pühapäev, 24. veebruar 2013

Märtsi alguses läheb külmemaks

Vabariigi sünnipäeval oli ilm ebatavaliselt selge ja sõbralik. 

Merikese nädalailma jutt: http://ilm.ee/?511175

Arktikast on külm õhumass jõudnud peaaegu Skandinaaviani, kus ees on palju soojem ja niiskem õhumass. Seetõttu on tekkinud barokliinne tsoon, milles hakkavad tekkima põhjatsüklonid. Need liiguvad itta või sukelduvad Venemaale. Kuna esialgu jäävad need tsüklonid väga kaugele põhja, siis nende mõjul küll jõuab läänest soe õhumass kohale, aga tagalasse laskuv väga külm õhumass meieni ei ulatu. 
Praegu tundub, et tegu on põhjatsüklonite seeriaga. Tsüklonite seeria puhul on selline seaduspärasus, et iga järgmine tsüklon liigub (põhjapoolkeral) üha lõunapoolsemat trajektoori. Seega iga järgmise tsükloni tagalas jõuab see külm õhumass üha lähemale.  Nii jõuab seeria keskmiste tsüklonitega (seerias on neid tavaliselt 5-7) külm õhumass ka lõpuks meieni ja järgmistega juba kaugemale lõuna ja kagu poole. See juhtub tõenäoliselt märtsi alguseks. Kui seeria jätkub, siis iga tsükloniga tuleb järjest külmem õhumass kohale ja seetõttu on võimalus pakaseliseks ilmaks (öösiti vähemalt -20°C). 
Eelnevast tuleneb see, et lähem nädal toob sooja ilma ja sula, aga märtsi alguseks ilma märkimisväärse külmenemise ja arvatavasti ka lumesajud ja tuisu. Muide, hetkel on väga külm õhumass jõudnud Vahemereni. Horvaatias ja Sloveenias on viimasel kahel päeval lumetorm olnud: http://www.crometeo.hr/kad-snijeg-zamete-snjezna-reportaza-iz-gorskog-kotara/ 
Milline näeb olukord mudelite arvutatud ilmakaartidel välja?
USA mudel on selline:







Analoogne, ehkki kohati karmimgi on ECMWF väljund:


20 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pakast ootaks küll juba, suuremat pakast pole eriti näinudki see talv.

Anonüümne ütles ...

Saan siis aru, et oodata on ka midagi lumetormitaolist?

Jüri ütles ...

Jah, see on tõenäoline, sest seeria viimased tsüklonid tulevad päris lähedale.

Anonüümne ütles ...

mismõttes ebatavaliselt selge ja sõbralik tänane ilm oli?

sel talvel on selgeid ilmu veelgi olnud.

Jüri ütles ...

Sest nii head ilma pole sel talvel veel olnud.
Ilma headus/sõbralikkus on subjektiivne, kuid seda saab teatud määral mõõta: mida selgem, vaiksem ja soojem on ilm, seda sõbralikumaks ja paremaks (talvel) seda peetakse.
Täna viisin suuliselt läbi 40 inimese hulgas küsitluse (nii enda tutvusringkonnas kui tänaval suvalised inimesed) ja 85% inimestest ütlesid, et pole viimastel kuudel nii head ja selget ilma kogenud.
Olen vastanute arvamusega nõus - ma ei ole tõesti mitu kuud sellist ilma näinud - ikka on kasvõi mõni üksik pilveke või kondensjälg näha, aga täna mitte. Väljas päikese käes võis aga peaaegu toariietes viibida - proovisin järele, külm ei hakanud, ka see oli viimaste kuude jooksul esmakordne.
Umbes aasta tagasi töötasin välja ilma headuse ja sõbralikkuse otsustamiseks graafikud, kus erinevate näitajate kombinatsioon on vastavusse seatud ilma headusega. Selle kinnitamiseks või korrigeerimiseks teen aeg-ajalt juhuvalimi alusel küsitlusi. Sellega on välja tulnud see, mida alguses ütlesin: hinnang ilma headusele on korrelatsioonis temperatuuri, tuule tugevuse, pilvisuse ja sademetega.

Anonüümne ütles ...

pole ime, et külm ei hakanud, sest mul oli päikese käes +23 kraadi!

aga jah, mõne nädala pärast oled haige, jüri ;). kevadine soojus on salakaval, nagu öeldakse..

Jüri ütles ...

Saame näha, ega väike haigus paha tee :)

Anonüümne ütles ...

Veebruari erk päike nüüd miski "kevadine soojus". Oi olge ikka.
Aga organism pole harjunud paljalt värske õhu käes viibima. Ka mai alul kogetud +16` tundus nii mõnus, (~10 a. tagasi) et olin ise ja poisski majaehituskrundil maika väel. Peagi olime veits tõbised... !

Margus ütles ...

Paar lumetuisku on märtsi alul vist meist üle tuhisemas küll. Üsna 1.sel hakkab läänetuulest pihta ja käänab kohe ka põhja. Järgmine on tõsisem - võtab meid 3.ndal otse ette, tuisutuuled käivad edelast kirdesse, vahepeal on vaiksem tsoon kui kese meie kohal. Pärast kirdetuulega on külma lisandumas. Siis aga tekib tugev lõuna ja kagusuunaline konvektsioon, mis peatab ju külma siiatungi. Tundub, et 6.ndast pöörab kindlalt sulale. Kohe nii, et 10.nda paiku jääme SUURE ATLANDI JA EDELATUULTE TEELE. Pikemat külma ma ei usu !!

Jüri ütles ...

Konvektsioon tähendab atmosfääri kontekstis õhu vertikaalset liikumist. Õhu ulatuslik horisontaalne liikumine kannab nimetust advektsioon. Palun mitte neid mõisteid segi ajada.

Anonüümne ütles ...

täna oli valgus lausa +7,4 kraadi!

on see ikka õige, või asus jaam päikesekäes?

Anonüümne ütles ...

see, et kevad saabub 10. märtsi paiku ja jäädavalt, st. keskmine õhutemperatuur tõuseb üle 0, oli teada juba veebruaris.. ei mõista neid, kes on jahunud mingist kestvast talvest. iga vähegi loodusega enam-vähem sina peal olev inimene sai juba veebruari alguses aru, et toimub üleminek kevadisele õhuliikumisele. ja seda nii loodusemärkide kui ka mudelijooksude järgi. iseasi on muidugi see, kas kõik suudavad seda läbi näha.

Anonüümne ütles ...

Ikka ja jälle paneb imestama inimeste enesekindlus. Ootan ka väga kevadet, kuid tuleks ikka realistlikult sellesse suhtuda.

Jüri ütles ...

Jah, ma ise arvan ka, et ootused tuleks lahus hoida tegelikust olukorrast. Praegu on ikka talv ja ehkki paar soojemat päeva tuleb, on märtsi alguses karm südatalvine ilm jälle tagasi. Talv kestab.

Jah, mõõdetud temperatuur tekitas minus ka küsimusi. Viimasel paaril päeval sõitsin kõige lähemad kohad, kus näitas üle nulli, läbi ja kõikides kohtades selgus, et vähemalt lumi küll sula ei olnud (sätendas, ei hakanud kokku). Selle alusel saab väita, et vähemalt lumepinnal temperatuur ikkagi nullini ei tõusnud. Kuna päikest oli palju ja tuult praktiliselt polnud, võib arvata, et meteoonn soojenes piisavalt, et mõjutada temp.näitu (tuule korral oleks õhutus piisav olnud, et onni soojendavat mõju vältida).

Margus ütles ...

Jaa, tundub, et pehmem aeg 6.märtsi paiku jääb siiski üürikeseks ja kestvamat sula, kui üldse, ei tulegi veel. Vara ka. Isegi ime, et see veebruar nii soe oli. Seekord peab ütlema küll, et vahetusse on läinud märts ja veebruar.
Nüüd aga kannatame paar tuisku ära. Hullem on pühapäev kui teeb lund ja tuult kahest eri kandist
(alul lõuna- siis põhjatuulega)

Jüri ütles ...

Jah, märtsi keskpaigas on võimalus, et Gröönimaa antitsüklon toob ebatavaliselt pakaselise ilma. Arvestades ajalist mastaapi, siis ei saa sellist prognoosi kuidagi kindlaks veel pidada.

Margus ütles ...

Siis ongi ju võimalik, et seejärel, nii 21. paiku, põrkub see külm Mustalt merelt lähtuva sooja tsükloniga ja tulemuseks saab äge lumetorm siinkandis. Teist ja selle talve viimast lumemõllu arvan tulevat 7...8 aprill.
Üldiselt usun ma tänavust kevadet tulevat suht varajast, kuigi sooja ja külmaperioodid on tavapärasest sügavamad.
Kui enamvähem pihta läheb ütlen ka mille järgi arvestan...

Margus ütles ...

Siis ongi ju võimalik, et seejärel, nii 21. paiku, põrkub see külm Mustalt merelt lähtuva sooja tsükloniga ja tulemuseks saab äge lumetorm siinkandis. Teist ja selle talve viimast lumemõllu arvan tulevat 7...8 aprill.
Üldiselt usun ma tänavust kevadet tulevat suht varajast, kuigi sooja ja külmaperioodid on tavapärasest sügavamad.
Kui enamvähem pihta läheb ütlen ka mille järgi arvestan...

Margus ütles ...

Mingi "kala" sees. Vajutasin küll korra- a näe kaks kommi kohe..

Palun, Jüri, kustuta ära - nii imelik !

Jüri ütles ...

Jah, mul ka seda topelt juhtunud, kuid kustutan kohe ära.
Loodame siis, et läheb nii. Juba 28. veebruari ilm oli parajalt huvitav - rohke äikese, padulörtsi ja lumega.