reede, 18. jaanuar 2008

Torm 19.-20.1.2008

Täiendatud 19.1.2008
Nädalavahetusel on oodata tormi. Midagi erakordselt vaevalt sellega kaasneb, ent huvitav on sellegipoolest. Sula tugevneb sooja tuule tõttu. Hiljem läheb pisut jahedamaks, on võimalus, et sellega kaasneb jahenemine (pikaajaline).
..................................
EMHI teatab:
Nädalavahetusel on oodata tormi 17.01.2008
Põhja-Atlandil Iirimaast edelas tekib ööl vastu 18. jaanuari uus tsüklon, mis kiiresti süvenedes liigub üle Shotimaa ja Põhjamere ning saabub 19.jaanuari hommikul Skandinaaviale. Tsükloni kese liigub Oslost ja Ahvenamaast põhja poolt ning ööl vastu 20.jaanuari jõuab üle Vaasa Soome peale.Eesti vetes ja rannikul tugevneb lõunatuul 19.jaanuari öösel ja hommikul 20-25 m/s. Päeval pöördub tuul edelasse ja püsib 20-25, tuuleiilid võivad ulatuda 27-30 m/s. Ööl vastu 20. jaanuari pöördub tuul läände ja püsib öösel tormisena.Sisemaal võib tuule kiirus ulatuda 20 m/s.Tormituule tekkimise tõenäosus on 17. jaanuari andmeil 65-95%. Järgmine täpsustus 18.jaanuari hommikul.
Kokkuvõte
Torm jäi oodatust siiski nõrgemaks. Veetõus on ebaoluline. Ainus kergelt üllatuslik moment oli, et paduvihmavalingute asemel hakkas tugevat ning ebatavaliselt laia lörtsi sadama. Alles õhtul asendus lörts jälle vihmaga.
Päeval oli tuul nõrgem ja kagust või lõunast, õhtul tugevnes taas. Õhurõhu langus oli suurim ennelõunal, tervelt üle 7 mmHg 3 tunni kohta. Mingeid tõsisemaid purustusi pole.
Pärast olnut läheb küll jahedamaks, ent see ei püsi. Nädala teisel poolel läheb ilmselt jälle sulaks. On võimalik, et veebruari algul saabub tõsisem külm.

Kommentaare ei ole: