esmaspäev, 27. märts 2017

13. nädala ilm (27.03–2.04.2017)

Kommentaariumi link
Lumekaart on alates 24. märtsist kättesaadav ainult siit: http://www.ilmateenistus.ee/wp-content/themes/emhi2013/data/sademetekaart/snowmap.png.
Tuleohukaart on kättesaadav: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/tuleohukaart/?lang=en.
Muid uudiseid: ilm.ee ei asu alates 1. aprillist aadressil Ristiku 10, Tallinn, sest kontor likvideeriti; tööd teeme esialgu kodus või üksteise pool, hiljem, ehk sügisel, ka kontoris, kuid uues kohas.
Austraaliat tabas hiljaaegu 3.–4. kategooria orkaan Debbie,  millest oli palju meedias ja sotsiaalmeedias juttu, vt https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Debbie.

Ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern: Sellel nädalavahetusel astub ilm pika sammu kevade suunas. Esimene samm pühapäeval on hästi hoogne, edasi ilmataat nagu ehmataks, et liiga kiiresti sai astud ja võtab tempo taas maha, aga ikkagi on ilmal aprillis juba teine hingamine. Loe edasi: https://ilm.ee/?516091

2. aprillil liikus väheaktiivne madalrõhkkond Norra merelt Lõuna-Soome kohale, seejärel oli Läänemere kohal nõrk madalrõhuväli.
See tõi sooja ja niiske ilma. Nii oli öö kohati udune, aga olulise sajuta. Päeval ilm selgines ja õhutemperatuur tõuseb enamasti 10–16 kraadini, üksnes tuulepealsetel rannikualadel on oluliselt jahedam ja kohati udune. Õhtul oli üksikutes kohtades vihmahooge.
Õhtul läheb udusemaks ja ilm jaheneb, kohati sajab veidi vihma. Soe ja tõenäoliselt päikeseline (olulise sajuta) ilm püsib 5. aprillini. Sooja võib tulla üle 10 kraadi, vt uuest postitusest.


Ain Vindi. Iriidiumisähvatused 15. veebruaril ja 23. märtsil Tartus. 

1. aprillil laienes Läänemere kohale madalrõhkkonna idaserv. Madalrõhulohk liikus Rootsi kohalt üle Läänemere itta. See tõi pilves ja sajuse ilma: kohati sadas esialgu  ka lund, kuid hiljem vihma, saartel tekkis udu.
Kui öösel oli õhutemperatuur veel mitmel pool alla 0 °C, siis päeval tõusis üle 5 kraadi, v.a kohati Virumaal, paiguti tekkis udu (vt http://laguja.meteo.net.ee/obs.html → nähtavus). Lätis tekkis intensiivne rünksajupilv, mille liikumist võis jälgida radarpildil: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/radaripildid/komposiitpilt/), õhtul oli äikest Virumaal (Jõhvi ümbruses).
Soe ja esialgu udune ilm püsib, pole välistatud, et kohati tuleb üle 10 kraadi sooja (2. ja 4. aprillil).

Kristin Pedak. Selline pilvemüür :) 


Sama pilv nähtuna ilm.ee katuselt (29. märtsil).

31. märtsi öösel tekkis madalrõhkkond Lõuna-Skandinaavia kohal ja see liikus üle Läänemere kagusse, tuues ööseks tugeva lumesaju (<8 cm lund), kohati tuiskas veidi. Saaremaal ja Liivi lahel arenes hommikuks rõhkkonna keskme mõjul udu, mis hiljem kadus.
Päevaks eemaldusid sajud itta ja ilm püsis rahulik ja pilves, kuid alates Virumaast selgines. Kagutuul asendus päeva jooksul nõrga idakaarte- või muutliku suunaga tuulega. Õhutemperatuur oli öösel kuni –5 ja päeval 0–5 kraadi (külmem Pandiverel, soojem Sõrves ja päikeselises kirdenurgas).

31. märtsi hommikuks tekkis mitmel pool märkimisväärne lumikate, kuid see ei jäänud püsima (http://www.ilmateenistus.ee/wp-content/themes/emhi2013/data/sademetekaart/snowmap.png).

Janno Randmaa. "Alone" Pildil veel näha ka Eesti tööstuslinna Kohtla-Järvet. Kuigi olen juba palju kordi virmalisi näinud on igakord erinev. Tunne on kirjeldamatu. 09.12.2016 23:02 ISO 1600 f/3.5 5sek – Võrnu, Ida-Virumaa.
Janno Randmaa: Minu fotoleht https://www.facebook.com/JannoRandmaafotograafia

Nagu võib näha, on tuleoht päris arvestatav (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/tuleohukaart/?lang=en). 
Tuleohtu on suurendanud päikeselised ja tuulised ilmad, samuti on õhk väga kuiv olnud, nt oli 30. märtsi päeval suhteline niiskus mitmel pool alla 30%. Kuigi võis arvata, et (suur) lumesadu peaks tuleohu kõrvaldama, jäi see näiteks Tartumaal järgmisel päeval ikka 400 ühikust kõrgemaks.

30. märtsil liikus kõrgrõhuhari Läänemerelt itta. Öösel liikus madalrõhulohk üle Läänemere Baltimaadele. See (kõrgrõhuhari) tõi rahuliku ja päikeselise ilma. Kui hommikul oli õhutemperatuur enamasti alla 0 °C, siis päeval tõusis kuni 5 kraadini ehk et valitses külm õhumass.
31. märtsiks on oodata lumesadu ja tuisku, vt pilvemassi satpildil http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/satelliidipildid/infrapunane-pilt/. See lumi ilmselt kauaks maha ei jää, sest 2. aprilliks võib kohati sooja üle 10 kraadi tulla ja kui mitte varem, siis selleks ajaks sulab viimanegi lumi.

Kalmer Saar. 28.03.2017 kell 23:20 Saaremaa, Orissaare

29. märtsi päeval oli Läänemere kohal on madalrõhuala lääneserv, öösel tugevnes kõrgrõhuhari. Eelmine kõrgrõhuhari hoidis öö küll enamasti selge, mistõttu õhutemperatuur langes enamasti alla 0 °C. Samas madalrõhuala serva mõjul alates saartest pilvisus tihenes.
Päeval oli pilvine ilm (päikeseline oli Soome lahel ja rannikualadel), kohati oli sajuhooge (hooglumi, lumekruubid). Loodetuul nõrgenes. Sooja oli 2–6 kraadi.
Soojemaks võib ilm minna 2. aprilliks. Enne seda on veel lumesajud võimalikud, eriti 31. märtsi paiku.

Selliselt need virmalised silmaga vaadates umbes olid. 28. märtsil kella 1 paiku öösel Laagris.

Ott Tuulberg. Udune ööpäev 27-28/03 . Udutas ikka poole päevani täna, kuid peale seda selge ja päikeseline +16 C. Ipswich Suurbritannias

28. märtsil oli siin madalrõhkkonna edelaserv, pärastlõunal tugevnes kõrgrõhkkond. See tõi tormise loodetuule ja ilma külmenemise, kuid mitte sadu, vaid päikesepaiste, üksnes idaservas oli pilvisem, eriti Virumaal. Sooja oli ühtlaselt 6–9 kraadi. Õhtul selgines ilm ajutiselt ja tuul nõrgenes.
Külm ilm kestab aprilli alguseni, seejuures on suurem lumesaju võimalus 29. märtsil ja 1. aprilli paiku. 2. aprilliks peaks kohale jõudma ja ajutiselt püsima väga soe õhumass. 

Karl-Johannes Kõva. vaatasin aknast välja ja selline vaade. Järvamaa 20:00

27. märtsil liikus aktiivne osatsüklon kiiresti üle Soome kagu suunas. See tõi tugeva edelatuule, 10-kraadise sooja ja kohati vähest sadu; Soome keskosas oli pikset (osatsükloni ja külma frondi mõjul). 
Alates Soome lahest ilm selgines uuesti ja nii oli öö mitmel pool selge taevaga ja võis näha virmalisi.

Kairo Kiitsak. Pilvepildid Simunast 26.03.2017 

Tuleb heitliku ilmaga nädal, kuid paistab, et talviselt külm õhumass saavutab pikkamööda ülekaalu. Oluline pööre kevade poole võib tulla alles aprilli kättejõudes.
Nädala alguses tõrjutakse soe õhumass korraks lõuna poole (ilm on tormine), kuid juba päeval saabub uus kogus soojust osatsükloni lõunaservas – nii võib päev tuua päikese toel taas kuni 10-kraadise sooja. 
Kuid 28. märtsiks saab külm õhumass siiski juba kindlamalt ülekaalu ja ilm muutub märksa kõledamaks. 29. märtsil on lumesadude võimalus üsna suur. 
30. märtsiks tekib Skandinaavia kohal külm antitsüklon, mis levib kiiresti Läänemere ja seejärel Baltikumi kohale. See toob ilmselt küll päikeseküllase, aga jaheda päeva. 
31. märtsil võib Läänemere jõuda sooja õhumassi piir. Kas ja kui suure sooja see kaasa võib tuua, on veel lahtine.

Janek Pärn kohas  Simuna, Lääne-Virumaa, Estonia. Hull lumekruubisadu kella viieaeg.24.03.2017. Video: https://www.youtube.com/watch?v=p1Xtwk-r--E&feature=youtu.be

57 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tänavune märts on ikka väga stabiilne olnud temperatuuride poolest, pole olnud kümmet kraadi sooja ega ka mitte sama palju külma, seega kõikumine kuu aja jooksul vähem kui 20 kraadi ulutuses, samas kui see kuu on üks kontrastseimaid üldse. Loodetavasti algab siis peagi kõva möll ekstreemsete ilmastikunähtuste näol, mis selle kuid kestnud totaalse igavuse kompenseerib.

Anonüümne ütles ...

@ 27. märts 2017 11:52
Täiesti nõus sinuga. Vahet pole, kas detsemer või märts - koguaeg mingi nullilähedane isoterm Eesti kohal.
------------------------------------------
Aprilli alguse soojuse ulatus pole lahtine - kogemuste põhjal julgen arvata, et soe Eestisse ei jõua, jääme negatiivses tähenduses parimal juhul taas nn meteoroloogilisse piiripunkti, kus valitseb igav "eikellegi" ilm. (pole anomaaliaid ega aktiivseid protsesse, jne)
Praegu tundub, et 2. aprill võib hoopis 10 cm lund kohati tuua, mil piiripunkt on kandunud lõuna poole.

AINUS huvitav asjaolu selle eikellegi ilma puhul VÄHEMALT MINU jaoks on võimalikud sademed. Muud midagi pole kahjuks.
--------------------------------------------
Ediselt jään oma ennustusele truuks, et suvi tuleb Harjumaal taas äikesevaene (Eesti lõikes ülivõrdes jälle), ning kagus ja idas äikeserohke, eriti Simunas ja Jõgeval. Ega Saaremaagi äikeselisuselt palju maha jää - Harjumaa äikeselisuse igatahes trumpab taas üle.

Anonüümne ütles ...

Eilne ennustus läks nihu, aga ega see olemata jää - eilse asemel siis tänane õhtu nii selge ei tule nagu HIRLAM näitab.

Anonüümne ütles ...

Nõmmel oli täna esimene kahekohalise soojusega päev sel aastal ja seda kusjuures pilves ilmaga. Maksimumiks sain enda termomeetri järgi +10,2 kraadi, aga eks siin majade vahel soojem olegi, kui Harkus.

Tundub, et pikaks ajaks enam 10-kraadist sooja ei tule. Vähemalt Tallinnas mitte.

Anonüümne ütles ...

Oled kindel ,et Eesti lõunaosas seda ei juhtu nädalalõpus ?

Anonüümne ütles ...

No ennustusi vaadates ei juhtu jah - mittejuhtumine on suurema tõenäosusega kui juhtumine.
-------------------------
Täna oli vist esimene nominaalselt vegetatsiooniks sobiv ööpäev - keskmine peaks olema üle +5 kraadi mitmel pool.

Anonüümne ütles ...

Soomes jälle äike? Vist neljas äikesepäev seal sel hooajal juba ja Eestis pole ühtegi olnud.

Jüri ütles ...

Pidevalt paugub seal pikne jah. Ja algab jälle üks hall ja sündmustevaene periood ...

Anonüümne ütles ...

Arvan, et suvi tuleb samasugune, ainult et kraade ehk 10 võrra rohkem ja äikest kagus normilähedaselt.
---------------------------------------
Mis kell see eilne äike Soomes oli muidu?

Anonüümne ütles ...

Muideks, kagutuul kui sooja poolaasta soojapuhur puhus Eestis viimati 21. märtsil. Eks näis, kas ja millal sel aastal uuesti tuleb.

Anonüümne ütles ...

Ilmat.-l oleks aeg hakata tuleohukaarti väljutama, kuna raadiouudised rääkisid juba kulupõlengutest.
Ega ime polegi - tuul ja päike korraga on kõige usinamad kuivatajad - teed-tänavad-karjäärid on juba vastikult tolmavad.

Anonüümne ütles ...

Täpselt ei mäleta aga kuskil 17:00 - 18:00 vahel oli.

Anonüümne ütles ...

Aitäh. Siis nägingi Pirital jalutades ilmselt nn õigeid pilvi kaugel põhjataevas, sest sel ajavahemikul olin Pirita promenaadil. Nüüd siis tean, et olidki needsamad Soome äikesed.
-----------------------------------------------
Praegu aga läheb Tallinnas mõttetult pilve - huvitavate ilmasündmusteta ilm. Saabuval ööl vist oodatavat virmalistemängu ei näe :/. (Kuna homme öösel tuult tugevat pole, peavad ju pilved olema)

Anonüümne ütles ...

Pühapäeval vist korralik kuumalaine?

Anonüümne ütles ...

Esimesele kommentaarile lisaks ,et ka 2015 oli märtsi miinimumide ja maksimumide vahe väike ja mis siis suvest sai ? No ega ise ei ootagi palju paremat suve kui siis oli.

Anonüümne ütles ...

2015. aasta märtsi maksimum oli kõvasti kõrgem ka (üle +15 kraadigi) kui tänavusel igaval märtsil. Üldse oli siis mitu üle +10-kraadist päeva, mida sel aastal on ainult 1 olnud vist kui sedagi. (Kuupäevaliselt üle-eile)

Anonüümne ütles ...

@ 28. märts 2017 20:03
Korralik mitte, kuna ilm tõotab pilves tulla. Möödunud aasta 6. aprilli +18...+20 kraadist sooja ära loodagi, samuti ka 2015. aasta 18. märti +15 kraadi. (Mis mõõdeti haruldase sündmusena hoopis Tallinnas, mitte Võrus)

Anonüümne ütles ...

Arvan, et see reedene vihmaks üle minev lumesadu on tugevaim Edela- ja Lõuna-Eestis.

Jüri ütles ...

Jälle! Ei saagi siis loodeserva lund ...

Anonüümne ütles ...

Tahaks loota et 2. aprill siis kuu kõige soojemaks ei jää, nagu möödunud aastal 6. aprill, vaid tuleb ikkagi veel soojapurskeid.

Kairo ütles ...

Ilmamudelid on arvutanud välja täitsa korraliku äikesevõimaluse 2. aprilliks Läti piirkonnale.

Anonüümne ütles ...

Tänavused mudeliväljundid meenutavad kangesti 2015.a, kui labiilsust ja kuumalained ei suudeta isegi mõned päevad ette ennustada, ning taas toimub see ida-kagu poole nihutamine, või lõunast saabuma pidav soe ei jõua kohale. Ilmateenistuse prognoositav 16-kraadine kuumus pühapäevaks saab olema ilmselt karm möödapanek.

Jüri ütles ...

Veider jah, et jälle sama needus peal.

Anonüümne ütles ...

No mida ma ütlesin, et seda sooja ei tule, vaid tuleb mõttetu vahepealsus ehk ei midagi erilist ja suvi tuleb 2 viimasega sarnane. Sai seegi ümber lükatud, et 19+ kraadine juuli jääb ka ära.

Anonüümne ütles ...

Liiga varajased kuumalained ja suur soe ei tähenda kunagi head. Praegune jahe ja sajune ilm märtsis-aprillis annab just lootust ilusaks suveks.

Anonüümne ütles ...

Poola ja Leedu ei ole meist nii kaugel lõunas, ent kui juba märtsi lõpus saabub neile mitmeks päevaks ehtne suvi korraliku labiilsusega, siis see teeb küll kadedaks.

Anonüümne ütles ...

Ka mina kes tegin selle pika prognoosi toetan seda varianti. Kui peaks lausa selline ime juhtuma ,et aprill ja mai tulevad normi või isegi jahedamad siis juuli ja august kuumad aga mitte juuni. No elame näeme aga viimastel päevadel on NOAA prognoos kiirelt jahenema hakanud.

Jüri ütles ...

Jah, eks paistab. Postitusse lisatud tuleohukaart ja seda puudutav info.

Anonüümne ütles ...

@ 30. märts 2017 19:23
Suvi oleks ka meil, kui idas moodustuks püsiv kõrgrõhkkond. Kuid seda ei teki.

Jüri ütles ...

Tuleoht jäi Tartumaal ikka püsima.

Anonüümne ütles ...

GFSi järgi tundub, et valgeid üllatusi saame sel kevadel ka edaspidi. Kui kevad on talve ajal, on talv kevade ajal...

Jüri ütles ...

Praegu on veel märts, see ei olnud eriline üllatus, et lund sadas. Mõnel aastal on ju olnud suur lumi veel maiski, rääkimata aprillist. Üks suurimaid lumetorme aprillis oli vist 2003. a, mis on senimaani meeles. Varasemast on meenutatud 1988. a aprilli lumetormi, see oli kuu teises pooles.
Mudelit näitavad, et Gröönimaa kohal püsib eriti külma õhu kogum ja see võib loodest ka siia ulatuda (Gröönimaa antitsükloni või mõne sukelduva tsükloni toel), aga eks paistab.

Anonüümne ütles ...

Külm võiks tulla ainult siis, kui see on külmarekordite potentsiaaliga või sellele vähemalt väga lähedal. Vastasel juhul ma vaimustatud pole.
-----------------------------------------
Homme võib ka Tallinnas +10 kraadi ära teha, kui päikest tuleb, aga Kuramaal tuleb homme siis näiteks juba +20 kraadi.

Jüri ütles ...

Kas päikest tuleb, on vist kaheldav - ikkagi ju soe ja niiske õhumass, pigem on ilm sajune, hiljem udune, kuid eks paistab.

Anonüümne ütles ...

Et aprillis siis ikka veel nõnda? Päike juba palju kõrgemal kui detsembris ja peaks ju läbi murdma, või ei? Sadu peaks ka keskpäevaks läbi olema.

Jüri ütles ...

Ilm ei ole selles osas vist mitte kunagi turvaline.

Anonüümne ütles ...

Õhumassi ajastus on küll vale, aga selgemates kohtades peaks taevas täna troopiliselt sume olema.

Anonüümne ütles ...

Kui Liivi lahte poleks, siis saaks kogu Lääne-Eesti täna oma +15 kraadi kätte. Üldiselt aga oleks ilma selle laheta ka äikest rohkem.

Anonüümne ütles ...

Lätis on kompaktne intensiivne sajuala, mis läheneb Lõuna-Eestile.

Jüri ütles ...

Aga pikset pole veel olnud.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti ei tule ka, sest äikeseline aprill vist head suve ei tõota.

Anonüümne ütles ...

Täna jälle hea näide, et Eesti peaks olema Läti asemel ja kliima oleks ka meil kohe kõvasti huvitavam.

Jüri ütles ...

Veider jah, et selline tollipunkt siin. Loodame, et pikset aprillis siis ei tule, muidu suvi mokas!

Anonüümne ütles ...

Ise arvan, et see aprilliäikese seostamine suvega on müüt. Nii möödunud kui ka ülemöödunud aastal polnud aprillis näiteks siinsamas Harjumaal ühtegi äikesepäeva, aga suvel polnud ka siin midagi erilist peale nõrkade üksikäikeste. Müüt murtud.

Anonüümne ütles ...

Jurmalas hetkel 17 kaardi sooja. :)

Anonüümne ütles ...

Sauel meeletu äike hetkel.Sähvib vahetpidamata.

Jüri ütles ...

Eesti pindala koos territoriaalvetega on vist 60000 ruutkilomeetrit. Kui selle pindala kohta tuleb mõni äikesepäev, siis tähendab see ka keskmise inimese mõistes viletsat suve, silmapaistvamad näited 2000., 2008. ja 2015.a. See, mis kellegi tagaaias toimub (aga mul siin Kernus või Sõrves oli hoopis nii), ei määra selle seaduspärasuse osas midagi.
Võtame nüüd Harjumaa näite. Miks Harjumaal pole midagi erilist olnud? Ehk seetõttu, et selle 60000 ruutkilomeetri peale oli aprillis suhteliselt palju pikset. 2015 oli eriti silmapaistev äikeselise aprilliga, 2016 märksa tagasihoudlikum ja selle seaduspärasuse osas neutraalne.

Anonüümne ütles ...

Ida-Virumaal Ahtmest idas on esimene välk registreeritud. Pilved on seal ka päris kõrged.

Anonüümne ütles ...

Äikesehooaeg siis tänasega Ida- Eestis alanud, Jõhvist idas on välk registreeritud.

Jüri ütles ...

Teade Saue piksest sai Ilmateenistusele edastatud, kuid sealt öeldi, et äike oli Jõhvis.

Anonüümne ütles ...

See vist pigem aprillinali. Pole Sauel mingit äikest olnud. Tänane AK oli ka täiesti ebausaldusväärne.

Anonüümne ütles ...

Need krdi kiht- ja räbalpilved nurjasid muude pilvede vaatlemise + troopilise sumeda taeva nägemise täielikult - vähemalt Tallinnas ei tulnudki täna selgimisi :/.

Anonüümne ütles ...

@ 1. aprill 2017 17:08
Siin pole asi ruutkilomeetrites ega äikeses aprillikuus. Pigem kohalikud tegurid määravad. Harjumaa äikesevaesus on lihtsalt seletatav - merelised äikesed jõuavad laguneda, aga mandrilised ei jõua piisavalt areneda välkudeks. Selline "üleminekutsoon".
See ongi seletatav, miks Saaremaal ja nt Võrumaal on Harjumaast äikest palju rohkem

Jüri ütles ...

Kahju, et 1. aprill tõi pettumuse ja Sven väidab pindala, äikeselisuse jms osas teisiti, mistõttu sai tehtud koguni eraldi postitus.

Anonüümne ütles ...

Tänane kuupäev jääb aprilli kõige soojemaks vist. Kui ei, siis 4. aprill.

Jüri ütles ...

Jah, aprill pakub üllatusi. Näib, et kõige soojemad päevad kipuvad jääma kuu algusesse, kui aastate kaupa vaadata.

harada57 ütles ...

thanks

จีคลับ