esmaspäev, 4. veebruar 2019

6. nädala ilm (4.–10.02.2019)

Kommentaariumi viide
Kuna huvi Tartu maratoni kohta on eriliselt suur, siis huviliste soovil hakkab olema igapäevaselt uuendatav ülevaade siinse postituse alguses. 46. Tartu maraton toimub 17.02.2019 ehk juba nädala pärast ja sündmuse koduleht on nagu ikka https://www.tartumaraton.ee/
17. veebruari ilmprognoos Otepää ja Elva piirkonnale: sajuta ilm (sademete tõenäosus 20%), aeg-ajalt võib näha päikest; õhutemperatuur on kuni 0 °C (hommikul veel kuni –4 °C). Vaatamata soojale ilmale on prognoositav lumikatte paksus rajal15...20 cm. Prognoosi usaldusväärsus on 9.02. seisuga 35%, mida võib pidada väga madalaks – palume jälgida igapäevaseid uuendusi.

*Palume vabandust postituse hilinemise pärast – väga kiire aja ja Kääriku suusaseminariks (toimub sel korral Margusel) ettevalmistamise tõttu ei saanud varem uut luua. Ka uuendused on mõnevõrra takistatud, kuna üliõpilaste juhendamisi on üsna palju.

Muutliku ja sooja ilmaga nädal – uus ilmateade: https://ilm.ee/?517610 (vajadusel uuendatatakse)

Nädala alguses liikus kõrgrõhuhari üle Läänemere kirdesse. Seejärel jõuab Lõuna-Skandinaavia kohale aktiivne madalrõhkkond. Nii oli 4. veebruaril pilves, selgimistega ilm, Ida- ja Lõuna-Eestis sadas mitmel pool lund, kuid õhtuks sadu lakkas (Alatskivil sademehulk 4,6 mm). Puhus läänekaartetuul 3–9, põhjarannikul lääne- ja loodetuul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur oli 0...–4 °C (hommikul idaservas ja õhtul saartel kohati soojem). Libedusoht oli suur!
5. veebruaril liikus madalrõhkkond üle Läänemere Eesti kohale, selle järel läänest kõrgrõhuhari. Nii oli pilves ilm, mitmel pool sadas lund ja tuiskas (saju tõenäosus oli väiksem Kagu-Eestis), Lääne-Eestis sadas ka vihma ja oli jäidet. Puhus lõuna- ja edelatuul 5–12, rannikul puhanguti 15–18 m/s. Õhutemperatuur oli Lääne-Eestis –1...2, Ida-Eestis 0...–3 °C (hommikul veel kuni –5 kraadi).
6. veebruari öösel lähenes madalrõhulohk, mis liikus päeval kirdesse. Selle mõjul oli pilves, selgimistega ilm ja mandril sadas lund. Pärastlõunal pilvisus lääne poolt alates hõrenes ja sadu taandus idapiiri taha. Tuul puhus sisemaal läänekaartest 3–8, kuid saartel ja rannikul loodetuul 7–12, puhanguti 15 m/s, mis õhtuks nõrgenes. Õhutemperatuur oli –3...1, kuid õhtuks langes selge taeva all –1...–7 °C-ni. Enne keskööd oli kuni –15 °C, enne kui pilvisus tihenes ja kohati tekkis udu – loodeservast alates tõusis –4, saartel kuni 0 °C-ni.

Õhutemperatuur 6. veebruari õhtul (http://laguja.meteo.net.ee/obs.html). Selge ilmaga alal jahtus õhk kiiresti, kuid loodekaartest ilmusid madalad pilved, sisemaal udu, mistõttu õhutemperatuur tõusis jälle.

Järgmistel päevadel olulisi muutusi oodata pole. Jooksvat ilmaprognoosi saab pikema aja peale vaadata https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/14-days/tartu_estonia_588335, kuid täpsustusi tehakse vajadusel ka siin, vt postituse algust.

[Uuendatud viimati 5. veebruaril.] Kuigi veebruar on prognoosijärgselt külm http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/nadala-ja-kuuprognoos/kuuprognoos/ (muudeti 5. veebruaril) ja http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm, ei näita viimaste päevade ilmakaardid enam seda, vaid pigem sooja kuud. NOAA arvutas kuu soojaks alles nüüd http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif. Vaatamata soojale ilmale lumi tõenäoliselt ära ei sula, v.a kohati rannikualadel, kus lund varasemast kõige vähem.

Võis olla talve paksim lumikate, kuid elame-näeme! http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/sademed/.

27 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei ole vaja vabandada. Kõik tahavad sellest lumest viimast võtta enne kui jälle porine :)

Jüri ütles ...

Praegu on see lumi üsna jäine, aga seda jätkub endiselt väga palju. Eks ole siis näha, kui palju neid Margusel jagub.

Anonüümne ütles ...

Pange tähele kui palju arvatakse tulevat tavapärasest soojem veebruar Gröönimaal.
http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif?fbclid=IwAR22i5_T9_QUb93JGaVqD2F2lNCW7oEkA_0XjXXHhSsqr-PHci4IUzxtB9g

Anonüümne ütles ...

