pühapäev, 10. veebruar 2019

7. nädala ilm (11.–17.02.2019)

Kommentaariumi viide
Kuna huvi Tartu maratoni kohta oli eriliselt suur, siis huviliste soovil hakkas olema igapäevaselt uuendatav ülevaade selle postituse alguses (eelmise postituse infot ei uuendatud enam). 46. Tartu maraton toimus 17.02.2019. Sündmuse koduleht on nagu ikka https://www.tartumaraton.ee/ ja lisainfo https://www.facebook.com/valgamaratonsport/.
Maratoni puudutavad ilmaprognoosid arhiveeriti postituse lõppu (kel huvi, saab vaadata, kuidas prognoos muutus ajaga). Viimane prognoos on saadaval https://drive.google.com/file/d/1jBBnDOUsEfM8GCcSHDpK-dWbl_m5aa63/view (eelmine ilmateade) ja Ilmateenistuse versioon https://www.ilmateenistus.ee/2019/02/46-tartu-maratoni-ilmaprognoos/ (peamised erinevused puudutavad sademeid).
[Muutmata]Ilmutatult kokkuvõte (16.02. kella 13 seisuga): sajuta väga soe ilm. Kõige soojem on 16. veebruar, kui võib kuni 6 kraadi olla (mõnel pool Eestis pole üle 10 kraadi välistatud); 17. veebruar on külmem ja kehtib endiselt esialgne 0 kraadi (hommikul ilmselt alla selle, päeval päikese toel pisut üle). Elvas on ilm umbes kraadi võrra soojem kui Otepääl!
Lund radadel jätkub 10 kuni 20 cm, kuid 16.02. hommikuse seisuga on lumi muutunud väga jäiseks (selle kohta vt lähemalt https://ilm.ee/?46800, alla kerida). Arvatavasti selline jää valitseb rajal stardi alguses, sest vedelat vett eriti ei teki nii kuiva õhuga.

***

Muutlik ja soe sajuse algusega nädal – uus ilmateade: https://ilm.ee/?517610 (vajadusel uuendatatakse)

Nädala alguses ehk 11.02. liikus osatsüklon Läänemere lõunaosa kohalt Eesti suunas. See tõi Eestisse tiheda lumesaju (mõnel pool oli sadu esialgu veel väga vesine). Puhus kagu- ja lõunatuul 4–10, puhanguti 12 m/s, õhtul asendus saartel loode- ja tugevnes, hakkas tuiskama. Õhutemperatuur oli 0...2 °C, õhtul kohati jahedam.
Teisipäeval (12.02.) eemaldus madarõhkkond Karjala poole ja selle järel oli tuul läänest ja loodest, tugevamaid puhanguid oli nt saartel; algas jahedama õhumassi sissetung. Lääne poolt alates pilvisus hõrenes ja lumesadu eemaldus üle piiri itta. Puhus loodetuul 5–11, saartel ja rannikul puhanguti 15–18 m/s, kuid õhtul nõrgenes. Õhutemperatuur oli –2...1 °C, mis õhtul langes.
/---/ edasine ilmaprognoos puudub hetkel teadmata (erinevatel) põhjustel. Üldiselt, nagu öeldakse, tõsine "hullumaja".

Rekordudune Pärnu laht 15. veebruaril. Kaivo Lõppe foto

Õhutemperatuur 16. veebruari keskpäeval (http://laguja.meteo.net.ee/obs/img/t.png)

16.02. öösel jõudis Eesti kohale südasuviselt soe õhumass (900 m kõrgusel Harkus 12 kraadi), mis algul tõi kaasa uduse ilma (sünoptiline ülevaade: Läänemerele liigub Skandinaaviast madalrõhulohk).
Kuna niiskust oli väga vähe, siis oli päev ilm päikeseline ja sooja 5...10 kraadi, vaid meretuulega rannikualadel oli jahedam. 17.02.-ks see ekstreemne soojus lahkus, kuid üldjoontes jäi ilm soojaks, vaid esmaspäeva öösel oli kuni –9 kraadi ja ka 21., 22.02. tulevad külmad.

 Lumine maastik külmenenud 6. veebruari õhtul Paia ristis. 

Korstnapilved kiiresti selginenud ja külmenenud 6. veebruari õhtul Imaveres. Jaanus Leuska fotod

*Uus prognoos on saadaval https://drive.google.com/file/d/1BsWWKZi4QcUmiDcSaHYJlKcRn_fCINSW/view (eelmine ilmateade) ja Ilmateenistuse versioon https://www.ilmateenistus.ee/2019/02/46-tartu-maratoni-ilmaprognoos/ (peamised erinevused puudutavad sademeid).
Ilmutatult kokkuvõte (15.02. kella 16 seisuga): sajuta väga soe ilm. Kõige soojem on 16. veebruar, kui võib kuni 5 kraadi olla (mõnel pool Eestis pole kuni 10 kraadi välistatud); 17. veebruar on külmem ja kehtib endiselt esialgne 0 kraadi (hommikul võib alla selle olla, päeval päikese toel pisut üle). Elvas on ilm umbes kraadi võrra soojem kui Otepääl.

*Uus prognoos on saadaval https://drive.google.com/file/d/1u_9Hp0N6EAQL2CJSV46eGFjUIfXyHyib/view (eelmine ilmateade) ja Ilmateenistuse versioon https://www.ilmateenistus.ee/2019/02/46-tartu-maratoni-ilmaprognoos/ (peamised erinevused puudutavad sademeid).
Ilmutatult kokkuvõte (14.02. kella 15 seisuga): sajuta ilm (Ilmateenistuse prognoosis on sadu, aga seda ükski ilmakaart praeguse seisuga ei kinnita, võimalik, et seis veel muutub selles osas) ja läheb oluliselt soojemaks. Kõige soojem on 16. veebruar, kui võib kuni 5 kraadi olla; 17. veebruar on külmem ja kehtib esialgne 0 kraadi (hommikul võib alla selle olla, päeval päikese toel pisut ülegi, kui just külma õhu sissetung pole intensiivne). Elvas on ilm umbes kraadi võrra soojem kui Otepääl.

*Uus prognoos on saadaval https://drive.google.com/file/d/1x5YwuviNQPbj1bk5_6FHRQPWBzaerDPE/view (eelmine ilmateade) ja Ilmateenistuse versioon https://www.ilmateenistus.ee/2019/02/46-tartu-maratoni-ilmaprognoos/ (peamised erinevused puudutavad sademeid).
Ilmutatult kokkuvõte (13.02. kella 17 seisuga): sajuta ilm, kuid läheb oluliselt soojemaks. Oluline lumesulamine algab 14. veebruari jooksul. Kõige soojem on 16. veebruar, kui võib kuni +4 kraadi olla; 17. veebruar on külmem ja kehtib esialgne 0 kraadi (hommikul võib alla selle olla, päeval päikese toel pisut üle, kui just külma õhu sissetung pole intensiivne). Elvas on ilm umbes kraadi võrra soojem kui Otepääl!

*Ilmutatult kokkuvõte (12.02. kella 22 seisuga): 13. veebruaril on oodata kuni 2 cm lund (tõenäosus 80%), järgmistel päevadel sadu oodata pole. Lumi hakkab uuesti sulama 14. veebruari jooksul. Kõige soojem on 16. veebruar, kui võib kuni +4 kraadi olla, 17. veebruar on külmem ja kehtib esialgne 0 kraadi, aga kui külma õhumassi sissetung intensiivsem, võib jääda miinuspoolele.

