kolmapäev, 9. aprill 2014

Jätkub üsna jahe ja enamasti niiske ilm

16. aprillil selgines ilm Saksamaa kohale jõudnud antitsükloni servas saabunud külma õhumassi tõttu. Päev möödus valdavalt pilvitult, ainult Kagu-Eestis püsis ilm lõunani pilvisem. Mõne tunni jooksul peaks ilmuma uus postitus.

15. aprilli ilma mõjutas nõrgenev madalrõhulohk. Selle mõjul oli öösel õhk niiske ja mitmel pool arenes udu, kohati tekkis härmatis. Päeva jooksul arenesid taas konvektsioonipilved ja sadas nii hoovihma kui rahet. Lätis ja Leedus oli äikest. Kuna läänepoolse antitsükloni mõju tugevnes, siis õhtul ja öösel ilm paranes.


Rünkpilved Tartumaal ja loojang Laagris

Suurbritannia kohalt peaks antitsüklon liikuma homseks Kesk-Euroopa kohale. Selle ida-, hiljem põhjaservas on õhumass külm ja selge ilmaga on tugevat öökülma oodata. Päeval jääb õhutemperatuur alla 10 kraadi. Antitsükloni kagusse liikumisel jõuab selle loodeservas Eesti kohale ka soojem õhumass ja nii peaksid järgmised päevad pärast homset juba soojemad olema. Samal ajal hakkab tugevnema Lõuna-Venemaal antitsüklon (Euroopa mudel pakub ida-läänesuunalise kõrgrõhkkonnavööndi teket üle Läänemere, hiljem Skandinaaviast kagusse sukelduvat antitsüklonit), mille lääneservas on oodata nädala lõpus täiendavalt sooja õhumassi kohalejõudmist.
Kuna antitsüklon jääb või eemaldub uue nädala algul Eestist kaugemale, siis on võimalik õhumassi labiliseerumine ja seega äikesevõimalus. Aga see on vaid esialgne hinnang, päev või kaks võiks veel oodata prognooside täpsustumist.

14. aprillil püsis jätkuvalt põhjapoolse tsükloni lohu mõjul pilvine selgimistega ja muutliku pilvisusega ilm. Sadas hoovihma, kohati rahet, oli ka pisike äikesevõimalus (äikest registreeriti Edela-Soomes, Eestist tuli teade Jõhvist). Õhtupoolikul ilm paranes mõnevõrra. Kuna õhumass oli jahe, siis sooja oli enamasti all 10 kraadi.

Öösel oli Gismeteo prognoos Tallinna kohta kogunisti äikest lubav, http://www.gismeteo.ru/city/weekly/4072/.


ESTOFEX on märkinud Eestile ja Soomele äikesevõimaluse, http://estofex.org/.

Keskpäevaks arenes rünksajupilvi juba mitmel pool. Rünksajupilvedega on alati teatav äikesevõimalus, http://www.emhi.ee/inc/other/radaripilt.php?j=har&v=1.

Järgmise ööpäeva jooksul madalrõhulohu mõju väheneb ja asendub läänesr saabuva antitsükloni harjaga, see toob karge ilma, sest õhumass on külm. 
Soojemaks muutub ilm nädala lõpus: öökülma oht väheneb ja päeval tuleb sooja juba mitmel pool üle 10 kraadi. Venemaa antitsükloni tugevnemine peaks jätkuma järgmise nädalani. See toob sooja (15-20 kraadi) ja päikeselise ilma.



Konvektsioon, rünksajupilved ja hoovihm Tartus

Selleks, et vältida arusaamatusi aprilli teises pooles toimuva suhtes, olgu järgmine kommentaar. Kuna prognoositava soojalaineni on aega veel vähemalt nädal, siis pole see mõistagi kaugeltki veel kindel, et antitsüklon tekib ja et Eesti jääb selle sooja lääne- või lõunaossa. Senimaani on mudelid küll seda toetanud, ent see võib veel muutuda. Äikese osas, et ei maksa jääda ootama, et nüüd tuleb äikeseline periood. Palju tõenäolisem on rahulik, kuiv ja päikeseline ilm, eriti kui Eesti jääb antitsükloni keskme lähedale.
Niisiis, kannatust veel paar päeva (kolmapäevani) ja siis peaks olema juba selgem see, kas soojalaine tuleb ja millise sünoptilise olukorraga seoses. Juhul, kui vastav prognoos on piisavalt kindel, siis tuleb selle kohta uus postitus. Senikaua jätkub arutelu selle postituse all.

13. aprilli öösel tihenes pilvisus ja alates Lääne-Eestist hakkas vihma sadama. Päeva jooksul levis sadu ida poole ja peaks õhtu jooksul ka Kagu-Eestisse jõudma (Ida-Eestis tõusis õhutemperatuur 10 kraadini). Lõuna- ja edelatuul tugevnes puhanguti kuni 15-17 m/s (põhjarannikul). Selle põhjuseks on Norra merele jõudnud tsükloni, mille lohk liigub tasapisi üle Läänemere ja Baltikumi itta.
Kuna see lohk mõjutab Eesti ilma veel mitu päeva, siis on oodata veel sademeid ja pilvist ilma. Enamasti on tegu vihmaga, ainult 15.-16. aprillil on võimalik lörts, sest õhumass on neil päevil kõige külmem ja sooja ei pruugi päevalgi üle 5 kraadi olla.
Soojalaine saabumise osas 17.-20. aprillil pole suuremaid muutusi. Peamiselt stsenaariumiks on Venemaal antitsükloni tugevnemine, mille lääneservas võib soe õhumass jõuda Skandinaaviani ja Norra mereni.

Vihmane ilm (Pääsküla endine prügila)

12. aprilli öö oli paljudes kohtades vihmane, kuivalt möödus see enamasti Ida- ja eriti Kagu-Eestis. Saartel ja läänerannikul tekkis udu. Päeval hakkas ilm selginema, kuid merel püsis udumüür. Õhutemperatuur võrreldes eelmiste päevadega eriti ei muutunud, vaid jääb ikka valdavalt alla 10 kraadi.
Järgmiseks päevaks on oodata läänest uue madalrõhulohu saabumist. See on juba jõulisem ja peaks tugevat tuult põhjustama. Sademed peaksid jõudma kõikjale. Lohk mõjutab ilma mitu päeva ja hoiab selle üsna jahedana. Seejärel peaks Eesti ilma mõjutama antitsükloni põhjaserv, kus õhumass on samuti jahe ja seetõttu sooja ilmselt üle 10 kraadi pole loota.
Suuremaid muutusi õhumasside osas näitavad mudelite prognoosid 17.-18. aprilli paiku, kui läänetsüklonite lõunaservas jõuab ookeanilt kohale juba kevadiselt soe õhumass ja samal ajal tugevneb Venemaal kuum antitsüklon. Kuuma õhumassi lääne ja loode poole transportimisel võib olla abiks Musta mere lähedal olev lõunatsüklon. Kuna tegu on üsna kauge tulevikuga, siis peaks arvestama sellega, et see pole midagi kindlat. Kui see kuum õhumass peaks kohale jõudma, siis võib sooja tulla 20-25 kraadi.

Euroopa mudel näitab antitsükloni lõuna- ja lääneservas transporditavat suvist õhumassi.

GFS mudel näitab kuuma õhumassi transportimisel lõunatsükloni osalust ja paar päeva varasemat aega, http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html.

Kihtrünkpilvede tekk Laagri kohal

Kuldsed triibud loojangutaevas (Laagris)

11. aprillil läks ilm alates Lääne-Eestist pilve, sest külm antitsüklon eemaldus Venemaale ja läänest lähenes lohk. Kõige kauem püsis selge ilm Kagu-Eestis, kus õhutemperatuur tõusis seetõttu kõige kõrgemale. Õhtul hakkas alates saartelt ja Harjumaalt vihma sadama.
Järgmiste nädalate jooksul on tõenäoliselt ülekaalus tsüklonite ja nende lohkude mõju. Antitsüklonite mõju on ilmselt lühiajaline. Soojalaine võimalus kuu teises pooles on endiselt olemas. Seda toetab nii Euroopa kui GFS mudel.

Euroopa mudeli pakutud stsenaarium kuumalaine saabumiseks, http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsecmeur.html

Paksult pilves (keskpäeval Laagris)

10. aprill möödus õhtuni ebatavaliselt selgelt, mille põhjustas külm, kuiv ja väga stabiilne õhumass Venemaale sukelduvas antitsüklonis. Õhtul tihenes alates saartest pilvisus.
Juba ööpäeva jooksul suureneb Läänemere idakaldal läänetsüklonite mõju: Eesti jääb nende tuulisesse ja soojapoolsesse lõuna- või idaserva. Seega läheb nädala lõpus ilm sajusemaks ja pisut soojemaks. Nii hakkab ilm lähenema päriskevadele.
Suure sooja võimalus on 17.-20. aprilli vahel veel alles. Juhul, kui järgmise paari päeva jooksul see prognoosis püsib, siis täpsustab asjaolusid, millega seoses võib see soe õhumass kohale jõuda.

Pilvitu ilm Laagris (ja ilmselt mujal Eestiski)

9. aprillil jäi tsüklon Läänemerele hääbuma. Skandinaavia ja Soome kohal tugevneva antitsükloni mõjul alates Põhja-Eestist taevas selgines. Kuna õhumass on külm, siis pole päikeselisele ilmale vaatamata oodata eelnevatest päevadest soojemat ilma, pigem on jahedam. Öösel on paljudes kohtades oodata miinuskraade.
See antitsüklon ei jää siiski püsima, vaid sukeldub Venemaale ja Eesti ilma pääsevad mõjutama uuesti läänetsüklonid. Nii jõuabki paari päeva pärast kohale soojem ja niiske õhumass, mistõttu õhutemperatuur tõuseb, kuid ilm läheb pilvisemaks ja sajule (vihm). Väga sooja ilma võimalus püsib 17.-20. aprilli paiku.


Enne selginemist võis näha pilvede mänge (Laagris, Nõmmel)

Kui märts oli pikaajalisest keskmisest tunduvalt soojem, siis aprill on senini vastanud pikaajaliselt keskmisele. Puudunud ei ole ka lumi. 
Erilist soojenemist pole ette näha veel vähemalt nädala jooksul. Sooja õhumassi kandev osatsüklon, mis tõi Leetu joonpagi, hääbub järgneva ööpäeva jooksul. Samal ajal liigub Skandinaaviast Venemaale külm antitsüklon, mille mõjul on kõige selgemat ja kuivemat ilma oodata Virumaal. Kuna see antitsüklon pole püsiv, siis paari päevaga peaks läänetsüklonite mõju tugevnema ja ilm jätkub jaheda ja sajusena.
Pikemas perspektiivis on Euroopa mudel arvutanud pärast kuu keskpaika ka paar väga sooja päeva. 

Väga sooja ilma saabumine oleks seotud põhja-lõuna suunas väljavenitatud läänetsükloniga, http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsecmeur.html.

87 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kui see õhumass öösse jääb, siis on jahe ikka, ainult et öökülma pole

Anonüümne ütles ...

gfs on 18.04-ks ennustanud vägeva kuumalaine - eesti jääb väga napilt sellesse..

Jüri ütles ...

Öökülmad jätkuvad, sest ilm on ju selge ja õhumass külm.
Jah, mudelid vahetavad kohti: kui esimesena pakkus kuumalainet GFS, siis selle asemel Euroopa mudel ja nüüd uuesti GFS.

Anonüümne ütles ...

ongi pilehuvilise õudusunenägu käes - selge ilm. igav loojang täna ka

Jüri ütles ...

Edela-Eestis oli siiski veel pilvi ja seal andsid need tooni. Laagris ei olnud igav loojang, sest näha võis videvikukiiri ja Maa varju arengut.

kagueestlane ütles ...

Tundub, et nüüd läheb päriskevadeks. Erilist öökülma enam ei prognoosita ning GFS-i järgi võib nädala pärast Lõuna-Eestis juba üle 15 kraadi sooja tulla. Külm vähemalt siin taimedele liiga ei teinud ning lehtimine on täies hoos.

Jüri ütles ...

Jah, õhumass püsib veel vähemalt nädalajagu piisavalt jahe, et selgema ööga võib päris korralik öökülm tulla. Kui nüüd läheb pilvisemaks ja sajusemaks, siis on öökülma võimalus väiksem.
Aga lähenemine päriskevadele toimub küll.

Anonüümne ütles ...

kas see soe võib ka äikest tuua

Jüri ütles ...

Kui mõtlete 17. aprilli ja hilisemat, siis see on võimalik. Tegu on tsükloni sooja sektoriga ja Venemaal oleva antitsükloniga. Äikeseks oleks vaja seda, et soe õhumass oleks labiilne. Aga selliste üksikasjade täpsustamiseks on veel vara, ehk paari päeva möödudes võiks seda uuesti vaadata.

Anonüümne ütles ...

mõtlesin jah seda 17 aprilli

Anonüümne ütles ...

Enam ei ennustata 17.04-ks isegi +10 kraadigi.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et selle suure soojaga kordub sama stsenaarium, nagu veebruari keskel ennustatud rekordpakasega. Sel juhul jätkub igav +5..+10 kraadiste ilmade joru.

Anonüümne ütles ...

Masendav. Nüüd ennustab GFS 23.-24.märtsiks Kagu-Eestisse üle 25 kraadi sooja ja kui nii ei lähe, siis lõpetan ka mina nädalast pikemate prognooside vaatamise. Küllalt pettumusi. Nagu keegi eelmine suvi juba mainis, siis reeglina on ALATI nii, et pigem muudetakse väljavaated aja saabudes külmemaks kui soojemaks.

Anonüümne ütles ...

aprilliks ikka!

Anonüümne ütles ...

Mul on mingi eriline suhe märtsiga vist. Vabandust 2x!

Anonüümne ütles ...

imelik üldse, et tänapäeva kõrgtehnoloogilises maailmas ennustused 20 kraadiga mööda lähevad.

Jüri ütles ...

Ei ole imelik, see on stohhastiliste süsteemide prognoosimisele iseloomulik. Lugejasõbralik versioon sellest: http://www.inseneeria.ee/kaoseteooria-jaergi-on-kliima-soojenemine-suur-bluff/

Anonüümne ütles ...

@ 10. aprill 2014 21:18

võid lõpetada, sest 17..18.04 soojalaine ennustamine nõrgeneb iga uuendusega - paar pügalat soojem päev ehk tuleb. riismed selles suurest soojast järel ainult. ma üldse ei imesta, et need päevad eelmistest valgemad tulevad kui ennustus aina külmeneb.

Anonüümne ütles ...

Jah, kuid 23.märtsi soe on veel jõus.

Anonüümne ütles ...

aprilli

Anonüümne ütles ...

Nali

Anonüümne ütles ...

Nüüd on ka 17.-dal saabuv soe jälle jõus.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et sel aastal algab lehtimine veel varem kui eelmisel.

Anonüümne ütles ...

sellevõrra ka varem nende langemine sügisel

Jüri ütles ...

Sügise kohta ei tea midagi, võib-olla lähevad lehed hoopiski hiljem kui tavaliselt.

Anonüümne ütles ...

Lehtimise kohta niipalju, et seda mõjutab suve iseloom. Mida jahedam ja sajusem suvi, seda pikem on ka looduse areng ja vastupidi.

Anonüümne ütles ...

Huvitav on see, et puude lehtimise areaal ulatub kuni 50-53 laiuskraadini lõunas ja edelas.

Anonüümne ütles ...

Mudelid on päris huvitavaks läinud.
Tundub,et sel aastal jääb jälle kevad vahele ja 19.04 hakkab suvi.
GFS näitab kuni 28.04 +15 isotermi.

Anonüümne ütles ...

Kui tõesti algab nädala pärast suvi (kõigi aegade varaseim?), siis ma teen Sulle välja!

Anonüümne ütles ...

jüri ütles mulle (vist 2012 suvel), et üksikud anomaaliad aastaaegu ei muuda. st see saabuv soe on lihtsalt osa päriskevadest.

Anonüümne ütles ...

Jah, loomulikult. See tähendaks, et keskmine õhutemperatuur peaks püsivalt üle 13 kraadi jääma.

Anonüümne ütles ...

loodetavasti see soe siiski tuleb, minetea, vb see jääbki ainsaks suureks soojaks.. aprill vs juuli :D

Anonüümne ütles ...

Teisipäeval on Lätis ja Leedus suur äikesevõimalus, Eestis ainsa Baltimaana taas mitte.

Jüri ütles ...

Praegu on mudelid näidanud kuumuse sissetungi pärast 20. aprilli. See on veel üsna kaugel, aga paistab hetkel usutav.

Anonüümne ütles ...

Nüüd teen prognoosidest pildid ära, et vaadata veelkord, kas tõesti siis muudetakse jälle need väljavaated aja saabudes järjest jahedamaks. Siiski GFS'i prognoositud üle 25 kraadine soe Lõuna-Eestisse on endiselt päevakorras, mis muidugi rõõmustab hetkel.

Anonüümne ütles ...

Kas oskab keegi öelda, mis mudeli järgi weather.com ilma ennustab?

Jüri ütles ...

Selle kohta on võib-olla midagi siin: http://www.weather.com/aboutus/background.html

Anonüümne ütles ...

olen üsna skeptiline selles suvesoojas - veebruarilõpu -25 kraadine isoterm kadus ju sama jäljetult. seega valmistun halvimaks.

Jüri ütles ...

See veebruarijuhtum ei puutu asjasse rohkem kui ainult niipalju, et pikaajalised prognoosid (nädal ja rohkem) on sageli väheusaldusväärsed. Kui selline võimalus on siiski üsna kindlalt olemas, ei maksa teha nägu, nagu seda ei ole. Juurde on pandud vastavad hoiatused, et võib muutuda, pole kindel jne. Kui arvate, et nii ei lähe, siis visake see mõte lihtsalt peast välja, milleks end siis vaevata.

Anonüümne ütles ...

puutub küll asjasse. ja mina nii kindel selles soojas küll poleks. ärge üritage end õigustada

Jüri ütles ...

Selle asemel, et siia paisata oma egotõmbluseid, lugege parem kommentaar ja postitus uuesti läbi. Ärge mõelge asju välja ega püüdke alusetuid väiteid ette sööta!

Anonüümne ütles ...

miks ma pean uuesti läbi lugema kui juba lugesin

Anonüümne ütles ...

Jüri, kas Ukraina 'sõja' õhusaaste võib kaguvoolus saabuvas suvesoojas Eestisse jõuda? Kui suur on selle tõenäosus?

Anonüümne ütles ...

päeval alla +5 kraadi sooja? õudne

Jüri ütles ...

Kui nüüd saab valitsevaks poolmeridionaalne tsirkulatsioon, siis jah, see on väga tõenäoline, et Musta mere ümbruse õhk koos selles olevate lisanditega jõuab kohale.
Kuna vastav prognoos pole endiselt kindel, siis peab veel ootama 2-3 päeva, mille jooksul peaks selguma, kas siis Venemaa antitsüklon tugevneb ja jääb blokeerivana mõneks ajaks püsima või mitte.
Vastavaid õhukvaliteedi prognoose Euroopa kohta saab vaadata siit: http://silam.fmi.fi/AQ/operational/europe/

Jah, Eesti idapiiri tagant möödub ilmselt tsüklon ja edela pool on antitsüklon. Nende koosmõjus püsib paar päeva Eesti kohal külm õhumass. Kuna idapoolne tsüklon on prognoositud väga lähedale, siis peaks tulema ka sademeid ja seepärast pole pilves ja sajuse ilmaga üle mõne soojakraadi loota.

Anonüümne ütles ...

Kas selle suure soojaga on äikesevõimalust Eestisse ka prognoositud praegustel andmetel?

Jüri ütles ...

Praegu ei ole, aga sünoptiline olukord laseb aimata õhumassisisese äikese võimalust.

Anonüümne ütles ...

kas see sün. olustik on äikese mõttes sarnane 2010 mai soojalainega

Jüri ütles ...

Väga sarnane nii 2010. kui 2013. a mai kuuma- ja äikeselainetega. Mai ja juuni suuremad äikeseperioodid on üsna tugevas korrelatsioonis poolmeridionaalse tsirkulatsioonivormiga, kusjuures sageli on tegu õhumassisiseste äikestega.
Eks võrrelge ise: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn1622.gif (prognoos); http://www.met.fu-berlin.de/de/wetter/maps/Analyse_20100514.gif (2010) ja http://www.met.fu-berlin.de/de/wetter/maps/Analyse_20130518.gif (2013).

Anonüümne ütles ...

Nonii, Põhja-Eestis küll tuulesuund ei soosi sooja ega äikeselist ilma. Vähemalt esialgu mitte.

Jüri ütles ...

Sünoptilise olukorra järgi soosib küll, sest tuule suuna asimuut jääb 100-140 kraadi vahele. Kui tuul on nõrk, siis võib põhjarannikul tekkida briis ja ennelõunane soe ilm asendub sel juhul lõuna paiku märksa kargemaga. Kui õhumass on piisavalt niiske (kastepunkt 10 kraadi ringis), siis tekib mere kohal advektsiooniudu ja briisiga võib see tulla rannikualale, hoides ilma jaheda.
Aga isegi siis, kui peakski kerge tuul mere poolt puhuma, soojeneb õhk juba 5-10 km kaugusel sisemaal küllalt üles, nii et 15 kraadi piir ületatakse sellise õhumassi korral pea kindlasti. Eesti kõrgeim temperatuur jääb siis muidugi kaugemale sisemaale.

Jüri ütles ...

Kommentaar äikese kohta. Kuna sünoptilise olukorra järgi on alates 20.-21. aprillist tegu poolmeridionaalse tsirkulatsioonivormiga, siis on õhu liikumise suund mandrilt merele. Seega võib jõuda mandril tekkinud äike mereni, olenemata tuule suunast (rünksajupilved liiguvad juhtvoolu järgi, see on õhu liikumine 3-5 km kõrgusel). Eelmise aasta mais ja juunis oli palju juhtumeid, kui tuul oli mere poolt, aga äike jõudis põhjarannikule, sest juhtvool oli mandrilt merele suunatud ja mujal tekkinud äike jõudis kohale, paar korda tekkis äike ka otse mere ääres.
Aga antud juhul on nii sünoptiline olukord kui eriti äikesevõimalus oletuslikud ega pruugi üldsegi sellist olukorda tekkida. Eks paari päeva jooksul selgub, kui kindel siis on see prognoos.

Anonüümne ütles ...

täna küll mingit äikest ei tule - isegi fotogeensete rünksajukate teke, vaadake pilvisust :/

Anonüümne ütles ...

ja kes on mudeleid jälginud,teab, et ennustatav soe algaks iga päevaga päev hiljem - algusaeg koguaeg praegusest nädal hiljem. seega ei jõuagi halvimal juhul kohale.
teatavasti ennustati saabuvaks neljapäevaks-reedeks üle +20 kraadi..

Jüri ütles ...

Pilvisus ei loe - see võib teile uskumatu tunduda, aga äike tuleb vahel ka öösel või pilves ilmaga. Kuskil pole väitnud, et äike võiks täna tulla, olete ilmselt valesti aru saanud. See, et prognoos on postituses, ei tähenda sellega nõustumist.

Idaeestlane ütles ...

Kas.reedel.sajab.vihma.ja.mitu.kraadi.sooja.lubab

Jüri ütles ...

Radar näitab rünksajupilvede arengut mõnel pool.

Reedel on veel vihmavõimalus olemas, sooja võiks oodata 10-12 kraadi.

Anonüümne ütles ...

arvan, et mõne aasta pärast sürgakas enam ei töötagi - kuidagi väga tihti jäetakse pilte vahele

Anonüümne ütles ...

Kui päikeseline periood, siis olgu kiudpilved olla. Selge ilm päevast-päeva on väga tüütu ja igav, isegi kui +25 kraadi on. Talvel lume olemasolul on jah selge ja säravalt päikeseline ilm teretulnud.

Anonüümne ütles ...

Eesti kliima nigunii pilvine niiet päike on alati teretulnud.

Jüri ütles ...

Ilmselt on vahelduv ilm siis kõige parem, mõnel päeval päike, mõnel päeval pilvi, siis sademeid jne.
Rünksajupilvi on arenenud paljudes kohtades, mõnel pool on need praeguse aja kohta üsna märkimisväärsed.

Anonüümne ütles ...

@ 14. aprill 2014 13:01

Eesti ilm on nagunii enamjaolt pilves, nii-et äike on alati teretulnud.

Anonüümne ütles ...

Kas täna oli harjumaal äike?

Mustamäelt vaadatuna lõunas olid süsimustad pilved ja Jüri poole sõites oli meeletu paduvihm koos suurte rahetükkidega.Nagu suvel.

Martin ütles ...

Mis kell täpsemalt?
Kiili vallas sadas samuti rahet. (Kell 14:20..14:25 vahel)

Pilveserva saabudes ja enne sadu kaasnes siin üsna tugev pagituul lääneedelast. (Kella 14:10..14:15 vahel)

Martin ütles ...

Vähemalt välkudega äikest siin polnud.

Anonüümne ütles ...

Jüri kandis oli kell 17.00 ajal see hull rahe.

Jüri ütles ...

Ei ole jõudnud ühtki teadet, et Harjumaal oleks välke täheldatud. Kui üldse, siis oli tegu välkudeta äikesega.

Anonüümne ütles ...

Kas tana ka selline rahe ,padukate jne voimalus nagu eile

Anonüümne ütles ...

Prognoos on veidi tagasihoidlikumaks muutunud, niiet vaevalt et enam üle 21 kraadi sooja tuleb aga ikkagi peaks selline 5 päevane soojalaine puud lehtedega ehtima ja esimesed rannalised päikse kätte peesitama kutsuma.

Martin ütles ...

Kes GFS kaarte on vaadanud - teab, et 22.04 päeval,õhtul ja 23.03 öösel on Baltimaades aprilli kohta erakordne äikesevõimalus. Ka Eestis.
CAPE kuni 500 J/kg ja LI kuni -2.
Põhja-Eestis on arvud poole väiksemad, kuid roheline ala on sinagi märgitud.

Ootame-näeme - üks kena aprillipäev äikesega kuluks küll ära :). Õhtul siis loojang rünksajupilvede roosade tippude taustal. See suur soe toob intensiivse linnulaulu - seega paremat õhtut annab aprillis leida..

Martin ütles ...

23.04*

Tegu on siiski nädalapikkuse ajaga - seega kindlalt ärge oodake äikest, vaid lihtsalt tänastel andmetel on võimalus.

Jüri ütles ...

Eks see prognoos pulseerib kuuma ja sooja vahel, kuid keskpärast või jahedat varianti pole enam tekkinud. Eks siis jääme neid lehtimisi, roosasid tippe ja äikest ootama. Ehk juba homme saab täpsustada, kas siis on äikesevõimalus nii suur või mitte.

Täna on konvektsioon ilmselt eilsest nõrgem, sest lohk on täitumas, läänepoolse antitsükloni mõju aga tugevnemas.

Anonüümne ütles ...

no meretuule mõjul pole põhjaeestis rünksajukaid mõtet lootagi täna

Anonüümne ütles ...

Kas soomest tulevad vihmad voivad ule mere tallinna jouda

Jüri ütles ...

Ei need tule, põhjarannikul on ülekaalus päikeseline ilm.

Anonüümne ütles ...

sakus on vahelduv pilvisus, kuid vastiku soomelahe kohal laus selge, edasi soomes taas suured rüngad näha. soome laheta oleks põhja tuulega sama ilm nii põhja kui lõuna-eestis

kagueestlane ütles ...

Oleks tore jälle võrrelda Põhja-Eesti lehtimist lõunaga. Kui weatheronline ennustatav soe tõeks osutub, siis järgmine nädal on siin loodus tõenäoliselt roheline. Fenoloogilise kalendri järgi(1948.–95.) on olnud varaseim arukase lehtimine Türil 22.aprill 1990. Huvitav, kas tuleb rekord?

Mõned pildid siis Kagu-Eestist tänase seisuga:

kask: http://tinyurl.com/q8d45x4
magesõstar: http://tinyurl.com/pmzhtzr
punane leeder: http://tinyurl.com/qg9vnh2
sarapuu: http://tinyurl.com/qdnlxkl
toomingas: http://tinyurl.com/lfo46ca

Kuidas on lood põhjas? Võib nüüd juba sarnast seisu näha?

Anonüümne ütles ...

leedus on juba kindlasti loodus praegu roheline

Anonüümne ütles ...

põhjaeestis sellist idülli pole - suurim sarnasus on siin lõunaga sarapuid võrreldes.

Anonüümne ütles ...

Lõuna-eestlasele. Kust kandis pilte tegid. Lõuna-Eesti on suur ja lai ala. Kagu nurgas Missos ja Tartus võib looduse areng varieeruda kuni nädal. Näiteks kui Missos läheb Tamm lehte 27.aprillil siis Tartus alles 2.-3 mail.

kagueestlane ütles ...

Pildid on tehtud Tartu-Valgamaa piiri ääres, Elva lähistel.
Jah, päris huvitav oleks teada, milline on seis täiesti kagunurgas. Tartu-Tõravere ja Võru keskmise õhutemperatuuri vahe on aprillis üsna märkimisväärne, seega võib eeldada, et seal on areng veel tükkmaad ees.

Jüri ütles ...

Tallinna kandis ei ole eriti veel midagi, ainult tuhkpuud ja karusmarja-, magesõstra- ja lumimarjapõõsad on pisut roheliseks tõmbunud.

Anonüümne ütles ...

põhjarannik jääb suurest soojast ilma, sest idakaare tuuled on siin alati idakirde- või kirdetuulena.

Anonüümne ütles ...

Ei ole see leedu loodus nii roheline midagi veel. Ilmselt öösiti on ka seal kimbutanud öökülmad ja looduse arengut pidurdanud. http://www.webcams.travel/webcam/1299747190-Weather-Kaunas-Laisv%C4%97s-al%C4%97ja-Freda

Jüri ütles ...

Sooja osas ei pruugi, oleneb sellest, kui tugev on foonituul ja sellest omakorda, kas briis pääseb mõjule või ei. Kui Euroopa mudeli variant osutub õigeks, siis esialgu on tuul mere poolt, paari päeva möödudes maa poolt.

Anonüümne ütles ...

mis ilma on täna öösel oodata, sest praegu on minu jaoks üllatavalt pilvine

Jüri ütles ...

Arvatavasti pilved kaovad mõne tunni jooksul, sest nende tekkeks ei tule enam päikeselt energiat.