neljapäev, 19. aprill 2018

16. nädala ilm (16.–22.04.2018)

Kommentaariumi viide
Isiklikumat laadi artikkel ralliilmast: https://maaelu.postimees.ee/4475191/rallist-ja-ilmaennustusest-mina-ja-motosport.
Uudis: viimaks ometi alustas ametlikult tööd ilmaterminikomisjon, mille asutajaliikmed on lisaks mulle Ott Tuulberg. Ilmaterminikomisjoni asutamislepingpõhikiri ja menetluses olevad terminid. Seni on heaks kiidetud mõisted / terminid pöördkihistus, pahvaktsüklon ja nihkesula. Terminite tabelit on muudetud ja täiendatud.

Väga sooja algusega, kuid valdavalt mõõduka soojusega nädal.

Nädala alguses saabus lõunast suvine soojus, nii et õhutemperatuur tõusis 17...22 kraadini. Soojuse saabudes oli kohati lääne ja loode pool äikest.
Hiljem jahenes, kuid päeviti on päikese toel ikka enamasti üle 10 kraadi, võrdluseks: 18. aprillil 2009 sadas lund ja sooja oli vaid paar kraadi. 20. aprill oli uuesti väga soe, kui oli enamasti 14...19 °C, lõppedes Soome lahel ja põhjaservas üsna tugeva äikesega*.




Äikese-eelne Pürksist Kuusaluni ja äikese tipphetk (pime foto) ja enne uut äikest Laagris.

Nädala lõpuks läks külmemaks, kuid märga lund siiski ei sadanud. Seega, kui nädala alguse soe päev kõrvale jätta, on tegu üpriski tüüpilise (väga muutliku) aprilli ilma(stiku)ga.
Einari blogist: Märkimist väärib veel 9.aprilli soojalaine, mis tõi Alatskivile +21,1 kraadise sooja. Tugevad ida -  ja kirdetuuled põhjustasid rüsijää kuhjumise Peipsi rannikul Nina küla juures. Osa tekkinud jäämägedest on näha alloleval pildil. 5. aprilli hilisõhtul jõudis üle Leedu ja Läti tulnud äike Eestimaa kaguserva, nägin ka üht välgulööki Alatskivilt lõunas.
– 21.04.2018 arenesid Lääne-Venemaal külma frondi ees uued rünksajupilved, mis liikusid aegamisi kagusse. Need ühes äikesega mõjutasid ka Moskvat. Võimsad rünksajupilved tõid kaasa tugeva vihmasaju ja pagi. Tugev tuul rebis puid juurtega välja, lõhkus korteremajade rõdusi, lennutas katuseid, langetas elektriliine jne. Suur hulk puid kukkus sõiduautode peale. Kohaliku meedia sõnul sai viga vähemalt 17 ja surma 2 inimest. Suuri tormikahjustusi esines ka teistes oblastites. Allikas: Клуб Любителей Метеорологии (https://vk.com/clubmeteo).


E. Laretei foto

Labiilsusele viitavad kõrgrünkpilved 15. aprillil Laagri kohal.


 Valletta waterfront 16. aprillil

Õrnalt, kuid siiski selgeltnähtav halo, eestikeelne nimetus puudub, http://www.atoptics.co.uk/halo/cha2.htm 17. aprillil Maltal.

19 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Homme siis ainus huvitav/anomaalne ilm pikaks ajaks, mis võib ööl vastu laupäeva äikesega päädida. Pärast seda läheb ilm aga päriski igavaks.

Anonüümne ütles ...

Noh, ka Ilmateeistuse leht maas serveriruumi põlengu tõttu. Ilmaandmed läinud?

Anonüümne ütles ...

Môtlesin sama ,et kas ilmaandmetega (ajalooga) on kutu ?

Anonüümne ütles ...

Ei tahaks küll uskuda, et arhiveerimine ja serveerimine käib samas ruumis. (?)
Pigem tuuakse homseks tutikas masin vähemalt osaliselt, mis kokkuvõttes tähendab ju ainult head.

E-poe tegemine ütles ...

Väga hea uudis)

Jüri ütles ...

