esmaspäev, 8. aprill 2013

Kust saab EMHI kl 9 ja 12 suulist ilmateadet järelkuulata/alla laadida?

Kuna see küsimus pakub üsna elavat huvi, siis olgu lühidalt mõned viited.
Kõige esmalt võib sünoptikute suulist ilmateadet kuulata EMHI avalehelt. Tavaliselt pannakse see üles mõned minutid enne täistundi. Seejärel saab kuulata seda näiteks Vikerraadio uudistesaate lõpus. Vahel pannakse ilmateade ka siia: http://vikerraadio.err.ee/uudisklipid, kus see jääb uute klippide lisandumisel üha tahapoole. Viimasel ajal tuleb sinna küll väga vähe ilmateateid. Need, mis tulevad, pannakse ka siia: http://ilm.err.ee/.
Kel on näiteks mõni varasem IE versioon, saab paremklikiga nii EMHI avalehelt kui ERRi kodulehelt selle alla laadida. Kindlam on allalaadimine siin: http://www.emhi.ee/ilma_andmed/heli/ilm_2013-04-08_12_puhas.mp3, samuti paremklikiga. Peab arvestama, et sealt on konkreetne ilmateade kuulatav ja salvestatav niikaua, kui avalehel on vastav ilmateade üleval, sest neid ei arhiveerita. Edaspidiste ilmateadete tarbeks tuleb lihtsalt aadressis kuupäev ja kellaaeg muuta.
Kui vähegi võimalik, siis salvestan kõik ilmateated ja kui kellelgi on huvi, küsigu. Kui mul on, saan selle anda.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jüri,

Kas reedel saabuv klimaatiline kevad on jääv?

Anonüümne ütles ...

Ma filmin huvitavaimad ilmateated videofailideks, kasutades programmi "HyperCam2".

Olen seda teinud alates 2010. a suvest.

ilm.err.ee ilmateated on alates 19.03.2010-st.

Pärast konverdin YT-st mp3-ks, kuna EMHI helifailid on mälult liiga suured. Minu omad umbes 3x väiksema mälumahuga.

Faile talletan telefonis, et millal tahes kuulata.

--------------------------------------------------------

Tänane taevas on suviselt vines ja pilves. Suvel tooks tänane ilm arvatavasti äikest?

Eestiloodus

Jüri ütles ...

Esialgu saame rääkida varakevadest. Päriskevadest veel väga tõenäoliselt ei saa rääkida, sest esiteks lumi peab olema sulanud ja ööpäeva keskmine üle 5 kraadi. Aga üldisemalt jääb ju ka varakevad ikkagi kevade alla, nii et selles mõttes saame küll rääkida kevadest. Ma siiski kahtlen, et kümnekraadine soe (järgmine nädal) ja sademed vihmana (kui on sademeid) jäävad kuu lõpuni. Peab arvestama lörtsi ja võib-olla ka mõne lumepäevaga kuu teiselgi poolel. See tähendaks, et varakevad aastaajana kestaks vähemalt maini.

Lähenen helifailidele vist jah päris lihtsalt. Ilmselt pole see nii tähtis mulle olnud, et oleksin mingi keerukama variandi kasutusele võtnud. Mul on muidu 2006. a septembrist paljude päevade EMHI ilmateate helifailid olemas.
Täna on kohale jõudnud oluliselt niiskem õhumass. Seetõttu on pilvi rohkem ja Mie hajumine atmosfääris tugevam (taeva valkjas värvus on Mie mitteselektiivsest hajumisest). See veel ei tähenda, et tänast ilma suvve teisandades oleks äikest. Pigem tähendab frondita sooja ja niiske õhu advektsioon stabiilsemaid tingimusi. Suvel oleks temperatuuri vertikaalne gradient väiksem. Praegu aga on see lume ja eelneva külma mõjul suurem, mistõttu õhu vertikaalne liikumine on rohkem soodustatud.
Igal juhul ühest vastust ei saa anda, kuidas selline ilm oleks suvel, vaid sel teemal saame spekuleerida.

Anonüümne ütles ...

hirlami mudelilt näeb ilmekalt, kuidas peipsi järv kagutuulega ilmekalt jahutavat mõju omab.

laupäeva öösel on oodata mujal sisemaal isegi +7 kraadi.

Anonüümne ütles ...

uue väljundi järgi on päeval sama "soe", sest tuule lähe pöördub kahjuks edelasse, st mere poolt.

Anonüümne ütles ...

tänaseks lubatud sadu pole siiani olnud. hommikul sadas veidi-veidi lund, kui sadu ei läinud üle lörtsiks ega vihmaks, vaid hoopis lakkas.

Jüri ütles ...

Tartus sadas täna vihma. Esimest korda sel aastal oli kevade tunne.

Eks prognoos on jah muutlik. Temperatuuri määrab eeskätt õhumass ja pilvisus. Läänetsüklonitega jõuab kohale mereline polaarne õhumass. See on eelnevaga võrreldes palju soojem, aga kuumarekordeid ei maksa oodata. Siiski, kui tuul pole väga tugev ja päev peaks päikeseline olema, siis on 5°C isotermi 850 hPa pinnal korral kuni 15°C sooja oodata.