pühapäev, 1. aprill 2012

Kuu keskmisest


Aprill on käes ja inimeste ootused sooja suhtes äärmiselt kõrged. Ikka tahetakse palju päikest, 20kraadist sooja, ka vihma, et see sulataks viimase lume ja puhastaks looduse või räpased tänavad. Kuid milline on "karm tegelikkus"?
2012. aastal on kevad kõvasti ees, võrreldes 2010. või 2011. aastaga. Möödunud aastal algas lume sulamine alles esimesel aprillil. 1. aprilli öösel 2011 oli külma 2-9 kraadi, kuid päeval kehtestasid läänetsüklonid edelavoolu ja ilm läks sulale. 1. aprilli öö 2012 oli sama külm, kuid sünoptiline situatsioon on teistsugune, sest Atlandi ookeanil on endiselt blokeeriv kõrgrõhkkond, mis suunab tsüklonid loodest kagusse. Need kannavad arktilist õhku jätkuvalt Eestini (850 hPa pinnal -10°C või madalam). Sellele vaatamata on praegune ööpäeva keskmine normikohane ja sarnane talvine ilm püsib nädala.
31. märtsil olid paljud inimesed (peamiselt Põhja-Eestis) vapustatud piltidest, mis tehti hommikul kuskil lõuna pool, näiteks Pärnumaal, sest seal oli hommikul 5-10 cm värsket lund sadanud. Sellist efekti on igal aastal, seda peetakse tavatuks, et nii hilisel ajal võiks veel lund sadada. Ometigi muutub lumesadu harulduseks siiski alles pärast 20. aprilli.
Märts oli 2012. aastal keskmisest (1971-2000 -0,2 kuni -2,4°C) kolm kraadi soojem (Tallinnas +0,6°C), mis on märkimiväärne erinevus. Aprillis võib selline erinevus tähendada näiteks seda, et öösel on üle 0°C ja päeval sooja 15°C. Viimane on aprillis esimeses pooles sama, mis juulis 30°C, seega 20°C aprillis on tohutu kõrvalekalle.
Hilistalvel ja varakevadel tekivad rünkpilved tavaliselt siis, kui õhumass on väga külm, kuid päike paistab. 1. aprillil on päikese kõrgus nurgakraadides maksimaalselt juba 36, seega soojendav efekt on üsna suur. Kui hommikul ei ole pilvi ja tuul pole tugev, siis tõuseb temperatuur vaatamata õhumassi jahedusele 0°C-ni või veidi kõrgemale. Samal ajal võib-olla 850 hPa pinnal temperatuur -10°C. See tähendab, et õhu vertikaalne transport on soodustatud ja vaatamata stabiilsele õhumassile ilmnevad ikkagi labiilsuse tunnused, nagu rünkpilvede tekkimine. Sama juhtus ka esimesel aprillil - päev algas selge ilmaga, kuid juba ennelõunal tekkisid rünkpilved, mõnest hakkas lumekruupe sadama. Järgnev foto illustreeribki seda.

Kommentaare ei ole: