pühapäev, 29. oktoober 2017

44. nädala ilm (–2.–5.11.2017)

Kommentaariumi link
NB! https://atlas.postimees.ee/4296321/tana-ajaloos-2-11-eestit-rasis-koigi-aegade-tugevaim-torm

5. novembril liikus madalrõhkkond Oslo lähistelt kirdesse. Nii oli pilves selgimistega olulise sajuta ilm, Peipsi-äärsetes maakondades ja lõunaservas selgines hommikuks, kuid õhtuks läks jälle pilve. Puhus lõunatuul 5–10, rannikul puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur oli 6...10 °C.
Ilm järgmistel päevadel. Vaata uues postituses!

Joosep Ailiste. Öised pilved „Hallid mõtted“. Pildistatud 03.11.2017 kell 18:55 Pärnumaal Sindi linnas.

4. novembril oli siin ulatusliku madalrõhuala lõunaserv. Seetõttu oli ilm enamasti pilves, mitmel pool sadas veidi (uduvihm, nõrk vihm). Tuul oli enamasti edelast ja tugevnes päeva jooksul (puhangud koguni üle 15 m/s). Kui hommikul oli veel kohati 0 °C lähedal, siis päeval juba 7...10 °C.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Süvenev madalrõhkkond liigub Põhjamerelt Oslo suunas ja sealt edasi kirdesse. Nii on pilves selgimistega ilm. Paiguti sajab veidi vihma ja võib tekkida udu. Puhub edela- ja lõunatuul 4–10, rannikul puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on 3...8 °C.

Kairo Kiitsak. Kõrgrünkpilved Simunas 3.11.2017

3. novembril oli siin ulatusliku madalrõhuala lõunaserv. Seetõttu oli pilves selgimistega ilm, kuid olulise sajuta, õhtupoolikul oli selgimisi laialdasemalt. Puhus läänekaare tuul 3–8, hilisõhtul tugevnes rannikul edelatuul 5–10, puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur oli 1...5, saartel kuni 8 °C.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Ulatusliku madalrõhuala lõunaserv. Saju võimalus on öösel väike, päeval tibab siin-seal vihma. Nõrka vihma sajab eelkõige Lääne- ja Loode-Eestis, õhtu poole on ka kaugemal sisemaal uduvihma võimalus. Tuul asendub kõikjal edelaga ja tugevneb, rannikul on puhanguid 15, Hiiumaal ja loodeservas hommikust alates 17 m/s, sisemaal päeval 11–12 m/s. Õhutemperatuur on mandril –1...+2 °C, öö hakul võib Kirde-Eestis veel külmem olla, saartel ja läänerannikul on 4...7 °C, päeval on 5...10 °C.
Ilm järgmistel päevadel. Pühapäeval (5.11.) on madalrõhkkond Skandinaavia ja Soome kohal ning idapoolne kõrgrõhuala muutub veidi tugevamaks. Kahe rõhuala piirimail võib öösel üksikutes kohtades nõrka vihma tibutada, päev on suurema sajuta. Puhub võrdlemisi tugev edela- ja lõunatuul, rannikul on puhanguid 13 m/s. Õhutemperatuur on öösel 3...7, päeval 6...9 °C.

Jälle selgines ja varsti oli koguni paduselge! 3.11.2017 Laagris.

2. novembril liikus väike madalrõhuala Läänemerelt kagusse. Kirde-Eestis oli vähese pilvisusega või selge, hommikul kuni –9 kraadi, sest seal oli külma õhumassiga kõrgrõhuhari, seevastu mujal peamiselt pilves ilm. Lääne-Eestis ja mandri lõunaservas sadas vähest vihma.
Puhus idakaartetuul 3–9 m/s. Õhutemperatuur oli 0...3, saartel 4...9 °C, kuid õhtul langes Virumaal –5 kraadini. Sarnane kahe Eesti päev püsib ilmselt veel ligemale ööpäev.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Väike madalrõhuala liigub Lätist kagusse. Seetõttu on sisemaal  vahelduva pilvisusega sajuta ilm, kuid paiguti on udu ja jäidet. Rannikul ja saartel on pilvisem ja võib sadada veidi vihma. Puhub idakaartetuul 1–6 m/s, hiljem võib muutliku suunaga olla, saarte rannikul kirde- või põhjatuul 5–10, lühiajaliselt hommikul võimalikud puhangud 14 m/s. Õhutemperatuur on 0 °C lähedal, Kirde-Eestis kuni –8, seevastu saartel ja rannikul 3....8 °C.
Ilm järgmistel päevadel. Laupäeval (4.11.) jõuab Skandinaavia põhjatippu uus aktiivne madalrõhkkond ja selle serva mööda kannab edelavool Läänemere äärde sooja õhumassi. Saju võimalus on öösel väike, kuid päeval tibab siin-seal vihma (nõrka vihma sajab eelkõige Lääne- ja Loode-Eestis, õhtu poole on ka sisemaal uduvihma võimalus). Senine tuul asendub kõikjal edelatuulega ja tugevneb. Õhutemperatuur on öö hakul mandril kuni –1 °C, Kirde-Eestis selgema ilmaga koguni madalamgi, kuid saartel ja läänerannikul 4...7 °C,  päeval on 5...9 °C.
Lund ja alla 0 °C õhutemperatuuri ei paista lähema paari nädala jooksul.


Veel üks selge öö (natuke hiljem oli paduselge). Kisub vist jälle selgeks, kuigi kihtpilved on mõnusad. 2.11.2017 Laagris.

1. novembril liikus madalrõhulohk Skandinaaviast üle Läänemere kagusse. Seetõttu oli ilm enamasti sajune (uduvihm, udulumi ehk lumeterad, lumi, lääne pool ka vihm), kuid sajukogus polnud suur; idaservas jäi sajuta, Virumaal oli selgimisi.
Õhutemperatuur oli 0 °C lähedal, saartel kuni 8 kraadi, kuid Virumaal langes (kus selgines) õhtul kuni –6 kraadini ja tekkis udu. Mandril puhus muutliku suunaga tuul, hiljem idakaartetuul 1–6, saartel läänekaartetuul 4–9, ennelõunal puhanguti kuni 13 m/s.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Madalrõhulohk liigub Skandinaaviast üle Läänemere kagusse. Soome ja Ida-Eesti kohal on kõrgrõhuhari. Seepärast on Ida-Eestis selge või vähese pilvisusega sajuta ilm, kuid Lääne-Eestis pilvisus tiheneb. Saartel ja läänerannikul sajab enamasti vihma, sisemaal ka lund, paiguti on udu ja jäidet. Puhub valdavalt kagutuul 4–10 m/s, rannikul hommikul puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on 0...–9, rannikul kuni 2, kuid saartel 3...8 °C. Päeval võib ilm soojeneda ja selgimisi jääb ka idaservas vähemaks, kuid pole kaugeltki kindel, et lumi kõikjalt sulab.
Ilm järgmistel päevadel.  Reedel (3.11.) madalrõhkkond eemaldub ja  mõjusamaks saab kõrgrõhuhari. Nõrka sadu on vaid üksikutes kohtades ja enamasti vihmana, sisemaal võib ka lörtsi sekka tulla. Tuul nõrgeneb ja puhub öösel põhjakaarest, päeval asendub läänekaartetuulega. Õhutemperatuur on öösel sisemaal veel –1...–6, kuid saartel ja läänerannikul 0...5, päeval 2 °C-st Eesti idaservas kuni 7 °C-ni saartel.
Laupäeval (4.11.) jõuab Skandinaavia põhjatippu uus aktiivne madalrõhkkond ja selle serva mööda kannab edelavool Läänemere äärde sooja õhumassi, mistõttu ööpäeva vältel on õhutemperatuur 5...10 °C. Edasise ilma osas täpsustame, kuid ei ole ette näha talvist ilma. Ka pikaajalised väljavaated ja prognoosid ei näita talvist ilma, nt http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/htmls/euT2me3Mon.html ja http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm.

Kas oktoobriga sai talv läbi nagu möödunud aastal lõppes novembriga talv? Elame-näeme (FMI)!


Jälle ilm selgines ja viimaks võis kuud, tähistaevast jms näha. 1.11.2017 Laagris.

31. oktoobril liikus üle Läänemere kõrgrõhuhari, öösel lähenes väheaktiivne madalrõhulohk. Seetõttu ilm alates läänest selgines, vaid idaservas püsis õhtuni pilves ja sadas veidi (peamiselt lumi), saartele jõudis samuti pilvi, kuid suuremat sadu polnud.
Põhjakaartetuul oli veel tugev, aga nõrgeneb tasapisi, õhtul hakkas tuule suund muutuma. Õhutemperatuur oli 1...5 °C, kohati lumesajuga 0 °C lähedal, õhtul enamasti sellest madalam.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Kõrgrõhuhari liigub üle Läänemere itta. Selle järel läheneb Norra merelt madalrõhulohk. Seetõttu pärast keskööd pilvisus tiheneb ja saartelt alates hakkab sadama vihma, sadu levib edasi mandrile ja läheb üle lumeks. Puhub muutliku suunaga tuul 2–7, saartel hommikul läänetuul puhanguti kuni 12 m/s. Õhutemperatuur on 0...–7, saartel 1...5 °C, päeval on ilmselt kõikjal soojem ja sadu vesisem.
Ilm järgmistel päevadel. Neljapäeval (2.11.) tuleb Läänemere äärde uus ja võrdlemisi aktiivne madalrõhkkond, mis toob vihma, idapoolsetesse maakondadesse algul ka märga lund. Kagutuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel Tallinn-Tartu mõttelisest joonest ida pool 0...–5, lääne pool 0...+5, saartel kuni 8, päeval 1...5, Lääne- ja Edela-Eestis kuni 10 °C.
Edasise prognoosi osas muutusi ei ole. 

Ka oktoobris on selgeid öid, kui valitseb hirmus pilvepõud ... 31.10.2017 Laagris.

30. oktoobril oli siin aktiivse tsükloni loodeserv. Seetõttu oli enamasti pilves ja sajuhoogudega (kõik faasid, õhtul rohkem lumi), hiljem lääne pool selgines. Põhjakaartetuul ulatus puhanguti kuni 27 m/s (Dirhamis). Õhutemperatuur oli 1...5 °C, õhtul kohati lumesajuga 0 °C lähedal.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Öösel aktiivse tsükloni loodeserv, päeval tugevneb kõrgrõhuhari. Seetõttu olulisi muutusi ilmas pole, kuigi tuul jääb tasapisi rahulikumaks ja sajuhooge ehk vähemaks. Selgimisi on ilmselt enam lääne pool. 
Ilm järgmistel päevadel.  Kolmapäeval (1.11.) öösel kõrgrõhuhari juba eemaldub, sest Skandinaaviast on teel uus madalrõhulohk. Sajupilved ühes vihma ja märja lumega jõuavad juba öö hakul saartele, pärast keskööd mandrile, kus tuleb ka lund. Päeval liigub madalrõhulohk Eesti kohale. Sadu laieneb üle Eesti (Lääne-Eestis sajab enamasti vihma, ida pool enamasti lund). Läänekaartetuul asendub lõunatuulega, jäädes mõõdukaks. Õhutemperatuur on öösel 0...–5, rannikul kuni +5, päeval  –1...5 °C, läänepoolsetel rannikulähedastel aladel võib tõusta 8 °C-ni.
Neljapäeval (2.11.) tekib Läänemerel osatsüklon ja toob peamiselt vihma. Reedel (3.11.) suundub madalrõhkkond üle Eesti Venemaale. Öö on sajune (sajab vihma), päeval sajuhood hõrenevad. Tuul nõrgeneb öösel lühiajaliselt, kuid päevaks tuule suund muutub, olles enamasti põhjast. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 5...10 °C. 
Nädala lõpuks jõuab edelast kohale väga soe õhumass, mistõttu ööpäeva vältel on õhutemperatuur 5...10 °C, ja see võib mõneks ajaks püsima jääda (erinevalt esialgu arvatust, vt allpool nädala prognoosi).

Päivi Palts. Torm Meriväljal. 

Tuleb vesine nädal, kuid näeme ka talvemärke. 

Nädala alguses (30. oktoobril) liigub tsüklon Eesti kohalt kagusse, teine sügav tsüklon liigub Poola kohalt Valgevene kohale. Seetõttu on ilm tormine ja sajune: sajab märga lund ja vihma, puhub loode- ja põhjatuul 7–12, puhanguti 15, rannikul ja saartel 12–17, puhanguti kuni 24 m/s, mistõttu kohati võib tuisata. Õhutemperatuur on 1...5 °C.
Teisipäeval (31.10.) jätkab madalrõhkkond aeglast kaugenemist ja üürikeseks tõusva õhurõhu foonil saab mõjusamaks lauge kõrgrõhuhari. Sajuhood hõrenevad (kohati lörts ja lumi). Väga tugev loode- ja põhjatuul annab päeva peale järele. Õhutemperatuur on 0 °C lähedal, rannikul kuni 5 °C.
Kolmapäeval (1.11.) liigub uus madalrõhkkond üle Soome kagusse. Selle servast jõuab sajuhooge – öösel sajab lund ja lörtsi, Lääne-Eestis enam vihma, päeval on ülekaalus kõikjal vihm. Puhub mõõdukas kagutuul (prognoos võib selles osas veel muutuda, vajadusel täpsustame). Õhutemperatuur on öösel 0...–5, rannikul kuni +5, päeval  –1...5 °C.
Neljapäeval (2.11.) tekib Läänemerel osatsüklon ja toob vihma. Tuul võib keskme läheduses vaikne olla. Vajadusel täpsustame prognoosi! Õhutemperatuur on öösel 0...5, saartel kuni 8, päeval 5...9 °C.
Reedel (3.11.) suundub madalrõhkkond üle Eesti Venemaale. Öö on sajune (sajab vihma), päeval sajuhood hõrenevad. Tuul öösel lühiajaliselt nõrgeneb, päevaks tuule suund muutub, olles taas tugev. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 5...9 °C.
Nädala lõpuks jõuab läänekaartest kohale väga soe õhumass, mistõttu ööpäeva vältel on õhutemperatuur 5...10 °C, kuid selline olukord ei jää kauaks püsima.

 Kairo Kiitsak. Tihe uduvihm Kariväravalt nähtuna 29.10.2017.

Ain Vindi. Emajõe ääres. 26.10.2017.05:40

34 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tuleb varsti siis korralikke sügistorme ka.

Jüri ütles ...

Loodame jaa, kuid eelmises postituses on juba väikeseid fakte erakordsest tormist Läänemerel.

Anonüümne ütles ...

Ei tule enne kui linnud või külm pihlakamarjad enamuses "ära korjanud". Samas lehti enam pole seega võimalik ,et esimene tõeline torm pole kaugel

Anonüümne ütles ...

Arvan et novembris tuleb ka mingine pikem sajuta periood, nagu eelnevatel kuudel. Pakun selleks 6-15 november.

Unknown ütles ...

Täna päeval nautige siis vähest päikest.

Jüri ütles ...

Ja torm tuligi ära ... Päikest vast lääne pool saab, idas pole nii kindel.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas juba päris selge.
-------------------------------------
Neljapäevane sadu jääb Põhja-Eestis ilmselt tühiseks.

Anonüümne ütles ...

Koguaeg nagu häda ,et sajud jäävad tühisteks aga mul Harjumaa kaguosas tuli Oktoobris 169 mm mis on paar milli vähem kui 2009 aga palju nii või naa. Ei tahakski rohkem mingit sadu näha.

Unknown ütles ...

Kus see häda tal oli... Konstateeris lihtsalt fakti ju. Samahästi voiks sulle oelda, et sul on häda, et teisel on häda. Las sadagu minugipoolest, sest arvata on et ega selgi talvel paksu lumikatet tule, mis kevadel meie veekogusid piisavalt veega toidaks.

Anonüümne ütles ...

Edaspidi siis igavat ilma oodata, mil midagi erilist ei toimu. Ilmahuviliste seas siis teada kui "mõttetult pilves ilm".

Jüri ütles ...

Eks ta ole, kuigi hetkel on paduselge. Eks näis, kas sajab lund või keerab sügis kuumale ehk kuni 10-kraadised ilmad.

Anonüümne ütles ...

Narvas juba alla -6 kraadi, kas -10 tuleb ära huvitav. Homne ehk NELJAkümne NELJANDA nädala NELJApäev võiks ju selle piiri ületada.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuselt oktoobriuudis sajususest, kust selgus erakordne fakt - "põuaseim" koht oktoobris oli...Võru! Ei olnudki seekord Pakri.

Anonüümne ütles ...

Homme saab Ilmateenistus vist jälle mõningaid sapiseid kõnesid, sest nad näitavad homseks Lääne- ja Edela-Eestisse sadu ja muljale lihtsalt pilves ilma, aga HIRLAMi järgi peaks hetkeandmetel olema sajune ainuüksi Ruhnu ja Lääne-Saaremaa (manner jääb puutumata) ning Pakri-Jõgeva joonest kirde pool ilm olema lausa lausselge.

Jüri ütles ...

Päris karm, aga eks siis näis, kellel ja millel on õigus.

Anonüümne ütles ...

Huvitav kas sel aastal lähevad ka koprad väheste varudega talvele vastu ?

Anonüümne ütles ...

Vähesed sügisesed veevarud tähendavad ka sooja talve. Sel aastal on VÄHEMALT SENI olnud rohkete veevarudega sügis.

Jüri ütles ...

Kurb uudis: Koprad on kas salaküti või hundi,ilvese poolt hävitatud.

Anonüümne ütles ...

Huvitav kui soe saab saartel olema pühapäev.
Jõuab ju päevasel ajal kohale õhumass, mis Saksamaal eelnevalt
vaat et +20 põhjustab !!
Kehva see, et tuul merelt.

Anonüümne ütles ...

Kas tuleb juba viies soe talv?

Anonüümne ütles ...

Kui juba kagu maakondade targad nii ennustavad siis loodes poleks ju lootuski lumeks. Mere mõju ju suurem ja hetkel meri normist veidi soojemgi kuigi külma juba on ka olnud ja suvekuuma õieti polnudki. Ise siiski arvan ,et ikkagi talvisema talve poole läheb. Ise küsimus kas paari nädala pärast või on musta maad jõuludeni. Nimelt selle aasta numbri sees toimuv ei mõjuta 2018 kuuma suve tulekut. Alles jaanuar, veebruar, märts teevad eeltöö ära. Kui aga juhtub see 25% ,et tuleb soe talv siis tuleks küll suveks Leetu või Poolasse kolida nagu siin keegi mõtiskles.

Anonüümne ütles ...

29.okt. 13:27 kommenteerijale ütleks ,et ei läinud nii nagu eelmine aasta. Tuli jah 2016 2.nov lumi kaheks nädalaks maha aga sel aastal pole sedamoodigi.

Kairo ütles ...

Rakendasin interpoleerimist: https://s1.postimg.org/3s4cwp0agf/Kaart_1.png (2017. aasta oktoobrikuu sajusummad Eestis, kasutasin Riigi Ilmateenistuse ja osade ilmahuviliste käest saadud andmeid).

Anonüümne ütles ...

No minul 169 mm Harjumaa kaguosas. Koordinaadid ligikaudu gps järgi 59,15N ja 25,25 E

Anonüümne ütles ...

Novembri sajuhulga saamiseks võid selle 169 julgelt kümnega jagada.

Anonüümne ütles ...

No vaatame. Hetkel 3mm juba olemas

Anonüümne ütles ...

Huvitav kelle algandmeid on siin Rootslased kasutanud või on see nende enti tehtud. Igaltahel eelistavad ka pigem külma kui sooja talve. https://www.svt.se/vader/amne/sasongsprognos-vinter-2017-18

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti 12. novembrini on sajuta, sest 11. novembril oleks vaja sajuta ilma ja mittelirtsuvat hoovipinnast.

Anonüümne ütles ...

Tänane ennustus pidi hall ja trööstitu olema, aga Tallinnas on isegi päikest ja sinitaevast näha olnud :)

Jüri ütles ...

1. Jah: lund ja alla 0 °C õhutemperatuuri lähema nädala jooksul ei paista (kui ilm selgineb, võib öösel siiski külmetada ja libedust olla), kuid see olukord võib ajutiselt muutuda. Ka pikaajalised väljavaated ja prognoosid ei näita talvist ilma, nt http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/htmls/euT2me3Mon.html ja http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm
2. Kairo kasutab interpoleerimiseks programmi Surfer 13 ja 14: http://www.goldensoftware.com/products/surfer.
3. Oli jah päikest jms, lisaks oli oktoober veidralt sajune Laagri kohta, mis võib mõjuda mõneti arusaamatult.

Anonüümne ütles ...

Seega ei kahetse, et sai oktoobris kõhuni vette mindud, et teha täpselt samast kohast pilte, kus möödunudaastase maipõua ajal, mil siis piltlikult öeldes tulnuks kõhuni maasse kaevuda, et üldse veepiirini jõuda.
Lisaks nautisin ka 26. oktoobri loodus- ja ilmaolusid meeleldi.

Jüri ütles ...

Vat siis! Tõepoolest hästi tehtud jne. Kus selgem, seal räägitakse, et pilved olevat täiesti suvised.

Anonüümne ütles ...

Ega imestada polegi. Suvel ju olekski praegune sün. olukord leitsakuga.

Jüri ütles ...

Jah, nii see on: novembri kohta lausa palav ilm.