neljapäev, 24. oktoober 2013

„Pilvepiir 2013” üldvõitjad

Horisondi toetusel kuulutas blogi „Ilm ja inimesed” 2013. a juuli alguses välja fotovõistluse „Pilvepiir 2013”. Pilvepilte, mis tehtud 2013. aastal, oli võimalus esitada 1. septembrini. Kokku osales 160 pilti, millega on võimalik tutvuda siin: http://www.flickr.com/groups/2219255@N24/ (NB! Sisselogimata paljusid pilte ei näe). Konkursi tingimused: http://www.horisont.ee/node/2036.
7. septembriks selgusid publiku lemmikud, nüüdseks on selgunud üldvõitjad. Näitame neid siingi.
„Pilvepiir 2013” üldvõitjad valis 30. septembril lõpus žürii, mille koosseisu kuulub käesoleva loo, nagu kogu Horisondi Pilvepiiri-rubriigi autorile lisaks noor vabakutseline fotograaf Sander Elb ning ilm.ee toimetaja Ellu Vibur. 
Esimese koha valimisel olid žüriiliikmed igati üksmeelel, milleks osutus Indrek Vendelini suurepärane foto pilvemaastikust. Teise ja kolmanda kohaga oli rohkem erimeelsusi, kuid valiti lõpuks vastavalt Kalmer Saare müstiline helkivate ööpilvede foto ja Knut Nuudi foto väga erilisest pilvest. 
Alustame üldvõitjatest, seejärel on esitatud publikulemmikud.

Indrek Vendelin. Ilmselt varsti müristab. 12. augustil 2013 Suurupis.
Ellu Vibur: „Võiks ju arvata, et pärast üheksat aastat Pilvejahti ilm.ee portaalis ja kümneid tuhandeid nähtud pilvepilte enam ükski foto üllatuma ei pane, aga see pani küll ahhetama – igati täiuslik ja ülimalt dramaatiline tabamus.”
Sander Elb: „Pilt on hästi tasakaalus. Pildistatav pilv on omakorda väga võimas ning meeldiv vaatepilt. Alla on jäetud ka natuke maapinda, mis teeb sellest fotost väga hea maastikufoto. Supertabamus!”
Jüri Kamenik: „Konvektiivne pilvemaastik – alasiga rünksajupilved (Cumulonimbus incus) koos mitmesuguste rünkpilvedega (Cumulus spp.).
Tol päeval valitses Eestis labiilne polaarne mereline õhumass, mis jäi Fennoskandias paikneva mitmekeskmelise tsükloni lõunaserva. Siin-seal oli äikest ja seda üsna tõenäoliselt ka fotol olevas pilves.”

Kalmer Saar. Pildistatud 4. juulil kell 1:02 Orissaare, Saaremaa
Ellu Vibur: „See pilt on tehtud tänavuse suve kõige võimsamatest helkivatest ööpilvedest, hea et see nii ilusasti dokumenteeritud sai.”
Sander Elb: „Väga hea foto. Polaarmesosfäärpilvi on raske pildile saada, kuid sellel pildil tulevad need väga hästi välja. Samuti annab ka peegeldus veelt pildile efekti juurde.”
Jüri Kamenik: „2013. a oli taas üks korralik helkivate ööpilvede suvi, alates erakordselt vara – juba mais. Siin on õnnestunud üks imeline hetk nendest elektrisinistest ja üliõhukestest pilvedest jäädvustada.”

Knut Nuudi. 13. mai hommik Siimustis (Jõgevamaa).
Ellu Vibur: „Kes küll sellise kandilise pilve  nii täpselt välja voolis? Hämmastav looduse ime.”
Sander Elb: „Pildil on väga hästi tabatud erinevad varjundid. Joonpagi eraldub väga hästi muust pilvemassist ning annab aimu selle jõust. Samuti on jäetud fotole ka maastikku, mis lisab fotole huvi.”
Jüri Kamenik: „2013. a mai oli soojuse ja äikeselisuse poolest erakordne (loe http://www.horisont.ee/node/2043). 13. mai hommikul liikus üle sisemaa lõunast põhja rünksajupilvede kogum, millel oli 8.8.2010. a hiidpagi tunnuseid, kuid nõrgemal kujul, sest soojust oli vähem, mistõttu see ristiti minihiidpagiks. Tegelikult oli see joonpagi – frondina edasiliikuv rünksajupilvede kogum. Fotole on jäänud selle esiosas olev suurepärane riiulpilv.”

Üldvõitjateks kandideerisid veel:
Liivi Lang. Videviku vastasvalgus ja rünksajupilv Raigastvere järve kohal, vaadatuna Raigastvere vaatetornist 2011. sügisel.
Ellu Vibur: „Nagu hall pilvedest rullkardin oleks külluslikult värvilise, loojanguvärvides looduspildi ees, imeline!”
Jüri Kamenik: „Meeldivalt erk punaroosa maailm justkui kahe horisondi vahel. Lisaks on näha väga nõrka riiulpilve (Cumulonimbus arcus).”

Mona Tärk. It is thick. 9. augustil kell 21.30 Lõuna-Soome kohal

Publikulemmikud
Ardo Noormets. Sajujoontega kõrgrünkpilved (Altocumulus virga). 15. juulil 2013 Pärnumaal.
Ellu Vibur: „On näha, et inimene ei käi nina maas ja oskab märgata looduses toimuvat. Pilti oleks võinud ehk pisut lõigata, et kordumatu pilvemuster paremini esile tuleks ega jätaks nii kaootilist muljet.”
Sander Elb: „Tegemist on väga hea abstraktse fotoga.” 
Jüri Kamenik: „Tegu on tõepoolest sajujoontega kõrgrünkpilvedega. Sajujooned näitavad, et kõrgrünkpilved koosnesid tugevasti allajahtunud veetilkadest (–20°…–30 °C), mis jäätusid ja langesid sademetena pilvedest välja, ent aluspinnani ei jõudnud (virga).”

Riina Kotter. Rannas paistis veel päike . 19. juulil 2013 Lüübnitsas Põlvamaal.
Ellu Vibur: „Ähvardava moega taevas koduselt mõjuva maastiku taustal püüab alati pilku.”
Sander Elb: „Väga hästi säristatud pilvepilt, on näha nii pilve ennast kui ka maastikku.”
Jüri Kamenik: „Fotol on rünksajupilved ja kihtrünkpilved. Tol päeval jäi Eesti Lääne-Venemaal asunud tsükloni tagalasse, kus valitses jaheda õhumassi juurdevool. Äikest oli hommikul Lõuna-Eestis.”

Kairo Kiitsak. Topeltkrae. 18. juulil 2013 Simunas.
Ellu Vibur: „Meeldivalt talletatud rünkpilvepilt tuhande halli varjundiga.”
Sander Elb: „Väga meeldivate varjunditega pilvefoto.”
Jüri Kamenik: „Võimas rünkpilv (Cumulus congestus) saatjaskonnaga. Tol päeval jäi Eesti tsükloni sooja sektorisse, kus mõnel pool, sh Simunas, oli äikest.”

Kadri Veskioja. Bright and Shiny. 14. juulil 2013 Põlvas.
Ellu Vibur: „Toredad kiired.”
Sander Elb: „Pildil on väga hästi välja tulnud kiired. Väga hea!”
Jüri Kamenik: „Võimsad rünkpilved (Cumulus congestus) videvikukiirte ja pilveservade ereda säraga (silver lining –difraktsiooninähtus).”

Liivi Lang. Rünksajupilved vikerkaarega. 19. juuli 2013 Vana-Kuustes.
Ellu Vibur: „Haruldane ja imeline vaatepilt! Pildi allosas segavad ilu nautimast puude ladvad.”
Sander Elb: „Pildi kompositsiooni on tabatud naelapea pihta. Ruumi on jäetud nii vikerkaarele kui ka pilvedele.”
Jüri Kamenik: „Lamedate rünksajupilvede (Cumulonimbus humilis) alla on tekkinud ere vikerkaar, sest päike, asudes juba selgelt madalamal kui 42° horisondist, paistab vihmakardinale. Veel kõneleb vikerkaar oma erksuses sellest, et vihmapiisad on mitme mm diameetriga.”

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tuleb üks soe talv ka üle pika aja. Ootan väga, et praegune NOAA prognoos osutub täpseks, eriti jaanuari kohta.

Anonüümne ütles ...

seda siis ainult tormidega, muidu ei meeldi soe talv!

Jüri ütles ...

Soojad talved on tavaliselt (väga) aktiivse tsüklonaalse tegevusega, sealhulgas sagedaste tormidega.

Anonüümne ütles ...

Kas eile äikest ka kuskil oli?

Jüri ütles ...

Ei registreeritud ja teateid ka ei tulnud.

Anonüümne ütles ...

Kirjutate äikesefoorumis

Mis praeguseks selgunud? Rohkem hääli on saanud 16. november, kellaajaliselt pigem kl 14, aga selle kohta tuleb poll.
Päevakavas: äikesekoolitus, hooaja kokkuvõte (sh märkimisväärsemate juhtumite analüüs), edasised plaanid ja söök ja jook, võiks ka äikesefotosid ja -videoid vaadata, mis kellelgi õnnestunud jäädvustada.
Tartu Ülikoolist tuntakse samuti huvi.

Enne oleks soovitatav videote omanikkudega kontakteeruda kas nad üldse tahavad et nende videosi näidatakse laiemalt -veelgi enam - avalikkusele

Jüri ütles ...

Ilmselt saite valesti aru, sest pole ehk ka see lause piisavalt selgelt formuleeritud.
See on igaühe enda asi, kas ta näitab enda videosid või mitte. Seega peaks iga kohaletulija ise selle eest hoolitsema, kas ta tahab midagi jagada või ei.
Küsimus teile: kui video on avaldatud Vimeos või Youtube's, siis kas on vaja mingit (kirjalikku) luba autorit selle vaatamiseks ja näitamiseks? Kui nii, siis kui palju ise olete selle nõude/põhimõtte vastu eksinud?
Kas olete näiteks kursis üldse selle asjaga: http://www.ilm.ee/?511672, kusjuures ilm.ee materjalide kohta kehtib see: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/deed.et
Juhin tähelepanu konkursi kohta, et see oli ju kirjas ja videote autorid on sellest teadlikud ehk see on iseenesestmõistetav, et foto- ja videokonkurssidel osalevad tööd on näha ka laiemale üldsusele. Kui see nii poleks, siis mis mõtet on üldse mingeid võistluseid korraldada?
Küsimusi tekitab veel see, kuidas peaksin saama mitteavaldatud videotele ligi, sest need on ju eeldatavasti autori enda arvutis?
Kui kardate, et äkki hakkame vaatama loata mõnd teie videot, siis peate nimetama need konkreetsed videod, et teaksime. Muidu kehtivad eespoolviidatud põhimõtted.
Miks tunnete muret videote, aga mitte fotode pärast? Fotode vaatamist on ju foorumi postituses samuti mainitud.
Avalikkuse mõiste kasutamisega ei saa selles kontekstis nõustuda. Jah, kutsutud on küll kõik huvilised, aga mingit avalikku ülekannet või salvestust vabalt vaatamiseks pole plaanis teha. Seega on tegu ikkagi privaatse sündmusega. Ka pole kontor isegi mitte poolavalik, vaid privaatne ruum.

Anonüümne ütles ...

hetkeandmete (11:30 paiku) on cape kaardil eesti peaaegu üleni roheline 30.10-ks:
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn10811.png

Jüri ütles ...

Jah, suuremate tormidega tekib sageli märkimisväärne konvektsioon. See on aktiivsete sünoptiliste protsesside tagajärg. Lisaks eriti madal õhurõhk tähendab, et õhul on kalduvus tõusta, mõnes kohas isegi üsna tormiliselt.