neljapäev, 4. aprill 2019

14. nädala ilm (1.–7.04.2019)

Kommentaariumi viide

Päikeseline ja sajuta mõõdukalt soe nädal. Pikemalt: https://ilm.ee/?517717

Alatskivi legendaarse ilmavaatleja Einar Laretei kokkuvõte: Märts 2019 oli suhteliselt soe ja sajune kuu. Kõige sajusemaks kujunesid märtsi esimene ja teine kümnepäevak. Sadas vihma, lörtsi ja lund. 8. märtsil oli Alatskivilt lõunapool äikest. Seoses heitlike ilmadega oli oli märtsikuus palju tuuliseid päevi. Enamus lumest sulas esimese kümnepäevaku lõpuks. Lumikate oli pidevalt maas 89 päeva.

Nädal algas kõrgrõhkkonna mõjul selge ilmaga. Õhutemperatuur oli öösiti –4...3 ja päeviti 3...10 °C (2.04. öö oli jahedam, kuid päev pisut soojem).
3. aprillil jätkus ilm kõrgrõhkkonna lääneservas selgena; öösel oli Peipsi ääres (Alutagusel) kuni –5 (saarte rannikutel 4), kuid päeval tõusis 9...14 kraadini, vaid tuulepealsetel rannikutel jäi madalamaks. Puhus kagu- ja lõunatuul 5–9, puhanguti 12, saartel ja läänerannikul 14 m/s.
4. aprillil jätkus kõrgrõhuala lääneservas päikesepaisteline ilm, Puhus kagu- ja lõunatuul 3–9, puhanguti kuni 13 m/s, kuid pärastlõunal nõrgenes. Õhutemperatuur oli 10...15, üksnes rannikul kohati 8 °C.
5. ja 6. aprillil muutusi polnud, kuid lisandus kõrgeid pilvi – see on märgiks, et ilm halveneb paari päeva pärast (rohkem infot https://play.google.com/store/apps/details?id=ee.horisont.mobile.pilveaabits). Oodata on lund ja talvekülma!
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Väheaktiivne madalrõhuala liikus Lõuna Norra kohalt Läänemere poole. Seetõttu oli öösel vähese pilvisusega kuiv ilm. Puhus kagutuul 2–8 m/s. Õhutemperatuur oli –1...4 °C. Päev oli esialgu selge, hiljem vähese ja vahelduva, õhtuks muutliku pilvisusega ilm ja siis sadas kohati vähest vihma. Puhus lõunakaartetuul 2–8 m/s. Õhutemperatuur oli 10...16, rannikul kohati 8 °C.

Tugev märg lumi 31. märtsil Tallinnas. Ene Leuska foto

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sellist pilti nagu see 31.märtsi oma võime ka veel järgmine nädal mingil hetkel näha.

Anonüümne ütles ...

Ei saa aru mis toimub ? Nüüd jälle kraade juurde keritud.

Anonüümne ütles ...

2017 oli ka nii ,et aprilli alguses tundus juba üsna kevadiseks minema ja siis tuli tagasilöök mis põhimõtteliselt kestis augustini.

Anonüümne ütles ...

Hetkel kuni 19. aprillini on üsna trööstitu pilt. Sealt alates võib uut kevade-lainet loota alles.

Jüri ütles ...

Jah, kevadised ilmad saavad selle nädalaga mõneks ajaks otsa.

Anonüümne ütles ...

See link millest kirjutasin 2.aprillil
http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/
See kolmas tabel avaneb millegipärast alles teisel katsel.

Jüri ütles ...

Jah, kummaline tõesti! Hüperlingina http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/.

Anonüümne ütles ...

Nagu arvasin ,et NOAA tõmbab aprilli prognoose tagasi ja ongi nii. Kui veel nädal tagasi võis kaardilt välja lugeda nii 2 kraadi normist soojema aprilli siis nüüd normipiires oleva.

Jüri ütles ...

Just! Laagris hakkas juba lõuna paiku märga lund sadama. Maha pole veel jäänud.
*Uus postitus loodetavasti õhtu jooksul, olenevalt, kuidas jõuab, sest TLÜ jaoks tarvis loenguid ette valmistada ja eilse jooksul oli vaja suvila asjadest tühjaks viia (see on müügis).

Anonüümne ütles ...

Rootslased on koostanud oma pika suveprognoosi. 2018 pidas neil üsna hästi paika. Selleks aastaks prognoosivad midagi sarnast 2013 aastale. Ainult Juuli ja Juuni tuleks omavahel ära vahetada.

Jüri ütles ...

Huvitav, et nad seda vahetust ei märganud siis oma hooajaprognoosi panna ...

Anonüümne ütles ...

Ei ma mõtlesin meie alale näidatud olusi ,et kui 2013 vahetaks juuni ja juuli ära siis oleks nagu 2019 suveprognoos baltikumi.

Jüri ütles ...

Aa selge, nüüd arusaadav, mida mõeldi. Tänan!

Anonüümne ütles ...

Ehk lühidalt ka nii ,et saab nii äikest kui päikest ja lõunamaakondades lokaalsete üleujutuste oht. Olengi ammu maininud ,et kuivale suvele järgneb pea alati sajune suvi ainult temperatuuri käik on alati erinev.

Jüri ütles ...

Jah, et seaduspärasused ikkagi kehtivad. Loodame siis, et tuleb palav ja märg suvi.