Õigus: serveriruum põles maha ja andmed vist läinud. Senised kommentaarid: "Toimus põleng Keskkonna Agentuuri haldusalas Maa-ameti serverikeskuses. Sellepärast ei tööta ka Ilmateenistuse veebileht. Öeldi , et serveritöö on esialgu määramata ajaks peatatud. Kõik oleneb kahjustuste ulatusest ja selle kordategemise kuludest, nii ütles minister. Ilmaennustuse peame ka ise tegema !" ja "Meie teenistus põles maha ? Uskumatud lood ,ilmateenistus peaks olema kuidagi dubleeritud süsteemiga !"

Anonüümne ütles ...

No mul igaltahel ajutine lahendus olemas. Sat pilti vaatan sat24 pealt. Temperatuure maanteeameti lehelt ja radariks kõlbab siin Harjumaal Soome oma.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse lehekülg hakkab ärkama. Tundub ,et kõik alles mis enne põlengut aga pärastine on tühi leht

Anonüümne ütles ...

Ei ole sealt midagi kadunud, kust selline informatsioon sulle tuli Jüri? Ilmateenistuse ja muude keskkonnaameti teenuste serverid lülitati tulekahju tõttu nö turvalisuse mõttes võrgust lihtsalt välja, kahjustada sai üks maaaameti kindlat asja pakkunud masin ja hunnik UPSisid. Kõik ajalugu on ju alles ja vajalikud ilmateenused kodulehel juba kättesaadaval.

Marnet ütles ...

Nonii, kõik korras nüüd.

Jüri ütles ...

Meediat pole olnud võimalust jälgida, aga Einari jt ilmahuviliste käest olen kuulnud uudiseid ja osundasin neid siis. Küllap siis needia valeinformeeris neid, sest kontrollida pole aega olnud.

Anonüümne ütles ...

Soome lahel hetkel äikest aga esialgu tundub ,et mandrini ei ulatu.

Jüri ütles ...

Jah, oli korralik äike, mis läks otse üle (õnnestus vaadelda kella 2 paiku Kuusalu lähedal, sadas veidi rahet; Kolga-Aablas Juminda poolsaarel oli ilmaterminikomisjoniasutamispidu, mille kaineks autojuhiks oli vaja olla).

Anonüümne ütles ...

Siis teine äike aprillis ja suvi vist 70% tõenäosusega tuksis ? Miks just selline protsent? 1999 ja 2001 oli ka aprillis äikest aga suved olid siis ju korralikud.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas müristas ka öösel paar korda üsna tugevalt.

Jüri ütles ...

Jah, see aprilli äikeste seaduspära ei pruugi olla absoluutne (signaalis on müra). Samas pole päris kindel, kas sellistel Soomest ja merelt tulnud äikestel on sama tähendus (niru suve indikaator) kui lõunaserva äikestel (vaatlusi lehitsedes ja uurides on seaduspära tugevaim Lätis ja Leedus), see tähendab, et kui tähendus pole sama, siis peaks lähtuma lõunapoolsetest äikestest kui niru suve indikaatorist ja nt Soome äikesed tähelepanuta jätma. Aga praegu siiski on äikest ka lõuna pool olnud ja see näib viitavat nirule suvele.
2001. a oli eriti palav just juuli, kuid juuni oli jaanipäevani jahe ja sajune, kui õigesti meeles. Augustist erilisi mälestusi pole, kuid vist oli soe kuu.

Jah, varahommikul tuli edelast äike, mida õnnestus Laagris näha.

Anonüümne ütles ...

Peab mainima ,et ka NOAA pole juba pikemalt suveks midagi erilist näidanud. Õrn lootus normist soojemale juunile. Mai samas oht isegi ,et normist külmem.

Anonüümne ütles ...

Saksamaal võimas äike liikvel, detektori järgi lausa üliintensiivne. Huvitav on asjaolu, et Dortmundi livecami (mis on väga kvaliteetne livestream) jälgimise ajal ei olnud mitte korda ühtki reaalset piksenoolt ega kuma taustal näha. Vihmasein on nii tihe ja sajab tohutult.

Jüri ütles ...

Päris karm ju! Veel hullem äike oli 21. aprillil Lääne-Venemaal.