*Nädala ilmaolude ülevaade: tulekul on paar jahedamat päeva (12. kuni 14.02. pole lume sulamist oodata), mis lubavad rajal stabiliseeruda, kuid seejärel jõuab kohale väga soe õhumass, mis pilves ilmaga tähendab sulamist. Vaatamata praegusele kehvale finiši seisule (lumeoludelt) Elvas on 12. veebruaril oodata vähemalt 5 cm lund, mis peaks aitama olukorda parandada – loodetavasti jätkub sellest maratoni, sest üldjoontes on oodata üsna kevadist ilma.
17. veebruari ilmaprognoos Otepää ja Elva piirkonnale: selge ja sajuta ilm (sademete tõenäosus 10%); õhutemperatuur on 0...2 °C (hommikul võimalik veel kuni –2 °C, kui tuleb lubatud selge ilm).
Vaatamata väga soojale ilmale on prognoositav lumikatte paksus raja piires valdavalt 10...15 cm, kohati ehk rohkemgi, kuid finišis tõenäoliselt vähem. Prognoosi usaldusväärsus on 11.02. õhtuse seisuga 50%, mida võib pidada pigem madalaks – palume jälgida igapäevaseid uuendusi.

47 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Homme siis veel selle kuu ilmselt viimane suur sajupäev ja alates teisipäeva õhtust siis lootust päikeseenamusega soojale perioodile.
-------------------------
Vaadates tänavust talve, siis ainus normaalne suvekuu paistab tulevat juuli, sest jaanuar oli talvine.

Jüri ütles ...

Jah, jaanuar ja tegelikult ka detsembri teine pool oli korralikult talvine. See võiks vastavuses tähendada juuni teist poolt ja juulit?
Märkimisväärseid sademeid on oodata ka 12. veebruaril, seega ütleks, et lähemad kaks päeva on mõneks ajaks suuremad sajupäevad, kuid elame-näeme. Osatsükloni etteaste on hästi näha satelliitpildil http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/satelliidipildid/infrapunane-pilt/.

Anonüümne ütles ...

Jah ka 2014 oli nii ,et talvisele jaanuarile sai järgi päris kuuma juuli.

Jüri ütles ...

Eks siis näis, kuidas sel aastal, aga see arutelu vihjab analoogaastate meetodile, mida ei peeta enam hulk aega usaldusväärseks. Samas jutt pole ilmselt täpselt samadest asjadest, nii et midagi ei välista, kuid selline mõte tekkis.

Anonüümne ütles ...

Homme ja ülehomme siis viimased talvepäevad veel, siis aga algab tõeline poriaeg.

Jüri ütles ...

20nda paiku ilm külmeneb pisut, aga talve see ilmselt ei päästa.

Anonüümne ütles ...

See ju nii kauge aeg ennustamise usaldusväärsuseks.
---------------------
Homme siis taas korralikku tuulenuhtlust oodata.

Jüri ütles ...

Eks ta ole, üks tuttav soovis pr.-e ehk seda: https://ilm.ee/index.php?41329.

Anonüümne ütles ...

Tuli vist igalpool rohkem kui see 5cm lund juurde millest postituse alguses juttu. Homme peaks veel lisa tulema.

Jüri ütles ...

Jah, igaks juhuks sai sinna pandud vast kõige konservatiivsem hinnang. Maratoni korraldamisega seotud inimestele sai öeldud, et vähemalt 5 cm (seega vihje, et ilmselt tuleb rohkem) ja et sadu jätkub täna Otepää-Elva piirkonnas 100% tõenäosusega.
Homme on saju tõenäosus 70 kuni 80%, aga sajuhulk ei ole kuigi suur. Eilse seisuga tundus, et homne sadu jääb ainult lääne ja põhja poole, kuid täna, et ilmselt üle Eesti.

Nädala eest kommenteeriti, et sellist talveidülli nagu tol päeval (vist oli 6. veebr) enam sel talvel ei tule. Ütleks siiski, et Laagris on veelgi uhkem talveolukord praegu, kuna paks lumi on nii puudel kui maas, ilm vaikne ja päikeseline ning õhutemp. -1 kraad.

Anonüümne ütles ...

Reedel tuleb kuumalaine peale? Soomes lubatakse +7 ja Rootsis isegi rohkem. Gismeteo.ru lubab järgmiseks nädalaks lisa kuumalainet. Paistab, et see lumekate on varsti läinud parimatele jahimaadele.

Artikas on jääolud väga kesised ning ime pole, et jääkarud Venemaal inimeste juurde sööma tulevad, kui looduslikud ilmaolud on nii palju muutunud.

Jüri ütles ...

Jah, kui Barentsi merel jääd pole, on üldiselt Läänemere talved soojad. Kuigi lund ja külma on justkui olnud, on jääolude poolest merel tegu selgelt sooja talvega (nad kasutavad talvede karmuse määramiseks jääkatte ulatust, mis on talve teiseks pooleks tekkinud).
Laupäevaks jõuab siiakanti suviselt soe isoterm (10-kraadine), mis võiks päikeselise ilmaga 8-kraadist soojust tähendada, pilves ilmaga on jahedam. Eks näis, aga rekordsoojuse kohta sai juba päeval maratoni korraldajatele info antud. Ametlikes prognoosides see Eesti kohta ei kajastu, kuid arvatavasti lähemal siiski ilmub ikka.

Kaivo Lõppe ütles ...

Ametlik ilmateenistuse progna kisub ka sooja juurde juba. Eile oli +5, täna juba +6.

Jüri ütles ...

Jah, eks nad lisavad tasapisi juurde. Õhumass on õige soojem ilmselt 16. veebruari öösel või hommikul.

Anonüümne ütles ...

Sellega seoses tuli meelde, et 10.02.2015 oli lausselge ja lumistele väljadele vaatamata palju soojem - Heltermaal tuli lausa +10 kraadi ära minu mäletamist mööda.
---------------------------------------
16. veebruar aga seekord selge ei tule - üsna rohkelt peaks kõrget pilvisust olema.

Jüri ütles ...

kõige* – millegipärast jäi täht sõna algusest ära ega pannud seda tähele. Seda saab siit http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/oopaevaandmed/ vaadata – kuigi täpselt 10 kraadi ei registreeritud kuskil, oli Heltermaal peaaegu 10 ja Kuusikul küll üle 8 kraadi sooja. Kas sarnane ilm tuleb reedel või laupäeval, eks elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Eelmine aasta oli accu kevadprognoos täpne. Selleks kevadeks prognoosivad sajust ja tuulist kevadet. Tsüklonid sügavad enamuse kevadest suunal Briti saared - Skandinaavia.

Jüri ütles ...

Jah, see siis tähendab, et kevad pole paljude jaoks ilmselt kuigi meeldiv. Samas, kui möödunud aprill oli äikeseline ja mai rekordsoe ja päikeseline, võibki oodata sel aastal nirumat kevadet (kunagi oli juttu tasakaaluteooriast).
Uus prognoos maratoni kohta on lisatud. Failis on graafik temp. muutumise kohta (pole küll teab mis hea / kena kujundusega, aga samas korraldajad tellisid sellise).

Anonüümne ütles ...

Mina olen juba eelmine aasta sellest juttu vihjamisi teinud ,et eelolev suvi peaks tulema sajune aga endiselt on veel lahtine kas sajune ja tavaline temp. või sajune ja soe suvi. Lõpliku otsuse teen kui 1.märtsi ilm nähtud (samuti ka 24 veebruari ilm)

Jüri ütles ...

Loodame, et tuleb märg ja palav suvi. Kuiva ja jahedat küll ei tahaks. Ootame siis 24nda ja 1se ära ja näis, mida need päevad suve kohta ilmutavad!

Anonüümne ütles ...

Heltermaal juba 4.9 kraadi sooja. Loode-Eesti kohal on soe õhumass.

Jüri ütles ...

Eks see on ka mujal, aga mitte nii intensiivselt. Õhumasside soojust saab hinnata nullisotermi kõrguse järgi (lennuilmakaartidel antakse sadades jalgades): https://www.aro.lfv.se/Links/Link/ViewLink?TorLinkId=229&type=MET.

Anonüümne ütles ...

Kustkohast see rämatavalt paugutav kuumalaine kohale ilmus?

Anonüümne ütles ...

Oluline osa on siin fööniefektil üle Norra mäestiku.
https://teeilmakeskus.eu/uncategorized/hello-world/

Anonüümne ütles ...

Nüüd siis vist võib kevade alanuks lugeda sellest lähtuvalt, et alanud on üsna päikeserohke periood ja sademeid ei tule või tuleb tühiselt. Enne märtsi korralikke sadusid ei tule.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenisuse kaardil ilutses algavaks ööks Tallinna kohal +1 aga hetkel kõigub kraad +4 ümber. Siis vist homme päeval ka soojem kui lubatakse

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, et ohtlikult rämetav kuumus saabunud meile. Hoidkem end !

Jüri ütles ...

Föön ja ... 4...9 kraadi võib küll ära tulla. Elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Suured temperatuuride kõikumised olid hommikul. Tallinnas mere ääres oli 4 kraadi sooja, sõitsin Lasnamäele ja sealt Tln ringteele, siis temperatuur hüppas kiirelt 7-le ja Jüris oli jälle 4 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Kundas kl.11:00 juba +7,4. Ilmateenistus pakkuski liiga vähe nagu juba eile 23:59 mainisin.

Jüri ütles ...

Jah, seda teadsime üsna suure kindlusega juba varem, et uusi soojarekordeid võib tulla. 14.02. kohta on hetkel teada: Tallinnas sündis uus 14.veebruari päevasooja rekord Täna +4,2 , varasem +3,9 aastast 1961. (info Einarilt)
Laupäevane prognoos: http://tinyurl.com/ybqq7p9b (isegi see võib olla alahinnatud).

Margus ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Margus ütles ...

Norra mäestiku föön ei tee ise midagi.
Oluline osa on siin Kesk-Euroopa kõrgrõhualal( võiks isegi öelda Vahemere antitsüklon), mille tegutsemine oli jälgitav juba nädala algusest.
Nimelt kerib see ulatuslik õhupööris (liikumine päripäeva) Sahara laiustelt õhumassi üle Suurbritannia, Põhjamere, Norra- ja Rootsi lõunaosa meie kohale.
Kõige soojem ongi õhumass laupäeva esimesel poolel, mil siin-seal võib +10 ära tulla.
Jälgige 850 hPa juures õhumassi temperatuuri
http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/mudelprognoosid/euroopa/#layers/presmslp,temp850v,presmslv
Koostöös Atlandi tsüklonitega jõuabki kaugemal lõunalaiusel olevad soojad õhumassid tavatult vara siia.
Nii sai ka aastal 1990 püsivas edelavoolus soe liikuma ja täheldasin sarapuu tolmlemist
31. jaanuar Saaremaal, veebruaris oli isegi +13 ja märtsis 7.ndal õitsesid varsakabjad
Tavaliselt õitsevad mai alul !

Margus ütles ...

Seekord aga soe pikalt püsima ei jää.
Veebruari lõpuosa jälle tavapärasem...

Anonüümne ütles ...

Veel IPCC valesi
https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/31472-un-ipcc-scientist-blows-whistle-on-un-climate-lies

Anonüümne ütles ...

Ärge pettuge, kui homne ilm hoopis pilves ja udu(vihma)ne on.

Jüri ütles ...

Selle eest ka hoiatatud, et pilves ilmaga vaid 3-5 kraadi. Seega kõik võimalused on kenasti kaetud.

Ikkagi see 10-kraadine isoterm ilmub just õhumassi liikumisel üle mäestiku. Õhumass üleüldiselt on jah kuskilt mujalt pärit, aga mäestiku ületades on adiabaatiline soojenemine fööniefekti tõttu olemas: mäestikuni jõudes on 7-kraadine, aga Rootsi idaranniku kohal 10-kraadine isoterm, nii et enam kui 2-kraadine erinevus on kindlasti seotud mäestiku ületamisega.

Anonüümne ütles ...

Aga Läänemerd ületades mis isoterm teeb. Muutub uuesti selliseks mis oli enne Skandinaaviat. Pole küll asjatundja, siiski paistab määrava tähtsusega kui kaugelt lõunast õhk pärit on.

Jüri ütles ...

Fööniefekt on lokaalne. See ei saa laiuda tuhandetel kilomeetritel. Tutvumiseks lugeda https://et.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6%C3%B6n. -
Selles arutelus pole aru saadud sellest, mis on lokaalne, regionaalne ja globaalne nähtus / mõju. See, et peamine, mis nt kliima ja ilmastiku määrab, on regionaalne või eriti veel globaalne, ei tähenda, et vahest tuleb esile just mingi lokaalne nähtus või olukord (fööniefekt, mereefekt jne).

Anonüümne ütles ...

Postimehes mõtiskleb ,et millist määret homseks suusale alla panna. Isiklik prognoos oleks ,et see ilmateenistuse oma on üsna ok (hetkeseisuga üleval olev) ainult eelseisva öö sajuvõimaluse võtaks maha ja sinna paneks juba -1 Enne päikesetõusu võib Otepääl -2 ära tulla. Sõidu ajal maapinna lähedale jääb vähegi varjulisemasse kohta mingi mõtteline miinus püsima.

Jüri ütles ...

Jah, hoiatasime juba nädala alguses korraldajad, et stardi ajal kuni -2 kraadi oodata; sadu küll kuskilt ei paista, ükskõik millist ilmakaarti vaadata, sest õhumass on väga kuiv ja sademeteks niiskusest ei jätku, isegi kui on terav front vms järsk ilmamuutus (võimalik, et sajuvõimalus pandi prognoosi sünoptiku kõhutunde või järsu ilmamuutuse loogika tõttu. Selles osas on ilmateade alates esmaspäevast olnud stabiilne.
Täna on Eesti kohal südasuviselt soe õhumass, juba öösel oli Harku kohal 12 kraadi 900 m kõrgusel http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=TEXT%3ALIST&YEAR=2019&MONTH=02&FROM=1600&TO=1600&STNM=26038, praeguseks kellaajaks ilmselt veelgi enam, kuid kahjuks andmeid pole võtta. Kohati võib üle 10 kraadi sooja tulla. Homseks see ekstreemne soojus lahkub.

Anonüümne ütles ...

Tänase päeva ajaloolised soojusrekordid kukkusid ikka korraliku marginaaliga siin ja seal. Sõites Ida-Virumaalt Tallinna, siis üks kuumemaid kohti oli Kuusalu kant (enamus ajast oli 9 kraadi sooja kella 14-15 vahelisel ajal), siis Tallinna piiril näitas autotermomeeter ka 10 kraadi korra. Taevas on suht pilvitu ja lumi sulas silmnähtavalt. Väga positiivne elamus oli. Eelmine kuu ütlesin, et oleme sisenenud talv-kevad aastaaega, et aga nii agressiivselt, siis seda ei näinud tollal.

Jüri ütles ...

Kindlasti ei näinud enamik seda ette. Keegi ju ei uskunud, et üldse võiks mõni soojarekord tulla, aga nädala alguses oli näha, et soe ja kuiv õhumass, mis tähendab suure tõenäosusega rekordeid.

Anonüümne ütles ...

Ma olen see kes ütles ,et jaanuar tuleb normist külmem ja veebruar märgatavalt soojem. Nüüd uus kuu ette. Märts tuleb jälle normist külmem. Ilusate ilmadega ööpäevased kõikumised saavad olema suured.

Jüri ütles ...

Jah, et vaat siis, kuidas vaheldumisi külmad ja soojad kuud. Need, kes hõiskasid juba kevade välja, peavad nüüd pettuma.

Anonüümne ütles ...

Prognooskaarte vaadates, siis ei imesta, et uus kuumalaine on 24-ndal veebruaril kohal.

Jüri ütles ...

Jah, see on hästi soe päev jälle, samas ei pruugi olla nii päikeseline.