esmaspäev, 11. märts 2019

11. nädala ilm (11.–17.03.2019)

Kommentaariumi viide
Lubatud 1 minuti loeng: https://novaator.err.ee/918639/teadlane-selgitab-miks-ilmateade-pidevalt-eksib. Lumepalli viskamise analoogia ei ole hea näide, parem näide oleks pigem selle veeremine ebatasaselt künkalt alla. Oluline on ehk lisada, et ilm saab alguse tihti just kõrgustest ja jõuab hiljem aluspinna lähedale, mis tähendab, et olulised oleksid andmed kõrgemal paiknevatest õhukihtidest, kuid neid napib (sondeerimisandmeid saab vaid 1 või 2 korda ööpäevas).

Tuleb paugurodine ehk suhteliselt talvine nädal. Alles 14. märtsil läheb soojemaks. 

Nädala alguses määras ilma madalrõhuala edelaserv. Nii oli pilves, selgimistega või muutliku pilvisusega ilm. Mitmel pool sadas hooti lund ja paiguti tuiskas, ajuti oli sadu tugev. Kohati, peamiselt Võrtsjärve ümbruses, esines äikest. Puhus lääne- ja loodetuul 4–11, saartel ja rannikul 6–13, puhanguti 18 m/s. Õhutemperatuur oli 0...–4 °C.
Teisipäeva (12.03.) öö oli kaugeneva madalrõhkkonna järel hooglumega ja kohati tuiskas, sest lääne- ja loodetuul oli veel võrdlemisi tugev. Kuid päevaks tuul nõrgenes ja suuremat sadu enam polnud. Õhutemperatuur oli öösel –2...–8, kuid päeval 0...–4 °C.
Alates neljapäevast (14.03.) muutus ilm oluliselt soojemaks: madalrõhkkonna serv tuli üle Läänemere. Pilvisus tihenes ja öösel sadas peamiselt lund; puhus tugev kagutuul. Päeval oli sadu vähem ja nõrgemalt (lumest vihmani). Kagutuul püsis tugev. Õhutemperatuur oli öösel saartel ja läänerannikul 0...2, mandri sisealadel 0...–3, kuid päeval tõusis ja pärastlõunal oli kõikjal juba 2...6 °C.
Sarnane soe ja sombune ilm püsis üldiselt nädala lõpuni. Lähemalt võis vaadata https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/week/laagri_estonia_794964 ja https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/week/tartu_estonia_588335.
Kahjuks toimus ootamatu töölähetus Austriasse, mistõttu kõik jäi pooleli. Palume võimalike ebameeldivuste pärast vabandust!

Janek Pärn. Täna seniidikaar kell 9.34. Simunas 3.03.2019

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nagu ütlesin nädala või nii pärast täpsustan kuuprognoosi. Kahjuks jugavool ei hoidnud oma "joont" ja märtsi prognoos läheb nihu. Märts tuleb ilmselt normist veidi soojem (kahju - suvele mõeldes). Aprill sama lugu - tuleb normist soojem ja teeb ka äikesed ära mis nagu kohustuslik osa sajusele suvele sissejuhatuseks. Ilmselt terve mandri-euroopa aprill tuleb normist soojem. USA saab keskmisest rohkem tornaadosi ja Austraalias erakordselt soe sügis.

Jüri ütles ...

Jah, kahju, et aastaajad jugavoolu pärast rikutud! Loodame siiski, et juhtub ime ja kõik läheb teisiti.

Anonüümne ütles ...

Carrington Event 1859 paistab ,et oli poisike mõne varasema kõrval
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6796801/Scientists-warn-need-better-prepared-study-uncovers-solar-super-storm-3-000-years-ago.html

Anonüümne ütles ...

https://www.yr.no/place/Mozambique/Sofala/Rio_Savane/hour_by_hour.html
Eesti tormid on ikka köki möki. Aafrikas 300 mm sademeid 24/h jooksul, keskmine tuulekiirus 34 m/s.

Anonüümne ütles ...

Jah sinna läks ju mingi Orkaan India ookeanilt.

Anonüümne ütles ...

Keegi on öösel Gismeteo-s 5 kraadi temperatuuri juurde keeranud kui võrrelda eilseid numbreid alates järgmise nädala lõpust :).

Anonüümne ütles ...

Vaatasin ka ,et keerati juurde.

Anonüümne ütles ...

Pikk perspektiiv on see, et tänasest keerab vist kevadeks? Vaatan, et päevast päeva stabiiline pluss, mõni öö veel mõningad miinused, aga mida päev edasi, siis suisa üle +10 tulemas? Tore-tore :)

Anonüümne ütles ...

Mis nüüd juhtus. Keegi keeras Gismeteos kraanid kinni- prognoos kuni 10.04 korralikud miinused ja tahked sademed :S

Anonüümne ütles ...

Jah, märtsi viimasteks päevadeks korraga 20 kraadi maha keeratud. Tegin tõmmise- 30. ja 31. märts oli +15 ja +18 , nüüd -4 ja - 2. Pole ju mingit mõtet üle 3...5 päeva prognoose vaadata ega teha. Milleks suured instituudid üldse neid ressursse raiskavad, ise kurdavad soojenemise üle...

Jüri ütles ...

Kahjuks eskorditi mõned päevad tagasi nii ootamatult Austriasse, et ei jõudnud asju isegi pakkida ega kedagi õieti teavitadagi ja kõik jäi pooleli. Vahel, kui mingil rallisündmusel või suusakeskusel vms korraldajal on kähku kedagi vaja, et ilma teeks, siis võidakse nii teha. Selles osas pingeline aeg jätkub ...