Aga Alaska prognoositakse veel soojem. Samuti Balkanimaade piirkond.
Kuskil nägin väikse jääaja temperatuurikaarte ja ka siis olid ainukesed piirkonnad mis olid normist hoopis soojemad - Alaska ja Musta mere piirkond. Samuti Islandi piirkond. Ainuke erinevus praegu ongi see ,et see üks soe piirkond ei asu mitte Islandil vaid Gröönimaal.

Anonüümne ütles ...

Ei tea mis anomaalia eilsest kl.11:00 alates lõi sisse Tartu tõravere ilmateenistuse termomeetrile. Vahel näitab õieti ja siis jälle mitte aga eilsest 11:00 järsk hüpe ülespoole ja mõjub siiani ? Praegu näitab külma üle kraadi vähem kui tegelikult on ?

Jüri ütles ...

Jah, uurime asja. Margusel huvilisi (suusatajaid) ja lund jätkub.

Anonüümne ütles ...

Momendil Tartu kraad jälle õige. Saab näha kas homme päevavalgel ajal paneb jälle soojemaid numbreid ette.

Jüri ütles ...

Jah, just! Ilm Otepäält Laagrini oli muutlik: üle 0 Otepääl ja pilves, sajune, -10 Laagrisse saabudes ja seejärel pilves, kuid sajuta, -4. Ilmselt nii külma õhtut ei tule enam pikka aega.

Anonüümne ütles ...

"Vaatamata soojale ilmale lumi tõenäoliselt ära ei sula."
Oleneb kus. Idas jah tõenäoliselt mitte, aga Kunda-Viljandi joonest läänes suht kindlasti sulab.
Kindlustunnet lisab see, et see ajuvaba tuul ulub kuni tuleva nädala esmaspäevani ja koostöös +2 kraadiga läheb see lumi põldudelt/rohumaadelt ilmselt juba 3 ööpäevaga.
Ennustus aga näitab 5 sulapäeva jutti, kui homne juba arvesse võtta.

Lumi jääb alles vaid tuulevarjulistes kohtades. Ehk lähipäevade tuulesuunda arvestades siis näiteks põhja-kirde poolsed metsaservad.

Jüri ütles ...

Laagris on veel rahulik ja udune, aga eks paistab. Kella 23:30 seisuga kuskil sulama hakanud veel pole, nii et peab ootama. Tähtajaks seame siis 5 päeva, et teatud aladelt oleks lumi sulanud.

Anonüümne ütles ...

Selline lumi ei sula nii ruttu mis juba enne mitu korda sulaks muutunud ja siis jälle ära külmetanud. Ma arvan ,et Saku kandis lund veel ka järgmine nädal piisavalt maas. Saared võibolla jah saavad maa mustaks.

Jüri ütles ...

Saartel on ka mõnel pool lund päris palju. Eks paistab, aga võrreldes Gapiga on lund meeletult palju ja tundub usutav, et nädalaga see ei jõua kuidagi sulada. Mõni ilmavariant võimaldab küll 4-kraadist soojust, aga siiski, elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

GFSi järgi jääb see totter ilm vähemalt 10 päeva kestma.

Jüri ütles ...

See ju päris õudne siis! Seega loodame parimat.

Anonüümne ütles ...

Accuweatheri järgi on alanud kevadtalv või siis mingite mööndustega (paiguti) ka varakevad.

Anonüümne ütles ...

Kui prognoosi ei muudeta, siis Vilsandil on alanud kevad. Lumi ka täielikult sulanud.

Jüri ütles ...

Jah, väga soe paistab edasine: https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/14-days/tallinn_estonia_588409.

Kaivo Lõppe ütles ...

Issand, karmilt õudnenaadake ju !

Anonüümne ütles ...

Kaivo, 6. veebruari ilm oli aga idüllinaadake, sest päike paistis ja oli 30 cm lund. Seda siis vähemasti Harjumaal Tallinnas Nõmmel.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, siis ju padukena !

Jüri ütles ...

Kahjuks polnud siis linnas. Selgemat ilma õnnestus näha alles tagasiteel.
Praegu igatahes vesine ja soe.

Anonüümne ütles ...

Nagu 2014 kordus. Ka NOAA -d vaadates võib edaspidine nii olla. Loodame ainult ,et Juunis jälle lund ei tule :)

Jüri ütles ...

Loodame siis, kuigi juunid kipuvad muutuma lumisemaks.

Anonüümne ütles ...

Paistab ,et võrdõiguslikkus toimib. Accu kirjutab ,et ameerikas on vanameeste talv tulemas. Seega vastand meile tuttavale vananaiste suvele.

Jüri ütles ...

Uskumatu ju! Mingigi õiglus siin maa peal.

Kaivo Lõppe ütles ...

Rämmar teema siis !!!

Jüri ütles ...

USAs oli aastakümnete vägevaim külmalaine, millest palju uudiseid ilmus Eesti meediasse, nt https://www.postimees.ee/6513520/usa-kulmalaine-on-noudnud-21-inimese-elu ja praegugi ulatub sinna Kanadast väga külma õhumassiga antitsüklon. Vahepeal oli küll oluliselt soojem.
Külmalainetest ja külmapäevadest hakkab üks juhendatav tööd kirjutama, tähtaeg on juuni.