teisipäev, 15. detsember 2015

51. nädala ilm (14.–20.12.2015)


20. detsembril jõudis Eestisse järjekordne kogus troopilist niisket õhku, mistõttu juba ennelõunal tõusis õhutemperatuur Loode-Eestis üle 10 °C, mujal jäi esialgu küll madalamaks, aga sealgi õhutemperatuuri tõus jätkus ja nii oli õhtul ka Ida-Eestis sooja üle 10 °C: kell 18-19 mõõdeti Tartu-Tõravere ilmajaamas uus detsembrikuu rekord, milleks on nüüd 12,5 °C (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/maxmin-ohutemp/)!
Eelmine rekord mõõdeti 6.12.2006 Valgas: 11,9°C.

Julgem prognoos lubab kuni 13-kraadist kuumust (http://tinyurl.com/h4e3qs9).

Tegin ka oma ilmajaama displeist pilti: sellist asja peab ikka jäädvustama. Ain Vindi foto

19. detsembril jäi Eesti laugesse kõrgrõhuharja. Selles olev troopiline õhumass tõi palju uusi kuupäevarekordeid (sooja oli 7...9 °C), kuid õhtuks ilm selgines ning jahtumise ja sooja niiske õhumassi pealetungi tingimustes arenes õhtul mitmel pool udu. Udu oli tugevam Loode-Eestis, samas ei tekkinud Lõuna-Eestis.
Eestisse voolab põhjatsüklonite lõunaservas troopilist õhumassi üha juurde, mistõttu 20. detsembril peaks tulema massiliselt soojarekordeid. Hiljem õhumass jahtub ja ülemäärane kuumus annab järele.

Triinu Sarv. Omamoodi virmalised Kakumäel 14.12.2015 kella 21 ajal ehk pilves virmalised

18. detsembril jõudis põhjatsüklonite lõunaservas soe ja niiske õhumass kohale. See sulatas lume, tekkinud jäite ja muutis ilma uduseks. Soojenemine ei olnud siiski väga kiire, sest veel keskpäeval oli Virumaal õhutemperatuur alla 0 °C ja lumikate püsis kõige kauem (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/sademed/).
Järgmiste päevade osas ei ole prognoos muutunud: ookeanilt jõuab kohale troopiline õhumass, mis võib 20. ja 21. detsembril kaasa tuua uusi soojarekordeid.

Jana Kuusemäe. Varahommikused valgussambad Raplamaal 16.12.2015 kell 5.57  Nüüd olen targem. Pilti tehes arvasin, et näen virmalisi kuna need sambad tekkisid ja kadusid. Ilus oli sellegipoolest.

17. detsembri öösel liikus kõrgrõhuhari üle Eesti itta. Sellele järgnes madalrõhulohk, mis tõi pilvisuse tihenemise ja esialgu kerge, hiljem juba intensiivsema saju (algas enamasti vihmana, aga läks hiljem üle lörtsiks, lumeks, lõpuks uuesti vihmaks, paiguti sadas tugevat uduvihma).
Õhutemperatuur oli enamasti 0...5 °C, kuid Virumaale jõudis sukelduja tagalas külmem õhumass, mistõttu oli külmem (0...-3 °C). Õhtul, kui sajufaas muutus tahkemaks, langes õhutemperatuur mitmel pool 0 °C lähedale, kuid hiljem tõusis uuesti.
Tsüklonite seeria üha uued tsüklonid transpordivad soojust mandrile ja nii võib tulla uusi soojarekordeid, tõenäolisemalt 20. ja 21. detsembril, kui õhutemperatuur võib tõusta 10...12 °C-ni.
Ele Pedassaare kommentaar ilm.ee kaudu:  17.-18.12. keerulised ilmaolud!
Täna õhtul ja eeloleval ööl on üle Eesti liikumas niiske õhumass, mille järel soe õhk. Keerulisemate ilmaoludega tuleb arvestada eelkõige mandriosas, kus sajab esialgu lörtsi ja lund ning keset Eestit pole välistatud ka lühiajaline jäävihm. Kuna sisealadel on õhutemperatuur 0°C ringis, siis on oht, et teedele tekib jäide. Hommikuks on tihedan sadu itta taandunud ning õhutemperatuur valdavalt plussis. Pealevoolav soe õhumass võib siis põhjustada laiaulatusliku udu tekke. Päeva peale on oodata läänest uusi sajupilvi, kuid nende niiskusesisaldus on väike. Läänes sajab vihma, idas sekka ka lörtsi. Tuul pöördub edelasse ning kogub järk-järgult hoogu, õhutemperatuur tõuseb homme õhtuks kõikjal plusspoolele.

