esmaspäev, 18. juuni 2018

24. nädala ilm (18.–24.06.2018)

Kommentaariumi viide
17. juuni oli mõne aasta eest väga lumine: https://www.facebook.com/ilmpunktee/posts/10160589743870602.
18. juunil oli doktorantide atesteerimine ja mitmete tööde tähtaeg, mistõttu ei jätkunud muuks aega.

Tuleb ajuti sajune ja jahe nädal, mistõttu tuleoht hakkab  vähenema.

Nädala alguses liikus Põhjamerelt madalrõhulohk üle Läänemere itta. Seetõttu oli vahelduva ja muutliku pilvisusega ilm, kohati sadas hoovihma, õhtul oli kohati sadu ühtlasem, kirderannikul oli natuke ka äikest. Tuul asendus lõunakaartest lääne- 4–9, põhjarannikul tugevnes puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur oli 19...24, Ida-Eestis kuni 27 °C, kuid pärastlõunal alates läänest langes (Võrus registreeriti nädala maksimumiks 28,6 °C). Metsades püsis veel laialdaselt väga suur tuleoht!
Tuuline, kuid üsna soe ilm püsib paar päeva, sest madalrõhkkond suundub Põhjalahe äärde, sellele järgneb kolmapäeval (20.06.) kõrgrõhuhari, mis neljapäeval (21.06.) eemaldub, nii et tugevas lääne-edelavoolus suundub uus madalrõhulohk üle Läänemere.
Nii on 19.06. pilves, selgimistega ilm, vihmahood levivad läänest itta, kohati on sadu tugev, õhtuks sadu lakkab ja ilm selgineb; 20.06. on vähese ja vahelduva pilvisusega peamiselt sajuta ilm. Neil päevil puhub edela- ja läänetuul 7–12, puhanguti 17 m/s, saartel ja rannikul 10–14, puhanguti kuni 21 m/s (19.06.). Õhutemperatuur on öösel 10...15, päeval 17...22 °C, kuid rannikul paiguti 14 °C. Metsades püsib kohati veel väga suur tuleoht!
Lisa:  22.06. olime piki Soomet põhja suunas kulgeva aktiivse madalrõhkkonna (Cathy) läheduses. Pöörise sajune ja äikeseline lohk on Venemaale taandunud ning uue merelt saabuva saju eel on väike paus. Puhub tugev edela- ja läänetuul, puhanguid ulatuvad sisemaal 17, päeval rannikul 20 m/s, Soome lahel kuni 25 m/s (Kundas registreeriti 24,4 m/s). Õhutemperatuur on öösel 10...15 °C,  kuid hommikuks asendub õhumass jahedamaga, päeval on sooja 14...17, Ida-Eestis kuni 20 °C.

Ele Pedassaar 21. juuni · Eesti jaanid – iga ilmaga!
Tänavune aasta pakub jaanipühadeks väga mitmekülgse ilmavaliku: pühade sissejuhatus (22.06) on tormine, paraadi ajaks (23.06) on ilm rahunenud ning jaaniõhtu möödub suurema sajuta, jaanipäeva (24.06) märksõnaks on aga vihm.

Edasine ilm on jahe ja sajune, mis võib tuleohule juba märgatavalt mõjuda. Pärast 21. juunit 20-kraadiseid ilmu esialgu ei paista (ilmselt uuesti juulis?). Mõnel päeval võib sadada tugevasti (laussajuna).
Teatud mõttes võib väga ohtlik olukord tekkida 22. juunil (tugev sadu põuasel pinnasel), kuid et prognoos on madala usaldusväärsusega (palju määramatust), siis võimalusel täpsustame seda täna õhtul.

Tuleoht on mitmes maakonnas jõudnud praeguse aja kohta rekordtasemeni. Ilmateenistuse prognoos:
  • 19.06. päeval levivad vihmahood läänest itta, kohati on äikest. Tuleoht on III–IV, kohati V klassi piires.
  • 20.06. on suurema osa ajast sajuta ilm. Tuleoht on III–V klassi piires.
  • 21.–23.06 sajab hooti vihma, on äikeseoht. Tuleoht väheneb.

44 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Supermõtetute ilmade jada jätkub. Tuleb yks vägev äiksetorm augustis ja siis juba paneme talvele vastu täiega.

Anonüümne ütles ...

See tõesti on juba häirivalt imelik. 2013 oli viimane korralik äikeseaasta. Lõuna-eestis vist ka 2016. Peale seda vaikus

Jüri ütles ...

Kahjuks äikeseline aprill toob niru suve, eriti äikese osas.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal on olnud Tallinna lähedal kogetuna 2 äikesepäeva (16. mai kauged kõminad, siis 3 äikesepäeva), mis on viimase 3 aasta parim tulemus varajasuse mõistes. Eelmise aasta esimest äikest kogesin siin 4. juulil, ülemöödunud aastal 26. juunil ning 2015. aastal alles 10. juulil. Tänavu aga juba 2. juunil, järgmist juba 4. juunil. Mõlemad olid varahommikused äikesed.

Jüri ütles ...

Laagris oli äikest 21. aprilli öösel ja sähvis-paugutas korralikult.

Anonüümne ütles ...

Täna ehe näide, et Harjumaa vihmagarantii on läänetsüklon. Pool tundi tagasi tuli siin Nõmmel vihma nagu seda nägu.

Anonüümne ütles ...

2016 hakkas ka juuni 2 pooles sadama. Üldjoontes aprilli lõpust saati sarnasusi 2016 aastale. Loodame ,et ühel hetkel see katkeb sest muidu sajab suve lõpuni.

Jüri ütles ...

Jah, kes teab, mis hakkab saama. Ühe ajakirjaniku küsimus, millele sai selline vastus:
Kas statistikast tuleb välja, et jaaniõhtud on olnud pigem vihmased nagu armastatakse öelda? Pigem mitte. 23. juuni õhtud on olnud 50-55% juhtudest kuivad ja ülejäänud kordadel on midagi sadanud. Andmed on olenevalt ilmajaamast 50-100 a kohta. Kuid ilmselt on jaaninädalale sattunud sagedamini jahe ja niiske periood, seda isegi kuumadel ja kuivadel suvedel, nt 2002., 2006. ja 2010. a., mistõttu öeldaksegi, et jaanid on pigem sajused (tõetera on sees siis nt nädala, aga mitte 23. juuni kohta). Seda jahedama perioodi fenomeni juunis selgitatakse muutustega tsirkulatsiooniga. Juuni on ainus kuu aastas, mis on muutunud pisut jahedamaks ja lumisemaks (viimati oli suur lumesadu juunis 2014. a, ka mullu ulatus 1. juunil lumetorm Moskvast idapiiri taha, Alatskivil sadas märga lund) ja selle põhjuseks, nagu öeldud, muutused tsirkulatsioonis ehk õhuringluses, mistõttu tee aktilise külmale on üha sagedamini avatud just juunis. Tavaliselt kandub kõle ilm juunis kohale loodevoolus, eriti kui idapiiri taga on tsüklon, nagu tundub minevat seegi kord.

Anonüümne ütles ...

@ 19. juuni 2018 14:01
Ma just ei looda. Nüüd oleks ülejäänud suve jooksul vaja vähemalt 100 mm sademeid, et vesi ka põhjavett toitma jõuaks.

Anonüümne ütles ...

Tundub et see max lubatud tuulekiirus lüüakse üle ja ka sisemaal tuleb vist Väike-Maarjas 20 m/s ära.

Anonüümne ütles ...

Kuna täna õhtul ja homme on päikeseline tugevalt tuuline ilm, siis ilmselt pole põldudel sellest tänasest vihmast riismeidki järel. Tuul + päike kombinatsioon on kõige tõhusam kuivataja.

Jüri ütles ...

Uskumatu, mis tormipuhangud! Nagu ütleks üks tuttav Kostiverest. Jah, ikka päris tormine, sest mingi konvektiivsus on asjasse segatud.

Anonüümne ütles ...

Homsed äikesed võivad huvitavad tulla, kui püsib selline tuul.

Anonüümne ütles ...

Kiired.

Anonüümne ütles ...

Soovitan vaadata lightningwizard kaarte

Anonüümne ütles ...

Harjumaal Tallinna lähedal oli juba ritsikate siristamist kuulda. Uus isiklik varajasuse rekord. Eelmine rekord oli 2016. aasta 26. juuni.
See on põua üks vähestest positiivsetest külgedest.

Võrdluseks - möödunud aastal oli esimene sirina kuulmine täpselt kuu hiljem ehk 20. juulil.

Jüri ütles ...

Uskumatu! Aga see äike tundub mõneti kahtlane, kuid eks paistab.

Anonüümne ütles ...

Peale lõunat peaks ikka mingi äike tegutsema hakkama.

priit retsep ütles ...

Marul öö ja hommikupoolikuga 18 mm sadanud

Anonüümne ütles ...

Jüri sa oleks võinud raadiosaates mainida ka seda ,et sellel sajandil on paarisaastad kulgenud üle ühe kuumade/soojade ja jahedate/sajuste suvede kaupa. Esialgu tundub ,et soojus tuleb järgmine nädal tagasi ja siis võibki vaikselt juba ütlema ,et rütm ei katkenud ja 2018 tuligi nii nagu pidi tulema. Kui rütm püsib siis 2020 võib juba praegu kalendrisse kirja panna ,et terve suve sitt suusailm.

Anonüümne ütles ...

Äikesest võite täna und näha, sest ilm on pilves. Parimal juhul midagi Pärnu-Tartu joonest lõunas tuleb. Mujal on vaid vihmavõimalus.
Pilves ilma pluss on see, et sadanud niiskus ei aurustu olematuks, sest pole päikest mis kuivatab, nagu teisipäevase vihmaga eile õhtuks juhtus.

Jüri ütles ...

Juba pikne olemas! Eks neid tekib veel. Kahjuks jäi jah see rütm mainimata. Ehk juulis, kindlasti aga septembris taas eetris ja ehk peaks siis keskenduma sellistele seostele.

Anonüümne ütles ...

Nii nyyd peaks seis olema selline, et esimene äike startis Liivi lahe äärest ja see on suunaga Võrtsjärve poole (vbl isegi kaardub itta), mis on yhele Viljandi elanikule päris okei juba. Neid tuleb edelast kindlasti lisaks. Minu andmetel peaks konvevktsioon laialdasemalt käivituma kella 14 paiku, nii et ära heida veel meelt 21. juuni 2018 12:14.

Anonüümne ütles ...

Õhtu poole vist peaks hakkama lääne poolt jahedam õhk peale pressima. Ehk siis on suurem lootus äikesteks ka, vähemalt Ida- ja Kagu-Eestis. Võrus igatahes päike väljas ja sooja juba 25 kraadi ringis.

Jüri ütles ...

Jah, Lätis teatas keegi, et juba 30 piir ületatud. Ilmselt äikest tuleb, aga kui laialdaselt, ei tea. Ilmateenistus: 21.06.2018, kell 7:50
Hoiatus N 16 Eesti kohta.
21.06 keskpäeva paiku jõuavad Edela-Eestisse äikesepilved, mis üle Eesti kirdesse liiguvad. Äikesega kaasneb kohati tugevaid sajuhooge ja tuuleiile.

Anonüümne ütles ...

Õhk on kuidagi niiskeks muutunud.

priit retsep ütles ...

+26 Marul ,päike kumab läbi pilvevine,meeletu niiskus ja lämmatis .Äikesest jäin ilma ,sahmakas vihma tuli lisaks.

Anonüümne ütles ...

Jah, kohe on tunda, et hoopis teisem õhumass on kohale jõudnud.

Anonüümne ütles ...

Peab oma sõnad tagasi võtma ja ootamine lõpetada. Äike Eestini ei ulatu seekord. Ülokahtlane suvi vist tulekul.

Anonüümne ütles ...

Äike paugutab Tallinna kandis.

Anonüümne ütles ...

Sauel juba 32mm sadanud. Kõik peaks kastetud olema

Anonüümne ütles ...

Tähendab see 32mm hetkeseisuga (sajab alles) ja jutt sellest mis viimase tunniga tulnud. Mõni pilvesisene välk oli ka algul.

Anonüümne ütles ...

Tuli kokku ainult natuke rohkem (35 mm). Aga ikkagi korralik põualeevendus

Jüri ütles ...

Jah, põud on selleks korraks vist läbi. Samas uuel nädalal hakkab jälle pihta.

Anonüümne ütles ...

Ja kestab kenasti augusti alguseni.

Anonüümne ütles ...

Pärast jaanipäeva kehtestub taas mõttetuid ilmu toov lääne- ja loodevool, mille mudelid on juba mitmendat uuendust järjest lõpmatusse arvutanud.

Kalle ütles ...

Tartus olid päris kenad polaarmesokad vaadeldavad: http://y.delfi.ee/norm/246987/17271664_QIWdAP.jpeg

Jüri ütles ...

Ka Haapsalus ... Aga lõunatsüklon tõstab pead ja toob külma laussajuse ilma.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kas oodata samatugevat sadu kui oli siin üksõhtu ?

Jüri ütles ...

Ilmselt mitte. See on nõrk kuni tugev lausvihm kihtsajukatest.

Anonüümne ütles ...

Kas see sadu Tallinn-Pärnu joonest üldse läänepoolegi jõuab, on iseküsimus.

Anonüümne ütles ...

Mingit lubatud äikest siit kyll täna ei saa tulla.

Anonüümne ütles ...

Tuleb Tallinna ka seda vihma, aga öösel.

Jüri ütles ...

Nii ilusa ilmaga aktiivset lõunatsüklonit polegi vist näinud. Haapsalus ju paistis pool päEva päikegi. Aga seda luksuslikku ilma rohkem ei anta, sest Tallinnas juba nõrk lausvihm kohal.