reede, 19. aprill 2013

Sinise taeva patafoor

Vahel võtavad eksiarvamused ja vandenõuteooriad eriskummalisi ja isegi groteskseid vorme. Üht sellist juhtumit kogesin 16. aprillil Tartus. Tol õhtupoolikul oli Tartus tõeliselt ilus ilm. Panin tähele, et taevas on tavalisest sinisem ja otsustasin sellest teha paar pilti. Pildid tegin Kaubamaja lähedal. Möödakäijaid oli päris palju ja mõnele ikka ütlesin, et taevas on täna tavalisest sinisem, kas märkasite ka jms. Üks möödakäija vastas selle peale, et see on globaalsest mürgitamisest. Küsisin sellepeale, et mis mürgitamine. Ta selgitas, et täna pole ju keemiajälgi näha, kas te mõtlete, et see tähendab seda, et ei pritsita mürgiseid aineid? Ikka pritsitakse, aga seekord selliseid, mis ei tekita triipe, vaid muudavad taeva sinisemaks. Ma mõtlesin sellepeale, et tule atmosfäär appi, kuid ütlesin: "Täna on Mie hajumine tavalisest nõrgem, mistõttu Rayleigh hajumisest tulenev taevasina tuleb paremini esile". Selle peale ta vihastas ja ütles pahaselt, kuidas te ei märka ilmselgelt tõde ja ta astus seejärel demonstratiivselt minema.

Nimetan seda juhtumit sinise taeva patafooriks. Patafoor on laiendatud metafoor ehk tegu on kujundiga, mis asub metafoorist sama kaugel kui too omakorda tegelikkusest. See tähendab, et tegelikkuse tõlgendus iseseisvub ning loob enda ümber uue kujutlusmaailma, millesse suhtub kui tõelisse. Nii võivadki kujuneda veidrad maailmavaated, milles olijad suhtuvad sellesse kui reaalselt eksisteerivatesse: algul pannakse lennukid mürke pritsima, mida näeme laienevate ja kaua püsivate joonpilvedena, siis tundub see juba üsna normaalne ja seejärel keeratakse järgmine vint peale. Sealjuures ei ole keelatud üle pingutada, sest patafüüsilised poldid, mis hoiavad selliseid maailmavaateid koos, on lõpmata paindlikud.
Jah, samas oleme vist kõik suuremal või vähemal määral patafüüsilised olendid, sest lähtume ju päris palju rohkem oma uskudest iseenda või kaaslaste uskude kohta kui iga kord põhjendatud teadmisest.
Olen täiendanud ka kondensjälgede lehekülge: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/kondensjaljed

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Issanda loomaaed on ikka kirju. Väga haige mõtlemisega inimesi leidub.Sellised oskavad mis-tahes ilusa asja peale sappi pritsida. Päikest ja rahulikku meelt !

Anonüümne ütles ...

Tere Jüri,

Kas kuskilt on võimalik vaadata ööpäeva keskmist temperatuuri ja selle prognoosi?

Jüri ütles ...

Jah, seda saab vaadata siit: http://www.emhi.ee/?ide=21,540,1072
Ööpäeva keskmist temperatuuri üldiselt ei prognoosita, vaid antakse ikka prognoositav päevane maksimum ja öine miinimum. Siiski, nendelt meteogrammidelt peaks saama ka ööpäeva keskmise kätte: http://www.meteo.pl/

Anonüümne ütles ...

selleks ma kellegagi igaksjuhuks ei räägigi, sest vb just minu juures lõhkebki kellegi "suupomm". pildistan/filmin, misest et vaadatakse, et 'mida ta sellest taevast ikka filmib'

Anonüümne ütles ...

Me sekkuks ka teie mõttevahetusse ja küsiks, kust saab mitte prognoositavaid, vaid klimaatilisi ööpäeva keskmisi, nt 19.04 pikaajaline keskmine max, min ja keskm temperatuur ning kuupäeva absoluutseid maksimume ja miinimume? Postimehes avaldati neid vist, aga kas on ka ühtset allikat?

Jüri ütles ...

Jah, äärmustemperatuurid on saadaval Tallinna ja Tartu kohta kõikide kuupäevade kohta siin: http://ilm.pri.ee/p%C3%A4evarekordid. Neid avaldati varem ka ajalehtedes. Ülejäänud andmed tuleb tellida EMHIst klienditeeninduse kaudu.
Jõgeva kohta on siiski võimalik sellisel kujul ka vabalt Interneti vahendusel saada pikaajalisi keskmisi kuupäevade kaupa graafikuna: http://www.sordiaretus.ee/failid/330.pdf