esmaspäev, 13. märts 2017

11. nädala ilm (13.–19.03.2017)

Kommentaariumi link

19. märtsil liikus kõrgrõhuala Skandinaaviast üle Läänemere itta. See tõi pilves, selgimistega ja muutliku pilvisusega ilma. Mõnel pool oli päikeselisem ja seal tekkis märgatav konvektsioon ja esines hoogsadusid (lume- ja jääkruubid, hooglörts ja märg hooglumi, lumeterad).
Soome lahelt jõudis rannikualadele udu, kuid see ei püsinud kuigi kaua, jäädes õhtul vaid Virumaale püsima, kuid õhtul arenes tugeva jahtumise tõttu (ilm selgines) kohati udu.
Sooja oli 1–7 kraadi, tuul nõrk ja muutliku suunaga.

Kairo Kiitsak. Konvektiivne pilvestik ja hoogsademed Simunas 18.03.2017 

18. märtsil oli siin madalrõhkkonna lõunaserv, seejärel liikus osatsüklon üle Läänemere lõunaosa kagu suunas. Esimene neist tõi öö hakuks vaikse ja enamasti selge ilma, ainult Eesti ida- ja lõunaservas oli kõrge pilveloor, kuid siiski sajuta, hommikuks pilvisus tihenes, aga püsis veel olulise sajuta. Õhutemperatuur langes –0 kraadini, kuid tõusis tiheneva pilvisuse all taas.
Päev ei toonud pilvisuses olulisi muutusi (valdavalt oli pilves, mõnel pool siiski märgatavate selgimistega), kuid mitmel pool hakkas hooti sadama vihma, jää-  ja lumekruupe, lörtsi ja märga lund, kohati olid sajuhood tugevad, kuid õhtul jäi sadu konvektsiooni nõrgenemisel vähemaks ja harvemaks. Õhutemperatuur tõusis 2–4 kraadini ja lõunakaarte tuul nõrgenes. 
Ilm on osatsükloni põhjaservas rahulik, kuid pilvine, siiski esineb selgimisi, kohati võib tekkida udu ja sadada veidi (hooti vihma või märga lund), kuid sajud üldiselt vähenevad. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Päeval võib konvektsiooni tagajärjel esineda tugevaid sajuhooge.
Järgmine lohk ühes tugeva tuule ja sadudega jõuab kohale 20. märtsiks. Sajab nii vihma kui märga lund.

Tiina Kattel. Hiiumaa Tubala 14.03.2017 sellised põnevad pilved  kell 14.50

17. märtsil liikus madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjaosa Barentsi merele. See tõi kestva saju ja lisaks vihmale ka jäävihma (teade hr Jaanus Leuskalt Lasnamäelt, öösel kella 5 ja 6 vahel), vaatlustes märgiti ka jääkruupe, lörtsi ja märga lund. 
Ilm püsis keskpäeval veel pilves ja sajune, kohati oli sadu tugev, kuid alates saartest hakkas siiski kiiresti selginema ja päike tuli välja. Õhk soojenes päeval 2–5 kraadini, saju all, eriti tahkema faasi esinemisel, oli ajutiselt ka madalam.
Lõunatuul tugevnes öösel kiiresti (puhanguti kuni 21 m/s), kuid õhtuks asendus edelatuulega, mis nõrgenes (puhangud alla 15 m/s).

Jarmo Arusoo  15.03.2017 Tallinn, Merivälja Muul. Vikerkaare esiletoomiseks töötles Hert Niks

Ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain: Olgu ilmaga, kuidas on, aga kevadetärmin kalendris on 20.märts kell 12.29. Enne seda jõuab olla nii miinuseid kui plusse, nii lund, lörtsi kui ka vihma. Reedene päev möödub Christoph–nimelise tsükloni lõunaservas. Suurem sadu läheb hommikupoolikul üle, kuid tugev edelatuul püsib õhtuni. Seesama Christoph jääb veel ka laupäevaks Läänemere õhuruumi. Õhk jahtub ja ajuti sajab nii vihma kui lörtsi. Tuul nõrgeneb.
Pühapäev pakub itta kadunud tsükloni järel nõrka kõrgrõhuharja. Kui märtsipäike suudab end kehtestada, on päev igati meeldiv, kuid ilmamudelid lubavad pigem pilvi ja kohati ka lund ning lörtsi. Sellele vastavalt pole päevasooja rohkem kui kohati viis kraadi.
Kevade alguspäev võib aga värske lume ja lörtsiga kostitada, sest arvatavasti Skagerraki kohal kujunev tsüklon toob Läänemerele jaheda ja niiske õhu. Kas ka edelatuul tugevneb, pole veel selge. 
Hoopiski ebamäärane on edasine ilma käitumine. Kui tekkinud tsüklon saab tagalasse külma õhu Skandinaavia põhjaosa kohalt, süveneb see Soome lahe või Soome lõunaosa kohal edasi. Lume- ja lörtsihooge jagub õhtuni. Jahe, kuid olulise sajuta on ka kolmapäev. Alles neljapäeval pääseb soojem õhk lõuna poolt liikvele, seda juhul kui Venemaa lääneosa kohal tekib kõrgrõhuala ja see takistab uute tsüklonite kiiret rännet Põhja-Euroopa  poole.
Terve talv on õhutemperatuuri keskmine valdavalt väheke plusspoolel olnud,  samamoodi ühtlasel ,,seisval soojalainel" jätkab ka märts. Kui nüüd juhtub mõni soojem päev sekka, ongi varajased õitsejad kõik korraga platsis. Parem oodaku aprilli, et rõõmu jätkuks kauemaks.


Kalju Kotkas. Laagri 13:45 . 13.03.2017

16. märtsil liikus kõrgrõhuhari Läänemerelt kagusse. Öösel jõudis Läänemerele madalrõhulohk. See [kõrgrõhuhari] tõi päikeselise ja rahuliku, valdavalt läänekaarte tuulega ilma. Kui hommikul oli mitmel pool 0...–1 kraadi, siis päeval tõusis päikese toel 4...9 kraadini, kuid õhtul langes taas kohati alla 0 °C.
Ilm muutub kiiresti. Alates saartest läheb ilm pilve ja sajule (öö jooksul), vihma sekka võib ka lörtsi ja märga lund tulla. Õhumass muutub külmemaks ja ilm seepärast talvisemaks, eriti 20. märtsi paiku. Pärast seda on oodata uuesti sooja.


Jarmo Arusoo koos kasutajatega Jaanus Jann ja Jüri Kamenik.. 15.03.2017 Tallinn, Merivälja Muul. 1/1600sek, ISO 100

Peab vabandust paluma, et 15. märtsil ei uuendanud postitust – päev oli hullumeelne!
15. märts tõi tsükloni lõunaservas tuulise, kuid alates saartest päikeselise ilma, sisemaal püsis siiski õhtuni pilvine, aga päikeseloojang oli tohutult värviküllane. Õhtul tihenes loode poolt uuesti  pilvisus ja kohati esines sajuhooge, ent lauspilvisust siiski (pikaks ajaks) ei tekkinud. Sooja oli 4–8 kraadi ja edelatuul püsis tormine. 
16. märtsi öösel on siin madalrõhkkonna edelaserv, homme päeval kõrgrõhuhari. See toob kuivema ja rahulikuma ilma: edelatuul asendub loodetuulega ja nõrgeneb. Päev võib üsna päikeseline olla ja kohati üle 5 kraadi sooja tulla.
Seejärel on uus madalrõhulohk ootamas. See toob 17. märtsiks uued sajud ja tugeva tuule. Vihma sekka võib tulla märga lund ja seetõttu pole kohatine tuisk välistatud. Ilm muutub tasapisi siiski külmemaks ja seepärast suureneb ka lume tõenäosus.

Martin Kivi. Nädalateemasse. 13.03.2017 18:26 Kiili vallas.

14. märtsil liikus Baltimaadel olev kõrgrõhuala aeglaselt itta. Aktiivne madalrõhulohk liikus Skandinaavia kohale. See tõi tuulise, kuid esialgu veel sajuta ilma.
Öö hakul oli Eesti idaservas (Peipsi-äärsetes maakondades) taevas selge, mujal oli valdavalt pilves, kohati tekkis udu. Õhutemperatuur oli enamasti alla 0 °C, ainult rannikualadel oli soojem.  Päeval tõusis kõikjal üle 0 °C ja alates lõunapiirist selgines, kuid põhjamaakonnad jäid pilvisteks (selgimisi oli sealgi). Tuul oli valdavalt edelast ja tugevneb tunduvalt.
Õhtul hakkas alates loodeservast vihma sadama, mis läks kohati üle märjaks lumeks, tuiskas ja ilm muutus tormiseks.
15. märtsiks toob madalrõhulohk tormise ja sajuse (peamiselt vihmana) ilma. Seejärel muudab kõrgrõhuhari ilma kuivemaks, kuid kauaks see nii ei jää, sest uued lohud jõuavad Läänemere idakaldale, muutes ilma taas tuuliseks ja sajuseks, vihma sekka võib ka lörtsi ja märga lund tulla.

Tugev märja lume sadu (punased ja roosad / lillakad toonid) jõudmas 14. märtsi õhtul Soome lahele (http://testbed.fmi.fi/).

Kalmer Saar. 13.03.2017 Muhu

13. märtsil oli Läänemere kohal kõrgrõhuala. See tõi hommikuks uduse ja härmas ilma, ainult mõnel pool idaservas algas hommik päikeseliselt ja seal tõusis õhutemperatuur ka kiiresti üle 0 °C, mujal jäi udu ja kihtpilvede all madalamaks.
Päeva jooksul kõrgrõhuvöönd nõrgenes, mistõttu tuli nii mõnelgi pool päike välja ja õhk soojenes 2...7 kraadini, kuid pilves kohtades jäi püsima 0...-2 kraadi. Tuul oli nõrk ja valdavalt edelast.
Kevadtalvine / varakevadine ilm püsib, sekka satub ka mõni lörtsi- või märja lume sadu, vt ülalpool uuenduses pikemalt!

Kristjan Kalda. Tartumaa, Laeva 12.03.2017 

Tuleb üsna tuuline ja mõõdukalt sajune, ent võrdlemisi soe nädal.

Nädala alguses kõrgrõhuvöönd laguneb. Seetõttu on esialgu veel sajuta ja üsna rahulik, kohati on udu, kuid tuul hakkab tugevnema, sest Norra merele jõuab tsüklon. Selle tsükloni lohk võib kesknädalaks tuua üsna olulise saju peamiselt vihmana.
Seejärel võib kõrgrõhuhari tuua üürikeseks vaiksema ja kuivema ilma, aga üpris kiiresti asendub see järgmise madalrõhulohuga ja tuul tugevneb, tulevad uued sajud, mis võivad kohati ka lörtsi ja märja lumena tulla. 
Õhutemperatuurifoon on üpris kõrge: päeviti võib sooja tulla üle 5 kraadi (mõnel ööl langeb õhutemperatuur siiski ka alla 0 °C), nädala lõpp võib kargem tulla.

Kalmer Saar. 12.03.2017 Muhu


Kairo Kiitsak. Ilmaolud Simunas 12.03.2017

50 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jälle see pilv peal ja päikest pole kuskil. Nagu eile arvasin +7 võib ainult unistada.

Jüri ütles ...

Antitsüklon pakub udude tekkeks soodsaid olusid. Kui tuleb tsüklon, läheb selgemaks.

Anonüümne ütles ...

Aga oleks siis ka udu. Tallinnale kohaselt on tüüpiline mõttetult pilves ilm - ei saja ega pole ka udu. Eile oli vähemalt puudel kena härmarüü, kuniks päike selle hävitas, aga täna pole kumbagi.

Jüri ütles ...

Just, et võiks vähemalt olla udu ja härmatis. Seekord tabas udu Tartut.
Aga Mäo risti lähedal nägin enneolematut halla. See rabas jalust, hallakiht oli mitu cm paks, kõik nagu lumega kaetud. See hallaosa oli ainult 1 km lõigul, enne ja pärast seda polnud eriti midagi. Vanarahvas ütleb, et hallahaldjas on pidutsenud.

Anonüümne ütles ...

O.k hea info. 2010 Jaanuaris oli minu maakohas sedasi ja millised äikesed sai siis suvel. Kuskilt olen ammu kuulnud ,et mida rohkem härmatist (ja paksemalt) talvel seda tugevamat äikest saab suvel. 2010 olnud härmatist ei ole ma enne ega pärast näinud ja äikesid samuti mitte. No elame näeme.

Anonüümne ütles ...

17. märts tuleb raudkindlalt sajune, eriti tugeva sajuga on kellaajad 12:30-st 17:30-ni, kuna leppisime töökollektiiviga möödunud nädala neljapäeval nn kevadmatkas kokku sel ajavahemikul.

Jüri ütles ...

Siis peaks õudsed piksed tulema Mäosse. Aga vaatame ja loodame töökollektiivi asja!

Anonüümne ütles ...

Ja Harjumaa saab jälle äikest riismetena, kuna vähemalt siin Tallinnas oli härmatis vaid millimeetrite paksune.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et pilves ilmaga nii külm on.', kuigi arktilist õhumassi pole.

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et ka täna päikest ei näe Harjumaal ja Soome tv hommiku ilmateate järgi pole ka homme loota.

Jüri ütles ...

Jälle üks hall ja vastik päev?

Margus ütles ...

Tundub nii. Hommikul korra hakkas päikest näitama.

Jüri ütles ...

Võrus küll päikeseline ja soe!

Anonüümne ütles ...

Tallinnas igatahes päikeseline.

Jüri ütles ...

Öösel oli metsik märja lume sadu ja tuisk. Selge ongi just tsüklonite ja lohkude lähedal. Samas pilvegruppi jms vaadates on talvekuudel just loodeserv üks selgemaid kohti olnud, st et päikest palju.

Anonüümne ütles ...

No kevad- ja suvekuudel sama lugu. Selleks siin äikest ongi maruvähe.
Täna õhtul kella 17:45-st kuni 18:15-ni oli Tallinnas olukord, mil lausselgest taevast sai lauspilves, mis loojangul värvus lõõmavaks väga sarnaselt üle-eilsele.

Anonüümne ütles ...

Ei tule tänane kuupäev küll mitte nii selge nagu HIRLAMi mudel näitab.

Jüri ütles ...

Kahju, et loojangut ei näinud. Olin siis siin: http://www.teletorn.ee/event/loodusteemalised-loengud-teletornis/

Anonüümne ütles ...

Tallinnas puha selge, aga karta on, et just loojanguks tormavad kõrgpilved Rootsist juba meie saartele.

Anonüümne ütles ...

Kõrgpilvisus on Rootsi rannikult Läänemerele väljumas ja teletorni kaameras on seda juba näha. Seega suviti Rootsi äikesed peaksid teletorni kaamerast samuti näha olema??

Jüri ütles ...

Võivad olla, aga kes neid on osanud tähele panna?

priit retsep ütles ...

Halliste valda ,Marule paistavad öisel ajal soodsates oludes Gotlandi,Pihkva kandi ja kogu Lätimaa välgud kenasti kätte.

priit retsep ütles ...

Ahjaa,Marul sadas taas korralikult ,13,7mm,Halliste jõgi niigi kergelt üle kallaste,eks tõuseb nüüd veelgi.

Anonüümne ütles ...

Kui veel tõuseb siis suveks oleks see hea märk. Ise küll loodan ,et märtsis üle normi sajaks.

Jüri ütles ...

Loodame, et märts osutub ülivesiseks.

Anonüümne ütles ...

Loodame et sama ka suvel.
Tolmust suve ei taha, kuna masinatäis pesusid siis õues küll kuivatada ei tahaks. Lisaks lähevad ka aknad ruttu tolmuseks - möödunud mais ja juuni algul pidin kord nädalas oma aknaid pesema, kuna peseva toimega vihma kui looduslikku pesemist ju polnud. Seda siis ikka siin põuapesas Nõmmel.
-------------------------------------------------------
Suvi tuleb eelmisele sarnane, "kuna kagu upub, loe kõrbeb" sün olustikud jätkuvad veel.

Anonüümne ütles ...

Jälle 1 hall päev. Vahet pole kas november või märts, samasugune hallus kõik.

Jüri ütles ...

Nähh! Ja mõnel ka allergia kuivuse, tolmu ja õietolmu suhtes.

Anonüümne ütles ...

HIRLAMi järgi peaks homme Loode- ja Põhja-Eesti sisealadel hoovihma sadama.

Jüri ütles ...

Jah, Kairo ütles ka, et pidavat suur konvektsioon tugevate hoogsadudega tulema.

Anonüümne ütles ...

Veel ootan mõned päevad oma suveprognoosiga aga esialgu pööripäeva ilm paistab ennustavat külma kevade algust aga üsna sooja lõppu.( Seega pakuks aprilliks isegi lund) ECMWF prognoos oluliselt soojemast aprillist ei tundu mulle usutav.

Anonüümne ütles ...

See suur konvektsioon jääb ära täna, sest päikest pole üldse siin, mis aluspinda soojendaks, et termikud tekkida saaksid.

Kairo ütles ...

Ei kurda, Simunas on üsnagi vinge konvektsioon käimas, suured rünkpilved arenevad. Hommik oli üsna päikeseline.

Anonüümne ütles ...

Simuna (Jõgeva ka) ja konvektsioon ongi sama tüüpiline kooslus kui Brasiilia ja vihmamets. Ehk teisisõnu on Simuna ja Jõgeva ilmapoolused, kus toimub midagi iga-aasta, mida siin IGAVAS ILMAPOOLUSES TALLINNAS ehk kord sajandis.
-------------------------------------
Tallinnale tüüpiliselt on tänane ilm kopi-peist eilsest - mõttetu lauspilves ilm, mil ei saja eriliselt ega pole ka tormi ja äikest. Aeg-ajalt midagi tibab ja see ongi haripunkt.

Anonüümne ütles ...

Näitev küsimus:
Millal oli 20+ pagituult Tallinnas viimati? Aga Simunas, Jõgeval?

Arvan, et sellist tuult põhjustav äike oli Tallinnas vist 04.07.2002, aga Simunas (eelkõige) ja Jõgeval eelmisel suvel.
Ahjaa, ei saa märkimata jätta, et Saaremaal on Tallinnast tublisti elamusterohkemad äikesed, kui siin igavusepooluses Tallinnas.
Ka suvi 2016 oli seal kordi äikeselisem kui Tallinnas.

Nii Simunas kui Saaremaal on isegi 30+ ms pagi olnud ja seda selle aastakümne sees, aga Tallinnas pole sellist äikesetormi vist KUNAGI olnud. (Ega tule ka)

Anonüümne ütles ...

GFSi 00Z väljund näitab suveajale üle minnes püsiva talve algust vähemalt 4. aprillini. (Ennustuse lõppkuupäev)

Anonüümne ütles ...

Seda ei tasu nii tihti vahtida. Nüüdne jooks näitab pea vastupidist ja õhtal jälle midagi muud.

Kairo ütles ...

Simunas oli viimati nii tugev pagi koos paduvihmaga ilmselt 28.07.2016.
http://loodusvaatleja.blogspot.com.ee/2016/07/aikesega-kaasnenud-kahjustused-simunas.html

Anonüümne ütles ...

Novot. Ligi 8 kuud tagasi alles. Tallinnas aga ligi 15 AASTAT tagasi juba.

Anonüümne ütles ...

Kas augustis 2007 polnud äike Tallinnas piisavalt tugev ? ( oli vist 22 või 24 august)

Anonüümne ütles ...

Ka siin Kagu-Eestis on sel aastal esimest korda võimalik vaadelda äikesele viitavaid rünksajupilvi.

Jüri ütles ...

Aga 9. august 2013?

Udu on tekkinud, mis on üks nähtusi, mida alati ootan.

Kairo ütles ...

Küll on ikka vägevad rünkpilved ja rünksajupilved siin Simuna ümbruses täna. Selliseid pole ammu näinud. Täna olen sisuliselt kogu päeva pilte jäädvustanud. Rünksajupilvedest ulatuvad kohati alla pikad valged sajujooned.

Anonüümne ütles ...

Väga hea et see rünksajukate vaatemäng oli täna, mitte nt juulis. Muidu oleksin kadedusest ammu plahvatanud.

Anonüümne ütles ...

Ei nii 24.08.2007 ega 09.08.2013 äike toonud Tallinnasse 20+ m/s pagi. Seda kinnitavad nii vaatlusandmed kui ka minu kogemused. Teine juhtum oli mulle meeldejääv oma 1-3 välku sekundis sageduse, paduvihma ja 2 äikeselaine poolest. Pagituul oli mõõdukas ehk puhangud 12 m/s ümbruses. Päevavalges oleks selle riiulpilv ilmselt olnud dramaatiline, kuna välkude kuma aitas pilve ülesehitust selgelt aimata.

Anonüümne ütles ...

Kui ainult tuult arvestad siis jah alates 2002 oleks Tallinn nagu kupli all olnud äikeste ajal.

Kairo ütles ...

Mind viidi õhtul autoga Simunast Rakkesse rongile. Sattusime suure rünksajupilve alla, sadas korralikult lumeteri ja isegi lund. Maapind muutus natukene valgemaks. Hiljem lähenes rünksajupilv läänest ka Jõgevale. Paljud kurdavad, et ilm oli täna täiesti mõttetu ja suurt ei toimunudki. Mul oli igati huvitav päev. :)

Anonüümne ütles ...

Ega neil oligi mõttetu, kes Jõgeva ega Simuna piirkonnas ei ela.

Anonüümne ütles ...

@ 19. märts 2017 18:31
Ainult tuult jah.

Jüri ütles ...

Just! Simuna ja Jõgeva ju Eesti ilma poolused.