teisipäev, 30. september 2008

GLOBE´i konverents 19.-20. septembril

(Kui kellelgi on täpsustusi, parandusi jne, siis need on oodatud).
19. – 20. septembril 2008. a. toimus toimub Tallinna Reaalkoolis üleriigiline Globe´i keskkonnaalaste uurimistööde konverents (algusega kell 11.00). Konverentsil osalesid kõik üleriigilisele Globe´i keskkonnaalaste uurimistööde konkursile tööd esitanud autorid ja tööde juhendajad. Oli ka muid külalisi, kuid suhteliselt vähe. Tööde autorid tutvustasid oma uurimistöid ja parimaid töid tunnustati. Konverents oli tasuta, kusjuures see hõlmas enda all ka toitlustamist.
Esimesel päeval oli kohalejõudmine ja pikem tööde tutvustab voor.
Pärastlõunal oli Ingeri ja Rootsi bastionide külastus, kus enamik kohalviibijatest polnud veel käinud. Huvitavamatest asjadest võiks mainida kiiret stalaktiitide kasvu mõningates käiguosades ja et suure osa sisustusest aitasid säilitada kodutud, kes seal kunagi aastaid elasid. Infot jagati ka seal tegutsenud maffia kohta ja räägiti punkaritest, kes pidasid seal kõiksugu plaane kuni utoopiateni välja. Kõigele sellele tehti umbes 4 a eest lõpp. Ühe käiguotsa pikkus on kuni 500 m ja sügavamas osas jääb maapinnani umbes 10 m. Käik lõppes mudase osaga, kus see jätkus veel päris palju maad edasi, kuid sinna ei pääsenud, kuna see ots oli vee all. Kogu info tagumisest otsast pärineb tuukritelt, kes seal on käinud.
Pärast külastust oli veel üks ots tutvustusi ja kui ma õigesti mäletan siis oli ka väike ekskursioon (või oli enne bastionite külastust) Reaalkoolis (õpilased viisid läbi). Muuhulgas räägiti väga huvitavaid asju eeskirjast, liftist ja garderoobi saamisloost, mis oli alguses mõeldud üldse spordisaaliks, aga muinsuskaitse astus vahele, sest selle saali tegemine kujutas endast koopa kaevamist maja alla ja oleks võinud majale saatuslikuks saada. Siis aga muudeti see kaevatud auk uisuväljakuks, mis osutus liiga väikeseks ja muudeti viimaks garderoobiks. Ka liftiga oli terve müriaad probleeme: samuti muinsuskaitse astus vahele, kuna maja ikkagi aastast 1883 ja liftid olevat traditsiooni rikkumine jne. Kuna aga liftide tegemine oli restaureerimisplaani sees ja mingi osa isegi valmis ehitatud, siis suudeti pärast pausi lõpuks ehitus lõpule viia, kuid sellega seoses on lifti kasutamise eeskiri väga karm: liftis on isegi kaamerad ning lindid vaadatakse kõik hiljem üle, kes seda on kasutanud. Kui kasutaja polnud just ratastoolis, siis üldjuhul antakse välja käskkiri ja kaasneb muidki probleeme. Lõpuks näidati üht trepiastet, mida ei oldud restaureeritud, näitamaks, kuivõrd võivad õpilased kivi ära kulutada (umbes 10 cm sügavune lohk oli tõesti sees). Samuti oli juttu reaalipoisist ja et treppe kasutades peab alati käepide paremale jääma, muidu tekib ummik. Samuti oli seal veel oluline, kuidas ja kustkaudu on vaja siseneda garderoobi ja sealt välja jne. jne. siis oli mõne tunni pikkune orienteerumismäng Vanalinnas, kuhu ma ei läinud, sest oli vaja saada kokku mõne teise inimesega. Osalejad rääkisid hiljem, et ega seal polnudki midagi erilist. Unetutele oli õhtul mõeldud veel mingi ööfilm, mida samuti ei kiidetud. Väga huvitav oli vestlus legendaarse õpetaja Mart Kuurmega (valiti aasta õpetajaks 2008).
Järgmisel päeval jätkusid ettekanded ning oluliseks sündmuseks oli keskkonnafüüsik Ülle Kikase pikem loeng energeetikaprobleemidest.
Kuna aga mul oli üsna kiire, siis päris päeva lõpuni ei saanudki jääda. Järgnevatest plaanidest aega näpistades osalesin siiski veel ühes töötoas: oli valida, kas minna kuulama muljeid üleilmsest geograafiaolümpiaadist või kuulata, kuidas on elu ja looduskaitse korraldatud Portugalis. Valisin viimase kõike läbi kaaludes viimase. Seegi oli väga huvitav ja meelt rikastav. Pärast loengut oli juba küll vaja edasi minna plaanidega .
Kokkuvõtteks, et õpilased tegid väga huvitavaid uurimistöid ja hea oli seegi, et ka vene õppekeelega koolidest olid õpilased esindatud.
Pilte konverentsist:
Tuleohtlikkus Tallinna piires







Vist kõige teaduslikum töö (atropiini mõju närvisüsteemile)






Õlireostuse mõju lindudele (tehti 61 lahkamist).







Hiirekogukonnast ühes konkreetses elamus







Äikesevaatlused Muhu saarel







Kõige entusiastlikum ja põhjalikum töö (soo määramine vintidel)














Sama õpilase koostatud sulekaardid.



Vasakul: kui koorem on liiga suur.
Bastionite külastusest:
Keskaegne WC Ingeri bastionis
Stalagmiidid

Kommentaare ei ole: