pühapäev, 28. märts 2010

Külm ja soe võitlevad

Sügis ja kevad on põhiliselt see aeg, kui Eestis tuleb polaarfrondiga tegemist teha. Ka rohkem kui viimase nädala jooksul on polaarfront meist üle käinud - kord on kevadiselt soe, siis jälle talviselt külm. Lisaks tähendab polaarfrondi kohalolek veel seda, et jääme otse tsüklonite teele.
Polaarfront eraldab põhimõtteliselt polaarse õhumassi troopilisest või pidades silmas atmosfääri tsirkulatsiooni, siis see on polaarraku ja Ferreli raku eraldajaks. Samuti on polaarfront tropopausi katkestuskoht või kohaks, kus tropopausi kõrgus järsult muutub. Polaarfrondiga käivad tihti kaasas jugavoolud.
Põhimõtteliselt leiab jugavoolu üles, kui tõmmata läbi tsüklonite keskmete joon, frondid aga kujutavad siis polaarfronti, nagu alltoodid EMHI ilmakaartidel võime näha. Ilmakaartidid on 19.-21. märtsi kohta, madalrõhu keskmetest ja polaarfrondist põhja pool oli ilm üldjoontes talvine, lõuna pool aga kevadine. Eesti jäi kord ühele, kord teisele poole.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nagu öeldud, muutub polaarfrondi üleminekul tropopausi kõrgus. Tropopausi leiab diagrammidelt üles selle järgi, et temperatuur jääb kõrgusega enam-vähem samaks või hakkab tõusma. Teatavasti on standardatmosfääris troposfääri tunnuseks temperatuuri langus kõrguse suurenedes, tropopausi ja stratosfääri puhul aga temperatuuri vähene muutus ja tõusmine.
Esimene diagramm (võetud http://www.emhi.ee/index.php?ide=19,394,416,422&diagramm=1) on 13. märtsi kohta. Näeme, et tropopaus algab umbes 400 mb pinna kõrguselt (sellele vastab umbes 7 km), mis on tüüpiline talvine tropopausi kõrgus. 13. märtsil asus polaarfront Eestist tunduvalt lõuna pool. Hoopis teine olukord valitses 27. märtsil, kui Eestisse jõudis üsna suur soojalaine Kesk-Euroopast, polaarfront jäi Eestist põhja poole. Nagu diagrammilt näeme, asus tropopausi alumine osa palju kõrgemal, 250 mb pinnal, millele vastab umbes 10,2 km (kuna EMHI saidil on diagrammid tegelikult HIRLAMi prognoosid, siis ilmselt oli tropopaus veelgi kõrgemal, ligi 12 km kõrgusel, sest vt atmosfääri sondeeringut näiteks siit: http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=GIF%3ASTUVE&YEAR=2010&MONTH=03&FROM=2700&TO=2712&STNM=02963). Niisiis mitme km vahe!
Diagramm 13. märtsi kohta.
Diagramm 27. märtsi kohta.





Kommentaare ei ole: