esmaspäev, 30. aprill 2018

18. nädala ilm (30.04.–6.05.2018)

Kommentaariumi viide
Uudiseid ilma- ja äikesehuvilistele: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/.
NB! Alanud on põuane, kuid suhteliselt soe antitsüklonaalne ilmastik. Suuremat sadu ei paista niipea ja päevane õhutemperatuur võib ulatuda päeviti sisemaal koguni 20 °C-ni. See ei ole Venemaa antitsüklon, vaid lääne pool arenenud "antekas", mille idatiib katab Läänemere idakalda.

6. mail oli Läänemerel kohal kõrgrõhuala idaserv. Seetõttu oli vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhus läänekaartetuul 28 m/s. Õhutemperatuur oli 15...20, rannikul paiguti 9 °C, hommikul paiguti ida pool kuni –1 °C (–1,2 °C Narvas ja –1 °C Jõhvis).

Soe ja päikeseline 6. mai Laagris

5. mail oli Läänemerel kõrgrõhkkond.  Nii oli vähese ja vahelduva pilvisusega, kuid ida pool pilves, selgimistega sajuta ilm. Puhus valdavalt läänekaartetuul 28 m/s (saartel edela- ja ida pool loodetuul). Õhutemperatuur oli 10...16 (soojim Lääne-Eesti sisemaal, kus oli päikeseline, rannikul ja pilvises idaservas paiguti 7 °C.
Ilm eeloleval ööl ja homme päevalLäänemerel on kõrgrõhkkond. Seetõttu on vähese pilvisusega sajuta ilm, kohati võib tekkida udu. Puhub muutliku suunaga tuul 1–6 m/s, päeval läänekaartetuul 2–8 m/s. Õhutemperatuur on hommikul 0...5 °C ja päeval 14...18, rannikul paiguti 9 °C.

Alanud on põuane antitsüklonaalne ilmastik. 5. mail Laagris  tugevasti suumitud vaade lõunasse.


4. mail tuli Taani kohalt üle Läänemere kõrgrõhuhari. Seetõttu hommikuks Lääne-Eestis pilvisus hõrenes ja hoovihma sadas veel vaid Ida-Eestis. Tuul asendust kagust edela- ja ulatus puhanguti 15 m/s (täpsemalt Kundas 14,6  m/s). Õhutemperatuur oli 9...14, Ida-Eestis kuni 17 °C. 

Selginev ilm 4. mail Kibuna lähedal (oli tarvis transportida hauaplaati ja kõnniteekive).

3. mail eemaldus kõrgrõhuhari itta. Õhtul tekkis Läänemere kohal uus madalrõhkkond, mis liikus põhja. Seetõttu pilvisus tihenes ja saartelt levis vihmasadu mandrile, lõunaservas oli äikest. 
Kagu- ja idatuul tugevnes 5–11, õhtul rannikualadel puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur oli 13...18, Valgas ja Võrus kuni 20, kuid rannikul kohati 8 °C (Sõrves).
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Öösel tekib Kesk Skandinaavia kohal uus madalrõhkkond, mis liigub kirdesse. Nii on pilves ilm, sajab vihma, mitmel pool on äikeseoht, kuid hommikul lääne poolt alates pilvisus hõreneb ja sadu lakkab. Tuul asendub idast edela- 5–10, rannikul puhanguti 14 m/s, äikese ajal on tugevamaid tuulepuhanguid, ja saartel areneb udu. Õhutemperatuur on 5...12, päeval 9...14, Ida-Eestis kuni 16 °C.
Kuuprognoos. Ilmateenistus avaldas 2. mail mai prognoosi: Maikuu esimestel päevadel toob Kesk-Euroopast saabuv väike tsüklon vihma. Alates 5. maist on ülekaalus kuiva ilmaga kõrgrõhkkonnad. Kõrgrõhkkonna kese on algul Läänemere ümbruses, siis Venemaa kohal, kuu teisel poolel võib kõrgema rõhuga ala koonduda Briti saartele. Vihmasadudega päevi on vähe, kuid ajuti on sajud intensiivsed ja koos äikesega ning seetõttu kujuneb kuu sademete hulk kokkuvõttes normilähedaseks (norm 30...55 mm).
Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane (norm 8,7...11,9 °C) või sellest kõrgem.


Klassikalised kõrgkihtpilved. Selline matjas päikeseketas ilmneb tavaliselt lühiajaliselt enne sadu.

2. mail liikus madalrõhulohk Läänemere põhjaosa kohalt põhja. Seetõttu oli pilves või vahelduva pilvisusega ilm, kuid peamiselt sajuta. Puhus edela- ja läänetuul 510, rannikualadel puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur oli 9...13, Ida-Eestis kuni 16 °C.

Võimsad pilve(stiku)d Laagris, kuid oli olulise sajuta.

1. mail liikus osatsüklon Läänemere põhjaosa kohalt aeglaselt põhja. Nii oli pilves, selgimistega ilm, enamasti idaservas sadas hoovihma, kohati oli äikest.  Rannikualadel oli udu ja seal oli väga jahe. Pärastlõunal läks alates lõuna poolt taevas selgemaks. 
Tuul pöördus idast edela- 39, rannikul puhanguti 14 m/s, mis õhtuks nõrgenes. Õhutemperatuur oli 10...16, Tartus ja Valgas kuni 20 ja Võrus isegi kuni 22 °C.


1. ja 2. mai pilvestik Laagris

30. aprillil oli Läänemere kohal madalrõhuala kirdeserv. Nii oli vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Kohati oli udu, kuid see kadus päeva jooksul (kõige hiljem mere ääres). Puhus põhjakaarte tuul 28 m/s, hiljem tugevnes ida- ja kirdetuul 612 m/s. Õhutemperatuur oli 11...17, meretuulega rannikul uduga 5...8 °C.
Õhtul ilm muutus ja alates Saaremaast algas pikne, mis ööga küll hääbus, kuid järelmõjuna jätkus tugeva lausvihmana, mis nihkus kirde suunas. 

[Arhiveeritud] NB! Äikesehoiatus:
KESKKONNAAGENTUUR
RIIGI ILMATEENISTUS
30.04.2018, kell 23:10
Hoiatus N 10 Eesti kohta.
1.05. kesköö paiku jõuab äike Liivi lahele ja Saaremaale ning liigub edasi üle Eesti kirde suunas. Äikesepilvedega kaasnevad kuni 20 m/s tugevnevad tuuleiilid, tugev vihmasadu ja rahe.

Ilmateenistused hoiatused 1. mai ööks (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/hoiatused/).

Lähenev äike 30. aprilli õhtul, mis jõudis Eestini (https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/).

Äikesekogum infrapunasel satpildil (https://en.sat24.com/en/bc/infraPolair).

Einar Laretei. Udu ja halo.


 Äikese saabudes tehti ilustulestik Lauluväljakul. 

***

Tuleb kevadine ja mõõdukalt soe nädal, suuri kõrvalekaldeid ei paista, kuid on üsna sajune.

Nädala alguseks liigub väheaktiivne madalrõhkkond liigub üle Eesti itta ja päevaks tuleb asemele kõrgrõhuala lõunaserv. Nii on hommikupoolikul valdavalt pilves ilm ja paiguti on udu, kuid õhtupoolikul ilm selgineb. Puhub põhja- ja kirdetuul 28, õhtul saartel 612 m/s. Õhutemperatuur on 10...16, meretuulega rannikul 5...8 °C.
Edasi vahelduvad madalrõhulohud kõrgrõhuharjadega. Lõuna poolt võib mõjule pääseda soe õhumass. Sel juhul on 1. mail päikeselisema ilmaga kuni 20 kraadi, aga ka äikeseoht on suur (mitmemudelivõrdluses on ka üle 20 kraadi võimalik). Olulist ilma jahenemist siiski ei paista, ka öökülmaoht on väike. 
Kuivemaks võib ilm muutuda uuesti nädala lõpuks.

Kevadine maastik 28. aprillil Keila lähedal. Martin Niglase foto

74 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus mainib äikest eelolevaks ööks

Anonüümne ütles ...

Eestis vaevalt et tuleb. Pigem Läänemerel ja Rootsi rannikul, kui praegust seisu vaadata. Lämbes Leedus pole ühtki äikest veel, kuigi sügav pärastlõuna juba käes.

Teiseks sulgub osatsükloni soe sektor Eestile omaselt just enne piiriületust.

Anonüümne ütles ...

Siin Kagu-Eestis nüüdseks enamus kased hiirekõrvul, kuid võib näha juba ka täiesti rohelisi, lehes kaskesid, mis on aprilli kohta ikka väga haruldane.

Kangesti tahaks jälle GFS'i uskuda, mis prognoosib nädala lõpuks võimast kõrgrõhkkonda
esimese tõelise kuumalainega, kuid mida aeg edasi, seda vähem usaldusväärseks paistab see mudel minevat, ning isiklikult olen juba pikemat aega ainult Euroopa mudelit tõsiselt võtnud. Saame siis näha, kas seekord suudab GFS ometigi nii lühikest perioodi täppi prognoosida.

Jüri ütles ...

Eks paistab, kuid edelast lähenev äikesekogum on meeletu ja võimendub.

Anonüümne ütles ...

No GFS kuumalaine ju kadunud.

Anonüümne ütles ...

Äike on tõesti võimas!
Siit saab praegu otse ülekannet:

https://balticlivecam.com/cameras/lithuania/palanga/palanga-pier/

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus ka äikesehoiatuse andnud. Ilmselt jõuab see enne keskööd Eesti piiridesse, seega juba 8. äikesepäev tänavusel aprillil.

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et ei saa kaheksandat päeva.

Jüri ütles ...

Jah, sellist aprilli ei ole õnnestunud viimase enam kui 50 a andmetest leida. Mis on huvitav, et kõige võimsamad äikesed aprillis tulevad tavaliselt jaheda või külma ilmaga. Nii näiteks Einari vaatlustest: 19.aprill 1971 oli esimene äge äike, on olnud +12 kraadi. 1971. aastal ilm külmenes, tuli veel isegi lörtsi ja lund.
16.aprill 2015 näiteks oli 10,1 plusskraadi .äike oli Alatskivil ,seejärel Tartus , ise vaatlesid ka seda äikest,mina tulin linna arstile ja algas äike, sadas lörtsi ja lumekruupe.
17.oktoobril 2017 oli temperatuur veel madalam , alles pärast äikest tõusis +12,5 kraadini.
2001 on olnud minul 1. mail kella 4 paiku varahommikul tugev äike
.
Sellele tuleb lisada ka 28.04.2015 äike, kuigi enne äikest oli siiski üle 20 kraadi, aga äikese ajal enamasti kümmekond kraadi.
Aga auto on renditud ja kui äike läheneb mandrile, siis äikesejahile! Esimene ootamatu äikesejaht sel aastal oli 21. aprilli öösel (jälle jaheda ilmaga).

Anonüümne ütles ...

1971 polnud ka suvel suuri kuumalaineid ja ega 2015 ning 2017 ju ka head polnud. Tuleb veel üks "selline" suvi ? No eks näeb. Ei tahaks küll paarisaastate rütmi katkemist just sel aastal.

Anonüümne ütles ...

Eesti lõunapiiril samuti juba märkimisväärne radarikaja tekkinud, kus on juba ka välke registreeritud.

Anonüümne ütles ...

Uskumatu! Möödunud suvedel, kui sai taoliseid äikeseid taga igatsetud ja oodatud, siis neid ei esinenud isegi suure labiilsuse ja kuuma korral, aga nüüd aprilli lõpus, kui labiilsus on olematu ja ilm jahe, tekib vastu ööd võimsaid äikesekoldeid nagu seeni pärast vihma.

Anonüümne ütles ...

Siin Tartumaal sähvatused juba paista lõunakaares.

Anonüümne ütles ...

Tea, kas Tallinnani sel äiksel jaksu on?

Anonüümne ütles ...

Ei usu, Keilani ehk peab vastu.

Jüri ütles ...

Jah, aprill on selline kummaline kuu, kui suured äikesed on pigem jaheda ilmaga.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt uued kolded vana süsteemi ees. Aprill on meid üllatanud

Anonüümne ütles ...

Eks vastassuunaline tuulenihe hoiabki seda äikest elus. Praegune idakirdetuul puhub ju edelast lähenevale frondile vastu. Kuhugi peab ju õhk sedasi minema...eks ikka kõrgustesse antud juhul.

Jüri ütles ...

Ikkagi peab olema labiilsusenergiat väga palju, et niimoodi äike säilib, lisaks see, et tegu sooja frondiga.

Anonüümne ütles ...

Enne Viljandit hääbus ikkagi ära põhimõtteliselt, kuigi välgusähvatused olid kenasti nähtavad juba.

Anonüümne ütles ...

Jüri
Kus sa äikese kätte said ?
Lõvi

Anonüümne ütles ...

Siin Kagus esimene selle aasta välgusähvatus kell 00.01. Mai, mitte aprill! Jään vähemalt siinkandis lootma soojale suvele.

Anonüümne ütles ...

No sellega on nii ja naa. Kui oleks olnud vööndiaeg oleks su sähvatus olnud Aprilli poolel. Tänu suveajale jäi maisse

Anonüümne ütles ...

No siin Harjumaa lõunaosas peaks ka 2010-le sarnaselt korralik suvi tulema, sest siin pole siiani ühtegi äikest olnud.

Anonüümne ütles ...

Ma olen üpris kindel, et see asi ei käi täpselt kellaaja peale. Ja nagu me teame, kõik on veel võimalik, sealhulgas ka kuum suvi...

Anonüümne ütles ...

Eesti asub tugevate äikeste poolelt geograafiliselt väga nõmedas (õrritavas) kohas. Asuksime paarsada km loode pool, siis poleks meil vist ealeski laastavaid äikeseid. Paarsada km kagu pool, siis saaks sisuliselt garanteeritult äikese vaatemängu ka Loode-Eesti.

Näiteks Ahvenamaa asubki meist keskeltläbi paarsada km loodes ja ma pole sealkandis küll ühtegi joonpagi näinud.
Eesti asub 75% juhtudest selliselt, et oleme ulatuslike äikesesüsteemide põhjatipus. Näiteks möödunudaastased augustiäikesed, (sh ka 2. august) eriti 12. august, mil Ahvenamaa jäi ilma, aga meist 200 km kagus olevad alad said täislaksu.

Anonüümne ütles ...

Kõik oleneb ka voolusuunast. Tüüpilise edalavoolu korral peab see enamsti paika jah, kuid lõuna- ja kaguvooluga, millega tavaliselt kaasnevad kõige võimsamad äikeserajud ja pagid, ei mängi kagupoolne asend enam suurt rolli. Pole edelavoolu kunagi tõsiselt võtnud, isegi siin Kagu-Eestis elades mitte, seevastu lõuna- ja kaguvoolu peale saab peaaegu alati loota. Enne, kui lõuna- või kaguvooluga domineerivat(2010, 2011, 2013), ehk siis kuuma suve ei tule, pole mõtet siin ka suuri äikesetorme oodata.

Anonüümne ütles ...

2014. unustasid mainimata. Seegi oli kuum suvi.

Jüri ütles ...

• 2014 oli väga vastuoluline suvi, mida võib pidada nii palavaks kui ka ebasoodsaks, kuid äikeseline ilmselt igal juhul.
• Edelast tulevad suured piksed enamasti saarte ja läänemaakondade kohale, kagust sinnakanti pigem väga harva, näitena 19. mai 2014 (see oli hommikul).
• See seaduspärasus aprilli äikeselisuse ja suve iseloomu vahel on üldisem ja vist pigem lõunamaakondade järgi.
• Jah, pigem jätaks selle äikese aprillile, sest see lõppes ju mai algusega. Eks kirja läheb see nii aprilli kui mai äikesepäevana.

Anonüümne ütles ...

@1. mai 2018 23:34

Jah, 2014 suvi oli kuumalainetega, kuid keskmise temperatuuri järgi see kuum polnud. 2010, 2011, 2013 olid lisaks kuumalainetele ka keskmise temperatuuri järgi kuumad. Ilmselt polnud 2014. a suvel kagu- ja lõunavool nii domineeriv kui kolmel eelpool nimetatud suvel.

Anonüümne ütles ...

2014 keskmise rikkus juuni ära. Muul ajal kuuma jagus. Mais pandi kirja isegi mai uus rekord.

Anonüümne ütles ...

Mai on käes. Keegi suveprognoose ka juba välja käia julgeb ?

Jüri ütles ...

Ei veel, v.a müstiline seos aprilli äikeselisuse ja suve iseloomu vahel, mis meeldivat suve ei tõota.

Anonüümne ütles ...

HIRLAMi hetkeväljundi järgi siis reedel korralik soojus tulekul, millesse ma ise ei usu, kuna muud allikad näitavad küll pilves ja üsna sajust päeva reedeks.

Anonüümne ütles ...

Harjumaalase jaoks oli 2014. aasta suvi üks kuumemaid üldse. 30-kraadiseid päevi oli tollal Tallinnaski vist 7 ringis kui õigesti meeles. 19. mai ja 4. augusti kuumused on selgelt meeles. Õitsevad toomingad 31-kraadises kuumuses on midagi, millest oma järelpõlvele rääkidagi.

Anonüümne ütles ...

Sain Harkus üle +29 päevi 9 tükki. Mis sisemaast veel rääkida.

Anonüümne ütles ...

See HIRLAMI vigane prognoos on kadunud. Nüüd läheb teistega kokku.

Jüri ütles ...

Jah, 2014 oli kuumuse osas eriline ja kaguvoolu oli meeletult palju. Isegi juunis kogunes 25-kraadiseid päevi omajagu.

Anonüümne ütles ...

Täpselt. Juuni algus oli ka kuum aga kõik mäletavad ülejäänud juunit mis haruldaselt külm oli ja isegi tahkeid sademeid sai.

Anonüümne ütles ...

Reedese soojaga kaasneva äikesevõimaluse osas on Eesti taaskord oodatavate äikeste äärmises põhjaservas. (Vihjates osaliselt oma 1. mai 2018 13:30 kommentaari 75% juhtumite lõigule)

Anonüümne ütles ...

Kuidas homse vihmaga Keilas?
Kas jõuab ja mis kella paiku?Oleks hädasti vaja teada

Anonüümne ütles ...

Tunni täpsusega suht võimatu aga ütleks ,et Keila puhul 16:00 pluss miinus

Anonüümne ütles ...

Nii aeg teha ka enda suveprognoos enne kui accuweather ette jõuab. Paarisaastate rütmist olen juba rääkinud ja selle järgi oleks nagu kuuma suve kord ja tõesti oleks hea kui see rütm jätkuks. Tundub ,et jätkubki aga väikeste ohtudega. Üleujutuste(kohatiste) ja äikeste näol.
MAI: on veel üsna tavaline. Ei tule liiga külm ega liiga soe. Pigem selline tavaline sajab ja on ka tuulisevõitu.
JUUNI: Ootaks temperatuuri osas midagi sarnast 2009 aastale. Kuu alguses võib veel öökülmadega üllatada aga kuu lõpp sh jaanipäev saab juba aina rohkem päevitada kui ei juhtu olema äikesepäeva kord. Seda juunis juba esineb aga veel nö sissejuhatuseks.
JUULI: ootan midagi sarnast 2001 aastale. Seega äikesefännid saavad käsi kokku lüüa aga ruuteriomanikud aga peavad nentima ,et jälle kärssas läbi.
Äikeste puhul on sel suvel pilv - maa välgud väga sage nähtus. Samuti ägedad pagid,rahed.
AUGUST: Tuleb juba uuesti normilähedane ja suure sajuhulga tõttu võrdleks seda augustit 2016 omaga. Äikest on aga ehk rohkem.
Ühe asukoha äikesepäevade hulk peaks tulema 25 ringis ja selliste päevade kogus kus temperatuur üle +25 peaks tulema vähemalt 40 (eelkõige sisemaast jutt).
Seega lühidalt niiske või liiga niiske aga soe suvi.
Seda prognoosi toetas ka nüüd sajune 1 mai.
Jääme nüüd siis accuweatheri prognoosi ootama mis lähipäevil tuleb. Viimased suved on neil päris täppi olnud.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus prognoosib ööseks mitmele poole äikest, ning ka Estofex'i järgi on Lõuna-Eestis kerge äikeseoht. Huvitav kas läheb sarnaselt 30. aprilli/1. maiga? Labiilsus on lõunariikides igatahes võimsaks arvutatud.

Anonüümne ütles ...

Kuuvahetusega kindlasti sarnaselt ei lähe. Saaremaa jääb seekord ilma, aga volbriööl sai kogu saar äikest.

Läheb Eestile tüüpiliselt nagu ikka - loe jääb ilma ja kagu saab täiega. Ehk teisisõnu jääme taaskord labiilsuse äärmisse põhjaossa.

Anonüümne ütles ...

Nüüd tundub, et Eesti jääb üldse ilma, tänu oma tobedale geograaffilise asukohale.

Anonüümne ütles ...

Eile just tegin ka prognoosi Mai kohta aga praegust GFS prognoosi vaatan küll õudusega. Kui nii läheks ja edasigi jätkuks suvisena siis suve osas sajud jääks aga kuuma osas kaotaks tublisti ja seda eelkõige juulis. Sõrmed risti ,et praegune GFS ei täituks.

Anonüümne ütles ...

Ma loodan ka et see ennustus läheks mööda, sest 2016. aasta maipõua laadset igavust küll ei tahaks enam. Muidu on jälle juuniks rohelus sellist tooni nagu piisavate sademete korral alles augustis.

Margus ütles ...

Hummulist vaadatuna, siis läänes ja lõunas kukkus väga aktiivselt sähvima ja paukuma. Ilmselt aktiviseerus äike.

Anonüümne ütles ...

See jääb viimaseks äikeseks lähinädalatel. Võimalik et isegi juunini, kuna edaspidi peaks kõrgrõhkkond ilma määrama, mille kese on ilmselt just Eesti lähedal.

Kalle ütles ...

Läti piiril olevate äikeste sähvatused paistavad juba Tartussegi kätte. Ilmselgelt on välke rohkem kui detektorid näitavad.

Jüri ütles ...

Jah, Võrtsjärve põhjatipus tekkis uus välk ja Alatskivil hakkas uuesti sadama. Loodame siis tekkivale osatsüklonile!

Anonüümne ütles ...

No Viljandisse pole küll mitte ühkti välgukuma paistnud.

Anonüümne ütles ...

Ega siit midagi märkimisväärset täna enam edasi ei arene. Mõni välk sinna-tänna ja kõik.

Anonüümne ütles ...

Sai just õuest tuldud ja korralik show käis kagusuunal. Suviselt soe õhk ka siin Kagu-Eestis.

Jüri ütles ...

Nii nad räägivad. Ees paistavad kuivemad ja soojemad ilmad.

Anonüümne ütles ...

GFS näitab 06Z uuenduses järgmise nädala teisest poolest taas kuumust kuni 27 kraadi ja ka äikesevõimalust, kuid viimane ei tundu K keskmes usutav.
Samas tähendab kuum ja äikeseline mai samasugust suvegi - 2010, 2013 ja 2014 on kõige ilmekamad näited.

Anonüümne ütles ...

Keegi kunagi kirjutas siin, et kuumalained mai esimeses dekaadis pole hea suve osas, aga praegu ju ei prognoositagi ühtegi leitsakut enne 10. maid. Isegi GFS'i ei näita üle 25-kraadist sooja enne teist dekaadi. Ilmateenistuse nädalaprognoosis ka maksimaalselt 21 kraadi järgmisel nädalal. 2010. a 8. mail oli Võrus 25,8 kraadi sooja ning 2013. a 9. mail Tiirikojal 28,7 kraadi. Seega, peaks ju kõik hästi olema.

Jah, täiesti nõus, et kuum mai on üldiselt ka kuuma suve tähendanud.

Madis ütles ...

Neli asja elus mida keegi kunagi valida ei saa,

1 - Sugu

2 - Rahvus

3 - Ilm

4 - Venemaa president


Äiksehuvilised peaksid päris hästi teadma millistes piirkondades seda nähtus tihedalt kogeda saab, äkki siis koliks sinna või...?

Iga aasta siin sama nutt ja hala, piirid pole ju enam kinni või?

Anonüümne ütles ...

Mina olin see ja sellepärast eile ühe GFS jooksu kohta kirjutasingi ,et vaatan õudusega. Õnneks on hakatud neid üle +20 päevi edasi lükkama. Aga kuuma mai osas vaidleks küll vastu vähemalt Harjumaaka pilgu läbi. Seis on selle järgi pigem 50/50 või isegi sajuse suve kasuks. Väga soojad maid on viimastel aastakümnetel olnud kus keskmine Harkus +12 lähedal või ülegi 1984, 1993, 2002, 2013 ja 2016. Nagu näha nii ja naa olukord.

Anonüümne ütles ...

Näiteks mainitud 2010 mai on soojuselt sel sajandil jagatud 4/5 kohal 2007 aastaga

Anonüümne ütles ...

2010. aasta mai keskmise tõmbas madalamaks külm algus. Siin Harjumaal oli täna 8 aastat tagasi hommikuks õhuke lörtsjas lumekiht maas ja kraade +1,4.

@ 4. mai 2018 15:16
Viiendaks ei saa ka Eesti presidenti valida, kuuendaks oma sünniaega ning seitsmendaks nt päikesevarjutuse toimumisaega.

Anonüümne ütles ...

@ 4. mai 2018 15:16

See pole nii lihtne kui tundub. Esiteks pead riigikeele ära õppima, teiseks selgeks tegema kohalikud seadused ning kolmandaks austama kohalikke kombeid-tavasid. Kui kogu maailm oleks üks suur riik ehk ühekeelne, näiteks inglise ja kultuur-kombed samad igalpool, siis koliksin Madalmaade-Saksamaa-Poola-Valgevene "nelikusse". Suurima tõenäosusega siiski Poola põhja- või kirdealadele, kuna seal tunduvad kõik ilmanähtused ja aastaajad proportsioonis olevat - alates äikesest ja sügistormidest ja lõpetades näiteks talve ja kevade lõppemisega, seal need aastaajad ei vindu sedasi, nagu siin Eestis.
Kes sedagi teab, vb mu suguvõsa juured ongi Poolas...

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse kuuprognoosi võib siin Harjumaal ja saartel lugeda juba otse sedasi, et ülejäänud maikuu möödub sademeteta, kuna neis piirkondades mõjutab ilma otseselt konvektsiooni "söövitav" meretuul.

Anonüümne ütles ...

Nii et polaarpöörise pooleks jagunemisest talvel polnud ilmamuutuseks mingit mõju. Kõik jätkub vanaviisi edelavoolus.

Anonüümne ütles ...

No ikka on. Vahe eelmise aasta aprilli ja maiga on mäekõrgune.

Anonüümne ütles ...

Tundub et täna hommikuks on ilm kõikjal pilves ja kohati ka udune, ehk et prognoos vähese ja vahelduva pilvisusega ilmast läheb nihu.

Jüri ütles ...

Need pilvemassid võivad siiski hommikuks eemalduda või kaduda. Aga jah, ütleks küll, et polaarpöörise jagunemise järelmid kestavad ja annavad tunda.

Anonüümne ütles ...

Mis antitsüklon tekkimas on?Venemaa?

Anonüümne ütles ...

Pigem skandinaavia antitsüklon.

Jüri ütles ...

Venemaal on ka, aga see meid ei mõjuta, ilma hakkab määrama praegu Taani kohal laiuv "antekas", nagu mõni sünoptik on žargooni või slängina neid õhukeeriseid hakanud kutsuma: https://www.dwd.de/DWD/wetter/wv_spez/hobbymet/wetterkarten/bwk_bodendruck_na_ana.png.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse ingliskeelsel versioonil on saanud Facebooki ja Instagrami reklaamivast "Follow us" fraasist "Fallow us".

Anonüümne ütles ...

Fallos us

Jüri ütles ...

Hmmm, veider, aga eksitusest on teatatud. Loodame, et parandatakse ära.