teisipäev, 10. aprill 2018

15. nädala ilm (9.–15.04.2018)

Kommentaariumi viide
NB! 15.–17. aprillil tuleb viibida Maltal osalt kliimauuringute, osalt puhkuse tõttu. Uuendusi tõenäoliselt ei ilmu.

Ele Pedassaar · Nüüd on kindel – kevad murrab läbi!

Aprilli keskpaik on käes ja kevad võtab ilmet. Mitu päeva on Läänemere ääres ilma teinud kuiv ja karge kõrgrõhuala MARTIN, mis oma jõude vähehaaval kagu suunas Venemaale koondab. Taanduva kõrgrõhkkonna järel pöördub õhuvool järk-järgult lõunasse, aitab sooja tulekule kaasa ning öiseid ja varahommikusi miinuskraade jääb vähemaks.
Ühes soojaga saabub lõuna poolt jätkuvalt rändlinde ja mitte ainult. Peaaegu nädalajagu on soojeneva Vahemere kohal süvenenud madalrõkkonnad haaranud Aafrikast, Sahara kõrbest liivatolmu ja kandnud seda siis Euroopa kohale. On olnud üsna tavaline, et pärast järjekordset sadu jõuab maale ja pindadele veidi punakat tolmu. Õhus on tolm muutnud intensiivsemaks värvid nagu punane, oranž ja kollane ning päikeseloojangud on saanud jumet juurde. 
Laupäeval (14.04) säras Eesti taevas Venemaalt ulatuva kõrge toel veel päike ja lisanduv soe tõstis õhutemperatuuri paljudes kohtades üle 15 °C, vaid tuulele avatud rannikul, kaasa arvatud Peipsi järve vahetus läheduses, püsis õhk jahedam. Samal ajal jõudis Kesk-Euroopast Läänemerele madalrõhulohk, mis võttis suuna Baltimaadele. Ema- või isatsüklon JOI eemaldua ise Põhjamerele ja hääbus seal.
Madalrõhulohuga seotud vihmahood jõuavad Eesti saartele pühapäeva (15.04) varahommikul ja levivad päeval edasi ida-kirde suunas. Sooja tuleb laupäevaga võrreldes veidi vähem, kuid äsja sadanud vihm süvendab kevadtunnet. Eks mõni kübe Sahara tolmu tuleb ka lisaks, vaatamata sellele, et suurem osa on Kesk-Euroopasse jäänud. 
Ka järgnev nädal jätkub soojemal foonil ja nüüd võib tõesti autodel rehvid ära vahetada!




11. aprillil liikus kõrgrõhkkond Peterburi lähistelt kagusse. Skandinaavia kohal tugevnes uus kõrgrõhuala. Nii oli selge või vähese pilvisusega sajuta ilm. Puhus ida- ja kirdetuul 3-8, saartel puhanguti kuni 12 m/s. Õhutemperatuur oli 6...11 (hommikul kuni –4 °C), tuulepealsel rannikul kohati 3 °C.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Kõrgrõhuala laiub Skandinaaviast üle Soome lõunaosa Venemaale.  Nii on selge ja vähese pilvisusega kuiv ilm. Puhub idakaartetuul 27, saartel kuni 10 m/s. Õhutemperatuur on 6...12 °C (hommikul kuni –6 °C).

Arvutuslik tuleoht kasvab hoogsalt, peetakse reaalseks vaid kulupõlenguid.(https://ilm.ee/tuleoht/). 
Täpsemalt: tuleoht on siiski veel vaid kulu näol olemas, metsades läheb aega, sest maa pole veel täielikult sulanudki, ammugi siis metsas. /---/ Praegu ongi ainuõige aeg kulu põletada, kuigi seadus seda ei luba, sest praegu elu kulus vähe. Need, kes aprilli lõpus kulu põletavad, teevad halvasti, tulle võib jääda ka jänes või siil, kohe peale lume minekut, ning inimene peab seda tegema vastutustundlikult, et tuleohtu ei tekkiks mujal ja arvestama peab ka sellega, et naaber või naabri naaber kutsub tuletõrje.


