/Tour-de-Corse-2019, mistõttu uuendused võisid olla ebaregulaarsed. Palusime vabandust võimalike ebameeldivuste pärast!
M. Kaasik Pärnu Postimehele: Kevad areneb paljuaastasest keskmisest kiiremini ja sajuste madalrõhkkondade mõju väheneb. Täna avab kõrgrõhuhari Läänemerel tee külmemale õhule põhjakaartest. Homme on Kesk-Euroopa kõrgrõhkkonna hari otse Baltimaade kohal. Neljapäeval, reedel ja laupäeval kujundab meie ilma kõrgrõhuala põhjaserv, mida põhjast nügivad üle Soome itta liikuvad madalrõhulohud. Pühapäeval ulatub üks lohkudest Eestini ja esmaspäeval toob selle tagalas järgnev kõrgrõhuhari meile taas karge päikesepaistelise ilma.

Tõepoolest, tulemas on suhteliselt kevadine nädal: läheb soojemaks.
Ülemeelik kevad pidurdab veidi hoogu: https://ilm.ee/?517701

28. märtsil oli Rootsis ja Norra juba varasuviselt kuni 17 kraadi sooja (https://www.infoclimat.fr/).

Nädala alguses liikus väheaktiivne madalrõhulohk Läänemerelt kagusse, selle järel tugevnes Skandinaavial kõrgrõhuhari. Seetõttu oli muutliku pilviusesega ilm. Mitmel pool sadas hooglund, lumekruupe ja rahet, üksikutes kohtades võis esineda äikest. Pärastlõunal loode poolt alates taevas selgines ja sajuhood lakkasid. Puhus läänekaartetuul 3–9, pärastlõunal saartel loodetuul puhanguti 14 m/s, kuid äikese ajal oli tuul puhanguline. Õhutemperatuur oli 2...7 °C.
26. märtsil liikus kõrgrõhuhari üle Läänemere ida poole. Pärastlõunal läheneb Skandinaaviast madalrõhulohk. Seetõttu oli vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Puhus loodetuul 5–11, põhjarannikul ajuti puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur oli 0...5 °C.
27. märtsi öösel liikus kõrgrõhuhari üle Läänemere ida poole. Pärastlõunal [järgmisel päeval] lähenes Skandinaaviast madalrõhulohk. Seetõttu oli vahelduva pilvisusega ja olulise sajuta ilm. Puhus läänekaartetuul 3–9 m/s. Õhutemperatuur oli 1...6 °C.
31. märtsil tekkis kevadilma paus: vihm asendus märja lumega, tekkis ajutine lumikate, kuid õhutemperatuur jäi siiski plusspoolele, õhtuks ilm selgines, vt kokkuvõtet https://ilm.ee/?517717.

Lühiajaline lumesadu 25. märtsil Nõmmel.

Sünged rünksajukad samal ajal Tartule lähenemas (http://meteo.physic.ut.ee/).

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Endiselt olen oma 24.märtsi seisukohal ,et aprill tuleb ainult õige veidi normist soojem ja mitte niipalju kui NOAA näitab.

Anonüümne ütles ...

"Eesti keskmine õhutemperatuur oli 1,1 °C, mis on 2,2 °C normist kõrgem(paljuaastane
keskmine -1,1 °C)." See oli selle aasta märtsi kohta. Päris kuum märts oli ja ei imesta, kui kuumem aprill on ees.

See aasta räägitakse palju Arktika jääst, sest teist vist pole nii vähe olnud minu ea ajal sellisel hetkel nagu täna ja käib juba kiire sulamine. Tõsine "Reality Check" on ees.

Anonüümne ütles ...

Jah jää suhtes ei vaidle praegu vastu. Arvasin ,et tuleb jõnks ülespoole aga mitte ja vaata veel seda. Hullem kui 2012. Vali kolmas graafik ja vaata alumist.
polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/

Anonüümne ütles ...

Alles eile pakatas yr.no ennustus soojast - nüüd järgmine nädal nagu talve tagasitulek.

Jüri ütles ...

Esmaspäeval saabusin komandeeringust ega pole veel jõudnud igale poole, sh siia. Ka ema ravi ja hooldust tulnud korraldada, mis võtab aega.