esmaspäev, 8. september 2008

Äike 6. septembri öösel Tallinna ja 7. septembri õhtul Tartu lähedal

Parandus: äike oli septembris, mitte augustis. Õnneks juhtis tähelepanlik lugeja veale, palju tänu talle!
(videot ei lisanud, sest peale ei jäänud eriti midagi)
Seoses kuuma ja jaheda õhumassi vastasseisuga oli kahel päeval, tükkis ka kolmandatki, Eestis äikest. Esimene äike tekkis 6. septembri õhtul Lääne-Eestis ja liikus üle Kesk-Eesti ida-kirde suunas, kujundades justkui äikesevööndi üle Eesti.
6. septembri päev Tallinnas algas üsna selge ilm, kuid õige kiiresti tekkis kihtrünkpilvi ja ilmusid ülemise kihi pilved. Õhtupoole hakkas ka vihma sadama, pimeduse saabudes võis märgata Ac inhomogenuseid - ebaühtlased kõrgrünkpilved, mis liikusid omavahel nurga all. Samuti kasvas pilvede rünklikkus ja vihm oli hootine. Muuhulgas olid mõned vihmahood väga jämedapiisalised, mis näitasid, et atmosfääris toimusid aktiivsed elektrilised protsessid.
Umbes kl 22:30 oligi edelas esimest sähvatust näha. Aja jooksul oli sähvatusi enam, need liikusid kiiresti üle kagusse, kusjuures u kl 23 oli sähvatusi üsna palju, kuid müristamist polnud kuulda. Äike oli vähemalt 30 km kaugusel. Pilved liikusid väga ruttu ja äike taandus kiiresti itta.
Järgmine päev oli samuti vihmane, kuid tuulevaikne. Tartusse saabudes oli ilm aga täiesti selge ja soe (23°). Õhtu poole ilmus taevasse aga taas inhomogenused, mis moodustasid väga huvitavaid pilvevorme. See tähendas, et äike oli lähedal. Kl 19-ks oligi lõunataevas näha ülespoole pürgivaid pilverünki ja siis oli näha päikesevalguses punakaspruuni pilve. Kl 19:57 oli esimene sähvatus, kuid rohkem oli neid alates kl 20:30. Alguses tundus, et äike liigub lähemale, kuid üldiselt oli ta üsna statsionaarne ja umbes kl 22 liikus lõpuks kagusse. Sähvatusi ja välke oli palju, vahel ka müristas nõrgalt, ent vihma ei tulnud üldse.
Ka 8. septembril oli mõnes kohas hommikul äikest, kuid Tartus oli lihtsalt pilves, kuiv ja mahe ilm. Alles õhtul hakkas sadama.

6. septembri õhtupoolik.







Enne pimeduse saabumist - Ac inhomogenus.







7. septembri õhtupoolik Tartus







Ac inhomogenus







Pilveribad














Pilveribad Emajõe kohal







Eemal on näha äikesepilve.







Huvitavad pilvevormid taevas.


Äikesepilve serv







Äikesepilv

Kommentaare ei ole: