esmaspäev, 18. veebruar 2019

8. nädala ilm (18.–24.02.2019)

Kommentaariumi viide
25.–29. veebruaril tuleb töö- ja huviülesannete tõttu viibida Kiievis (tuumameteoroloogia, vene k радиометеорология seminar Tšernobõli külastamisega). Eelviimasel päeval on seal oodata UV indeksit kuni 3, mis tähendab, et päike "võtab" efektiivselt ja viimasel päeval on äikesevõimalus 20%, nii et lootust on näha varast äikest (Küprosel õnnestus 21. jaanuaril pimeda ajal ka äikest näha).
Tagasiside maratonilt on senimaani hea, sest ilm muutus vastavalt prognoositule, nii et keskmine (või isegi tugev) kliistermääre valdavalt õigustas end. Veel kesköö paiku oldi mures, kuna sooja oli 5 kraadi, aga korraldajaid jt sai rahustatud, et hommikuks on alla 0 °C ja rada jääs (ei ole vett vms) – nii ka läks. Samas suusakiirus oli rajal jää tõttu ebatavaliselt suur, mis võimaldas nii korraldajatele kui osalejatele huvitavast kogemusest osa saada.


Muutliku soojusega nädal; kuiv periood asendub sajusemaga.

Nädala alguses ehk 18.02. eemaldus madalrõhuala edelaserv ja selle järel Skandinaaviast Läänemerele liikunud kõrgrõhuhari lükkas rekordilise soojuse minema (16.02. mõõdeti kuni 9 kraadi). Pärast mõõdukalt külma ööd (18.02. varahommikul kuni –9 kraadi) tõi ulatusliku madalrõhuala kaguserv kohale sooja õhumassi. Nii oli päeval vahelduva pilvisusega peamiselt sajuta ilm, kohati oli udu. Lõuna- ja edelatuul tugevnes 6–12, saartel ja rannikul puhanguti kuni 17 m/s. Õhutemperatuur oli –1...3 °C.
19.02. püsis siinmail ulatusliku madalrõhuala kaguosa, millega seotud aktiivne tsüklon liikus üle Skandinaavia Valge mere lähedale. Seetõttu oli pilves ja udune ilm. Pärastlõunal levis vihmasadu üle Eesti. Puhus edelatuul 5–11, saartel ja rannikul puhanguti 16 m/s. Õhutemperatuur on 2...5 °C.
20.02. liikus aktiivne tsüklon üle Soome Valge mere lähedale. Seetõttu oli pilves ilm, vihmasadu taandus itta, kuid pärastlõunal oli mitmel pool lumehooge, tuiskas. Tuul asendus lääne- ja loode- ning tugevnes 7–12, puhanguti 15, saartel ja rannikul 13–17, puhanguti 18–23 m/s. Õhutemperatuur oli 0...3 °C, pärastlõunal langes –1...–5 °C-ni, sest algas intensiivne külma õhumassi sissetung (advektsioon).
21.02. liikus õrgrõhkkond Põhjalahelt Gotlandi lähistele. Nii oli peamiselt selge sajuta ilm. Puhus põhja- ja loodetuul, saartel ja läänerannikul põhja- ja kirdetuul 6–12, puhanguti 14, põhjarannikul kuni 20 m/s, pärastlõunal nõrgenes. Õhutemperatuur oli –1...–6 °C,  kuid pärastlõunal langes.

Rekordsoojus jõudis 16. veebruaril Läänemere idarannikule (FMI)

18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt infoks, et nii Lääne-Euroopas (tuttavad tulid just sealt ja rääkisid, mida kohalikud asjast arvasid) kui ka Aasias on kevad ca 1 kuu varem kohale jõudnud see aasta (sellest räägiti täna hommikul Vikerraadios).

Pikk prognoos näitab ka sooja märtsi ning Arktikas on jääd vaatlusajaloomiinimumist kenast vähem. Jääkarudest on kahju, kes kannatavad selle nähtuse tõttu :(.

Anonüümne ütles ...

Ma olen aga endiselt seisukohal ,et märts tuleb normist külmem kasvõi natukenegi.

Jüri ütles ...

Elame-näeme! Praegu juba on kevad välja hõisatud, kuigi südatalviseid päevi on veel tulekul. Eks siis näis, kellel õigus.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, karm Mehhiko vastasseis käsil.

Alarec ütles ...

Issand! Mis Mehhiko ja miks?

Jüri ütles ...

Mehhiko asub mujal. Aga praegu on südatalvine ilm. Ülehomsega saab see läbi ja on jälle kevadine. Eks näis, kas talv läbi või see vaid ajutine ja tuleb talvine märts.

Kaivo Lõppe ütles ...

Naadake !!

Jüri ütles ...

Jah, oleme ilmamuutuse veerel ja tuleb kevadisi päevi. Märtsis on esialgu sooja prognoositud, kuid eks näis, kas pöörab kuu külmaks (veebruar prognoositi ju külmaks, aga kuu alguses selgus, et tuleb soe).

Anonüümne ütles ...

Hetkeseisuga paistab ,et 1.märtsil lääne ja loodetuul seega mitte just rõõmustav uudis suveks.

Jüri ütles ...

Jah, loode suund on suvel kõige külmem ja nirum: jahe ja sisemaal võib liigsajune olla, samas lääne ja põhja pool põuane.

Anonüümne ütles ...

Kahjuks homme samasugune ilm. Kraadikese soojem ehk ainult. Rootslased vähemalt nii näitavad ( teinekord täpsemad kui meie ilmateenistus)

Jüri ütles ...

Jah, kuni 4 kraadi pakutakse, mis ei ole kindlasti rekordiline soojus, aga ilmselt parem ikka kui nt -10 kraadi.

Anonüümne ütles ...

3. märts tuleb kindlasti pilves ja tõenäoliselt ka sajune, sest oleks vaja vastupidist ilma.

Jüri ütles ...

3. märts veel nii kaugel, et kindlalt on midagi võimatu öelda. Samas: Laagris selgines pärast kella 20 ilm täielikult.

Anonüümne ütles ...

Eile ütlesin ,et täna pea sama ilm kui eile ja oligi. Nüüd ütlen ,et homme tuuline aga selge.

Jüri ütles ...

Vat siis, eksole! Aga Laagris alates kella 16st selge ja eks näis, mida homne toob.

Anonüümne ütles ...

Siin jah kl.17:00 alates selge. Nii ta jääb ka homseks ainult ,et tuul peaks ka tõusma.

Jüri ütles ...

Võiks udu olla, aga seda loodus ei võimalda. Paljud olid pettunud, et ei saanud 7-kraadist soojust, kuid mis teha. Eks näis, kas kevadine ilm jätkub ...