10. aprillil koondus Skandinaavias tugevneva kõrgrõhkkonna kese öösel Läänemere põhjaosa kohale. Nii alates loode poolt pilvisus hõrenes ja keskpäeva paiku lumesadu lakkas. Puhus põhja- ja kirdetuul 5–10, saartel ja rannikul puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur oli 2...7 °C, õhtul kuni –2 °C.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Kõrgrõhuala tuleb Läänemere kohale. Nii on selge või vähese pilvisusega sajuta ilm. Puhub ida- ja kirdetuul 3–8, saartel puhanguti kuni 12 m/s. Õhutemperatuur on 6...11°C (hommikul kuni –6 °C).

Kairo Kiitsak. 22,7 °C sooja ja tiigil on jää peal, pole paha! Tartus on hetkel kõige soojem.


8. aprill muutus ilm Korsikal tormiseks ja õhtuks ilmusid järsku välja ka sünged pilved, kuid olulist sadu polnud. 


9. aprilli rekordkuumal päeval ilmusid kõrgrünkpilved, läbisõit neist Keri saare kohal.

***

Tuleb kevadiselt päikeseline, kuid külmade öödega nädal.

Nädal algas (9.04.) kõrgrõhkkonna servas sajuta ja rahulikult. Õhutemperatuur oli 0...6 °C, Kagu-Eestis kuni 12 °C (Võrus miinimum 11,5 °C). Päeval tõusis õhutemperatuur 18...23, meretuulega rannikul jäi 10 °C piiresse. 
Tartu "kõigi aegade" 9. aprilli kuumarekord on nüüd 23,1 °C (Tartus varasem 9. aprilli soojarekord 17,1 °C aastast 1890), Tallinnas aga 19 °C (varasem samuti 1890. a, kui oli 16,2 °C).
Puhus lõunakaartetuul 3–9, puhanguti kuni 12 m/s, õhtul alates Soome lahest loode-, hiljem kirdetuul, mis tugevnes ööga puhanguti kuni 16 m/s.
Kaliningradi oblastis tekkis äikesekolle, mis arenes õhtuks joonpagiks ja tormas üle Baltikumi kirdesse; Eestisse see ei jõudnud. See äikesekolle arenes ka 8. aprillil, kuid oli siis Poola edelaosas. Põhjuseks troposfääri ülaosa lohk ja voogude (tuule) koondumis(konvergentsi)vöönd, mis andis õhu tõusuks tõuke, täpsemalt.
Ülejäänud nädal on antitsükloni mõjul selge. Päeviti on sisemaal sooja üle 10 °C ja öösiti enamasti 0...–5 °C, nädala lõpus soojem; tuul on enamasti idakaartest.

Triinu Sarv. 7. aprill. Ma pole sedasi enne pilvede lagunemist näinud! Väga võimas.

Triinu Sarv. 26. märtsi õhtu.

40 kommentaari:

koduleht ütles ...

Väga ilus)

Anonüümne ütles ...

Olen enam kui kindel, et eilne kuumus sai võimalikuks tänu vaid sellele, et puudus lumikate (peegeldab kiirgust) ja haljendav taimestik (suur niiskusesisaldus) - kulu kuumeneb palju intensiivsemalt kui haljendav taimestik + raagus puude tõttu ka metsaalused.

Seega kui täpselt kõik eilsed olud (astronoomilised, meteoroloogilised) oleksid olnud haljendava looduse korral, jäänuks vist isegi 21 kraadi ületamata.

Näide elust enesest - kuivad liivikud on tihti kõrvetavalt kuumad, aga samal ajal lähedal olev haljendav rohumaa leige.

Anonüümne ütles ...

Lisaksin lühidalt juurde, et kui suvel oleks loodus selline nagu aprillis, siis oleks ametlik Eesti kuumarekord kindlasti 40 või enamgi kraadi.

Anonüümne ütles ...

https://en.sat24.com/en/scan/visual
Siit hästi näha, kust eile õhumassi piir kulges - Oslo-Stockholmi joone piirkonnas on näha, et sellest lõunas lumikatet pole, põhja pool on.

Anonüümne ütles ...

Põhja-Ameerikas oodatakse 1936 ilma kordumist (põhjustest ei saanud sotti). Huvi mõttes mis meil siis oli? Normist soojem oli kuni juuli lõpuni. Eks näeb kuidas tegelikkus.

Jüri ütles ...

Just! 9. aprilli kuumust mõjutas ilmselt jah vegetatsioon. Aga küll see 40 kraadi ka ükskord tuleb.

Anonüümne ütles ...

Mis sellest alasti pildist ja ahistamise süüdistusest sai? Kuhu see teema kadus?

Anonüümne ütles ...

Varasemat ei lugenud või ? Advokaadi teema. Ja see ,et see video tüüp pidi mingi väljapressija olema. Ja see pole selle saidi teema. Suhelge sellel teemal kasvõi facebookis.

Jüri ütles ...

See teema pole kuhugi jõudnud. Kui pole midagi juhtunud ja puuduvad tõendid, siis ei jõua see lihtsalt kuhugi. Johannes tegutses üliagaralt (advokaadibüroo jms), kuid noomisin, et vaja on kaastundlikku aktsepteerimist, mitte aga kohut. Saatsin Raunole ravimiteks raha (https://www.upload.ee/image/8315910/rauno.png), praeguseks on ta stabiliseerunud. Kahjuks ei saa ta raviskeemi jms asjaolusid rohkem avalikustada. Tegelema sellega edasi.

Anonüümne ütles ...

Üks abipalve seoses sellega, et tahaks suveks osta valgusundlik kaamera, et valgeid öid filmida.

Kumb on kaamera puhul hämaras videoid tehes olulisem, kas avaarv või ISO?

Anonüümne ütles ...

Suurema avaga objektiiv on olulisem, kui iso ulatus kaamerate puhul. Mida väiksem on ava (nt. f/1.5 vs f/2.8) seda rohkem pääseb valgus sensorile (parem tulemus hämarates tingimustes). ISO on objektiivi läbiva valguse tundlikus sensori suhtes, mida kaamerad taluvad erinevat moodi. Omaltpoolt soovitaks mingit Sony hübriidi, eriti filmimise puhuks.

Anonüümne ütles ...

Aitäh täpsustamast! :)

Anonüümne ütles ...

Ei jõua äikest juba ära oodata, siis oleks vähemalt ühe kollase avatariga siinsel tegelasel midagi mõistlikumat teha. :)))

Jüri ütles ...

Jah, olen otsustanud sellele olulist tähelepanu mitte pöörata. Ma ei pane kommenteerimist modereeritavaks, sest tsenseerimist ei poolda, v.a isiklikud rünnakud, mis eemaldatakse. Kahjuks on lisaks ralliasjale ka muudes valdkondades nii palju tööd olnud, et ei ole jõudnud väga palju blogiga tegeleda, nii et isegi kommentaariumi jõuab päevas vaid paar korda jälgida.

Anonüümne ütles ...

Aga minglt kontopõhist blokki ei saa sellele tüübile määrata? Umbes nagu FBs on, et blokitu ei sa su asju kommenteerida, ega sõbraks lisada ja kirju saata.

Anonüümne ütles ...

Poolas täna taas kadedakstegev äike, aga Eestis jälle igav lage taevas vaid.

Jüri ütles ...

Olen mõelnud ka kontopõhisele blokile, kuid täpselt ei leia seda kohta adminikeskkonnast. Aga anonüümsena võib see jätkuda.

Anonüümne ütles ...

Jüri kas Argentiinasse pead kohale minema ? Või saad sealse prognoosi nö kodunt teha ?

Margus ütles ...

Kruusarallil vist ei ole see asi nii kriitiline.

Anonüümne ütles ...

kle 13. aprill 2018 21:54

Natuke vara ei ole hädaldama hakata või? Loodad aprilli keskpaigas suur äikest Eesti näha, kui puudel pole veel lehtigi küljes?

Anonüümne ütles ...

