laupäev, 31. august 2013

Tähelepanuväärne 31.8.2004 ja äike 1.9.2013

Lühike kommentaar suve ja äikese kohta: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=2099511

1. septembril arenes Eesti kohal külma frondi ees ebapüsivusjoonel äikesevöönd, mis muutus Ida-Eesti kohal joonpagiks. Sadas ka rahet.
Õhtul tekkis Läänemere kohal uusi äikesekoldeid, mis öö jooksul jõuavad ilmselt saarteni. Õhtul avanes Tallinnas mere poole selline vaade: 

Meenutame tähelepanuväärset 31.8.2004.
30. augustil 2004 koostatud prognoos nädalaks: sel nädalal on oodata suhteliselt sooja ilma, ööpäeva keskmine õhutemperatuur püsib 15…16°C lähedal. Vihmasadusid näib tulevat pikemalt kui läinud nädalal, mis kokkuvõttes osutus üsna sajuvaeseks. 
Täna-homme määrab Põhja-Euroopa ilma Põhjamerel peatunud madalrõhuala. Selle idaserva mööda tõuseb põhja-kirde suunas suviselt soe õhumass. 850 hPa pinnal liigub lähemal ööpäeval meie kohale +10°C isoterm, millele vastab maapinna lähedal suveajal ligi kaudu 15°C kõrgem õhutemperatuur. Samas järgneb soojale õhule kohe ka jahedam õhk, mis tulemas üle Läänemere. Frontaaltsoon püsib Balti riikide ja Venemaa läänepiiri kohal kuni 2. septembrini. Selle aja jooksul tekivad ja kaovad üha uued sajualad. Sadu võib mõnel hetkel olla intensiivne äiksevihm, järgmisel tihe, kuid väikese sajuhulgaga uduvihm. 
Kahjuks kipub vihm rikkuma ka 1. septembri rõõmud, sadu võib sel päeval tugevam olla Lääne-Eestis ja sealhulgas ka Tallinnas.
2. septembril on intensiivsemaid sadusid oodata Ida-Eestis. 
Alates 3. septembrist on lootus kuivemale ilmale, õhurõhk näitab tõusutendentsi, Läänemereni laieneb kas Assoori kõrgrõhuala idatiib või tekib selles uus kõrgrõhkkonna kese. Juhuslikud üksikud hoovihmad pole siiski välistatud.

EMHI andis hoiatuse: 
Hoiatus 31.8.2004
Täna hommikupoolikul tuleb Mandri-Eestis lokaalseid äikesevihmahooge. Saartele jõuab Läänemerelt külm front ühes uute äikesevihmapilvedega ning liigub sealt edasi põhja-kirde suunas ja jõuab keskpäevaks läänerannikule ning õhtupooliku jooksul kandub edasi sisemaa suunas. Õhtuks muutub pilvemass võimsamaks. Äikesega võivad kaasneda tugevad tuulepuhangud.Peipsi järvel puhub kagutuul 8-10 m/s.

31.8.2004 kokkuvõte: 
  Ilm eile,
31.08.2004
Eile päeval oli pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sadas vihma ja oli äikest. Valgas ulatus sajuhulk kuni 22 mm-ni. Maksimaalne õhutemperatuur oli vahemikus 17,6°C Sõrves kuni 26,7°C Tartus. 
1.09.04.öö oli pilvine ja vihmane, oli äikest. Minimaalne õhutemperatuur oli 13,0°C Viljandis kuni 16,5°C Mustvees. 








EMHI vaatluskaart kl 15 (jah, tollal nägid need sellised välja)


Tugev äike jõudis ka Tallinnasse, paar Laagris tehtud fotot 31.8.2004 äikesest.

Õnnestus hankida kaks mälestust (tekst muutmata kujul): 
(1)Jah oli äge see 31. august 2004 küll, tol õhtul ei tulnud pimedus mitte idast, vaid läänest, kust lähenes Tartule tugev äikesefront just loojangu paiku. 
(2) Laupal oli tookord öösel tugev äike mis tõi ka päris arvestatava vihma. Päeval tuli vaid hoovihma ilma äikeseta ja õhtul oli tihe udu. Sademeid tuli Laupal 31 mm.
(1) Türil oli ka mingi 36-37 mm sadu olnud tollel ööl vastu 31. augustit 2004. Kuskil Lõuna-Järvamaal olla väidetavalt tulnud ka ploomi suurust rahet. Täpseid detaile ei tea.
(2) Sai tookord äikest isegi videosse jäädvustatud, tegin screenshoti ühest parimast kaadrist mis tookord mul tabada õnnestus. Kahjuks video (pildi) kvaliteet väga halb kuna tookord ei pööranud ma video dvd peale talletamisel kvaliteedile piisavalt tähelepanu. (Avaldamiseks luba küsitud!)

***
1. septembril 2013 on mudelid arvutanud Eesti kohale optimaalsed tingimused äikeseks ja tugevaks vihmaks. 31.8. seisuga on Eesti kohal ja ümbruses palju rünksajupilvi liikvel, ehkki äikest neis enamasti pole.

31.8. õhtune satpilt (Sat24.com)

GFS mudeli arvutatud õhumassi potentsiaalne energia 1. septembriks (wetterzentrale.de)

24 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas see äike mis homme võib tulla võib ka tugev olla ja kus hommne äike kõige tõenäolisem on

LoodusVaatleja ütles ...

Väga põnev ja kokkuvõtlik tekst sinu poolt. Täna olen samuti näinud siin Jõgeva linnas huvitavaid pilvi. Õhtupaiku olid siin tõsiselt vapustavad kiudpilved.
Jääme ootama homset äikeselist päeva..

Jüri ütles ...

Ei näi olevat tugeva äikese moodi. Suurim võimalus on mandril, kui arvutused on õiged (õhumassi liikumiskiirus, tsüklonaalne areng jms).

Anonüümne ütles ...

miskipärast "sisetunne" ütleb, et äike jääb homme ära :(

Jüri ütles ...

Äikest on nüüd viimastel päevadel olnud võrdlemisi palju. Mida sisetunne selle kohta ütles?
Kui viide on sellele, et iga prognoos on ebatäpne, siis eks see on ju paratamatu, kuna kättesaadav info pole kunagi täielik. Aga mingi arvamuse saab ikka kujundada, kui vaadata seda, kuidas olukord ilmakaardil muutub, mis toimub õhumassidega jne.

Anonüümne ütles ...

Kas homme on siis taas rünksajupilvi oodata?

Paari päeva taguse ennustuse järgi tundus laussadu tulevat, kuna "aeg-ajalt vihm" ja "mitmel pool hoovihm" on erinevad väljendid, milles "hoo" viitab rünksajupilvedele, kuid lihtsalt "vihm" laussajule.

Liisa.

Jüri ütles ...

Sisetunde küsimus polnud mõeldud halvaga, sest võib-olla mõnel inimesel ongi see täpne. Sel juhul oleks tore sellest rohkem teada.

Laussademed võivad ju olla hoogsademetega koos, nagu see hetkel just on: http://www.emhi.ee/inc/other/radaripilt.php?j=sur&v=1.
Kes veel mäletab, siis üks selline silmapaistev juhtum oli 16. juunil, kui laussademetega koos olid hoogsademed ja äike (http://ilm.ee/kola/pildid/EMHI_Radar/radar_201306161430.jpg), õhtupoolikul ilma selginedes arenesid rünksajupilved ja oli veel äikest.

Anonüümne ütles ...

Ja ongi ilma mõttes viimane suvekuu kahjuks :(.

Miks EMHI enam eilse ilma kokkuvõtteid ei tee?

Jüri ütles ...

Jah, september on viimane suvekuu.

Miks nad peaksid seda tegema? See on ju lisakoormus ja huviline saab need andmed ka ise kätte. Selle kohta tuli napp teade: http://www.emhi.ee/?ide=19,246

Anonüümne ütles ...

täna öösel tuleb Tallinnas äikest

Anonüümne ütles ...

tahtisin öelda, et kas tuleb Tallinnas äikest miite, et tuleb kindlasti

Jüri ütles ...

Üle Eesti liikus külma frondi ees ebapüsivusjoonel tekkinud äikesevöönd, mis õhtul arenes Ida-Eestis lausa joonpagiks. Lääne-Eestis on ilm juba rahulikum.

Kindlalt öelda, et ei tule, ei saa. Mere kohale jõudis jahedam õhumass, mistõttu võib äike tekkida. Aga pigem siiski arvaks, et päeval, sest Rootsist jõuab labiilne õhumass hommikuks kohale.

Anonüümne ütles ...

ega ma ei öeldundki, et täna öösel äikest ei tule

Anonüümne ütles ...

Suht. ükskõik, et kas argipäeviti äike või mitte, ma kahjuks nii v naa koolis :/.

Jüri ütles ...

1. september 2013 19:01 -püüdke end selgemini väljendada, raske on aru saada, mida ütlesite või küsisite. Sain aru, et küsisite, kas öösel on Tallinnas äikest oodata.

Anonüümne ütles ...

kas järgmise nädala 24 kraadi on preaguse seisuga veel tõenäöline

Anonüümne ütles ...

kas praeguse seisuga on täna öösel Tallinnas äikest oodata

Jüri ütles ...

Äike jõuab ilmselt saartele, aga mitte Tallinnasse.

Nädalavahetusel on veel võimalik, aga tõenäosus on muutunud väiksemaks.

Anonüümne ütles ...

kas täna öösel tuleb Tallinnas äikest

Jüri ütles ...

Ei paista sedamoodi.

Keda huvitab, saab saadet kuulata: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=2099511

Anonüümne ütles ...

Isegi radarilt jälgitav -vihmade ala keerleb Eesti kohal http://www.emhi.ee/inc/other/radaripilt.php?j=sur&v=1
Väikese tsükloni kese hetkel Liivi lahe kohal. Kogu kupatus liigub kagusse rebides oma hõlmas põhjatuule valjuks...

Jüri ütles ...

Tsüklon pole väike, vaid päris suur: http://www.ilm.ee/kola/sat_test.php3

Anonüümne ütles ...

kas täna hilisõhtused ja õhtused "punased tuuleiilid" (üle 15/ms) põhjarannikul on pagid või tsüklonaalsed puhangud?

Jüri ütles ...

Need on tsüklonaalsed puhangud.