Prognoos 20. detsembriks (link).

16. detsembril liikus üle Karjala kagusse tsüklon (sukelduja). See tõi pilvisuse tihenemise, aga mitte sademeid ega olulist tuule tugevnemist. Õhtul ilm selgines läänest läheneva kõrgrõhuharja mõjul. Mitmel pool püsis lumekirme maas, ehkki sooja oli 0...5 °C.
Öö jooksul läheb kõrgrõhuhari üle Eesti itta. Niiske õhu ja nõrgeneva tuule tõttu võib tekkida udu või uduvine, või tiheneb lihtsalt madalpilvisus. Pärast seda toob madalrõhulohk tuule tugevnemise ja saju (sisemaal algul ilmselt lumi ja lörts), hiljem ka olulise soojenemise.
Tsüklonite seeria üha uued tsüklonid transpordivad soojust mandrile ja nii võib tulla uusi soojarekordeid, tõenäolisemalt 20. ja 21. detsembril.

Heiki Vassar · Haapsalu. Ja loojang ka täna punane. 16.12.15. kell 15:36.

Lühikeseks ajaks muutunud sünoptilised protsessid tõid Eesti kohale kõrgrõhuharja kargema ja lumisema ilmaga. See ei jää siiski püsima, sest uus tsüklonite seeria on algamas. Viimasele paneb aluse harja lääneservas (aga ka Kesk-Atlandi tsüklonite idaservas) vähemalt 70. laiustele jõudnud soe ja niiske õhumass, mis suurendab barokliinsust ja käivitab tsüklonite tekke. Need suunduvad suurtel laiustel itta, kandes sooja ja niiske õhumassi Läänemerele.
14.-15. detsembril kujundas ilma nõrgenev madalrõhuväli, mis asendus kõrgrõhuharjaga. See tõi kargema (nõrgad miinuskraadid, rannikualadel siiski plusskraadid) ja kohati lumisema ilma, aga ka selgimisi. 
15. detsembril arenesid merel rünksajupilved, mis liikusid kagusse ja tõid peamiselt tahkes faasis sajuhooge (vt viimasel fotol). Seda põhjustas ilmselt vertikaalse temp.gradiendi suurenemine, mis soodustas õhu püstsuunalist liikumist.
Kõrgrõhuharja servas on tekkinud sukelduja – see suundub üle Karjala kagusse. Ilmselt toob see tuule tugevnemise ja ülemise kihi pilvi, aga mitte sadu. Pärast seda peaksid lääne- või põhjatsüklonid tooma olulise ilma soojenemise. Hetkeseisuga toimub ilmamuutus saju saates – sisemaal esialgu lumi ja lörtsi, hiljem vihm, merel ja rannikualadel võib sajufaasiks olla üksnes vihm.

Kõrgrõhuharjas transporditakse sooja niisket õhku põhja poole (soe front), mis loob tsüklonite tekkeks vajaliku barokliinsuse (DWD). 

14. detsembri lumesadu Alatskivil. Einar Laretei foto

15. detsembril arenesid merel rünksajupilved, mis tõid kagusse liikudes lume-, lörtsi- ja lumekruubihooge.