Ei hädaldanud ega lootnud, vaid kadestasin, et Poolas on küll ikka imeline kliima. Et aprillist oktoobrini tugevate äikeste oht.

Anonüümne ütles ...

Ja mis meie ilma puudutab, siis täna esiteks peaks 20 kraadi täis tulema, teiseks homsest vihmast võite und näha.

Anonüümne ütles ...

No kui homme vihma ei tule on ehk ka soojem kui lubatakse ja mulle see homme sobiks. Esmaspäev sadagu niipalju kui tahab.

Anonüümne ütles ...

Heterod saadavad ju ka teineteisele alastipilte! Miks siis homod ei või?
It is okay to be gay ��

Anonüümne ütles ...

Õhuniiskus Pärnus vaid 15% kell 15.

Anonüümne ütles ...

Leetu jõuab kohe üsna tugev joonpagi. Äikest on olnud ka merel, Gotlandist veidi lääneloodes ning 1 välk on registreeritud ka Lätis Kuramaa keskosas.

Jüri ütles ...

Suvilas on kevadise aiatööd täies hoos. Tänane taevas märksa valkjam ja õhk ka soojem, kuid täiesti pilvitu. Kuigi sajuhooge on ööpäeva möödudes oodata, ei paista äikest. Kui aega enam, eks saab siis uurida lähemalt.

Anonüümne ütles ...

Need aiatööd seisnevad siis taas kastmises? Hakkab justkui jälle see needus peale, et enne Tallinnat sajualad hajuvad.
Loodan siiralt, et mai tuleks korralikult sajune.

Anonüümne ütles ...

Seekord võib tõesti kiruda. Kui kuivus mais jätkub tuleb jälle sajune suvi ja kuuma vähe. Midagi sellist nagu 2016 oli. Ühtlasi katkeks ka see paarisaasta rütm aga esialgu vaatame mis lähinädalate ilm teeb. Soojalaine 28.apr - 2 mai piirkonnas oleks ka halb lisa.

Anonüümne ütles ...

Minugi poolest kordugu või 2016 laadne suvi. Siis oli vähemalt äikest normaalselt. Aga tolle aasta maipõua kordumist küll ei igatse.

Anonüümne ütles ...

Kas homme hommikul saab siis Loode Eestis suuri sademeid, nagu näitavad mõningad ilmasaidid?

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et homme ikkagi saab vihma ja eriti loodes.

Anonüümne ütles ...

Öösel oleks nagu paar välku olnud Noarootsi ümbruses ja üks Märjamaa kandis ?

Anonüümne ütles ...

Nüüd Hiiumaal midagi

Anonüümne ütles ...

Õnneks jah see korralik sadu tuli, sest edaspidi peaks loodevool domineerima, mis just siinse Eesti osa kevadeti alati sajuta jätab. Väike soe sajune katkestus loodevoolu peaks tekkima 20. aprillil.

Anonüümne ütles ...

Tänavune aprill tuleb keskmisest vist isegi tunduvalt soojem, kui kuu lõpp nüüd jälle talveks ei lähe. 20. aprill peaks taas 20-kraadine tulema.

Anonüümne ütles ...

Järgmine Loode-Eesti sajupäev peaks juba 18.04 tulema, vähemalt HIRLAMi järgi.

Anonüümne ütles ...

Iri.columbia.edu/ on oma lehekülge uuendanud ja selle järgi tuleks suvi ära unustada Skandinaavia piirkonnas. On ka viimasel kahel suvel suht täpne olnud. No ehk läheb sel aastal võssa.

Anonüümne ütles ...

Samas Emajõgi oli viimati samal tasemel 2013 seega see nagu annab lootust. Seos on olnud senini üsna tugev ,et kui aprillis jõgedes vett vähevõitu tuleb see tõesti üldiselt suvel järgi. Erandeid on aga enamuses on seos olemas

Jüri ütles ...

Tagasi Maltalt. Jah, et äikest oli, sellest kuulsin, samuti soojadest päevadest. Üldiselt suur soe ja äike aprillis on halb suve seisukohalt, kuid elame-näeme!