esmaspäev, 23. aprill 2018

17. nädala ilm (23.–29.04.2018)

Kommentaariumi viide

Rahulik, jahe ja stabiilne aprilli-ilma nädal.

Nädal osutus tavatult sajuseks (nädala lõpuks kogunes mõnel pool enam kui 150% pikaajalisest kuu sademekeskmisest) ja äikeseliseks. Mitmel päeval sadas ka rahet (lisaks jää- ja lumekruupidele). Päevad ei olnud soojad, sest vaid 29. aprillil oli kohati sooja üle 15 kraadi, ja paaril ööl oli öökülma, erandlikult külm oli 23. aprilli hommik, kui oli kuni –6 °C.
Meenutuseks, et aasta eest 29. aprillil saabus lõunast lumetorm, vaata lähemalt http://ilmjainimesed.blogspot.com/2017/04/17-nadala-ilm-2430042017.html.

24. aprilli pilvestik Laagris.


26. aprilli kauge äike nähtuna Laagrist ja 27. aprilli äike koos rahega saabumas Roccal al Maresse.

***

Nädala alguses oli Läänemerel kõrgrõhkkond. Seetõttu oli öine ilm rahulik ja jahe, hommikul oli kuni –5 °C, kuid päev valdavalt päikeseline (õhtul pilvisus tihenes) ja kuni 10-kraadise soojaga.
Kõrgrõhkkond kaugeneb itta, selle järel liigub madalrõhulohk Lõuna-Rootsist kirdesse. Seetõttu pilvisus tiheneb ja alates saartest hakkab vihma sadama.
Päeviti on enamasti sooja 6...12 kraadi ja öösiti 1...6 kraadi, vaid pilves ja sajuse ööga võib soojem olla. Mõnel jahedamal päeval pole ka märg lumi välistatud (näiteks 26. aprillil).
Einari blogist: Möödumas on 30 aastat tugevast lumetormist aprillis. Üllatuse valmistas meile äge tsüklon, mida iseloomustas äärmine ägedus ja samas aeglane liikumine. Tugev lumesadu ja tuisk algasid 1988.a 22. aprilli õhtupoolikul ja kestsid edasi ka 23. ja 24. aprillil. Põhja- ja kirdetuul tugevnes puhanguti 20 - 24 m/s. Alatskivil ulatus lumepaksus 24.aprillil 1988.aastal 35 cm-ni. Kahe ööpäevaga tuli Mandri - Eestis 30-39 mm sademeid ( peaaegu kuunorm ). Lõplikult sulas paks lumi maikuu alguseks.


J. Kamenik / Tarmo Lukk. 19. aprilli õhtul Tilgu sadamas.

36 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see igav jahedus saab varsti lõpu jälle.

Jüri ütles ...

Jah, seda ei kannata enam välja.

Anonüümne ütles ...

Tundub,et alates 30.04 viskab kuumaks.Venemaa kõrgrõhkkond?

Anonüümne ütles ...

Ära seda küll soovi. Pea alati kui 30.apr.- 5 mai vahemikus on sooja või lausa kuumalaine tuleb sajune suvi.

Anonüümne ütles ...

Kuuvähetus, konkreetsemalt,1. mai, kohe kindlasti kuum ei tule. See on minuteada alati jahe või külm olnud.

Jüri ütles ...

1. mail oli väga soe 2001. aastal, rohkem nagu ei meenu? Mai algusaeg oli palav ka 2002. ja 2004.a

Anonüümne ütles ...

No alati nii pole aga endal oli selline kõhutunne ,et tihti. 2016 oli ka mai algus soe ja hiljem suvel sadas liigagi.1998 ja 1993 on ka meeles. Ah jaa 1987 oli ka 4 päeva +25 mai alguses. Muide 2001 sadas ka palju aga õnneks oli ka sooja eriti juulis.

Anonüümne ütles ...

Ei ole vaja nende seoste otsimisega ka liiga agaraks minna. Tuleb mis tuleb, iga aasta on unikaalne. Peaasi, et tuleks palju äikest.

Anonüümne ütles ...

Siis pole ime, et ma midagi ei mäleta ja koguaeg külmana tundub see kuupäev. Polnud siis veel koolilapski mitte. :)

Jüri ütles ...

Jah, aastad pole vennad ja analoogaastate meetod eriti ei toimi. Samas jah, elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Eile gismeteo ja täna foreca näitavad reedeks äikest. Kui tõesti tuleks siis on aprillis juba 3 äikesepäeva.

Anonüümne ütles ...

No oleks juba eile see kolmas päev tulnud. Kuusalu kandis oli radarikaja eile lõunal igatahes "napikas".

Anonüümne ütles ...

Kuidas loodes lehtimisega on? Siin Kagu-Eestis: kask, paju, toomingas, sarapuu. Võib loodes sama näha?

Anonüümne ütles ...

Siin Tallinna külje all toomingas selline nagu su pildil kask on.

Jüri ütles ...

Jah, Laagris mingeid lehealgeid vaid toomingal näha, muidu kõik täisraagus.

Anonüümne ütles ...

Oleneb, kas nähti vaeva need "kõige-kõigemad" puud välja otsida, mida pildistati, või pildistati tõesti ettejuhtuvaid sügavamal metsas. Siin loodes leidub kohti, mis on looduse arengus kagust nii ees kui taga.

Anonüümne ütles ...

Vaadates erinevaid prognoose, siis saab puude lehtimine mais vist kõvasti hoogu juurde. Loodetavasti see kuumus ka tuleb, sest kuum ja äikeseline mai tähendab head kuuma äikesesuve.

Anonüümne ütles ...

No nii. Pärnumaal esimesed välgud olnud. Seega kolmas äikesepäev aprillis

Anonüümne ütles ...

Mais ilmselt ei tule ühtegi, sest arvan, et see kuu tuleb hoopis põuane ja rohkete öökülmadega.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse vaatlusandmetest nähtub nagu sadanuks kell 17 Türil lund. On see reaalne või fikseerib nii ka rahenäidu ?

Anonüümne ütles ...

Selle kohta on Delfis ka uudis koos fotoga olemas, et sadas lund.

Anonüümne ütles ...

Soovitan Delfi artikkel enne läbi lugeda ja siis kirjutada ,et mida sadas.

Anonüümne ütles ...

Delfi sakib sajaga, seda küll ei soovita lugeda

Anonüümne ütles ...

Einoh Sa võid ju Telegrammi lugeda, keegi ei keela. Eks tavalised päeva põhiuudised saab Delfist operatiivselt kätte, miks sakib.

Jüri ütles ...

• Kahjuks Argentiina ralli ja veel mõne asja pärast on väga palju tööd olnud ja väga vähe on võimalusi olnud siin asjaga tegeleda. Loodetavasti pühapäevast on rohkem aega. Üles panemata on isegi pildid 21. aprilli äikeselisest ööst.
• Jah, kindlasti on eri taimeisendid mitmesugustel põhjustel väga erinevas arengustaadiumis, nii et selles osas vajaks täpsustamist, kas pildid ettejuhtuvatest puudest-põõsastest või valitud välja.
• Jah, oli äikeseline päev, aga kas mitte polnud tegu juba 4. äikesepäevaga Eestis, kui kogu Eestit arvestada? Peab üle lugema ...

Anonüümne ütles ...

Kui ma mõtlen sinu ameti peale Jüri, siis see tundub väga põnev ja mainekas töö. Aastaid 10-15 tagasi oleksin olnud nõus ükskõik millest hetkega loobuma, et sellise alaga lähedalt seotud olla. Peale seda, kui rallimaailmast lahkusid Impreza, Lancer, Corolla. Focus, C4, 206 jne. tundub, et see vana hea pure-wrc on ära surnud ja asendunud mingi poogitud versiooniga. Tehnoloogia on edasi arenenud aga kõik on ikka kuidagi teisiti. Pole sellist tunnet - Mehed, WRC auto tuleb - kilomeetri kauguselt on juba metsik antilag kuulda ja müra põhjas. :))

Anonüümne ütles ...

Arvan, et maipüha sadu Loode-Eestisse ei jõua.

Anonüümne ütles ...

Täna siis 5 äiksepäev aprillis.

Anonüümne ütles ...

Saaremaa lidaosa Kahtla-Kübassaare hoiuala niitude kohal paistab olevad konvektsiooniks hea koht neil päevadel.

Anonüümne ütles ...

Kallavere kandis 2 välku ja Keila piirkonnas 1. Senine saldo Harjumaal

Anonüümne ütles ...

6. äiksepäev aprillis.

Jüri ütles ...

Kus ikka neid äikesepäevi tuleb ... Ja rahet või jääkruupe on ka pea iga päev sadanud kuskil Eestis.

Jah, WRC-s on toimunud kümnendiga muutusi. Samas ikkagi mainekus jms toimib. Ja seekordsel etapil liikusid pilved 11. kiiruskatsel rajale ja nähtavust polnud. Loomulikult helistati Argentiinast mulle ja pidin ütlema, mis ilm on seal.

Kalle ütles ...

Nüüd siis juba 7. äikesepäev, Tartus esimene. Ikka õige mitmed korrad välgutas ja müristas. Päris korralik vihmasadu oli ka. Ei mäletagi enam, millal siin aprillis viimati äikest oli.

Jüri ütles ...

2015 aprill oli seal korralik äike. Jah, äikesepäevi nii palju, et lugemine läheb sassi. Mõni ütleb, et 6., teine, et 7. äikesepäev.

Anonüümne ütles ...

Kuidas on aga senini olnud kui aprillis üle 5 äikesepäeva ? Jahe suvi või vastupidi ?

Jüri ütles ...

See seaduspärasus näib olevat binaarne ehk kuni 1-2 äikesepäeva – võimalik on soe ja äikeseline suvi, rohkem äikesepäevi – tõenäoliselt niru suvi. Samas pole välistatud, et kui äikesepäevi on teatud piirist rohkem, siis ei kehti see seaduspära (kahjuks pole piisavalt andmeid, sest nii äikeselisi aprille on väga vähe teada). Arvestaks pigem lõunamaakondade äikesepäevi ja jätaks jõusse niruvõitu suve variandi. Elame-näeme!