45 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

õnnestus imekombel tänane loojang vähemalt siit sakust ära näha/pildistada. imekombel seepärast, et kella 14 ajal saabus üsna raju lumesadu ning ilm hämardus, kella 15 ümbruses selgines ning nüüd taas pilves. murphy vist õnneks seekord arvestas, et 1 sakukas nii kangesti loojangut mitmendat päeva ootab, kuid lootuste pärssimiseks sättis lumesajud just vahetult enne loojangut. loojang oli üks imelisemaid üldse, sest vastastaevas oli külmale kohaselt violetjas (mitte tavaline roosakas)..ning siis sinakad rünkpilved selle taustal ja ümberringi, lumi maas ning jõulutuled säramas.. loodetavasti sa jüri trehvasid tänast loojangut nägema, kui ei siis on kahju :(.

Anonüümne ütles ...

teiseks seda, et homme on järelikult lootust hõõguvale loojangule, kuna see sukelduv osatsüklon möödub meist kirdest, aga päike loojub edelasse - seega parim asetus üldse.
mis aga on negatiivne, on see, et briti saarte suunast kihutab tihe pilvemass läänemere poole, mis liiga vara jõudes tuhmistab oma varjuga oodatavaid loojanguvärve.
teine "oht" on ühtlase madala pilvekihi teke.
arvutasin välja, et briti saarte pilvemassi serv jõuab edela-eestisse juba umbes 20 tunni pärast, kuid seda vaid juhul, kui kõik pilvemassi parameetrid (liikumiskiirus, püsivus) on konstantsed, st ei muutu. aga teadupärast on kahjuks/õnneks vastupidi.

Jüri ütles ...

Jah, õnneks eelmises kommentaarilõimes esitatud prognoos osutus tõeseks. Pidin jooksma loodusajakirjade koosolekule ja hiljem ühele raamatuesitlusele (http://www.apollo.ee/mottetute-riikide-aabits.html), kuid midagi siiski nägin.

Anonüümne ütles ...

Ilm on täitsa segi pööramas. Pühapäeval +10 kraadi oodata..

Jüri ütles ...

Jah, see 16-kraadine kuumus jõuab Suurbritanniast leebemal kujul Eestisse.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tuleb siis uusi soojarekordeid ka riburadapidi.

Anonüümne ütles ...

täna loojanguga niihästi ei lähe, sakus lausmadalpilves, ehk et see halvim variant lõõmava loojangu seisukohalt ning ka sat24-st näha, et aina pilvisemaks läheb. imelik on seegi, et kõrgrõhuharjas üldse nii pilves on - nt lätist üle ojamaa rootsini on paks pilvevöönd. eelmise nädala K-hari oli küll pilvitu.

Jüri ütles ...

Laagrist loodes on näha selget taevast. Inversiooni ei paista, aga ca 1 km kõrgusel on väga niiske õhk: http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=TEXT%3ALIST&YEAR=2015&MONTH=12&FROM=1600&TO=1600&STNM=26038

Anonüümne ütles ...

Üsna tabav kommentaar postimehest:

"viimaste seailmadega talvedele kohane tunnusmeloodia tuntud laulust:
tuule kohta:
edel-lääs-loe-loe,edel-lääs-loe

praeguste talveilmade kohta üldisemalt:
pilves-vihm-sopp-sopp, pilves-vihm-sopp."

--------------------------
Tallinnas Nõmmel ka selgineb nüüdseks, aega-ajalt näha omajagu hatakpilvi kesk- ja kõrgpilvisuse taustal.

Anonüümne ütles ...

sakus annabki see liigne niiskus nüüd just enne loojangut tunda - madalpilvisus on hakanud viimase 15 minutiga märgatavalt tihenema kiiresti.

Jüri ütles ...

Öösel on jah uduvõimalus, sest saabub kõrgrõhuhari, kuid õhk on niiske.

Anonüümne ütles ...

Pühapäeval siis uusi soojarekordeid oodata (üle 10 kraadi sooja on oodata).

Anonüümne ütles ...

loojang jäigi nägemata, aga hullu pole, sest lumi niikuinii peaaegu sulanud. minu lemmikud loojangud ongi sellised, mil lumi maas ja ilm karge. sama ka tõusude kohta, aga nagu eile mainisin, siis vaateväli on loojangute kasuks.
------------------------------
nüüd siis on talviste loojangutega ja üldse päikese nägemisega asi ühelpool, sest lähipäevade ilm tuleb niiske ja pilves.

Jüri ütles ...

Kahju, et olukord on nii lootusetu.

Anonüümne ütles ...

Hetkel haruldane olukord - idast läheneb sadu, mitte läänest.

Jüri ütles ...

See on sukelduja ja sellega seotud frondi mõju, vt http://www.dwd.de/DE/leistungen/hobbymet_wk_europa/hobbyeuropakarten.html?nn=357606

Anonüümne ütles ...

Kui eile oli niiskust palju, siis täna sademete seisukohast vastupidi - prognoositud tugev sadu jääb ilmselt ära, piirdudes nõrgaga. (Radariandmed)

Anonüümne ütles ...

17. detsember 2015 14:39
Eksisid, radari järgi suuremas osas Eestis tugevad sajud. Põltsamaal hetkel juba 3cm paksune lumekiht.

Jüri ütles ...

Jah, sadu oli päris märkimisväärne, lõppes raevuka uduvihmaga.

Anonüümne ütles ...

20.12 jõuab Eestisse õhumass (+8 kraadine isokas), mida oli harva isegi läinud suvel (enamasti -2..+5 kraadine isokas). Seega, suureltjaolt ärajäänud juuni-juuli soojus tuleb nüüd talvel.

Jüri ütles ...

Priit: No ma ütlen et kliima stabiliseerub-jõulude ja jaaniku ajal sama soe/külm (ühtlaselt 12 kraadi).

Anonüümne ütles ...

Jah, aastal 2006 ütles geograafiaõpeaja, et Eestis tähendab kliimasoojenemine aastaaegade ühtlustumist. Ehk et rahvakeeli aastaringset s-tta suusailma.
Kahju.

Anonüümne ütles ...

Kuna homne õhumass on omadustelt suvine, siis on ka sellele kohast temperatuurijaotust oodata - kõige soojem Kagu-Eestis, kus on 11..12 kraadi loota. Seetõttu on seal rekordite ületamine kindel.
---------------------
Teine anomaalne olukord ilmarindel on see, et praeguselt satpildilt on hästi näha, et lausmadalpilvisus tekib peaaegu otse mandri rannikujoone kohal, merel samas täiesti selge. Talviti peaks ju ikka meri pilvi genereerima..Huvitav.

Anonüümne ütles ...

Ilm ikka täitsa sassis. Mingi väike "vihje" et see kuumus võib läbi saada pärast jõule, aga eks näeb.

Anonüümne ütles ...

Mis on Eesti detsembrikuu soojarekord?

Anonüümne ütles ...

Aasta 2100:
"Jõuluks kõrgeks kasvab rohi..Jaanipäevaks paksuks muutub lumi"

Anonüümne ütles ...

Ilmselt jah Eesti ilm stabiliseerub ja kui üksikud kuuma- ja külmalained Eestini jõuavad on need väga intensiivsed ja lühiajalised, juhul kui midagi ette ei võeta.

Anonüümne ütles ...

homne ilm on lisaks soojusele vist ka seepoolest eriline, et on udune ilm väga tugeva tuulega.

Jüri ütles ...

Jah, anomaaliad jms kuhjuvad. Eks ole näha, kui tugevaid rekordeid see troopiline õhumass kaasa toob.

Kalle ütles ...

Igavavõitu anomaaliad on praegu. Mulle meeldiks üks korralik äikesesuvi. Üheksakümnendatel ikka mõni selline oli, viimati vist 2001. Ma muidugi vahepeal mõned aastad Eestist eemal ka elanud, nii et mõnda siinset suve pole ise näinud. Kokkutuleku kohta võiks keegi nt. äikesehuviliste foorumisse mingi väikese kokkuvõtte teha. Oleks isegi hea meelega tulnud, paraku on mul juba pikemat aega tervisega probleemid ja ma pole just väga liikumisvõimeline... Aknast ikka saan õnneks vaadata, mis väljas toimub ja mõnel päeval saan ka väheke väljas käia, aga maja katusele piksepilvi pildistama, nagu paar aastat tagasi, ma vist paraku enam ei roni :(

Või mine mind, hullu, tea. Kui ikka väga magus äike tulemas, võtan viimaks kätte ja ronin kasvõi hammastega mööda seina katuseluugist üles :)

Jüri ütles ...

Kahju, kui on selline olukord, et väga liikuda ei saa ja loodame, et läheb paremaks. Seekord oli kokkutuleku põhiliseks teemaks kliimamuutus: https://drive.google.com/file/d/0B-Vr1r5auximUFpNRmp2SmlBRWM/view (pandud mitmest ettekandest ja materjalist kokku).
Jah, neid suvesid on olnud mitut laadi, mõni ka ebatavaliselt äikeseline, kuid viimane oli äikesevaene, v.a Jõgevamaal (kui jutt on äikesepäevade ja konkreetsete äikeste arvust).

Anonüümne ütles ...

No loodame siis seekord anomaalselt pakaselisele kevadele. Viimast tervikuna polegi ju ammu olnud. Külmarekordeid igatahes alates 2003. aastast polegi registreeritud. Soojarekordid vaat et juba iganädalased.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti homses raadioilmateates mainitakse ikka ka seda tänast detsembrisuve, kuid jah, Kertu Silla puhul on see vähetõenäoline. Merike Merilain on minu arvates sünoptikest põhjalikem selgitaja.

Anonüümne ütles ...

Tartus 12,3 kraadi Ilmateenistuse kella 18 andmete järgi.

Anonüümne ütles ...

Tõraveres*. Asun ise hetkel siin ja võiks öelda, et täiesti tavaline suveõhtu, isegi tuul on suviselt soe. Kui kuupäeva ei teaks ja keegi pimesi mind välja viiks, siis ei teeks möödunud jaanilaupäevaga kohe kindlasti mitte vahet ilma osas.

Anonüümne ütles ...

Oktoobrikuu miinimum oli -8,8, novembris -6,8, detsembriks jääb -4,2 ja jaanuaris saame juba põllul taimed maha panna kevadeks?

Mis rekorditesse puutub, siis murduvad need kuidagi väga ruttu. Alles eelmine aasta sai ju mai uue absoluutne ületatud ja nüüd detsember, räägimata igakuistest päevarekordidest.

Anonüümne ütles ...

@20. detsember 2015 18:36 - Täpsustuseks, et jutt käib ikka soojarekorditest.

Anonüümne ütles ...

23.JUUNI.2014 kl 18 Tartus +11,7 kraadi.
20.DETSEMBER.2015 kl 18 Tartus 12,3 kraadi.

Keskmine ongi täpselt 12 kraadi ehk see nn stabiliseerumispunkt.

Anonüümne ütles ...

Külm suvi tehakse tasa. Sel tunnil mõõdeti siin 12,5 kraadi! Lähen nüüd õue rekordihõngu tundma suveriietes.

Jüri ütles ...

Jah, toimus suur pidu suviselt soojas õhtus, aga nüüd sai see pidu läbi ja igaüks läks tagasi oma koju.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on juba vist küll töiesti kindel, et tuleb ilmavaatluste ajaloo soojim detsember - keskmine temp.kindlalt plussis - peaks tulema üleeestilises mastaabis +2..+3 kraadi piires.
Täna saime tunda detsembriversiooni +36,2-kraadisest suvekuumusest (võttes aluseks augusti soojarekordi ületamise samuti 0,6 kraadi võrra). Tõsi, pärast loojangu paiku ilm selgines, vähemalt Nõmmel ning siin oli selgem loojangutaevas kahvatu-piimjas - roosat kuma polnud raasugi.

Juba kolmapäeval on uut rekorditelainet oodata!

Anonüümne ütles ...

Tõraveres möödunud õhtul siis sutsu soojem kui 3. novembril.

Anonüümne ütles ...

Viimase väljundi järgi on reedel päris korralikku tormi oodata.

Anonüümne ütles ...

loodetavasti see jääb ära, sest pole võimalik jõuludel ilmale paraku keskenduda.

Jüri ütles ...

Peame siis väga lootma, et jääb ära.